İthal Lepistes Bakımı.


mikkii34Çevrim Dışı

Kayıt: 21/10/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 137
mikkii34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ekim 2012 00:01
Merhaba arkadaşlar. İlk defa konu açıcam bayadır takip ediyorum ve yararlı bilgiler edindim şimdiden yaptığınız yapacağınız yardımlar için teşekkür ediyorum. Gelelim konumuza herkesin bildiği gibi ithal olan lepistesler çok güzeller ama bi türlü tam kaynaktan yardım alarak bakmayı öğrenemedim ve balıkçılarda doru dürüst yardım etmiyor. Bende çareyi buraya yazarak buldum. İlk akvaryumu kurduğumda tam bir faciaydı 16 tane almıştım çok güzeller diye ama 2 sonra hepsi öldü bütün hevesim kaçmıştı sonradan öğrendimki ithal balıklarmış. Neyse şimdi böyle bir akvaryumum var[Aşşağıda] ve yavas yavas öğreniyorum son aldığım balıklar hiç ölmedi. Bugün denemek için 2 tane dişi ithal balık aldım ve şuan ayrı bi kovadalar aldığım balıkçıya nasıl yaşatıyorsunuz diye sorduğumda TUZ dedi şaşırdım tamam dedim yerli lepisteslerede tuz atıyomusunuz dedim evet çok gerekli bişey falan dedi inanamadım ama ithallerin olduğu kovaya tuz attım kendi akvaryumuma tuz atmadım. Şimdi size soracağım sorular 1. si yerli lepisteslere TUZ atayımmı ? 2. si İthal balıklar nasıl beslenmelidir. Yeniden yapacağınız yardımlar için teşekkür ederim. Bu arada akvaryumum için görüşlerinizide belirtirseniz sevinirim.

Not: Konuyu yanlış yere açtıysam kusura bakmayın ilk defa konu açıyorum.

Akvaryumun linki : http://a1210.hizliresim.com/12/p/f553w.jpg

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Ekim 2012 12:30
Sevgili Yasin bey kardeşim,
 
Hobiye başlarken göstermiş olduğun bu ilgiyi takdir ediyorum. Buradan bu konuyu açmanı da doğru buluyorum. Sorununa gelecek olursak ; öncelikle ithal ile yerli lepistes arasındaki farkı bilmek lazım.
Aslında yerli lepistes diye bir lepistes yok :) şöyle yerli denebilir, uzun yıllar boyu Türkiyede yetiştirilmiş, türkiye su koşullarına adapte olmuş, bir Türk üretici tarafından yetiştirilen lepisteslere genellikle yerli denir. İthal olanı ise yurt dışından özel olarak getirilen , değişik özelliklere sahip olan varyete olarak adlandırılan türlerdir. Bunlara örnek verecek olursak;
1. RREA Albino Full Red
2. Albino Full Platinum
3. Yello snakeskin
4. German Guppy (Alman Lepistes diye de bilinir)
5. Blue Grass
6. Moscov blue
7. Moscov green
8. Moscov black
9. Full black
10 Half Black
11. Tuxedo türleri (genellikle Half Balck olup kuyruk renkleri farklı olan varyetelerdir)
12. Panda
13. Sun set
 
daha niceleri gibi :)
 
Senin akvaryumcudan ithal diye aldığın lepistesler genellikle ithal değildir :) Çünkü ithal olan balıkların normal akvaryumcularda satış fiyatlarının çok yüzksek olması gerekir. Yukarıda sıraladığım balıklar hobicilerde en ucuzu 10 liradan en pahalısı ise 150 liradan satılan balıklardır. Akvaryumcudan aldığın 2 3 4 liralık lepistesler kesinlikle yerli üretim olup satış stratejisi olarak ithal denilerek fiyatlarının arttırılması için o isimler verilmiştir. Eğer balıklarının rsmini paylaşırsan sana ithal olup olmadığını da söyleyebilirim.
 
Şimdi gelelim tuz konusuna. Tuz uygulaması tamamen yanlış bir uygulama olup sadece hastalanmış balıklarda tedavi amaçlı kullanım için tuz önerilir. o da kısa süreli banyo eklinde uygulanır.
 
Ben şimdi sana Lepistes için uygun tank nasıl olmalı kısaca onları belirteceğim sen de tankını bu kriterlere uygun hale getirirsen ileride mutlu olursun :)
 
1. Tankının en az 50 litrelik bir tank olmasını öneririm. ya da 50x30x30cm 45 litrelik bir tank da olabilir.
2. İyi bir ısıtıcı olması gerekir su sıcaklığı 23 derecenin altına düşmemeli, bunun ölçümü için bir de akvaryum içine takılan camdan termometre almaısın 5 lira gibi bir ücreti var sıkıntı olmaz.
3. Havalandırma , bir motor ve hava taşı almalısın
4. İç filitre veya dış filitre almalısın yukarıda belirttiğim ölçülerdeki bir tank için RESUN marka mini dış filitreler var, öneririm ben kullanıyorum ve çok memnunum, fiyatını araştıabilirsin
5. Tankının zemininde renkli çakıllar veya boyalı taşlar yerine, akvaryum kumu edinmeni öneririm, bir iki tane de biti dikersen tank güzel olur bunun için siyah hagen kum öneririm, yukarıda belirttiğim tank için 4 ila 5 kilo kum yeterli olur.
6. Canlı bitkiler balıkların için doğal bir ortam oluşturur, zemine moss arka plana da rotala adlı bitkiyi öneririm. az ışıkda yavaş gelişir çok ışıkta ise azar :) arasıra budaman gerekir (internetten bitki budama videoları izleyebilirsin)
7. kenarları keskin olmamakla birlikte taş, kaya gibi dekorlar kullanabilirsin.
8. Yavruluk alman da gerek
 
Akvaryuma balık koymadan önce yukarıda belirttiğim bütün malzemeleri kullanarak tankı kurmalısın. tankı 1 hafta boyunca boş çalıştırmalısın, yani filitren akvaryumdaki suyu iyice devirdaim etmeli ve tankta mikro canlıların oluşmasını sağlamalısın. Bu arada ışıklandırma da gerek , kendinden ışıklandırmalı tank alırsan işin kolaylaşır ya da biraz uğraşarak kendin de akvaryumunu ışıklandırabilirsin
 
Sonra akvaryumcudan balık alma konusuna gelecek olursak
Balık alcağın akvaryumun içinde hasta görünüşlü, kötü yüzen , karnı içine gözçmüş veya ömüş balık görürsen o tanktan mümkün mertebe balık alma. Git başka akvaryumcuya bak :)
Neyse balıkları aldıktan sonra da balıklarını akvaryumunun suyuna alıştırılma aşaması ar bunu benim yazdığım başka bir mesajda anlatmıştım. http://www.akvaryum.com/Forum/tekrardan_kurulum_k624247.asp
 
Bu bilgiler ışığında tankınızı Lepisteslere hazır hale getirebilirsiniz.
 
Sevgiler saygılar
 
Eray
 
LEPİSTES DERNEĞİ ÜYESİ 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir