İç Parazit Tedavisi Nasil Yapilir


Yigido.58Çevrim Dışı

Kayıt: 31/05/2019
İl: Izmir
Mesaj: 4
Yigido.58Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2021 19:14
Merhaba yunus balıklarımin alt karin içe çokmuş durumda 12 adet balik var 8 de oldu şuan nasil bir tedavi uygulamam gerek yardımcı olurmusunuz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cem ÖcalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2340
Cem ÖcalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2021 19:17
Balıklarda İç parazit hastalığı ve tedavisi .

İç parazit tedavi edilmezse balıkları ölüme götüren bir hastalıktır. İç parazit; genelde yanlış ve bozuk yemle besleme , stres sonucu oluşur. İç parazit olan balığın rengi koyulaşır,karnı içeri çöker (her çökme iç parazit değildir, ağızda kuluçka yapan balıklarda da yumurta aldıklarında açlığa bağlı olarak çökme olabilir), balığın dışkısı beyaz ve jel şeklinde olur, balık yeme gelmeyebilir( iç parazitli balık yemden kesilmişse iyileşene kadar daha yem yemez.).
Balığın iç parazit olduğundan emin olunduktan sonra tedavi yapılmalıdır. Eğer balık yemden kesilmemişse sarımsaklı yem NEW LİFE SPECTRUM THERA A+ YEM VERİLMELİDİR.
Eğer hasta balık yeme ilgisini kaybetmişse en etkili yöntem eczaneden alınacak flagyl tablet tedavisi olucaktır. Flagyl tedavisi 2 şekilde uygulanabilir.
1- Ağızdan verilerek:
2- Karantina tankında uygulanarak:
1. AĞIZDAN VERİLEREK :Hasta olan balık orta boylarda bir balıksa akvaryumdan yarım şırınga kadar su çekilir ve içine yarım flagy tablet eritilir(tek balık için benim kullandığım miktar). Eriyen ilaç tekrar iğnesi çıkarılmış şırıngaya çekilir, Balık kepçe ile yakalanıp ıslak temiz bir havlu üzerine alınır. (balığa eliniz ile temas etmeyelim aşırı şekilde) ve ilaç yavaşça balığın ağzından verilir. İlacın solıngaçlarından döküldüğü görülücektir. İlaç verildikten sonra balığın ilacı yutması beklenir(10 saniye kadar dışarıda bekletilir ) ve sonra balık geri akvaryuma salınır. Eğer ilaç verilicek balık sayısı fazlaysa ilaç miktarı ona göre ayarlanmalıdır ve eritilen ilaçlı suyun soğumaması, akvaryum ısısıyla aynı ısıda kalması sağlanmalıdır. Bu tedaviye 10 gün devam edilir. Balık iyileşti diyerek tedaviyi yarıda kesmek hastalığı kısa zamanda geri getiricek ve tedavisini daha da zorlaştırıcaktır. Balık yem yemeye başladığında da bir müddet sarımsaklı yemle yemlenebilir.
2.KARANTİNA TANKINDA UYGULANARAK: Balığı eline almaya korkanlar, ya da ilacı ağızdan vermenin mümkün olmayacağı balıklar için karantina akvaryumu kullanılmalıdır. Balık karantina akvaryumuna ayrılır, su ana tanktan doldurulur, ısıtıcı ve hava taşı takılır. Akvaryumdan biraz su alınarak 50 lt.ye 1 tablet gelecek şekilde flagyl eritilir. Ertesi gün %50 dip çekimi yapılır, dinlenmiş su eklenr ve ilaç dozu yarıya indiriir(50 lt.ye yarım tablet). 3. gün de aynı işlem uygulanır. Yem yemeye başlayan balığa sarımsaklı yem verilir. (3. gün sonunda da yem yemiyorsa süre uzatılır. )
[K]ALINTIDIR.[/K][EDIT]Cem Öcal,2021-05-05 19:18:55[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yigido.58Çevrim Dışı

Kayıt: 31/05/2019
İl: Izmir
Mesaj: 4
Yigido.58Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2021 19:23
Bilginiz için tşk ederim baliklarim şuan çok hareketli ve yeme çok güzel yiyorlar gecen hafta sera bakto kullandım karin çökmesi gitmesi yada iç parazit degilmi bir türlü anlamdim

Beğenenler: [T]13126,Cem Öcal[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir