ıceman ve yunus yavrusunda ki davranışlar hakkında


kabus_istÇevrim Dışı

Kayıt: 28/12/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 101
kabus_istÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Nisan 2009 08:15
Arkadaşlar selam,
akvaryumum da 2 adet ıceman var ve boyları6-7 cm kadar.Erkek diye düşündüğüm balık (yüzgeçlerde 3 ad.yumurta beneği var) dişi diye düşündüğüm balıkla(1 ad yumurta beneği var) gayet güzel geçiniyor ve erkek olan dişiye kurlar yapıyordu .Ama ne olduysa 3 günden beri erkek olduğunu sandığım ıcemanim kayalar arasından çıkmıyor ve yem yemiyor arasıra ağzını titretip kafasını sağsola titretiyor.Ne zaman kayalıklardan dışarı çıksa diğer ıcemanim (dişi olarak sandığım) hemen onu kovalamaya başlıyor.
Şimdi aklıma takılanlar şunlar;
 
1 erkek olarak sandığım dişi olabilirve ağzına yumurta almış olabilirmi?
 
2 dişi olarak sandığımda erkek olabilir ve dişiyi kovalıyor olabilirmi?
 
3eğer üsteki her iki şık doğru ise saklanan ve yem yemiyen balık neden arasıra yerde yem arıyor?
 
4 işte burda soracağım soru ise beni en şaşırtan olanı elimde bulunan 2 ad
   yunuslardan 1 tanesi 10 cm civarında diğeri 4-5 cm civarında cinsiyetlerini
   bilmiyorum.Ama küçük olan yunusumun yukarıda anlattığım dişi olarak
   sandığım ve diğer balığımı devamlı kovalayan ıceman imin peşinde    dolaştığı ve ona kurlar yaptığı.Yunus balığı daha bu boyda ne alaka
   çiftleşme oyunları yapması veya bölge kavgası yapması .Bu anlatılanlar
    hakkında bilgisi olan varmı acaba.
kabus_ist2009-04-30 08:16:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

niburuxÇevrim Dışı

Kayıt: 06/01/2008
İl: Mugla
Mesaj: 463
niburuxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Nisan 2009 08:49
Evet kafanız epey karışmış.  Aceiler hakkında şunu söyleyebilirim. Erkek balıklar daha iri ve daha koyu renklidir. Erkek balıkların sırt yüzgeçlerinin en ucundan itibaren sarı şeridin üzerinde ince mavi bir şerit vardır. Dişilerde ise bu mavi şerit olmayıp yüzgeç sarı renktedir.
 Belirttiğiniz gibi erkek balıkta kuyruklarındaki benek sayısı daha fazladır. Ancak yumurta beneği sayısı kesin bir cinsiyet belirleme kriteri değildir.6-7 cm boyundaki bir aceide yumurta beneği sayısı değişiklik gösterebilir.
Buradan şu sonuca varabiliriz.
1- Balığınızın 2 side erkek. Baskınlık kuran erkeklerin tipik davranışı diğer erkeği kovalamak ve sindirmek. Çekinik erkeğin tipik davranışı kaçmak ve saklanmaktır. Akvaryum büyüklüğünüz nedir bilemiyorum ama kaçan erkek yem yemeye bile çıkamayabilir.
2- Her iki balığın dişi olma ihtimali yok.Çünki aceilerde dişiler birbirinden kaçmaz. Sadece arasıra birbirine titreyebilir.
3- Saklanan balığınız dişi olabilir. Diğeri erkek. Erkek balığınızın çiftleşme olgunluğuna ulaşmış olaması gerekir (boyu itibari ile). Akvaryumda dişi sayısı az olduğu için erkek dişiyi çok hırpalamıştır. Dişide çareyi saklanmakta buluyordur.Akvaryumunuza en az 3 dişi daha ilavet etmeniz gerekir. Ağzında yumurta var ise ağzına yerden kum almaz. (ağızlarına sık sık yerden kum alıp atarlar). Yem yemezler.
4-Acei ile yunus arasında çiftleşme olmaz birlikte muabbet ediyorlardır. Benimkilerde ara sıra birlikte dolaşırlar.
 
niburux2009-04-30 08:53:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir