İlk Adım Önemli :)


GbrlÇevrim Dışı

Kayıt: 03/12/2014
İl: Ankara
Mesaj: 1
GbrlÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Aralık 2014 14:31
Merhabalar,

Bu hobiye yeni başlıyorum, 1 ay öncesine kadar hiç birşey bilmiyordum, bu sürede birçok şey okudum, inceledim, sonuçta bu işe başlamaya karar verdim. Planım 150x50x60h (450 lt) ana tank ve yaklaşık 150 lt’lik bir sump ile başlamak. İlk birkaç ay sadece basit bitkiler yetiştirmeyi planlıyorum. Suyun pH, GH ve KH özelliklerini istediğim şekilde kontrol altında  tutmayı öğrendikten sonra yavaş yavaş tek tür birkaç balık ve yeni bitkiler ekleyerek sistemi genişletmeyi, uzun vadede de, karma bir akvaryum oluşturmayı hedefliyorum. Bu bağlamda giriş seviyesindeki aşağıdaki sorularıma yardımcı olursanız sevinirim. Biraz uzun yazdım, hatta bazı yazdıklarımın forumun başka yerlerinde cevapları olabilir, ama o kadar çok şey okudum ki, artık nerede ne vardı hatırlayamıyorum, kusura bakmayın.

  1. Ana tanktan sump’a çıkış yeri (overflow) ve sumptan ana tanka dönüş yeri önemli mi? Neleri etkiler? Benim planımda, su çıkışı tankın ortasından, giriş ise tankın kısa kenarlarından birinden olacak.
  2. Okuduklarımda göre,  1 lt. için en az 1 watt ışık ihtiyacı var. Bu durumda, benim ihtiyacım 450 watt yapıyor. Bu çok yüksek değil mi? Koymayı planladığım 2 adet 120 cm’lik Sylvania Grolux T8 (36w) toplam 72 watt ediyor. Daha geride 378 watt ihtiyaç var. Bu olayı ben yanlış mı anladım, bu rakamı karşılamak için akvaryumun tavanını florasanla doldurmam gerekiyor. Bi yerde hata yapıyorum gibi geldi.
  3. Sumpta kullanmayı planladığım filtreler;

  •         Elyaf
  •         Biyolojik sünger (mavi sünger)
  •          Seramik
  •          Lav kırığı
  •         Zeolit
  •        Bambu (şans bambusu)
  •          Aktif karbon (sürekli değil, sadece ilk dolumda ve ilaç kullanımından sonra)

Bu konuyla ilgili bir sürü şey okudum, kafam allak bullak oldu, sormak istediğim şeyler, yukarıdaki listede birbirinin görevini yapanlar var mı? Varsa aynı görevi yapan birkaç malzemenin aynı anda kullanılması sorun yaratır mı? Filtreleme mantığında genel kural, ne kadar çok o kadar iyi mi? Elyaf’ın tutması gereken zararlı maddelerin yanında yararlı maddeleri de tuttuğunu duydum, bunun etkisi ne derecede olur? Bu bağlamda, elyafın alternatifi var mı?

4. Isıtma sistemi ile ilgili Eheim Jager Isıtıcı (300 Watt) planlamıştım ancak, sump’ın yüksekliğine uymuyor. (cihaz min. 52 cm yükseklik istiyor) Bunun yerine 1 adet 100w, 1 adet 200w taksam, aynı verimi alır mıyım? Bu konuda farklı öneriniz var mı?

Çok soru sordum, sabırla okuduğunuz ve yardım ettiğiniz için teşekkürlerimi sunarım.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kartal5858Çevrim Dışı

Kayıt: 23/11/2014
İl: Sivas
Mesaj: 116
kartal5858Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Aralık 2014 15:11
Öncelikle Kardeşim Bende 250 Litrelik Bir Bitkili Tank Kurma Aşamasındayım Allah İkimizede Kolaylık Versin.. 

Sorularına Gelicek Olursak Bildiğim Kadar Cevaplıyım ..

YANLIŞIM VARSA LÜTFEN BİLEN ARKADAŞLAR DÜZELTSİNLER

1-)Suyun Girip Çıktığı Yerin Çok Önemli Olduğunu Düşünmüyorum..Önemli Olan Suya Yaptığı Salınım..Salınım Yoksa Nerde Olduğunun Bi Önemi Yok .

2-) 225-250 Watt'lık Bir Aydınlatma Yeterli Olucağını Düşünüyorum ..

( T8 Yerine T5 Kullanmalısın)

2 Adet T5  54 Watt Aquastar  120 cm 
2 Adet T5  54 Watt Grolux  120 cm              İLK ETAPTA YETERLİ OLUCAKTIR .

3-)Sumpta Kullanıcağın Malzemeler Sana Kalmış..Listedeki Malzemelerin Bi Sakıncası Yok.. Önemli Olan Doğru Sıralama 

4-)2 Tane Isıtıcı Nasıl Olur Bilemiyeceğim.. Ama 2'si Bir Birinden Bağımsız Çalışacağı İçin Tavsiye Etmem ..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir