Iguana Genel Bilgi


explosionÇevrim Dışı

Kayıt: 16/03/2006
İl: Yurtdisi
Mesaj: 46
explosionÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2006 05:22

Iguana beslemek için onun içinde yaşayacağı bir terraryum yaptırmanız gerekir, onu içine koyacağınız terraryumun üstü ve yan duvarları, sinek teli ile kapalı olmalıdır ki terraryum yeterince hava alabilsin. Boyutları en az 110 x 40 x 40 cm olmalı, üzerinde içeriye ısı ve ışık verecek bir ampul bulunmalıdır. Ampul tercihan yurtdışında üretilen UVA veya UVB ampullerinden olmalı bulunamazsa düşük Watt'lı bir ampul (60 Watt) konulmalıdır. Geceleri ise beyaz ışık veren bir ampul yakmak hayvanların sağlığını kötü etkileyeceğinden kırmızı ampul kullanılmalıdır. Terraryumun  içinde ufak bir su kabı olmalıdır bu kap kertenkelenin içine düşüp boğulmasına neden olmayacak şekilde seçilmelidir. Aslında bir çok kertenkele su içmez, suyu besinlerden alırlar veya bitkilerin üzerinden yalarlar (ama su kabı yine de olmalıdır). Bu bakımdan terraryuma saksı ile veya doğrudan ekilmiş bitkiler konulmalıdır. Ayrıca hayvanın üzerine çıkabilecegi ufak kayalık, tırmanabileceği dal ve altına girebilecegi bir kovuk veya evcik bulunmalıdır. Kumda yaşayan kertenkeleler için terraryumun zeminine 2 cm kadar kum konmalı, diğer durumlarda ise toprak konulmalıdır. Terraryum 30 derecenin üzerinde güneşe doğrudan konulmamalıdır bununla birlikte ısı yaz kış gündüz 24, gece ise 18 derecenin altına da düşmemelidir. Terraryum güneş görmeli ama hayvanın saklanabilecegi, altına girebileceği gölgelik ve karanlık bir alan olmalıdır. Çünkü kertenkelelerin vücut ısıları sabit değildir, hayvan bunu kendi ayarlar, siz terraryumu güneşe koyarsanız ve hayvana gölgelenebileceği bir kovuk yapmazsanız, yada gölgeye koyar hiç güneş göstermezseniz, her şekilde hayvan ölecektir.Terraryumu temiz tutmanız ve sıkça temizlemeniz gereklidir, terraryumdaki, ölmüş böcekleri ve dışkıları temizlemelisiniz. Terraryumu dezenfekte etmek için, Nolvasan (Chlorhexidine diacetate).
kullanılabilir. Hayvanın bedeninde açılan yara veya çizikleri tedavi etmek içinse Betadine (povodine/iodine) veya Baticon kullanabilirsiniz.Ayrıca hayvan yeterince beslenemezse ölecektir eğer verdiğiniz yiyecekleri yemezse bunu anladığınız an onu mutlaka bulduğunuz doğal ortama serbest bırakın.Eger besleme konusunda da bilmek istediginiz bir sey olursa onlari da paylasmaktan onur duyarim

Saygilar...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

explosionÇevrim Dışı

Kayıt: 16/03/2006
İl: Yurtdisi
Mesaj: 46
explosionÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2006 12:36

İguanaların diyeti bir zor bir konudur.. ancak yiyecekleri şeyler çeşitlidir.. Önemli olan kalsiyumu yüksek fosforu düşük bir diyet sağlamaktır.Hardal yaprağı , turp yaprağı,kuşburnu,kuşkonmaz, kara hindiba vb + meyve(%85-%95 sebze-%5-%10 oranlarında meyve) genel besinlerini oluşturur...Iguananıza kesinlikle ıspanak,lahana ve brokoli ,hayvansal gıda (tırtıl,çekirge,sinek vs. ) vermeyiniz ciddi sağlık problemleri yaşayabilirsiniz. Yiyeceklerin besin değerine bakıp olabilirliği olanları seçebilirsiniz.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir