İLK BİTKİLİ DENEYİMİM VE YANLIŞLARIM ....


kartal5858Çevrim Dışı

Kayıt: 23/11/2014
İl: Sivas
Mesaj: 116
kartal5858Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2015 19:54
Arkadaşlar uzun bi süre sonra hayallerim olan bitkili tankıma kavuştum ama ilk deneyimim olduğu için eminim yanlışlarım vardır...

Akvaryumum Şu Şekilde ;










Boyut (cm): 100 x 50 x 45 
Kapasite (litre):250 Litre kumu koyduktan sonra azılmıştır büyük ihtimal
Işıklandırma :  2x 39 watt Grolüx   1x 39 watt AquaStar    Toplam :117 watt
Taban : 8 Kg Fondovivo  /  25 Kg Hagen
Bitkiler : Limon  /  Elodea  /  Java Moss
Dış Filtre : Turşu Bidonundan Kendi Yapmış Olduğum Filtre , Saat'te 2000 Litre Su Çeviriyor ( El Emeği Göz Nuru )   :)
Co2 : Mayalı Sistem
Akvaryum Canlıları : 116 Tane Lepistes  / 15 Tane Molyy /  3 Tane CüceVatoz / 3 Tane Çöpçü
Not: çöpçü ve vatoz lar hariç diğer balıklarım hepsi 3 haftalık daha yavrular...
Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar: Misket Gübre  / Sıvı Bitki Gübresi


Gördüğünüz yanlışlarımı yazarsanız beni mutlu edersiniz.. Birde sorularım olucak onları cevaplandırsanız çok sevinirim ..

1-) Akvaryumu kuralı  6-7 gün oldu 3 günden sonra sabredemedim  balıkları akvaryumun içine bıraktım balıklarım ölürmü ... ?

2-) Sudaki bakteri kültürü ne zaman oturur  .... ?

3-) İlk günden  mayalı sistem ile Co2 vermeye başladım bir sakıncası varmıdır .... ?

4-) Balıklarımın çoğu su üstünde acaba su tam oturmadığı içinmi.... ?

5-) Akvaryum suyunu haftada %30   %40  düzenli olarak deiştirmeyi düşünüyorum akvaryumun suyunu alırken bir sıkıntı yaşamıyorum dip sifonu ile alıyorum ama suyu geri akvaryuma koyarken sıkınyı yaşıyorum bende direk lavaboya hortum çektim  suyu o şekilde doldurmayı planlıyorum

Su dinlenmemiş olduğu için bir sıkıntı yaşarmıyım  ... ?
Not: Şebeke sularımız arıtılmış ve tatlı su geliyor her hangi bir katkı maddesi bulunmuyor klor vb gibi.


Üstadlar Biraz Uzun Oldu Biliyorum Ama Yeni Olduğum İçin Aklıma Takılan Sorulara Cevap Bulmam Gerekiyor...
Eminim Sizlerde Bu Yolardan Geçmissinizdir ..
Sizlerin Tecrübelerinden Yararlanmak İstiyorum ..

Okuyupta Boş Çevirmesseniz Çok Sevinirim..

 
 



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozanbaseskiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 230
ozanbaseskiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2015 20:58
Balıkları çok erken koymuşsunuz. Tankınızı boş olarak sadece filtre ve ısıtıcı ile en az 1 hafta boş olarak sadece bitkilerle çalıştırmanız iyi olurdu. Süreci hızlandırmak için hazır bakteri kültürü de ekleyebilirdiniz. İlk resimdeki sudaki kabarcıklar suyun dinlenmemiş olduğunu gösteriyor. Bakteri kültürü oturana kadar suda bulanıklık yaşamanız normal. Umarım çok balık kaybetmezsiniz. Bir de o hacim için 116 lepistes acaip fazla. En az dörtte üçünü çıkarın derim ki zaten kolay üreyen balıklar. 
Balıkların yüzeye yakın durmaları suyun bakteri yönünden oturmamış olmasından ve azot döngüsünün düzgün çalışmamasından kaynaklanıyor. Bir anda anormal sayıda canlı eklediğiniz için amonyak patlaması yaşamanız çok olası.
Ayrıca o bitkiler için CO2 vermeniz şart değil, olması sakıncalı olmaz ama şart değil. Mayalı CO2 yi de tavsiye etmem zira her an sisteme aşırı CO2 vererek pH'ın aşırı düşmesi sonucu balıkları öldürme olasılığı var. Eğer CO2 vermek istiyorsanız tüplü bir sistem almanızı öneririm. Işığınızı da 4 adede çıkartmanız iyi olur bu durumda. Sıvı gübre takviyesi de gerekli. CO2 vermezseniz ışığı yükseltmenize ihtiyaç yok ama sıvı gübre her zaman gereklidir.
ozanbaseski2015-02-16 21:00:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kartal5858Çevrim Dışı

Kayıt: 23/11/2014
İl: Sivas
Mesaj: 116
kartal5858Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2015 23:43
Yorumlarınız için çok teşekkür ederim..mayalı sistemi çıkaracagım ışıgı artırma şansım malesef yok 116 tane yavru var ayriyetten 50tane kadarda damızlıklarım var onları da koymayı düşünüyorum .. Artık o kadar bağlanmışımki balıklarıma ne vermek ne satmak istiyorum çok memnunum .. Bu hobiye 6 tane balıkla başladım şimdi 200 e yakın balıgım var bunun mutlulugu tarif edilemez :) kartal58582015-02-17 01:24:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozanbaseskiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 230
ozanbaseskiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2015 01:28
Balıklarınız yavruysa şimdilik kalabilir ama 250 litrede 116 tane yetişkin lepistes çok fazla. Akvaryumcunuza yem karşılığı verebilirsiniz ya da forumdan satın veya hediye edin. Sonuçta bir hobi yapıyoruz ve canlıların sağlığı ve mutluluğu bizim tatminimizden önce gelmeli diye düşünüyorum. 
Bu arada musluktan direk suyu dinlendirmeden tanka koymanız yanlış. Bilemiyorum tabi eğer sizin şebeke suyunuz direk ozmos cihazından geçip zararlı klor vs arıtılıyorsa olabilir. Bence yine de bir veya birkaç damacanada su bekletip haftada bir %20 civarı su değişimi yapın. Ayrıca su değişimlerinde Sera Aquatan katkısını kullanmanızı da tavsiye ederim. Sudaki ağır metalleri ve toksik maddeleri bağlayarak balıklar için daha zararsız hale getirir. 
Şu anda tanıdığınız bildiğiniz akvaryumuna güvendiğiniz bir tanıdık veya arkadaş varsa ve akvaryumu müsaitse balıkları akvaryumdan çıkarıp suyu %30 civarı yenileyip bakteri kültürü ekleyin ve 1 hafta boş çalıştırın. Daha sonra balıkları yeniden ekleyin.
CO2 vermenize gerek olmadığı için mevcut bitkilerle aydınlatmanızı artırmanız bilakis yosunlanmayı tetikleyebilir o yüzden böyle kalması daha iyi. Işık bitkilerin gelişimi için en önemli etken ancak tek başına yeterli değil. Taban malzemeniz iyi. Hagen kum gibi bitki kumları bitkiler için gerekli besinleri bünyesinde barındırmaktadır ancak bu besin kaynağı 1-2 aydan sonra biteceği için takviye gereklidir. Size tavsiyem forumdan uygun fiyata misket gübre alarak ektiğiniz bitkilerin diplerine en az birer adet kuma gömün. 1-1.5 ayda bir de yenileyin. Ayrıca bitkilerin nitrat-fosfat-potasyum-demir gibi ihtiyaçları sudan alabilmesi gereklidir. Bunun için de uygun fiyatlı olarak forumdan özellikle mikro element, potasyum ve demir sıvı gübreleri almanızda fayda var. Nitrat ve fosfatı da alabilirsiniz ama onları balık dışkılarından ve yem artıklarından bir miktar zaten alıyorlardır. Sağlıklı ve güzel hobiler dilerim
ozanbaseski2015-02-17 01:29:37

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kartal5858Çevrim Dışı

Kayıt: 23/11/2014
İl: Sivas
Mesaj: 116
kartal5858Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2015 16:18
abi değerli yorumların için çok teşekkür ederim ..gerçek anlamda beni aydınlattın aklıma takılan bütün sorulara cevap buldum sayende,işin ras gelsin .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir