İguanalar İçin En Uygun Gıdalar...


ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2007 11:35

İguanalar vejeterjan olmalı

Yeşil iguanalar tamamen vejeteryan bir diyetle beslenmeli. Bu diyet %95 sebze ve ticari olarak hazırlanmış iguana yemi, %5 oranında da meyve içermelidir. Meyveler iguananın içinden hoşuna gidenleri seçebileceği şekilde sunulmamalıdır.

Sorumluluğunu bilen bir hayvan sahibi sürüngenine düzgün ve kaliteli bir beslenme sunmalıdır. Bazı sürüngenler çocuklar gibidir. Sevdikleri şeyleri yerler, sevmediklerini yemezler. İguana da bu konuda çok seçici bir hayvandır.

Eğer sizin iguananız da böyle seçici ise, severek yediği gıdaların sayısı çok az ise endişelenmeyin. Dengeli bir beslenme sağlamanın birkaç kolay yolu var.

Parçalara ayrılmış gıdalar

Eğer gıdalar kabaca birbirlerinden ayrılabilecek durumdalar ise iguananız beğendiğini alacak ve besleyici kısmı seçmeyip yemeyebilecektir. Bunun için gıdayı daha fazla parçalayın, rendeleyin. Böylece ona seçme imkanı vermemiş olursunuz ve daha dengeli beslenir.

Genç iguanaların beslenmesi

Yavru iguanalar her gün beslenmelidir. İlk yıl hızla büyürler ve iskeletlerinde bir deformasyonun oluşmaması için çok dengeli beslenmelidirler. İki yaşına geldiklerinde gün aşırı beslenebilirler. Düzgün bir diyet gayet önemlidir ancak iguanaların kalsiyumu iyi bir şekilde absorbe edebilmeleri için cam veya plastik yüzeye maruz kalmamış direkt gün ışığına ihtiyaçları vardır.

Kertenkeleniz temel olarak yeşil sebzelerle beslenmelidir. Buna ek olarak diğer sebzelerle, ticari mamalarla ve az miktarda meyve ile diyeti destekleyebilirsiniz.

İguananız kedi ve köpek mamasını kesinlikle yememelidir. Bu tür gıdaların iguana diyetinde asla yeri olmamalıdır. Ayrıca kedi, köpek için kullanılan bisküvi ve ödül tabletleri de iguananıza zararlıdır. İçerdikleri D3 vitamini miktarı iguananız için yüksek miktardadır ve iç organlarında kalsiyum birikimine (mineralizasyonuna) neden olur. Ayrıca bu tür mamalardaki yağ ve protein oranı da iguanalar için yüksek miktarlardadır.

Diyetin %5'i bol kalsiyum içeren meyvelerden oluşmalıdır. Bunlar:

  • Üzüm
  • İncir
  • Ahududu
  • Mango

Ayrıca elma, erik, şeftali, yaban mersini, kavun armut, domates, kivi, çilek, muz da bulara eklenebilir.

Ticari mamalar

ABD'de ve birçok Avrupa ülkesinde pet shop'larda iguana maması bulunmasına rağmen ülkemizde talep yetersizliği nedeniyle henüz bulunmamaktadır.

Su ihtiyacı

İguanalar su ihtiyaçlarının çoğunu aldıkları gıdalardan karşılarlar. Bunun için gıdaların taze olmasına dikkat edin. İguanalar bir kaptan su içmeyebilirler. Ama yine de bir kap bulundurmakta fayda vardır. iguanalara haftada birkaç defa yüzebilecekleri, su içebilecekleri, egzersiz yapabilecekleri ılık su dolu havuzlar vb. temin etmek gerekir. Egzersiz sırasında defekasyon (dışkılama) normaldir. Kendi kullandığınız küvetlere iguananızı sokmamaya özen gösterin. Eğer bunu yapmak zorunda kalırsanız iguananız banyosunu aldıktan sonra küveti dezenfekte ediniz.

Normal vücut ısısı

Gıdaların normal sindirimi için iguanaların uygun ısıda tutulmaları gerekir. İguanaların yaşayabilmeleri için uygun ısı gün içinde 29-32° C olmalı, geceleyin bu ısı 21° C'ın altına düşürülmelidir. Kafesin içine termometre konup bu ısılar kontrol edilmelidir.(Alıntıdır)

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir