İşte Amerikan Rüyası


Ozgur UyarÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2011
İl: Izmir
Mesaj: 574
Ozgur UyarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2013 19:21
http://www.akvaryum.com/Forum/gold_ve_green_severumlarim_masallah_yeni_fotolar_eklendi_k598514.asp

Severumlarıma göz atmak istersiniz belki, green severumun yeni fotoğraflarını ekledim, yorumlarınızı bekliyorum.
MiSoSiKiaN2013-04-06 19:48:42

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dr.aquaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 901
dr.aquaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2013 19:45
[QUOTE=kabaltah] [QUOTE=dr.aqua] [QUOTE=kabaltah] Köksal abi sanırım kuma alerjim var benim :) Evde belki 45-50 kg kum var, yeni akvaryum kuracağım zaman bu sefer kumlu yapacağım diye alıyorum. Son anda vazgeçip depoya kaldırıyorum kumları. 
[/QUOTE]

O suda amonyak birikirken balıkların nasıl renk almasını bekliyorsun ki? Kumsuz akvaryum felçtir.

[/QUOTE]

 Ümit ne yazdığının farkında mısın yoksa nitrifikasyon hakkında hiç bilgin mi yok? 

 Filtresinde bakteri kültürü oturmuş akvaryumlarda normal şartlarda amonyak birikmesi olmaz. Zaten olsaydı 1 ppm amonyak bile balıklar için öldürücü olduğundan kimse üretim tanklarında balık bakamazdı. 

 Balığın renk alması için dekorda ve cam renklerinde oynamalar yapmak çoğu zaman yeterli olur kumun faydası vardır ama şart değildir.

 Doğada ana beslenme şekli kumu karıştırarak olan geophagus balzani türünü bile kumsuz akvaryumda 2 cm'den damızlık koloni oluşturacak boya kadar büyüttüm balıklar felç falan olmadılar.

 Oturmuş tankta amonyak birikmesi sadece ph 6'nın altına düştüğünde nitrifikasyon bakterileri çalışmayı durdurduklarından dolayı meydana gelir, o şekilde de yine amonyak birikmez, amonyak ph 7'nin altında serbest hidrojen atomlarıyla birleşip amonyum oluşturur yani amonyum birikimi oluşur o da balıklara nitrattan daha fazla zararlı değildir.

 Yine oturmuş tanka kapasitesinden çok fazla balığı bir kerede eklersen bu sefer suda amonyak hemen dönüştürülemez ve suda bir miktar birikim okur, zaten bu birikim de kısa sürede bulanıklık ve koku eşliğinde balıkları öldürür öyle renklenmeye, renklenmemeye bir vakit kalmaz. Benim gibi çoğu akvaryumunda tek balık bakanlar için çok uzak bir ihtimal zaten bu da.

 [/QUOTE]

Bilgim var teşekkürler. 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rastlantısalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 4979
rastlantısalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2013 20:18
[QUOTE=Vieja]Karar anlık oldu tamam ben müsaitim dedim Görkem aldı çıktık. 

Küçük bir hatırlatma yapayım bahsettiğimiz balığın menşeyi Amerika.[/QUOTE]
İznik Gölü'den bunlardan her hafta 400-500 tane yakalardım.


Kum aslında gerekliliktir Mustafa.
Olası filtre sorunlarında hayat kurtarır. Kumsuz akvaryum hata tolere etmez. 
Ayrıca dekor ile kumdaki gibi renklenmeyi sağlayamazsın. Tabanı tamamen kapatacak bir dekor var ise eyvallah. 
Ha kum yoksa renk almaz demek değil tabi bu. Doğal hallerini görmek istiyorsan doğasındaki gibi kum ve dekor kullanmak gerek. Cichlid ailesi hepimizin bildiği üzere ortama göre az yada çok renk değiştirebilen canlılar. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kabaltahÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]2399,3[/B]
Kayıt: 05/02/2007
İl: Edirne
Mesaj: 1369
kabaltahÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2013 20:58

 Ümit abi görüşüne saygı duyarım ama bu kum konusunu daha önce çok kez tartıştım, bence bu bir tercih meselesidir. Akvaryumda doğal ortam yaratmak, mümkün olduğu kadar balıkları doğasına uygun bakmak da bir bakış açısıdır aksi de öyledir. Kumun birçok yararı olduğunu inkar edemem ama kum olmadan da eşit şekilde sağlıklı balıklar yetiştirileceğine inanınıyorum. Mesela uzun süredir üzerinde çalıştığım bir nitrat reaktörü projem var eminim ki birçok derin kum yatağı olan akvaryumdan faha iyi ve güvenli nitrat ayrıştırıyor. Yada akvaryumda kapasitesinin 2 kat üzerinde balık bakılmasını sağlayan başka bir çalışmam var. Bunların hiç birinin doğallıkla alakası olmamasına rağmen su değerlerini gayet kaliteli tutabiliyorum. Tabanı tamamen kapatabilecek dekorlar da mevcut bu arada. 

 Kumun faydalarını inkar etmiyorum ama kumsuz akvaryum olmaz, balıklar sağlıklı olmaz gibi görüşleri de kabul etmem mümkün değil.

 Sağlıklı balık yetiştirmeye örnek olmamakla birlikte uzak doğudaki üreticilerin yetiştirdikleri balıklara bütün dünya gıpta ile bakıyor, birçok türde yakaladıkları renk, büyüme hızı, vücut yapısını diğer ülkelerdeki profesyonel üreticiler bile çok zor yakalıyor ve bu üreticilerin çoğu kum kullanmıyor. Tabi sıcakkanlı eti beslerler, ilacı basarlar falan bunlar ayrı bir konu, bunlara karşı bir numaralı eleştiri balığın ömrünün kısalması. Doğru bile olsa kim elindeki balığa ömrü boyunca bakıyor da balığın ömrü kısalıyor diyor bundan emin değilim. Yabancı forumlarda 15-20-25 sene beslenen balıklar okuyorum, Türkiyede kaç kişi çıkıpta 10 senedir baktığım balık diye bir  cümle kurabilir, muamma. Açıkçası benim en uzun süredir baktığım balığım 2007'den beri bende olan bir kedi balığı.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ViejaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2106
ViejaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2013 21:40
Yanlış hatırlamıyorsam Ken Kenndy Melek üretimi yapan ünlü biridir balıklarını cama cam tanklarda üretiyor kum kullanmıyor ama farklı bir durumdan bahsetmişti bu yazıları okuyunca aklıma o geldi Kenndy Akvaryum tabanlarını farklı renklerde boya kullanarak yavru büyütmüş ve bu renkler içinde siyah tabanın balık rengine faydası olduğundan bahsetmiş.
Şu an bende sajicalarımı kumsuz ortamda büyütüyorum her yemlemeden sonra dip çekimi yapıyorum ayrıca hafta 2 defa %30 değişimi yukarıda yazıya istinaden akvaryum tabanının  3/2 lik kısmına sarı renkli  karton yapıştırdım balıklar geceleri devamlı bu kısımda uyku halinde oluyor.Bu arada elimde siyah renk yoktu sarı vardı.
Vieja2013-04-06 22:23:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

brk_tuncerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1968
brk_tuncerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2013 23:50
Önder ve Görkem abiler muhtemelen ikiniz de bilirsiniz bizim Başıbüyük ve Zümrütevler arasında iki adet baraj var.Yıllar önce astronot beslediğim de o barajlara gidip bunlardan yüzlerce yakalıyordum.Hem de okadar kolay oluyordu ki anlatsam inanmazsınız :) Bilgiğiniz kovayu suya batırıyordum bunlarda hemen kovanın içersine giriyorlardı kovalıyı yukarı kaldırdığımda 30-50 civarı balık çıkıyordu :) Şuanda var mıdır? bilemiyorum fakat gidip bakabiliriz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ViejaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2106
ViejaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2013 00:01
Burak muhtemelen yine vardır orası hiç aklıma gelmedi uzun zamandır gitmediğim dendir,bu ayın sonuna doğru sayıları artacaktır sular daha yeni ısınıyor. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Onur NergizÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]10751,2[/B] [B]7454,3[/B]
Kayıt: 20/01/2010
İl: Adana
Mesaj: 3497
Onur NergizÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2013 08:50
Bu arada şu konuya değinmekte yarar var.Konuyu okuyan üyelerimiz ve ya misafirler doğal habitatından yakalanan gambusyalara belki karşı çıkabilecek , hatta canlı yem olarak kullanılmasını kınayabileceklerdir.Gambusya Amerika göllerinde çokça bulunan orta-kuzey arası Amerika kıtası balıklarından biridir.Ülkemize 1960-1980 yılları arasında salınarak çoğaltma politikası izlenmiştir.Asıl amaç kanal ve barajlarda ki(şehre yakın sulak alanlar) sivrisinek larvalarını tüketmelerini sağlayarak sivrisinek populasyonunu küçültmek ve insanlara verecekleri zararı minimuma indirmekti.Lakin bu amaç balığın beklenenden fazla üremesi sebebi ile amacından sapmış hatta yarardan çok zarara dönüşmüştür.Kanallardan göllere , nehirlere kadar ulaşmış ve populasyonun % 80 ini oluşturacak kadarda çoğalmışlardır.Marmara ve kuzey iç anadoluda turna ve tatlı su levreği yumurtalarını , güney anadolu ve akdenizde ise sazan ve sudak yumurtalarının büyük çoğunluğunu tükettikleri için ülkemiz yerli iç su balık türlerinin neslini tehlike altına sokmuşlardır.Göl ve nehirlerimizden mümkün olduğu kadar arındırmalı ve uzaklaştırmalıyız yoksa 30 yıl içinde yerel balıklarımız yok olmak ile yüz yüze kalacaklardır.(İnsan faktörü zaten yeterince yok edici bir unsur iken birde su altında böyle bir tehlikeyi maalesef tabiat ana kaldıramaz).Adanadan örnek vermem gerekirse Seyhan nehrinin 1970 yıllarında yani gambusya henüz giriş yapmamışken sazan ve sudak populasyonun %80 ini , killifish ve sazansıgillerde % 20 sini oluşturuyordu.Şimdi ise yapılan araştırmalara göre maalesef 2010 yılında Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri fakültesinin yaptığı genel tür tespitinde , 1000 balıktan 600'e yakın adedi gambusya 120 adet sazan ,25 adet sudak ve geri kalan balıklar oluşturuyor.Yani yerel populasyonumuza büyük darbe vurmuş olan tehlikenin adı gamusyadır.Ayrıca hemen her sulak alanda bulunduğu ve derhal sayılarının azaltılması gerektiğinede değinilmiştir.Sık üreme özelliği sebebi ile istilacı bir tür olarak nitelendirilmiş olması sebebi ile tüm gambusya avı organizasyonlarını büyük bir mutluluk ile takip ediyor olacağım.Balıklarımıza afiyet olsun diyorum.Sevgiler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kabaltahÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]2399,3[/B]
Kayıt: 05/02/2007
İl: Edirne
Mesaj: 1369
kabaltahÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2013 08:55
 İstanbul teknik üniversitesi maslak kampüsünde okuyan arkadaşlar varsa belki biliyorlardır, o kampüste küçük bir süs havuzu var içi fıkır fıkır gambusya kaynıyor. Birkaç sene arayla 2 kere gittiğimde yanımda bir kepçe ve pet şişe götürüp bol miktarda yakalamıştım, gerçi ben yem olarak değil üretmek için yakalamıştım ama havuzun suyu videodaki gölete göre oldukça temizdi balıklar özellikle sabah saatlerinde havuzun kenarlarında uyuyorlar yakalaması çok kolay oluyor yolu düşen olursa tavsiye ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2013 00:23
Yumurta dizin green severum çiftim ve diğerlerin den birkaç foto.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Umut KatipoğluÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 16/08/2008
İl: Izmir
Mesaj: 3335
Umut KatipoğluÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2013 10:06
[QUOTE=Fable] Yumurta dizin green severum çiftim
[/QUOTE]
Erdinç abi bu çifti tekrardan görmek güzel bir duygu. Kendileri karma falan dinlemeden dizerler yumurtayı... Renkleri oldukça güzel çıkmış.

[QUOTE=izzettanju]    
    Benden uzak olsun da aramızda seveni vardır diye yazıyorum İzmir'e haftaya "Crenicichla Red Tapajos" gelecekmiş. 4 adet 25 cm boyunda. [/QUOTE]
İzzet abi Maşallah getirecek abimizi tebrik ediyorum, cesaret işi...
Eğer gelecekler aşağıdaki fotodaki gibi olursa muhtemelen iri türler besleyen bazı arkadaşlar almak isteyeceklerdir.
Umut Katipoğlu2013-04-08 10:13:30

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cenk BildirÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 2341
Cenk BildirÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2013 10:12
[QUOTE=Fable] [/QUOTE]
Tebrikler Erdinç, Peacockbass'in karnı oldukça tok görünüyor . Cenk Bildir2013-04-08 10:13:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OzgurCoskunÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/11/2008
İl: Izmir
Mesaj: 485
OzgurCoskunÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2013 14:27
Umut getirecek kişi ile bu gün konuştum kendisi için getirtecekmiş cek cumhuriyeti ithalatı  fiyat baya dudak uçuklatan cinsten ayrıca fazla büyümeyen regani varyeteside var dedi sanırım tam emin değilim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rastlantısalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 4979
rastlantısalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2013 14:58
Merhabalar,
Gambusyayı karadeniz hariç heryerde görmüşlüğüm var. Karadeniz'inde kendine has -tespit edebildiğim- 3-4 adet killifish türü var. Belki bu yüzden orada tutunuyor ama emin değilim.
Yine göçebe geldiği memleketlerde gözlemlediğime göre sorun tam şurda;
Sazan vs gibi canlıların yavruları yumurtadan çıkınca içgüdüsel olarak kıyılarda bulunuyorlar. gambusyanın avlağıda zaten kıyı şeridi. Oldukça obur olan bu tür daha yumurta halinde iken veya küçük halde iken yavruları toplayıp yiyor. Eğer gambusyadan kaçabilen yavrular varsa -malesef- yine DSİ'nin bilinçsizce tatlı sularımıza saldığı gümüş balığı sürülerince avlanıyor. 
Benim nasıl bir hobici olduğumu artık hepiniz biliyorsunuz. Şimdi burada ahkam kesmeye de gerek yok. Doğadan yakaladığım bilimum canlıları balıklarıma verdim. 
Lakin yine de -suistimal edilmemesi adına- böyle şeyleri paylaşmayıp kendimize saklarsak daha iyi olacaktır. Yoksa yarın akvaryumculardan alınma lepistes balıklarının amerikan cichlidleri ile nasıl voltran olduğunun videolarını izler dururuz.
------------
Kum konusuna gelince,
Önder ve Mustafa, taban camının renkli olması ile kumun renkli olması arasında balık için zerre kadar fark olmayıp her iki ortamda da eşit adaptasyon sağlarlar.
Hiç kum kullanmadan da şahane filtre sistemleri yapılabilir. Kum buna mani değil. Kum sadece ilave filtre sistemidir. Bunu karıştırmamak gerek. Ayrıca cama camda hiç faydalanamayacağımız nimetlerle doludur. Misalen balıkların katı atıklarını parçalayan azot çürükçül bakterilerin, parçalarkenki tepkilemelerinin sonucunda mantar oluşumunu engelleyen doğal kimyasalları bırakmaları gibi vs vs.
Ayrıca şunu da unutmamak gerek. Çok dikkatli ve özenli hobiciler olabiliriz. Hiç hata da yapmayabiliriz. Ama ilk hata da ne oluyor bunu diskus başlıklarından görebiliriz...
O yüzden ve ısrarla kumlu akvaryumları tavsiye ediyorum.
Hem yine bildiğiniz ve bazılarının gözü ile gördüğü üzere 1 tonluk akvaryumumda kurulumdan 9 ay sonra tüm filtre sistemlerini kaldırıp sadece akıntı motoru ve kum ile 10ppm altı nitrat değerlerinde seyrediyordum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir