Işıklandırma


egemen1903Çevrim Dışı

Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 2740
egemen1903Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2008 10:45
Herkese merhaba
 
Ben akvaryumumun ışıklandırmasından memnun değilim.Kullandığım ışıkların biri grolüx 30 wattlık.Diğeri 36 wattlık beyaz sıradan elektrikçiden aldım ne olduğunu bilmiyorum.Akvaryumda çok sıradan bir renk oluştu.Akvaryumda 6 amazon 6 anubiaz var.Bitkiler için iyi ışık sağlayacak hemde bol yosun oluşması için hangi florasanları tavsiye edersiniz.Okuduğum kadarıyla yosun oluşması için grolüx kullanmayın deniyor.T5,T8 ve gün ışığı floranslarından hangisini tavsiye edersiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SuskunvesuskunÇevrim Dışı

Kayıt: 21/04/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 363
SuskunvesuskunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2008 11:55
Merhabalar Egemen bey sizin için bir  kaç makale buldum umarım faydalı olur.Saygılarımla.
 
Akvaryum Işıklandırma

Akvaryumların iyice görülüp izlenebilmesinde en iyisi yapay ışıklandırmadır. Daha da önemli olarak ışık, akvaryumda fotosentez başta olmak üzere (bitkilerde) tüm sisteme canlılık verir. Işık sayesinde balıklar için suya daha az karbon dioksit bırakılırken, bitkiler daha fazla oksijen bırakırlar. Bütün bu etkin süreç için, ışığın dengeli ve sürekli olması istenir.


Su bitkileri, kara bitkilerine göre daha çok ışık isterler, çünkü sudan geçen ışık kırılıp etkisini yitirir. Yetersiz ışıkta bitkiler ölür veya zayıflar. Tropikal balıklar ve bitkiler alışılmış olduğu üzere daha çok ışık isterler. 38 cm derinliğe kadar, her 30 cm boy tank için 60 wat tungsten ve 20 wat flüoresan ampul gerekir


tankın günde 10-15 saat aydınlatılması lazımdır. 8-10 saatten sonra bitkiler yeter ışık alabilir, daha sonra azalır. Işığın ayarlanmasında "Dimmer" düğmesi ve kontrol tertibatından yararlanılabilir. Gececi balıklar için akşamın geldiğini gösteren ışık sisteminden yararlanmak lazımdır, böylece balıklar kulübelerine çekilecek gece uykusuna yatacaklardır tabii.

Işığın akvaryuma iyi yansıması, balıkların görülmesini sağlaması, hoş bir görünüm vermesi gerekir. Kapak, hem akvaryum içine toz bırakmaz, hemde balıkların dışarı çıkması için bir engeldir; ayrıca, lambaların yerleştirilmesi için uygun bir zemindir.


Işık etkinliğinin geliştirilmesi
Işık etkinliğinin sağlanmasında, kapağı, bir yansıtıcı olarak kullanmak için içinin beyaza boyanması gerekir. Kapağın hava geçirir olması ısı kaybına, bir takım gazların çıkmasına fırsat vereceğinden doğru değildir.


Lambaların konumu
Lambaları kapağa monte etmeli, ışığın akvaryumun gerisine yansımasını azaltmalıdır. Yani hazırlanacak gölge, balığın arkasında kalmalıdır, bakınca hemen göze çarpmamalıdır. Ortaya monte edilen lamba, hemen göze çarpacak, balıkların renk yansımalarını gizleyecektir.


Flüoresan lambası için, ya ayrı bir düğme sistemi, ya da bir transformatör gerekir. Bu kontrol aparatlarının lamba dışında, ayrıca kapağın üzerinde bir yere monte edilmesi istenir. Bu tertibatı kapak üzerine takmakla, yeni bir ağırlık ve dengesizlik ortaya çıkabilir. Çalışma sırasında bir kaza eseri, düşme ve cam akvaryum kabının kırılması söz konusu olabilir. Dahası, eğer birden çok lamba kullanılması söz konusuysa, birden çok kontrol tertibatı işi ağırlaştırıp sorun çıkarabilir.


Güvenlik unsurları
Sudan elektrik geçer ve tehlike yaratabilir. Akvaryumsuyu üzerinde duran lambaların, her an sudan etkilenmesi sıçrayan suyla ampulün patlayıp sakatlık çıkarması olasıdır. Güvenlik önlemleri alınması, su ve yoğunluk nedeniyle bir kaza çıkması bertaraf edilmelidir. En iyisi bu konuda, su geçirmez lambalar, su geçirmez kapaklar kullanarak su üzerinde ve kapak altında lambayı uygun bir konuma almalıdır. Cam tanklarda genellikle lambaların yerleştirilmesi için münasip bir boşluk bulundurulur. Tank tabalıkların yemlenmesi ve bakımı için uygun bir kapak ayrılmış olabilir, burası ana tankın bir kısmıdır, kolaylık sağlar. Bu hususu tankı edinirken sorup öyle tank satın almak lazımdır.


Yosun yetiştirme işi
Akvaryumlar genellikle alttan aydınlatılır. Yosun ışıkta gelişir, şartların uygun olması lazımdır. Işığı iki yönden göndermekle yosun üreme alanını belirli bir boşluğa yönlendirebilirsiniz, bu ustalık ister, deneyim gerektirir.

KAPAKLA İLGİLİ İŞLEMLER

o Lambaların, elektrik donanımının sudan korunması lazımdır.
o Akvaryum içine toz girmemelidir.
o Çocuklar tanktan uzak olmalıdır.
o Buharlaşma kayıplarını en aza indiriniz.
o Sıçrayan, uçan-kaçan balıkları pek tercih etmeyiniz.
o Üreme ve salyangoz yeri gibi alanlara pay ayırınız.


Akvaryum sahipleri genellikle, ışığın miktarını (yoğunluk) ve süresini kısıtlayarak, yosun üretimini azaltırlar. Daha kısa ve yararlı bir yol ise, akvaryuma bol miktarda bitki yerleştirerek ışıktan yararlanmak yosunlara pay bırakmamaktır.
Bitkiye düşkün olanlar, Avrupalı akvaryum sahiplerinin yaptıkları gibi; bol ve çeşitli lüks bitkilere ağırlık verip bol ışığı, bu yolla değerlendirebilirler. Her 30 cm'lik tank boyuna 60 vat ışık verebilirler.


IŞIKLANDIRMADA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

o Akvaryum camını (tank) temiz tutarak ışığın etkilerini ortadan kaldırmayınız.
o Işığı ikide bir açıp kapayarak balıkları kızdırmayın (stres). Oda ışığını kapamadan önce akvaryum ışığını kapayınız, bir süre sonra oda ışığını kapayınız. Akvaryumun ışığını açmadan önce bir süre oda ışığını açıp bekleyiniz.
o Su geçirmeyen lamba takımı, bağlayıcısı kullanmayınız.
o Kapağa ince metaller yapıştırarak geçirgenliği önlemeyiniz.
o Lambayı merkezi olarak yerleştirip fena gölge oluşturmayınız.

kaynak : akvaryum bakımı - dick mills
 

Akvaryum kelimesi artık herkesin bildiği, kafalara yerleşmiş bir kelime olsa da, bu işe yeni başlayanların aklına genellikle sadece, evde balık beslemek gelir. Akvaryum dekorasyonunun en güzel ve yararlı unsuru bitkilerdir.
Bitki olmadan da biyotop akvaryum mümkündür. Bu ise sürekli, haftalık su eksiltip tamamlamayla nitrat oranının düşürülmesi ile sağlanır.
Fakat bitkiler, akvaryumun görüntüsünde, hareket etmemelerine rağmen balıklar kadar önemli ve kurulacak minik dünyanın doğal ortamının sağlanmasında yararları çok önemli canlılardır. Suda oluşan nitrat bitkilerin besinlerinden biri olduğundan su değişim sıklığını düşürür. Sudaki karbondioksitten hayvanların kullandığı oksijenin bir kısmını üretir.

Bitkili akvaryumun en önemli gereksinimi ışık sonra da karbondioksittir. Bitkilerin diğer gereksinimleri balık dışkıları ve balıkların salgıladıkları amonyum ve amonyağın döngüsü ile önemli ölçüde karşılanır. Bu zehirlerin, son dönüşüm aşaması olan nitrat, balıklar için çok az zararlı olmasına rağmen belli sınırlardan sonra akvaryumdan uzaklaştırılmalıdır. Bu işi de bitkiler becererek, dengeyi ve akvaryum ile daha az uğraşılmasını sağlar.

Canlıların enerjilerini sağlarken ilk gerekli kaynak güneş ışığıdır. Bitkiler hücrelerindeki klorofil katalizörlüğü ile fotosentez olayını gerçekleştirirken kendileri için enerji sağlar ve besin depolaması yapar. Hayvanlar ise bu besinden yararlanır, etçil dediğimiz diğerleri de bitkilerden aldığı besini ete döndürenleri yiyerek yaşamlarını sürdürür.
 
Dünyada yaşam başladığında atmosferde bulunmayan oksijeni ilk üreten alg ve yosunlardı. Kambriyen öncesi çağlarda atmosferin önemli gazı olan karbondioksit alglerin denizlerde çoğalmaları sonrası azaldı. Atmosferdeki karbondioksiti alıp kendileri için gerekli karbonhidratları üretirken atık madde bugünkü bitkilerde olduğu gibi oksijen ve suydu.

CO2 + 2H2O + Işık enerjisi → (CH2O) + O2 + H2O

Dünyamızı kapalı bir ortam olarak düşünecek olursak (aslında kapalı değil) hayvanların yaşamı için gerekli oksijeni hala bitkiler sağlamaktadır. Eski çağlarda, ilk canlılar için zehir olan atmosferdeki oksijen oranı artmaya başlayınca ortaya bu ortama uyum sağlayabilen canlılar, günümüz bitkilerine benzer yosun ve bitkiler çıktı. Bunlar da atmosferdeki CO2 i tüketerek oksijen oranını %21lere çıkardılar.

Fotosentez sonuçlarını daha iyi kavramak için hücre içinde adenosin trifosfatın ayrışması sonucu (kırılması) ortaya çıkan enerji gibi işin ayrıntılarına burada girmeye gerek yok sanırım. Bir zamanlar canlıların enerji elde etmeleri hakkında öğrendiklerimden ekleyerek burada da ukalalık yaptım. Ama ATP lise ders konularına da girdi artık. Anımsayanlar ukalalık olarak değerlendirmezler belki. Ancak şeker ve nişastaların bitkilerce oluşturulmasındaki basit denklik size CO2 in ne kadar önemli olduğunu göstereceğinden yazıyorum.

6CO2 + 12H2O + Işık enerjisi → C6H12O6 + 6O2 + 6H2O + 673 Kalori

Evet, canlı maddeyi oluşturan 5 elementten en önemlileri sembolü veya formülde C ile gösterilen KARBON, sembolü H olan HİDROJEN ve sembolü O olan OKSİJEN. Okun sağındaki C6H12O6 organik molekülden sonra oksijen ve su ile birlikte ortaya çıkan ısı enerjisini görüyorsunuz. Hektoz şekerin indirgemeleri amino asitlerin oluşumunu merak edenler Maillard reaksiyonlarını inceleyebilirler. Ancak okun solunda karbondioksit, su ve ışığı görüyorsunuz burası önemli.

Akvaryumda nitratı istenilen oranda düşürebilecek miktarda bitki veya yoğun bitkili akvaryumdan hoşlanıyorsanız yukarıdaki formüllerde gördüğünüz CO2 balıklar tarafından yeterince üretilemez. Ya da bitkilerin ihtiyacı kadarı balıkların solunumu sırasında suda çözünmüyor. Bu suyun sıcaklığı ile de ilgili, 28-30º C sıcaklıkta gaz çözünmesi daha da zor.

Bu nedenle akvaryuma ek CO2 vermelisiniz. Bunun kaynağı olarak, sisteminde basınçlı tüp, düzenleyici, manometreler bulunan çözüm pahalı ise, ekmek mayasındaki bakterileri şeker ile besleyerek akvaryum suyunda eritmektir.
Kapalı ve kapaklı bir kaba akvaryumlarda kullanılan hava hortumu sokabileceğiniz sert boru eklediğinizde karbondioksit kaynağının gövdesi hazır demektir.
Bunun hazırları da var. Veya buralarda ya da başka forumlarda gördüğünüz kola şişesinden de yapabilirsiniz. Yalnız hortum bağlantısının kola şişesinin kapağı ile birleşim yeri sızdırmaz olmalıdır. Kapağın şişe ile birleşimi yeterli sızdırmazlıkta olduğundan burada herhangi bir sorun çıkmıyor.
1.5 litrelik pet şişeye iki su bardağı şeker, 800 gr su doldurup şekeri erittikten sonra 1–2 çay kaşığı kuru bira mayası ya da bunun iki katı yaş maya ekleyip kapağı sıkıca kapattıktan sonra su sıcaklığı ilk anda 30-35 derece ise 10 dakika sonra karbondioksitiniz hazırdır. Bu hacımdaki CO2 reaktörü 150 litrelik akvaryum için yeterlidir. Bitkileriniz çok, ışığınız yeterli ve balık sayınız az ise reaktör hacmini arttırmanız gerekir. Ekmek veya bira mayası dediğimiz madde, bakterilerdir. Sudaki şekerden, beslenip çoğalmaları sırasında şekeri alkole dönüştürürler. Bu olaya fermantasyon denir.
Hatta marketten alacağınız %100 üzüm suyunu bu şişeye koyar biraz ekmek mayası atarsanız, yine karbondioksit ortaya çıkar. Şişedeki üzüm suyu da şarap olur, içebilirsiniz. Bu yazdıklarım ciddidir. Şarap üretiminde yüzey oksijenden korunur ve takılan bir boru su içine sokularak karbondioksitin çıkışı gözlenir. Şeker bitince fermantasyon durur.

Siz su şeker karışımında aşırı şeker koyarsanız şişede hala şeker olduğu halde; alkol, bakterilerin yaşamayacağı orana yükselince fermantasyon durur, CO2 elde edemezsiniz. Bazı yerlerde suyu kaynatarak bol şeker eritin mayanızın ömrü uzun olur gibi yazılar okumuştum. Ben de tam oran nedir bilmiyorum. Ama yukarıda yazdığım oran fena sayılmaz.     

Yukarıdaki formülde ışık enerjisi kelimeleri var. Konuyu karıştırıp CO2 dışında bitki yetişmesinde bizim gazdan daha önemli konu. Bitki türleriniz, yerleştirme nedeniyle yükseklerin diğerlerine gölgesi, akvaryum derinliği, ışık gereksinimini etkiler. Bitkili bir akvaryumda litre başına en az 0,5 watlık ışık kaynağı veya buna eşdeğer ışık veren düşük sarfiyatlı ampuller şarttır. Litre başına 1 watt ışıktan rahatsız olmayan balıklarınız varsa ve elektrik sarfiyatı sizin için önemli değilse çok daha iyi. Yukarıdaki formüllerin sol tarafındaki toplamada ışık enerjisine dikkatinizi çekerim. Işık kaynağı olarak grolux yeterli değil. GE nin kendi teknolojisi ile Çin’de ürettiği veya ürettirdiği düşük sarfiyatlı ampulleri ışık kaynaklarınızdan biri olarak kullanmalısınız. Çünkü bunların 18 wattlık olanları 100 wattlık tungsten ampulü kadar ışık vermekte ve ışığı 6000 kelvin değerindedir. Bulamazsanız yine benzer tip Philips’in dayligth lambalarını diğer ışık kaynakları ile kullanmalısınız. Bununla birlikte Sylvania’nın Aquastar veya Sera Plant color flüoresanlarını kullanmalısınız. Bunların yanında grolux de olmalı. 
Seranın fiyatı nedeniyle önerim 80 cm boyundaki 150 litrelik bir akvaryumda
GE 18 wattlık daylight low energi,
Sylvania Aquastar 18 watt
Sylvania grolux 18watt
En az birer adet bulunmalı ve günde en az 12 saat yanmalılar. Yüksek aydınlatma isteyen bitki türleriniz varsa bunların 2-3 katına çıkabilirsiniz.

Tekrar esas konu olan karbondioksite dönecek olursak bunun akvaryum suyunda difüzyonuna sıra geldi. Bu konuda birçok çözüm var. Belki kullanılıyordur fakat ben duymadım ve görmediğim yöntem iç filtrelerin en basitlerinde dahi akvaryuma suyun dönüşündeki lüle ile bağlantılı hava emiş hortumu takma yeri olanları var. Su akvaryuma boşalırken buraya takılan ince hortum lülede basıncın düştüğü yere açılıyor. Basıncın düştüğü bölgede hortumdan hava emilip akvaryum içine gönderiliyor. Ayrıca hava motoru kullanılmasına gerek kalmıyor.
Karbondioksit üretecinin üzerinden çıkan hortumu buraya bağlarsanız, yukarıda boyutlarını verdiğim CO2 üreteci en az 3 hafta karbondioksit ihtiyacınızı karşılar. Ayrıca dış filtrelerin geri dönüşünde kullanılan hava emici lüleler burada var mı bilmiyorum, Almanya’da var.
 
Reaktörden çıkan hortumu düşük poroziteli hava taşına bağlamak da bir çözüm. Ayrıca bu iş için çok düşük enerji sarf eden suyun içine monte edilen basit pompalar var. Red Sea reaktör kabı ile pompa 75 YTL. Hatta içinde ilk kullanım için şeker ve maya da var.
Ayrıca 12-15 YTL arasında Boyu’nun cam ve seramikten yapılma difüzörlerini piyasada bulmak kolay. Bunlar da mükemmel sonuç veren ucuz ürünler.
 
Ancak alkali suda yaşayan balıklarınız varsa Karbondioksiti kontrollü ve alkali ürünler ekleyerek kullanmalı.

Bülent Dinçadam

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

egemen1903Çevrim Dışı

Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 2740
egemen1903Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2008 13:34
Teşekkürler Fırat bey.
Bu makale çok profesyonel olmuşSmile
Ben daha basit tarzda şu ışık şöyle bu ışık böyle gibi yardımları beğeniyorum.30 ve 36 wattlık balastlarımvar.30a 36 lık taksam sorun çıkarmı acaba ısı açısından? Mümkün olduğunca aydınlık ve doğal bir görüntü veren ışıklandırma istediğim.Gerçi amazonların hepsi nerdeyse 1 metre ışığı çok kesiyorlar ama şuanki sarı tonundaki ışığım göze hiç güzel gelmiyor.Mavi florasanların verdiği ışık zayıf ama renk olarak güzel oluyor.Hem mavi hemde güçlü aydınlaması olan florasan varmı? Gün ışığı denilen florasan tam olarak ne tonda? Kullanmadığım bir mavi var 30 watt.Grolüx+mavi takınca çok koyu oluyor akvaryum.Işıl ışıl hemde yosun ve bitkilere iyi gelecek ne kullanmalıyım?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

egemen1903Çevrim Dışı

Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 2740
egemen1903Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ağustos 2008 20:32
Arkadaşlar; kelvin olayında yardımcı olurmusunuz? 18000 kelvinlik t8 mi daha iyi 10000 kelvinlik t5 mi daha iyi.Hangisi daha güçlü ışık verir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir