ilk akvaryum için tavsiyeler.


mesafelerÇevrim Dışı

Kayıt: 06/01/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 37
mesafelerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2011 03:57
Selamlar. Adım Emrah. Çocukken baktığım japonları ve betaları saymazsam bu ilk akvaryumum olacak. Boyut olarak 150 cm'ye kadar cepheli olabilir. Diğer ölçüleri konsepte göre değişiklik gösterebilir. Bol bitkili, dibi çimenli, karideslerin dolaştığı akvaryumlar gördüm ve çok etkilendim açıkçası. Sanırım istediğim akvaryum bitki kompozisyonları üzerine olacak. Balık popülasyonu çok kalabalık olmak zorunda değil. Dipte vatozları, karidesleri görmek beni mutlu eder açıkçası. Dip kum veya bitki kaplı olabilir. Balık cinsi konusunda bilgisiz ve kararsızım. Çok fazla balık olmasa da olur, farketmez. Balıklarımın ilginç canlılar olmasını istiyorum. Birbirleriyle ve karideslerimle iyi geçinmesini istiyorum. Yani öyle bir ekosistem olmalı ki işe gittiğimde "acaba falanca balık karideslerimi yemiş midir?" diye  bi düşünce aklımdan geçmesin. Şimdi farkettim ki karideslere biraz fazla takmışım kafayı sanırım. Olmasa da olur belki. Akvaryum hobisi olan bir arkadaşımla sohbet etmiştik bir zamanlar. Kendisi amazon ekosistemini taklit etmeye çalışştığından bahsetmişti. Ben de tüm cahilliğimle hayal kurmuştum. Meriç nehri ekosistemi kursana demiştim, gülmüştük. Şimdi düşünüyorum da yaklaşık 10 cm boyunda bir çift yayın balığı irice bir akvaryumda hoş durmaz mı? Ya da bu mümkün mü?
 
Bu konudaki bariz cehaletimin kusuruna bakmazsanız sevinirim. Tek tek bütün bileşenleri sizlere danışmam gerekecek. Akvaryum boyutları ne olmalı acaba? (aşağı yukarı 150cm cephe evim için müsait.) Böyle bir sistem için nasıl bir filtre sistemi almalıyım? Motorlar mevzusu nedir? Isıtıcılar? Neye ihtiyacım olduğunu hiç bilmiyorum. Değerli tecrübelerinizle beni aydınlatırsanız mutlu olurum. İlk adım olarak tavsiyeleriniz nelerdir? 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

karideskisehirÇevrim Dışı

Kayıt: 22/11/2010
İl: Eskisehir
Mesaj: 933
karideskisehirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2011 04:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

biriÇevrim Dışı

Kayıt: 12/11/2008
İl: Eskisehir
Mesaj: 371
biriÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2011 04:06
Öncelikle bu iş için ayırdığın para miktarı ile her ay bu akvaryum işine ne kadar harcayabileceğinin miktarı belirle önce. Ondan sonra tavsiyeyi biz veririz zaten.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Just For FunÇevrim Dışı

Kayıt: 14/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 803
Just For FunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2011 04:25
Emrah bey ilk tavsiyem akvaryum ebatlarını yaptırabileceğiniz maksimum ölçülerde yapmanız olabilir,mesela 150*60*50h-150*70*60h gibi,450lt  600lt gibi brüt hacimlerde filtrasyonu sump olarak düşünebilirsiniz,sump tercihiniz olmaz ise su kapasitesine uygun 1 adet dış filtre,desteklemek ve sirkülasyon sağlamak için 1 adet iç filtre yetecektir,ikinci tavsiyem tatlısı su canlıları kısmına göz gezdirip hoşunuza giden canlıları belirleyip yaşam koşulları vb.konularda bilgiler edinip makale ve yorumlara bakarak birtakım fikirler edinmeniz olacaktır,takıldığınız konularda bilgi edinebilmeniz için ilgili bölümlerde başlık açarak tecrübeli arkadaşlardan tecrübelerini paylaşmalarını isteyebilirsiniz.Bir Amerikan Cichlidleri sever olarak bu tür cichlidleri beslemenizi isterim.

Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gentli67Çevrim Dışı

Kayıt: 30/11/2009
İl: Zonguldak
Mesaj: 884
gentli67Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2011 05:00
Tankın boyu 120cm den küçük olmasın eni 50 yükseklikde 60 dersek bu akvaryum bu haliyle 360 litre demek vede hemen hercınse bakabilirsin demekdir..Balık işi zevke kalmıs görsellik ön planda mesala ben kırmızı rengı cok severım ve buyuzden red texsas red severum red marlboro discus bu türdenleri severim sen başka renk begenirsin ona yönelirisn ama ilk defalar için kolay balıklardan al.. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesafelerÇevrim Dışı

Kayıt: 06/01/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 37
mesafelerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2011 03:47
Tekrardan selamlar. Beni görsel olarak tatmin edebilecek bir kompozisyon için gereken tüm maddi yatırımı yapmaya hazırım. Fakat konuya hiç hakim değilim. Doğallığı sebebiyle biyotop bir ortam da kurabilirim. Tabi önce bilgi sahibi olmam lazım. Şimdi cam kestirip akvaryumu kurmaya başlayacağım. Fakat filtre konusunda bilgisizim. Sump deniyor fakat ne olduğunu bile bilmiyorum. Güçlü bir dış filtre Yeterli olmaz mı acaba? 150*70*70 düşünüyorum. 735 litre ediyor. Mesela bu filtre işimi görür mü? http://www.juenpetmarket.com/urun_detay.aspx?kat=240&urn=8328  Bolca bitki olmasını planlıyorum. İlk etapta balık planım yok bile. Bitkilerimi güzelce yetiştirene kadar sadece 3 5 japon bile olsa olur. Bir de böyle görece büyük hacimli dış filtreler çok ses yapıyor mu? 

[QUOTE=AMOZONİAK]Emrah bey ilk tavsiyem akvaryum ebatlarını yaptırabileceğiniz maksimum ölçülerde yapmanız olabilir,mesela 150*60*50h-150*70*60h gibi,450lt  600lt gibi brüt hacimlerde filtrasyonu sump olarak düşünebilirsiniz,sump tercihiniz olmaz ise su kapasitesine uygun 1 adet dış filtre,desteklemek ve sirkülasyon sağlamak için 1 adet iç filtre yetecektir,ikinci tavsiyem tatlısı su canlıları kısmına göz gezdirip hoşunuza giden canlıları belirleyip yaşam koşulları vb.konularda bilgiler edinip makale ve yorumlara bakarak birtakım fikirler edinmeniz olacaktır,takıldığınız konularda bilgi edinebilmeniz için ilgili bölümlerde başlık açarak tecrübeli arkadaşlardan tecrübelerini paylaşmalarını isteyebilirsiniz.Bir Amerikan Cichlidleri sever olarak bu tür cichlidleri beslemenizi isterim.

Saygılar
[/QUOTE]
Öncelikle teşekkür ederim. Benim de hoşuma giden balıkların çoğu sitedeki güney amerika cichlidleri kategorisinde. Fakat henüz bu türleye bakcak kadar bilgim yok. Sanırım ilk balıklarım cichlid olmayacak. Ama ilerde akvaryumumda bi şekilde amerikan cichlidleri olacağı kesin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MD.mehmetÇevrim Dışı

Kayıt: 15/01/2009
İl: Düzce
Mesaj: 387
MD.mehmetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2011 04:18
Anladığım kadarıyla bol bitkili bir akvaryum istiyorsun o yüzden bitkileri ektikten sonra japon koymanı tavsiye etmem. Koyduğun birçok bitkiyi yer. Yapon akvaryumunda ancak sert yapılı bitkiler koyabilirsin. Bence bitki ektikten sonra içine hemen elma salyangozu veya nerit koy. Karidesler de bitkilere zarar vermez akvaryum biraz oturunca (bir iki hafta sonra) koyabilirsin yosun oluşmasını da engellerler. Bi de karidesle beraber her balığa bakamazsın yerler. Bildiğim kadarıyla lepistesle sorun çıkmaz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

canafarÇevrim Dışı

Kayıt: 16/11/2010
Mesaj: 159
canafarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2011 19:20
Karidesle birlikte sıvı gübrede kullanamazsin hatta aktif karbon varsa yine kullanamazsın. Eğer akvaryumun dibini kaplayan bir örtü istiyorsan Co2 sistemi güçlü bir ışıklandırma ve sıvı gübre şart olucak...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesafelerÇevrim Dışı

Kayıt: 06/01/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 37
mesafelerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2011 21:44
[QUOTE=canafar] Karidesle birlikte sıvı gübrede kullanamazsin hatta aktif karbon varsa yine kullanamazsın. Eğer akvaryumun dibini kaplayan bir örtü istiyorsan Co2 sistemi güçlü bir ışıklandırma ve sıvı gübre şart olucak...[/QUOTE]
Öncelikle yardımlarınız için teşekkür ederim. Geçen zamanla beğenilerim de değişiyor sanırım. Şu an biraz daha küçük hacimli bir tankta filtresiz, ısıtıcısız, sıfır yemelemeyle kendini idare edebilen bir ekosistem ilgimi çekiyor. Kafamda tasarladığım, 120*50*50 ölçülerinde 2-3 kök japon şemsiyesiyle suyu filtrelenen, java moss ile takviye edilmiş bi karides tankı. Bir çift otocinclus da olacak. Sistem oturduktan ve karidesleri başarıyla çoğaltabildikten sonra çok küçük boyutlu bir kaç çift etobur eklemeyi düşünüyorum. Etoburlar için düşük sıcaklık sorunu yaşatmam fakat yaz aylarında yüksek sıcaklığa dayanabilecek türlere göz atıyorum. Fakat bu konuda biraz umutsuzluğa kapılıyorum. 30 derece ve üzeri ülkemiz şartlarında gayet olağan. Etoburlarımın karides larvalarıyla ve sıfır yapay yemle yaşayacaklarını umuyorum. Karides olarak da sıcaklıktan pek etkilenmeyen kiraz karides ve zayıf kaynaklardan edindiğim bilgilere göre çok dayanıklı bir tür olduğu söylenen meksika karidesi olacak. Çok az balık planlıyorum. Japon şemsiyelerinin sudaki nitrat gibi maddeleri filtrelemekte başarılı olacaklarını umuyorum. Denklem kağıt üzerinde sağlam duruyor fakat uygulamada ne denli başarılı olacak görmek istiyorum. Sistemin çökmesi durumunda bitkileri biraz ıslah edip bir dış filtre yardımıyla klasik tetra, neon gibi türlere dönebilirim. Fakat uzunca bahsettiğim bu tür akvaryumlar bana daha heyecanlı geliyor. Cam gibi berrak su, doğal davranışlarından uzaklaşmış kafes hayvanları gibi balıklar ilgi alanımın dışında kalıyor. Bu tip sistemler hakkında tecrübeleriniz varsa paylaşacağınızı umuyorum. Mutlu akvaryumlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

canafarÇevrim Dışı

Kayıt: 16/11/2010
Mesaj: 159
canafarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2011 15:10

Cam gibi berrak su: Ilk olarak kendi tercihimizdir genelde. Bence bakici icin onemlidirde. Verilen zahmetler kasiliginda akvaryumdan aldigimiz tek seydir. Seyir.

Dogal davranisindan uzaklasmis kafes hayvanlari gibi baliklar? Bu akvaryum hacmine ve bakilan baliga baglidir. Birincisi bunu iyi secmek gerekir. Once balik secilir sonra akvaryum ve ekipmanlar. Dogal davranislarini tekrar kazanmaya basliyacaktir. Eger su degerleri aydinlatma akvaryum ici duzenleme hosuna giderse tabi.

Baliklar sevimli hayvanlardir. Oyle bir zaman gelirki sizi taniyamabile baslar. Ilk zamanlarda cekingen olan baliklarlar yem atsaniz dahi yeme siz basindan ayrildiktan sonra gider. Sonra zamanla yem atar atmaz gelirler. Sonra zamanla artik akvaryum basina ilk gectiginizde suyun yuzeyine firlarlar yem olmadigini gorunce sizinle ilgilenmeye baslarlar sizi takip ederler. Akvaryum camina yaptiginiz asagi yukari saga sola el hareketleriniz onlarini hosuna gider ve takip etmeye baslar. Her tur ayni degildir tabi.
 
Uzun lafin kisasi. Baliklar eger akvaryum icersinde mutlu iseler ureme gerceklestiriyorsalar. Akvaryumun her kosesinde zaman zaman vakit geciriyorlarsa. (yuzme alanlarina gore) Sakin davranislar sergiliyorsa. Yemlediginizde kendisine dokunmaniza izin veriyorsa. Baliginiz tedirgenligini  sIkilganligini urkekligini uzerinden atmis akvaryumu artik kendi evi gibi sahiplenmistir. Mutludur. Bir baligin tek istiyecegi seydir. Bence....

Diger turlu dogal ortamlarinda surekli tehlike altindadir. Surekli tedirgindir. Golun hacmi ona cok buyuktur ve nelerle karsilasagini kestiremez... Bence bizler baliklara en saglikli guvenli ortamlari veriyoruz. Oyuzden kafes hayvanlari gibi derken benzetme olmamis.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesafelerÇevrim Dışı

Kayıt: 06/01/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 37
mesafelerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2011 23:19
[QUOTE=canafar]

Cam gibi berrak su: Ilk olarak kendi tercihimizdir genelde. Bence bakici icin onemlidirde. Verilen zahmetler kasiliginda akvaryumdan aldigimiz tek seydir. Seyir.

Dogal davranisindan uzaklasmis kafes hayvanlari gibi baliklar? Bu akvaryum hacmine ve bakilan baliga baglidir. Birincisi bunu iyi secmek gerekir. Once balik secilir sonra akvaryum ve ekipmanlar. Dogal davranislarini tekrar kazanmaya basliyacaktir. Eger su degerleri aydinlatma akvaryum ici duzenleme hosuna giderse tabi.

Baliklar sevimli hayvanlardir. Oyle bir zaman gelirki sizi taniyamabile baslar. Ilk zamanlarda cekingen olan baliklarlar yem atsaniz dahi yeme siz basindan ayrildiktan sonra gider. Sonra zamanla yem atar atmaz gelirler. Sonra zamanla artik akvaryum basina ilk gectiginizde suyun yuzeyine firlarlar yem olmadigini gorunce sizinle ilgilenmeye baslarlar sizi takip ederler. Akvaryum camina yaptiginiz asagi yukari saga sola el hareketleriniz onlarini hosuna gider ve takip etmeye baslar. Her tur ayni degildir tabi.
 
Uzun lafin kisasi. Baliklar eger akvaryum icersinde mutlu iseler ureme gerceklestiriyorsalar. Akvaryumun her kosesinde zaman zaman vakit geciriyorlarsa. (yuzme alanlarina gore) Sakin davranislar sergiliyorsa. Yemlediginizde kendisine dokunmaniza izin veriyorsa. Baliginiz tedirgenligini  sIkilganligini urkekligini uzerinden atmis akvaryumu artik kendi evi gibi sahiplenmistir. Mutludur. Bir baligin tek istiyecegi seydir. Bence....

Diger turlu dogal ortamlarinda surekli tehlike altindadir. Surekli tedirgindir. Golun hacmi ona cok buyuktur ve nelerle karsilasagini kestiremez... Bence bizler baliklara en saglikli guvenli ortamlari veriyoruz. Oyuzden kafes hayvanlari gibi derken benzetme olmamis.
[/QUOTE]

Selamlar. Kimsenin beğenisini eleştirmek haddime değil. Sürekli dip çekerek, su testleri yaparak, laborant gibi çalışarak akvaryumda balık besleyip seyir zevki aramak bana göre değil. Demek istediğim buydu sadece. Şahsi fikrimdir ki benzer efor sarf ederek çölde kutup ayısı için de uygun ortam sağlanabilir. Benim beğenilerim minimum dış girdiyle maksimum seyir zevki elde etmek yönünde. Kimseye de yaptıkları için kötü laf söylemedim. Aksine sizler gibi emek harcayan akvarist arkadaşlarımızı tebrik ediyorum ve hayranlıkla takip ediyorum. Benim akvaryumumdaki balık beni gördüğünde sevinmese bile olur. Hatta kendi habitatına yabancı bir canlı olan benden korkması akvaryumumdaki ekosistemin doğaya bir derece daha yaklaştığının göstergesidir benim için. Sanırım bunda daha evvelden doğal havuzlarda balık beslemiş olmamın rolü var. Benim bakış açımı da "o zaman akvaryumla ne işin var doğaya aykırıysa" şeklinde eleştirebilirsiniz. Amaç mükemmel denge için zaman harcamak tabii ki. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir