İkolalarda uzun süredir rutin hareketler.


TERTUZONÇevrim Dışı

Kayıt: 19/08/2007
İl: Ankara
Mesaj: 3
TERTUZONÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Temmuz 2008 01:13

  Herkese merhabalar;

    Arkadaşlar siteye üyeliğimi birtürlü aktifleştiremediğim için arkadaşımın kullanıcı adıyla yazıyorum.

    Balıkları geçen Aralık ayında aşağı yukarı 2-3 cm boylarındayken satın aldım.8 balıktan oluşan bir koloni.Satıcı bize balıkların tümünün aynı ağız kardeşler olduğunu söylemişti.Birtanesi boy olarak diğerlerine göre daha iri ve gösterişliydi, o boydayken 1 erkek ve 7 dişi tahminiyle aldık.

   Şu anda balıkların boylar 6 ila 10 cm arasında, sanırım 11 aylıklar fakat aldığımdan bu güne hiç yetişkin tavırlar gözlemleyemedim.Erkek ilk günden beri sahiplandiği kayalığa hiçbir balığı yaklaştırmıyor, sanırım kur yapmaya başlamış olması gerekiyordu.Balıklar arasında sürekli titremeler, vuruşmalar var hatta ağız ağıza kavgalar var ama bu güne kadar erkeğin(yada öyle tahmin ettiğimizin) hiçbirisiyle ağız ağıza kavgasını görmedim.Derdi tamamen bölgesine giren balılar, hiçbirisini yanaştırmıyor.Hiç kızgınlık belirtisi yada kur da yok.Bu güne kadar iki tanesinde yumurta tüpü benzeri oluşumlar gördüm ama yumurta tutan olmadı.Kumda titreyen iki balık yanyana geldiğinde bütün hepsi oraya toplanıyor.Tabi erkekte herzamanki gibi önüne gelene vuruyor.

  - Konunun özüne gelirsek dişiler kendi aralarında böyle sık yaramazlıklar yapıp birbirine vururlarmı?

   - Aldığımızdan beri kolonideki en ihtişamlı balığın(yüzgeçleri oldukça uzun) erkek olmama ihtimali varmı?

   - Kolonide erkek balık olmama ihtimali varmı (Dişilerinde bölge edindiklerini okudum).Eğer öyleyse benzer durumlar için hareketleri normalmi?

    -Kolonimde hiç dişi olmama ihtimali varmı?Benzer durumlar için hareketleri normalmi?

   - Hayır herşey normal ama balıkların zamanamı ihtiyacı var?

   - Dışarıdan daha başkın bi erkek eklesem işler düzene girermi? Çünki elimdeki ne bölgesine dişi çekmeye çalışıyor nede kur yapıyor sadece önüne gelene vuruyor.

    - Bugüne kadar tamamen bitkisel yemlerle beslendiler.Düzenli olarak su değişimlerini yapıyorum.Fakat balıklarda özellikle erkekte bi sağlık problemi olabilirmi.(Lup ile üreme organlarını kontrol ettim çok tecrübeli olmadığım için önce erkek olarak tahmin ettiğimizle başladım diğerlerinden farklı olarak üreme organının çevresinde beyazımsı genişbir yuvarlaksı hafif kabarık bir şekil farkettim.Problem bu olabilirmi.)


     Arkadaşlar akvaryum 180lt küçük biliyorum büyük akvaryum planları yapıyorum, yakın zamanda geniş bi akvaryum alacağım.


     Biraz dağıttım karıştırdım ama verebildiğim kadar detay vermeye çalıştım. Yardımcı olabilirseniz minnettar kalırım.

                     saygılarımla...



                                                        Salim ULAŞ. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahmethalukÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 242
ahmethalukÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Temmuz 2008 01:25
Salim bey ben kısaca size yazayım bildiklerimi.Ağız ağıza kavgalar(ikola besledğim için biliyorum)genellikle erkekler arasında olur.Ama dişiler arasında olmazda değil fakat çok nadirdir.Akvaryumun küçük olmasınında ürememenin nedeni olduğunu düşünüyorum.Cinsiyet ayrımında ise hiç dişi yok yada hiç erkek yok diyemeyiz.Anüs-vent en sağlıklısıdır.Bilginiz olmadğını söylemişsiniz siz çekin bizler buradan size yardımcı olmaya çalışırız.(en garanti yöntem bu.) ahmethaluk2008-07-29 01:25:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

redrainÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/09/2007
İl: Çanakkale
Mesaj: 1630
redrainÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Temmuz 2008 01:46
Anüs vent kontrol boyutuna gelmişler.Ordan cinsiyetleri çıkarabilirsiniz.Bu arada bir dekor değişikliği yapın bakalım aynı balık mı sahiplenecek.Bu arada yazdıklarınızın hepsinin mümkün olma koşulu vardır.Ama Ahmet Beyin dediği gibi dişiler kısa süreli kavga ederler.Benim gözlemim 10sn kadar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TERTUZONÇevrim Dışı

Kayıt: 19/08/2007
İl: Ankara
Mesaj: 3
TERTUZONÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Temmuz 2008 19:55
  Ahmet ve Ömer bey yorumlarınız için teşekkür ederim.

  Henüz uzun süreli bir kavgaya rastlamadım.En uzunu nadiren de olsa hemen hemen 10 sn. kadar.

  Elimden geldiğince farklı kaynaklardan, benzer topic lerden araştırıyorum. Ama  birisine göre hepsi erkek birisine göre dişi olarak gözüme çarpıyolar.

  Sanırım yapmam gereken onlara biraz daha zaman verip en kısa zamanda akvaryumu genişletmek.Yavru alamasamda canları sağolsun onları izlemek ayrı bir zevk.Big%20smile
 

                                                                    Salim ULAŞ

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tropheusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Istanbul
Mesaj: 258
tropheusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ağustos 2008 22:02
Salim Bey,
 
su değerlerinizin(nitrit 0, nitrat 10-20ppm, ph 7.8 - 8.8, kh 12-16) tamam olduğunu düşünerek, bu noktayı sormadan devam edelim;
 
- az da olsa olabilir
 
- dominat/baskın olan balığın erkek olma ihtimali yüksek
 
- ne desek yalan olur görmeden
 
- olabilir
 
- balıkların ve sizin zamana ihtiyacınız, bu cümleyi yazmamın nedeni eski bir tropheuscu dostumun 2001 de alıp, 1.5 sene sonra yavru yapmadığı için sattığı ilangileri alan arkadaşım 2-3 ay sonra seri olarak yavru almaya başlamış idi.
 
- dışarıdan baskın bir erkek koymayın, biri ölecektir.
 
- karides mix i yapın haftada 1-2 öğün verin, üremeyi tetikleyecektir.
 
Sağlıklı akvaryumlar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

schreiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/07/2007
İl: Bursa
Mesaj: 589
schreiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ağustos 2008 22:17
Benim 4 dişi 1 erkek ikolam var.Yumurtlama zamanları gelene kadar bi sorun yok.İlk olarak en büyük dişi yumurtluyor.O ağzına yumurta alınca bi küçüğü ile ağız ağıza kavga ediyorlar,hatta kilitlendiklerini bile gördüm.Yaklaşık 2 hafta sonra o dişide yumurta alıyor kavga bitiyor.Arada 10 günlük boşluk var yaklaşık olarak diğer dişininde alması için.Bu arada erkek yumurta almış dişileri kovalamaya başlıyor.Yumurtaları atmamaları için bölmek zorunda kalıyorum akvaryumu yada ilk alanı kusturuyorum.Benimkiler bu şekilde devam ediyor.Hiç değişmedi.Yumurta alan dişi ile diğer dişiler arasında sürekli kavga oluyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TERTUZONÇevrim Dışı

Kayıt: 19/08/2007
İl: Ankara
Mesaj: 3
TERTUZONÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2008 21:38
  Arkadaşlar yaşanmış tecrübelerle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

  Başlıktaki rutin hareketler son 2 ay içersinde oldukça garip hareketlere dönüştü.Ançak bir konuda oldukça rahatladım 4 adet garanti dişi balığım var hemde bunların 2 tanesi bi dönem tereddüt ettiğim erkek olma ihtimali olan balıklar.

      Bu süre içersinde 4 dişinin yumurta aldığına tanık oldum.Yalnız uzun süre saklayamadılar.Uzun bir süre akvaryumda inanılmaz bir sakinlik gözlemledim.Sonuncu yumurta alan balık dişilerin enbüyüğü.Ancak yine bu balık yumurtlayacağı sırada erkek balığın ilgisiz kaldığını gördüm.Dişi adeta erkekmişçesine çiftleşmek için erkeği yanına çekmeye çalışırken erkek ise oldukça ürkek şekilde ondan kaçmaya çalışıyordu.Hatta bu zoraki çiftleşme sırasında yumurtalardan birini kaptığını bile gördüm.

      Herneyse asıl ilginç olan şey ise şu.Bu yumurta alan dişi şu anda akvaryumdaki en baskın balık diyebilirim.Yumurtladığı o dönemde erkek balığı inanılmaz derecede hırpaladı.Şu anda o 2 ay öncesinin baskın erkeği akvaryumun en ezik balıklarından. Sizce dişi balığın yaşadığı bu stresin kaynağı ne olabilir.Uzun süredir tropheus lar hakkında yazılar okuyorum benzer bi durum hiç okumadım.Merak ettiğim acaba doğadaki pekçok canlı gibi yavrularını korumak için bu şekilde ağresifleşmiş olabilirmi.

       Akvaryumu halaa genişletemedim kargaşanın en büyük nedeni bu diye düşündüğüm için erkeğe sanırım bir süre daha şans vereceğim.

                                                                   saygılar.....

 
                                                                   Salim ULAŞ

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozkan.58Çevrim Dışı

Kayıt: 23/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 31
ozkan.58Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2013 22:16
Akvaryumu buyutmelısınız ve balıklarınızın üzerlerinde lekeler varmı sıyah lekeler stresste olabılırler akvaryum kucuk oldugundan bunlarada dıkkat edin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir