Japon Balığı Hakkında Beslenme Cinsiyet Ayrımı Üreme ve Bakım..


CLassMaNÇevrim Dışı

Kayıt: 29/02/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 115
CLassMaNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2012 20:36
Japon Balığı Bitkili Akvaryum - Japon Balığı Bitkili Akvaryum Hakkında Bilgi | Akvaryum balıkları, beslenme, cinsiyet ayrımı, üreme ve bakım...


Japon Balığı Akvaryumu

Japon Balığı Akvaryumunuz için hem görsel olarak bir estetik katacak, hem de sağlık açısından faydalı olacak akvaryum bitkisi konusunda bir kaç tavsiyemi sunmak istedim. Japon balıkları yapısı ve doğası gereği akvaryum bitkilerini yemekten, koparmaktan çok hoşlanırlar. Her zaman olmasa da akvaryum bitkilerine bu şekilde zarar verebilir veya akvaryum bitkilerini iyi dekore edilmediği ve sağlamlaştırılmadığı taktirde sökebilirler. Bunları göz önüne alarak japon balığı akvaryumunuzu bitkilendirmek için özellikle Anubias gibi sert yapraklı bitkiler kullanılmalıdır. Anubias türlerinin dışında Bacopa Monnieri, Echinodorus Bleheri, Java Moss, Microsorium Pteropus, Vallisneria Americana ve Lysimachia Nummularia bitkileri de japon balığı akvaryumunuzda bulundurabileceğiniz akvaryum bitkilerindendir.

-Japon balıkları, Anubias crytocoryn gibi dibe sağlam kök salarak tutunan bitkilere zarar vermezler ama bitkilerin dibe tutunmaları zaman alacağından ilk dikimlerde yine sökmeleri mümkün. Bunu engellemek için bitkileri mangrow köklerine uygun şekilde sardırıp, köklerin buradan tabana yayılması sağlanabilir.

Anubiaslar kuma dikildiklerinde yaprakların çıktığı ana gövdenin kum altında kalmamasına çok dikkat edilmelidir, eğer ana gövde kum seviyesinin altında kalırsa çürüme başlar. Yavaş büyümesine rağmen yıllarca yaşayan yaprakları ile zamanla çok güzel bir görüntü oluştururlar. Yaprakları geniş olduğu için yosunlanabilir bu yüzden akvaryumun az ışık alan bir bölümünde yerleşmeleri daha sağlıklı olur. Suyun altında çok sık aralıklarla çiçek açmaları çok hoş bir görüntüdür.

Japon baliklari nasil ciftlesir?

Japon baliklari nasil ciftlesir?

Hamile Dişi Japon Balığı

Japon balıkları 1 yaşında üreme çağına ulaşırlar. En verimli yaşları 3. yaşlarıdır. Üremeye hazır bir erkeğin solungaç kapaklarında ve yan yüzgeçlerinde beyaz beneği andıran beyaz noktacıklar oluşur. 

Japon Balığı Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır? ve üreme çağındaki erkek dişi japon balığı yazılarımızı burada yayınlamıştık. Japon balıkları genellikle sabah ışığında sıcak sulara yumurtlar. Japon balıkları 10-26 dereceler arası yumurtlayabilirler ancak en uygunu 20 derecedir. Yavrular arkadan çıkmaya başlar. İlk önce kuyruğu farkedilir. Kafaları çıktığında boyları 1,5 ile 3 milimetre arası olur, tabi bu arada kocaman bir yumurta keseleri de kendilerine eşlik etmektedir.

http://youtu.be/V6GRIn2flfU

Japon Balığı Goldfish Yumurtlama Sağma

balık sığma işinde aşırı dikkat etmemiz gerekmektedir. Sağım işleminden sonra parazitlere karşı ilaçlı bir tedavi akvaryumunda balıklar eski güçlerini kazanana kadar bakılıp daha sonra ana akvaryuma konmalıdır.

http://youtu.be/najz7wamDXY

japon balığı Yumurta

http://youtu.be/14mMVJMmwsM

Sağım kabı temiz su ile doldurulduktan sonra geniş bir akvaryuma konulur. Akvaryum su yüksekliği 10-15 cm arasında tutulur. Yumurtaların bozulmaması için suya metilen mavisi ve kuvvetli bir hava taşı konulur. Böylece yumurtaların mantarlaşması engellenmiş olacaktır.
Çıkan yavrular rahatsız edilmemeli, 18-20 derecede 5-7 gün bekletilerek belirginleşmesi sağlanmalıdır.Bu süre zarfında karın altındaki yumurta sarısını yiyerek yaşayacaklardır. Bu günden sonra yavruları iyi yemlemeli ancak akvaryumdan 20 dakika içinde yiyemedikleri yemleri çıkarmalısınız. Balıklar büyüdükçe onları daha büyük akvaryumlara almanız gerekecektir.

Akvaryum Balıkları Japon Balığı Resimleri

Japon Balığı Akvaryumu

Akvaryum Balıkları - Japon Balığı

Su değişimi ani şekilde yapılmamalıdır. Su ilaveleri yavaş yavaş yapılmalıdır. Çok acil ve kötü durumlar dışında %50 su değişimi yapılmamalıdır.

Japon Balığının Hamile Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Japon Balığının Hamile Olduğu Nasıl Anlaşılır? - Japon Balığının Hamile Olduğu Nasıl Anlaşılır? Hakkında Bilgi | Akvaryum balıkları, beslenme, cinsiyet ayrımı, üreme ve bakım...


Japon Balığı

Japon Balığının Hamile Olduğu Nasıl Anlaşılır? Japon balığını üretmek için balık 2 ve 4 yasları arasında olmalı. 4 yaşından sonra balıktaki verimlilik düşer (Üremez demiyorum, şans azalır).  Üretmek istediğiniz balıkların iyi beslenmiş olmaları şarttır. Üretme zamanında birkaç hafta önceden çeşitli ve kaliteli yemlerle beslenmeliler. Uzun alçak akvaryumlar, kısa derin akvaryumlardan daha elverişlidirler bu durum için. İdeal olarak akvaryum sabah güneşini alacak bir yere konur, fakat direk güneş ışığından kaçınılmalıdır.

Japon Balığı sağma…Erkek ve dişi balığı akvaryumdan alınmış su ile yarım doldurulmuş iki ayrı kovada tutun. Bir kase yede yarım akvaryum suyunuzdan ve birkaç sik yapraklı bitkiden koyun. önce erkek balığı sağmak daha uygundur. Yumuşak bir kepçe ile erkek balığı yakalayın (fazla strese yapmayacağını hissediyorsanız çabucak elinizle de yakalayabilirsiniz). Islak ellerle balığı kasede suyun altında tutun ve bas parmak ve işaret parmaklarını kullanarak balığın ortasından anüsüne doğru hafifçe (masaj yapar gibi) bastırarak okşayın. Az miktarda beyaz dol bırakılır. Hemen baliği kovasına geri koyup dolu suya yavaşça çalkalayarak karıştırılır. Dol sadece bir iki dakika ise yarar vaziyette durur. Dişi balığı ayni şekilde yakalayıp yumurtalar sağılır ve kaseye yayılır. birçok yumurtanın bir araya gelip birbirine yapışmasını önleyin.

Japon Balığının Hamile Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Japon balıkları her ne kadar serin su balıkları olsalar da akvaryumlarında bir ısıtıcı bulunması gerekmektedir. Isıtıcı asıl görevi suyu ısıtmak değil su ısısını sabit tutmaktır. Bu nedenle su sıcaklığı 22 derece gibi düşük bir dereceye ayarlanıp su bu sıcaklıkta sabit tutulmalıdır.

Japon Balığı Nasıl Beslenmeli

apon Balığı Nasıl Beslenmeli - Japon Balığı Nasıl Beslenmeli Hakkında Bilgi | Akvaryum balıkları, beslenme, cinsiyet ayrımı, üreme ve bakım...


 

Japon Balığı Akvaryumu

Japon Balığı Nasıl Beslenmeli; Japon balıkları genellikle karbonhidrata ve  çabuk  sindirilebilir gıdalara ihtiyaç duyarlar. Bundan dolayı diğer balıklardan daha fazla zamanlarını besin arayarak geçirirler. Buda onların sürekli olarak hareket halinde olmalarına neden olur.  Midenin bu yapısı nedeniyle japon balıkları yüksek enerji değerine sahip gıdaları ön plana çıkarıyor. Japon balıkları için üretilmiş yüksek karbonhidratlı yemler dışında, spiriluna içerikli yemler, ve su piresi, gammarus gibi canlı yemlerden oluşan geniş bir menüde beslemek gerekmektedir. Canlıyem ile beslemeyi haftada 2 den fazla yapmak iyi değildir. Ayrıca haftada veya 15 günde bir balıkları 1 günlüğüne aç bırakmak sindirimleri için faydalı olacaktır.

Japon Balığı Hakkında Geniş Bilgi

Japon Balığı Hakkında Geniş Bilgi - Japon Balığı Hakkında Geniş Bilgi Hakkında Bilgi | Akvaryum balıkları, beslenme, cinsiyet ayrımı, üreme ve bakım...


Japon Balığı Resimleri

Japon Balıkları ve Japon Balığı Akvaryumu

Japon balıkları Avrasya’ da yaşayan Carassius gibelio balığının alt türü olan ve Orta Asya’ da yaşayan Armur Havzası’ nda Carassius carassius Japon balıklarının atası olarak bilinen türden yüksek çiftleştirmesinden üretilmiş balıktır. Japon balıkları ince ve geniş yapraklı bitlilerle beslenirler.

Bunlar Java bitkileri ağırlıklı ( Elodea canadensis, Elodea nuttallii gibi) bitkilerdir. Bu bitkiler akvaryumda ortam sağlanarak konulabilir. çünkü Elodea türü bitkilerin japon balıklarınca öğütülmesi çok kolaydır ve bu bitkilerin akvaryumda büyümesi de çok hızlıdır. Japon balıkları için balık başına en az 10lt su düşmeli ve akvaryum en az 100lt olmalıdır. Daha küçük akvaryumlarda da balıklar yaşatılabilirse de balıkların sağlığı açısından pek uygun değildir.Kum japon balığı akvaryumlarında çok önemli bir dekor ve aksesuarıdır. Japon balıkları sürekli olarak kumu karıştıran balıklardır. Seçilen kumun çok ince veya çok kalın olmaması gerekir. Genellikle kumu ağızlarına alır ve geri boşaltırlar ve bunu yapmayı da oldukça severler. Japon balığı akvaryumuna konulacak ısıtıcı 22 dereceye ayarlanmalı. Bu japon balıkları için ideal olanıdır. Japonlar soğuk sudan hoşlanırlar. Bu yüzden arasıra akvaryuma 1-2 parça buz atılabilir. Buz miktarını iyi ayarlamalısınız.Akvaryumdaki su miktarına göre ayarlama yapın su sıcaklığını 1-2 derece düşürmsi kafi. Bunu haftada bir kez yapmanız da yeterli olacaktır. Bunun yerin akvaryum suyunun yaklaşık %20sini değiştirmeniz de aynı etkiyi görür. Su değişimini de seveceklerdir.

Japon balıkları için hazırladığınız akvaryumun çok aksesuarlı olmasına gerek yok.

–Japon Balığı Akvaryumu–

Sade bir akvaryum dekoru da japon balıklarınız için idealdir. Çünlü japon balıkları canlı doğuranlara kıyasla büyük akvaryumdur ve görsel olarak da akvaryumunuzu doldurur. Bu yüzden bitki, kaya gibi dekoru akvaryumun köşe, kenarlarına uygulayabilirsiniz, tabi bu zevkiniz kalmış, ama balığın gezmesi için de yer bulundurmalısınız.

Japon Balığı Cinsiyet ayrımı nasıl yapılır?

Japon balığı cinsiyet ayrımı zorluğu türlerine göre değişmektedir ama genel olarak cinsiyet ayrımı zordur. Cinsiyet ayrımı için anüse bakılabilir. Erkek japon balığın anüsü ufak ve karna yapışık dişininki ise geniş ve karından ayrıdır. Erkek japonları üreme döneminde de cinsiyeti belli olur. Yumurtlama zamanı erkeğin solungaç kapakları ve göğüs yüzgeçlerinde oluşan parlak parlak bant japon balığın cinsiyetini ele verir.Çiftleşme döneminde erkeklerin solungaçlarında küçük kabarcıklar çıkar.

Japon Balığı Beslemesinde Nelere Dikkat Edilmeli

Japon balıklarının sindirim sistemleri diğer balık türlerine göre farklılık gösterir. Tropikal balıklarda mide memelilerdeki gibi belirginken japon balıklarında neredeyse bağırsak ile aynıdır. Bu nedenle çabuk sindirilebilir gıdalara ihtiyaç duyarlar.

–Japon Balığı Beslenmesi–

Aşırı protinli beslenmeden kaçınılmalı. Fazla protein vücutta yağa dönüşerek balıkta yağlanmaya neden olur. Her ne kadar dışardan bakıldığında balık büyüyor gibi görünsede aslında balık gün geçtikçe yağ deposuna dönüşüyor ve ölüme yaklaşıyordur.
Akvaryumda ısıtıcı kullanılmıyorsa su ısısı mvsimlere göre farklılaşacaktır, su ısısı düştükçe japon balıklarının yem ihtiyacı azalacağından bu dönemlerde az yemleme yapmak gerekmektedir. Ama önrimiz bir ısıtıcı alarak su ısısını sabitlemenizden yana.

japon baliklari kac derecede yasar

japon baliklari kac derecede yasar - japon baliklari kac derecede yasar Hakkında Bilgi | Akvaryum balıkları, beslenme, cinsiyet ayrımı, üreme ve bakım...

japon baliklari kac derecede yasar

wikipedia.org >>Bulundukları akvaryumlarda tek cins olarak besleniyorlarsa ısıtıcıya ihtiyaç yoktur. Su sıcaklığının 25 derecenin üstünde olması sağlıklarını olumsuz etkiler.

Tavsiyem; Japon balıkları her ne kadar serin su balıkları olsalar da akvaryumlarında bir ısıtıcı bulunması gerekmektedir. Isıtıcı asıl görevi suyu ısıtmak değil su ısısını sabit tutmaktır. Bu nedenle su sıcaklığı 22 derece gibi düşük bir dereceye ayarlanıp su bu sıcaklıkta sabit tutulmalıdır.

Japon Balıkları hakkında genel bilgi….

Japon Balıkları hakkında genel bilgi…. - Japon Balıkları hakkında genel bilgi…. Hakkında Bilgi | Akvaryum balıkları, beslenme, cinsiyet ayrımı, üreme ve bakım...


Japon balıkları sazanasıgiller familyasındandır. Bir çok türü vardır. Ortalama 25 yıl yaşarlar. Akvaryuma yeni başlayanlar için en ideal balıktır ama fazla dikkat edilmediği için hasar görenler olmuştur.2 yaşlarında üreme çağlarına ulaşırlar. Erkeklerin solungaçlarında beyaz sivilceler olur, bu sivilceler üreme çağlarına ulaştıklarını gösterir. Dişi balıkların karınları şişkin olur, genellikle kuyrukları kısadır, erkeklerin ise uzun kurukları vardır.18 ila 24 derecede yaşarlar. 24 dereceden fazlası balığa zararlıdır.Çok fazla yem verilmemelidir, yoksa kabız olabilirler. Balığın karnının şişkinliğinden anlayabilirsiniz. Bezelye vererek bu sorunu çözebilirsiniz. En büyük sorunlardan biri de siyah benektir. Bu hastalık protein ağırlıklı beslenmeden olur. Bu hastalık ile ilgilenmezseniz balığın ölümüne yol açabilirsiniz.Balık başına 25 L düşmelidir. Alan çok küçük olursa balığın gelişimini etkiliyebilir, zarar verir. Alanın oksijenli olmasına özen gösterin. Japon balıkları oksijen ister. Yüzme seviyeleri genelde dip ve ortadır. pH’ı 6.0 ila 8.0 olması gerkemektedir.

Japon Balığında Kararma ve Siyah Leke

Japon Balığında Kararma ve Siyah Leke - Japon Balığında Kararma ve Siyah Leke Hakkında Bilgi | Akvaryum balıkları, beslenme, cinsiyet ayrımı, üreme ve bakım...


Akvaryum balık hastalıkları akvaristler için en kötü durumdur. Bazen nedeni bile anlamadan balık ölümüyle sonuçlanan akvaryum hastalıklarında bulaşıcı hastalıklar tüm akvaryumu riske sokarken bazı hastalıklardan sadece hasta balığın ölümü ile sonuçlanıyor.

Bu ve bundan sonraki yazılarımızda balık hastalıkları üzerinde durmaya çalışacağız. Bugün  “Japon Balığında Kararma ve Siyah Leke” konusunu araştırmaya başladı. Bu makale tamamlanınca sıkça rastlanılan bir problem olan “Japon Balığında Kararma ve Siyah Leke” nedeni ve çözümü hakkında bilgi sahibi olabileceksiniz. 

Eğer balık yüksek karbonhidratlı besinlerle beslenmezse bir çok vücut fonksiyonu bozulmaya başlar. Öncelikle aşırı yapılanma balığın karaciğerini zorlar. Bu balığı halsizleştirir. Ayrıca beslenme bozuklukları balığın renginde değişikliklere de neden olmaktadır. Balığın rengide solma, parlaklığın gitmesi, balığın üzerinde beyaz veya siyah lekeler oluşması gibi renk bozuklukları genellikle beslenme sorunlarından kaynaklanmaktadır. Japon balıkları için üretilmiş yüksek karbonhidratlı yemler dışında;
*spiriluna içerikli yemler,
*su piresi,
*gammarus
gibi canlı yemlerden oluşan geniş bir menüde beslemek gerekmektedir. Canlı yem ile beslemeyi haftada 2 den fazla yapmak iyi değildir.

Oodınıum Hastalığı:
Bu hastalıkta bakteri ve mantarın oluşturduğu bir hastalıktır.Balığın kuyruklarıyla  kanatları çürümeye başlaması oluşan bir hastalık. Daha sonra bu kısımların parçalanmasına sebep olmaya başlar,tedaviye başlanmaması halinde Gövdeye doğru ilerler, ilerlediğinde ise bu hastalığı tedavi etmek  çok zordur.

Tedavi için Oodınium ilaçları temin edilmelidir. Örnek Olarak Sera Oodınopur ilacı kullanılabilir.
Bu hastalığa kuyruk çürümeside diyebiliriz renkli balıklar ve japon balıklarında daha sıklıkla görülür.Hastalık genelde akvaryumun kirli olmasından ve diğer balıkların balıkların yüzgeçlerini ısırması sonuçu oluşan bir hastalıktır.Hastalık kuyruk kısalması ve kuyrukların tel tel olmasıyla anlaşılır.
Akvaryuma tuz atılır, kuyruk çürümesi ilaçı kullanılmasında fayda vardır.

Farklı hastalık nedeni ve tedavisi bilen arkadaşlar yorum bırakırlarsa sevinirim. Tüm ilgilenen arkadaşlara teşekkürler.

Japon Balığı Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır?

Japon Balığı Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır? - Japon Balığı Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır? Hakkında Bilgi | Akvaryum balıkları, beslenme, cinsiyet ayrımı, üreme ve bakım...


Japon Balığı Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır?

Japon balığının doğada bir sürü çeşidi vardır. Bu yüzden ve japon balığının kendine has özelliklerinden dolayı japon balıklarında cinsiyet ayrımı sanıldığı kadar kolay değildir.

Özellikle küçük boylardaki japonların cinsiyet ayrımını yapmak daha da zordur. Aşağıda akvaryumculardan aldığım ve bazı web sitelerinde bulduğum cinsiyet ayırma yollarını ekledim. Siz de farklı yollar biliyorsanız bize yorum olarak bildirin.

  • Üreme Döneminde; Erkek japon balığın solungaç kapakları üzerinde toplu iğne başı kadar beyaz benekçikler oluşur. Bu erkek balığın üremeye hazır olduğunu gösterir.(Sivilceye benzer beyaz benekler).(japon baligi kac gunde dogurur)
  • Erkek japon balığın anüsü ufak ve anüs yüzgecine nerdeyse bitişiktir. Çiftleşme anında çıkan spermleri bu yüzgeç vasıtası ile yayar. Dişi japon balıkta ise anüs büyük ve anüs yüzgecine uzaktır. Çünkü aşırı yapışkan olan Japon balığı yumurtası anüs yüzgecine yapışmasın diyedir.
  • Japon balığı ıslak havlu üzerine yatırılır. Anüse yakın karın boşluğuna hafifçe bastırılır. Eğer parmak yumuşak şekilde içeri batıyorsa dişidir. Bu boşluk yumurta boşluğudur. Erkek japonda ise balık boyunca uzanan sert kıkırdağımsı bir karın vardır.

Kısaca bir kaç maddede özetlemek gerekirse;
*Yumurtlama zamanı karnı yumurta dolan dişinin dolgunluğu 

*Yumurtlama zamanı erkeğin solungaç kapakları ve göğüs yüzgeçlerinde oluşan parlak parlak bant 
*Dişilerin anüslerinin dışarı çıkık olması 
*Erkeklerin anüslerinin içeriye girik olması 
*Yumurta dökme zamanı erkeğin dişiyi kovalaması 
*Erkeklerin gövdelerinin dişilere göre daha uzun olması 
*Dişilerin gövdelerinin erkeğe göre daha basık olması
*Erkeklerin kuyrukları dişilere göre daha büyük olurlar. (aynı tür japonlarda) 
*Çiftleşme döneminde erkeklerin solungaçlarında küçük sivilceler çıkar. 

Japon Balığı Nasıl Yumurtlar?

Japon Balığı Nasıl Yumurtlar? - Japon Balığı Nasıl Yumurtlar? Hakkında Bilgi | Akvaryum balıkları, beslenme, cinsiyet ayrımı, üreme ve bakım...


Japon Balığı Nasıl Yumurtlar? Balık üretmek için sağlıklı dişi ve erkek balık lazımdır. Bu yüzden japon balığınızın öncelikle sağlıklı olmasına dikkat etmelisiniz. Balığınız sağlıklı ise;

Japon balığını üretmek için balık 2 ve 4 yasları arasında olmalı. İdeal olanı budur. 4 yaşından sonra balıktaki verişmlilik düşer.(Üremez demiyorum, şans azalır.) Japon balıkları için genellikle yaz ayları üreme mevsimidir fakat akvaryumda su ısısı ayarlanabildiğinden akvaryumda üreme mevsimi yılın 365 günü denilebilir.

Üretmek istediğiniz balıkların iyi beslenmiş olmaları şarttır. Üretme zamanında birkaç hafta önceden çeşitli ve kaliteli yemlerle beslenmeliler. Uzun alçak akvaryumlar, kısa derin akvaryumlardan daha elverişlidirler bu durum için. İdeal olarak akvaryum sabah güneşini alacak bir yere konur, fakat direk güneş ışığından kaçınılmalıdır.

Bazen suyun ısısını birkaç derece düşürmek Japon balıklarını üretmeye teşvik eder, bazıları bir iki küp buz atarlar akvaryuma suyun derinliğini düşürdüklerinde. Ama dikkat su sadece birkaç derece düşmeli!

Japon balıklarını üretmenin bir yöntemi akvaryumu bir parça cam veya içi gözükür plastik ile iki kompartımana ayırıp bir kenara iki erkek Japon baliği ile öteki tarafa bir dişi konur. Su en azından 15 derece olmalıdır. Geceleyin suyun derinliğini 10-13cm derinliğe indirip aradaki cami kaldırın. Sabah üreme başlamalıdır. Fakat başlamazsa birkaç gün balıkları öyle bırakın yine birsek olmazsa suyu eski yüzeyine getirip yine kompartımanlara ayırın balıkları ve bir hafta on gün sonra yine deneyin, üreme olur olmaz anne ve babaları hemen akvaryumdan çıkartmalı aksi takdirde yumurtalarını yerler.

Erkek ve dişi balığı akvaryumdan alınmış su ile yarım doldurulmuş iki ayrı kovada tutun. Bir kase yede yarım akvaryum suyunuzdan ve birkaç sik yapraklı bitkiden koyun. önce erkek balığı sağmak daha uygundur. Yumuşak bir kepçe ile erkek balığı yakalayın (fazla strese yapmayacağını hissediyorsanız çabucak elinizle de yakalayabilirsiniz). Islak ellerle balığı kasede suyun altında tutun ve bas parmak ve işaret parmaklarını kullanarak balığın ortasından anüsüne doğru hafifçe (masaj yapar gibi) bastırarak okşayın. Az miktarda beyaz dol bırakılır. Hemen baliği kovasına geri koyup dolu suya yavaşça çalkalayarak karıştırılır. Dol sadece bir iki dakika ise yarar vaziyette durur. Dişi balığı ayni şekilde yakalayıp yumurtalar sağılır ve kaseye yayılır. birçok yumurtanın bir araya gelip birbirine yapışmasını önleyin. 

Japon Balığı & Japon Balığının Beslenmesi

Japon Balığı & Japon Balığının Beslenmesi - Japon Balığı & Japon Balığının Beslenmesi Hakkında Bilgi | Akvaryum balıkları, beslenme, cinsiyet ayrımı, üreme ve bakım...

Japon Balığı & Japon Balığının Beslenmesi

Japon balıkları akvaryumda sürekli yem istiyormuş gibi görünrler. Japon balıkları genellikle karbonhidrata ve  çabuk sindirilebilir gıdalara ihtiyaç duyarlar. Bundan dolayı diğer balıklardan daha fazla zamanlarını besin arayarak geçirirler. Bu da onların sürekli olarak hareket halinde olmalarına neden olur.

Midenin bu yapısı nedeniyle japon balıkları yüksek enerji değerine sahip gıdaları ön plana çıkarıyor.
Balıkların aldıkları fazla protein vücutta yağa dönüşerek balıkta yağlanmaya neden olur. Her ne kadar dışardan bakıldığında balık büyüyor gibi görünsede aslında balık gün geçtikçe yağ deposuna dönüşüyor ve ölüme yaklaşıyordur.

Bu yüzden japon balıklarına “düşük proteinli ve yüksek karbonhidratlı yemler” vermek gerekiyor.  Japon balıkları için üretilmiş yüksek karbonhidratlı yemler dışında;
*spiriluna içerikli yemler,
*su piresi,
*gammarus
gibi canlı yemlerden oluşan geniş bir menüde beslemek gerekmektedir. Canlı yem ile beslemeyi haftada 2 den fazla yapmak iyi değildir.

Ayrıca haftada veya 15 günde bir balıkları 1 günlüğüne aç bırakmak sindirimleri için faydalı olacaktır.

Eğer balık yüksek karbonhidratlı besinlerle beslenmezse bir çok vücut fonksiyonu bozulmaya başlar. Öncelikle aşırı yapılanma balığın karaciğerini zorlar. Bu balığı halsizleştirir. Ayrıca beslenme bozuklukları balığın renginde değişikliklere de neden olmaktadır.

Balığın rengide solma, parlaklığın gitmesi, balığın üzerinde beyaz veya siyah lekeler oluşması gibi renk bozuklukları genellikle beslenme sorunlarından kaynaklanmaktadır.

Tabi bu renk bozulmaları başlı başına beslenme bozukluğuna işaret etmez. Özellikle siyah veya beyaz lekelenmeler güneş ışığı görmeyen akvaryumlardaki balıklarda da görülebilir. Bu noktada balığın davranışlarına bakmakta fayda vardır.

Davranışlarında bir halsizlik, rahatsızlık veya yavaşlama gözleniyorsa öncelikle yemleme düzenine ve yem içeriğine bakmak vedikkat etmek gerekir.

Beslenmeden kaynaklanan en büyük sorunların balık vücudunun içinde oluştuğu düşünüldüğünde bunların ne kadar zor farkedileceği ve bazende farkedilemeyeceği ortaya çıkar. Bu nedenledir ki balıklar için yem alırken öncelikli olarak yem içeriğine göz atmak çok önemlidir. Japon balıklarının üzerinde çıkan siyah noktalar balığın ölümüne neden olabilir, bu noktalar yukarıda da ifade edildiği gibi genellikle protein ağırlıklı beslemeden kaynaklanır.

Japon Balığı Cinsiyet Ayrımı

Japon Balığı Cinsiyet Ayrımı - Japon Balığı Cinsiyet Ayrımı Hakkında Bilgi | Akvaryum balıkları, beslenme, cinsiyet ayrımı, üreme ve bakım...

japon baligi kac gunde dogurur

Özellikle küçük boylardaki japonların cinsiyet ayrımını yapmak  zordur. Japon balığının kendine has özelliklerinden dolayı japon balıklarında cinsiyet ayrımı sanıldığı kadar kolay değildir. Ama bazı dönemlerde japon balıklarında cinsiyet arımını kolaylaştıracak izler görebilirsiniz.

Üreme Döneminde; Erkek japon balığın solungaç kapakları üzerinde toplu iğne başı kadar beyaz benekçikler oluşur. Bu erkek balığın üremeye hazır olduğunu gösterir.(Sivilceye benzer beyaz benekler).Kısaca bir kaç maddede özetlemek gerekirse;

*Yumurtlama zamanı karnı yumurta dolan dişinin dolgunluğu

*Yumurtlama zamanı erkeğin solungaç kapakları ve göğüs yüzgeçlerinde oluşan parlak parlak bant *Dişilerin anüslerinin dışarı çıkık olması *Erkeklerin anüslerinin içeriye girik olması *Yumurta dökme zamanı erkeğin dişiyi kovalaması *Erkeklerin gövdelerinin dişilere göre daha uzun olması

*Dişilerin gövdelerinin erkeğe göre daha basık olması

*Erkeklerin kuyrukları dişilere göre daha büyük olurlar. (aynı tür japonlarda)

*Çiftleşme döneminde erkeklerin solungaçlarında küçük sivilceler çıkar.

Yavru Japon Balıklarının Bakımı Nasıl Olmalı

Yavru Japon Balıklarının Beslenmesinde Dikkat Edilecek Hususlar:

Yavru Japonlar:

*Japon balıklarının doğumundan itibaren ilk 4 hafta günde 3-4 kere yemleyin. Yemlemeye dikkat edin.
*4 Aylık olana kadar bu yemleme sayısını 1-2 öğün azaltın.
*Erişkinlerde günde bir defa yeterli olacaktır.
Her zaman 20 dk içinde yenmeyen yemleri yavruları da çekmeden dikkatlice sifonlamanız gerektiğini unutmayınız.

Japon Balığım Hasta mı?

Japon balığınızda gözlemlediğiniz garip hareketler mi var? Balığınız üzerinde lekeler mi çıktı? Balığınızda aşağıdaki davranışları sıkça gözlemliyorsanız balığınız hastalanıyor demektir:
-  Oksijen almak için suyun yüzeyine sık sık çıkma isteği,
-  balıkta şişliklerin olması,
-  Yüzmesindeki anormallikler,
-  Vücut yapısındaki zayıflık-incelik veya değişik bir şekildeki kabarmışlık.

 Japon balığının hastalanmasının temel sebebi kirlenmiş sudur. Kirli su balıklarınızın zarar görmesine neden olur. Suyun düzenli bir şekilde değiştirilmesine önem verin. Bu balığınızın daha mutlu yaşamasına sebep olur ve hastalık riskini azaltır.

Mantar Hastalığı:
Japon baliklarının en sık ölüm sebeplerinden birisi de mantar hastalığıdır. Mantarlar genellikle suda olurlar ama balığınızın bağışıklık sisteminin zayıf olması balığınızın mantar hastalığına kolaylıkla yakalanmasına sebebiyet verir. Hastalığı belli eden işaretler; etkilenmiş alandaki küçük kabarık lekeler veya noktalardır.
Eğer akvaryumun içinde birçok balığınız varsa ve siz bu hastalıklı bir iki balığı teşhis ettiyseniz hemen bunları o akvaryumdan çıkarmalısınız. Çünkü mantar diğerlerine de bulaşabilir. Petshoplardan alabileceğiniz ilaçlarla bu hastalıklı balıkları başka bir akvaryumda iyileştirebilrsiniz.
Sizin yapabileceğiniz ise hastalıklı balıkları ayrı bir akaryuma aldıktan sonra akvaryum suyuna yaklaşık her 1 litre su için 20-30 gram tuz eklemek olacaktır.
İyot içermeyen tuz ekleyeceğinizi unutmayın!

Ayrıca:
Japon balığınızı koyduğunuz akvaryum içinceki suyun çok sıcak olması, sudaki oksijen miktarının düşmesine bu da balığınızın yaşamının tehlikeye girmesine sebep olacaktır.
Suyun çok ısınacağı ortamlardan kaçınmanız gerekir.

Japon Balığı Alırken

Japon balığını seçerken öncelikle balığı alacağınız akvaryumcuyu veya petshopu seçin. Çünkü çok balığa bakmak zahmet ister ve petshoplarda akvaryumlara ve akvaryum suyunda yapılan temizlik balıklar için yeterli olmayabilir. Bu da aldığınız balığın hasta olabileceğinin işaretçisidir.
Japon balıkları doğada gruplar halinde yüzerler. Bu yüzden balıklarınızın tek veya az sayıda olmaları yerine çok sayıda beslemeniz onların yaşama biçimine uygun olacaktır. Japon balıkları kendi cinsleriyle yaşadıklarında daha mutlu olacakları da bilinmesi gereken ayrı bir noktadır. Japon balıkları sakin ve iyi huylu balıklardır. Daha saldırgan huylu balıklarla yaşamaları onlar için oldukça zordur.
Bunların dışında balıktaki özellikleri de gözlemlemeniz yerinde olacaktır.  Mesela alacağınız balıkta mantarlı bölgelerin olup olmadığına bakmalısınız. Balıkların yüzgeçleri dik ve zarar görmemiş olmalıdır. Eğer solungaçları çok hızlı hareket ediyorsa ki bu balıkların sürekli yüzeye yüzmeleriyle de anlaşılabilir, yeterli oksijen alamıyor anlamına gelir. Balığın gözlerinin parlak ve temiz olması gerekir. Renkleri düzgün ve pürüzsüz olmalıdır. Bir balık sağlıklıysa fazla efor sarfetmeden suda rahatça yüzer.

Japon Balığı

Japon balığı akvaryumunuzda besleyebileceğiniz, çeşit fazlalığı ile görsel güzellik sağlayan akvaryum balıklarından birisidir.Japon balıklarına, görsel hafızaları farklı insanları ayırt etme yetisi vermektedir. Bu da balığınız ile ilgilendiğiniz süreçte zamanla sizi tanır ve size ilgi gösterbilir.Tanımadıkları insanlara karşı size gösterdiği yakınlık yerine saklanmaya çalışırlar. Yapılan araştırmalar japon balıklarının sesleri de ayırt edebildiğini göstermektedir. Çıkan seslerin titreşimleri zamanla onlara tanıdık gelmeye başlar.Yani sizi görsel olarak tanıyabildiği gibi sesinizden de tanıyabilir.
Peki uzun bir süredir japon balığı besliyorsunuz. Akvaryumunuza yeni bir balık aldınız ve japonların arasına bıraktınız. Balığınız size küser mi?
Japon balıkları sıcak kanlı balıklar olup akvaryuma bırakılan balığı takip eder ve yüzgeçlerine dokunurlar. Bu bir tip tanışmadır. Sıcakkanlı balıklar olduğundan kısa sürede de alışırlar. Alışık oldukları balıklarla da aynı hareketleri yapmaya başladıkları gözlenir.

Japon Balığı Yavruları İçin

Japon balıkları genelde sabahleyin sıcak sulara yumurtlar. Yumurtalar önce arkadan çıkmaya başlar. İlk önce yavrunun kuyruğu farkedilir. Kafaları çıktığında boyları 1,5 ile 2 milimetre arası olur, tabi bu arada kocaman bir yumurta keseleri de kendilerine eşlik etmektedir. Bu yarı saydam yavrular asla rahatsız edilmemelidir. Eğer bitki veya kaya gibi bir şeyin üzerindelerse tabana düşünce endişelenmeye gerek yoktur. 18 derecede 8 gün sonra hava keseleri dolacak, göğüs yüzgeçleri çıkacak ve ağzına sığacak her yemi yemeye başlayacaklardır. Yavruları iyi yemlenmeli ;ancak akvaryumdan 20 dakika içinde yiyemedikleri yemleri çıkarmalısınız. Balıklar büyüdükçe onları daha büyük akvaryumlara almanız gerekecektir.
Besleme konusunda şu sırayı takip etmelisiniz:
*Serbest yüzmeden sonra: Günde bir öğün çok iyi haşlanmış yumurtanın sarısı (suyu bozar çok dikkatli vermek gereklive iyice ezilmeli), yulaf ezmesi veya etrafınızdaki akvaryumcularda satılan sıvı yemler, yiyebiliyorsa ana yem olarak artemia.
*2 haftadan sonra: Artemia ve infuseria verilebilir.
*3 haftadan sonra: Ezilmiş kuru yemler kullanılabilir.
Not:
İlk 4 hafta günde 3 kere yemleyin.
4 Aylık olana kadar günde 2-3 defa yemleyin.
Sonra günde bir defa yeterli olacaktır.
Her zaman 20 dk içinde yenmeyen yemleri yavruları da çekmeden dikkatlice sifonlamanız gerektiğini unutmayınız…

Japon Balıkları & Beslenmesi

Japon balıkları genellikle karbonhidrata ve  çabuk sindirilebilir gıdalara ihtiyaç duyarlar. Bundan dolayı diğer balıklardan daha fazla zamanlarını besin arayarak geçirirler. Buda onların sürekli olarak hareket halinde olmalarına neden olur. Midenin bu yapısı nedeniyle japon balıkları yüksek enerji değerine sahip gıdaları ön plana çıkarıyor.

Fazla protein vücutta yağa dönüşerek balıkta yağlanmaya neden olur. Her ne kadar dışardan bakıldığında balık büyüyor gibi görünsede aslında balık gün geçtikçe yağ deposuna dönüşüyor ve ölüme yaklaşıyordur.  Bu yüzden japon balıklarına düşük proteinli ve yüksek karbonhidratlı yemler vermek gerekiyor. .

Japon balıkları için üretilmiş yüksek karbonhidratlı yemler dışında, spiriluna içerikli yemler, ve su piresi, gammarus gibi canlı yemlerden oluşan geniş bir menüde beslemek gerekmektedir. Canlıyem ile beslemeyi haftada 2 den fazla yapmak iyi değildir. Ayrıca haftada veya 15 günde bir balıkları 1 günlüğüne aç bırakmak sindirimleri için faydalı olacaktır.

Japon balıkları serin su balıkları olduğundan bir çok kişi akvaryumlarına ısıtıcı takmazlar. Bu nedenle yılın değişik dönemlerinde su sıcaklıkları farklılık gösterir. Su ısısı düştükçe japon balıklarının yem ihtiyacı azalacağından bu dönemlerde az yemleme  yapmak gerekmektedir. Yine aynı şekilde su ısısı yükseldiğinda balıkların metabolizmaları hızlanacağı ve yem ihtiyaçları artacağından dolayı yemlemeyi arttırmak gerekecektir. Bu da bir çok akvaryumsever için ayarlanması zor bir dengedir. Bu nedenle akvaryum ısısı bir ısıtıcı yardımıyla 21-24 derece aralarında bir değerde sabitlenmelidir.  Böylece sıcaklık farklarından oluşacak beslenme sorunları ortadan kalkacaktır.


Eğer balık yüksek karbonhidratlı besinlerle beslenmezse bir çok vücut fonksiyonu bozulmaya başlar. Öncelikle aşırı yapılanma balığın karaciğerini zorlar. Bu balığı halsizleştirir. Ayrıca beslenme bozuklukları balığın renginde değişikliklere de neden olmaktadır. Balığın rengide solma, parlaklığın gitmesi, balığın üzerinde beyaz veya siyah lekeler oluşması gibi renk bozuklukları genellikle beslenme sorunlarından kaynaklanmaktadır. Tabi bu renk bozulmaları başlı başına beslenme bozukluğuna işaret etmez. Özellikle siyah veya beyaz lekelenmeler güneş ışığı görmeyen akvaryumlardaki balıklarda da görülebilir. Bu noktada balığın davranışlarına bakmakta fayda vardır. Davranışlarında bir halsizlik, rahatsızlık veya yavaşlama gözleniyorsa öncelikle yemleme düzenine ve yem içeriğine bakmak vedikkat etmek gerekir.


Beslenmeden kaynaklanan en büyük sorunların balık vücudunun içinde oluştuğu düşünüldüğünde bunların ne kadar zor farkedileceği ve bazende farkedilemeyeceği ortaya çıkar. Bu nedenledir ki balıklar için yem alırken öncelikli olarak yem içeriğine göz atmak çok önemlidir. Japon balıklarının üzerinde çıkan siyah noktalar balığın ölümüne neden olabilir, bu noktalar yukarıda da ifade edildiği gibi genellikle protein ağırlıklı beslemeden kaynaklanır.

Japon Balığı & Üremesi

Balık üretmek için sağlıklı dişi ve erkek balık lazımdır.Şimdi gülmeye başlayabilirsiniz sanki biz bilmiyorduk diye  ama birçok insan iki ayni cinsiyetten balıktan üretmeye çalışırlar. Neden mi? Çünkü eğer bazen bir cinsiyetteki balık eğer akvaryumda karsı cinsten balık bulamazsa kendi cinsinden diğer balık ile esleşir, ve olayı dehada karıştırmak için biri erkek balık gibi dineride dişi balık gibi hareket etmeye başlayabilirler. Bu melek balıklarında sıkça rastlanır. Bezende akvaryumu olan şahıs balıkların cinsiyetlerini ayırt edemediğinden dolayı iki ayni cinsiyetten baliği ayni akvaryumda üretmeye çalışır.

Japon balıklarının dişi ve erkek olduğunu ayırt etmek balığına göre çok zor değildir. Balıkları ayırt edilebilmek için ergenlik cağına erişmiş vade üreme mevsiminde üremeye hazır duruma gelmiş olmaları gerekir. 

Japon balıkları genellikle iki yasına ulaşınca üremeye hazır duruma gelirler, ama bu bulundukları akvaryumun su ısısı, yedikleri yem gibi etkenlerden dolayı değişebilir. Size boy olcusu veremiyorum; ‘su boyda olunca…’ gibi, çünkü her tur Japon baliği değişik boya ulaşır. Benim tanıdıklar 4-5 yasından büyük balıklar ürerken artık verimin düştüğünden bahsediyorlar. Yani üretmek için balık 2 ve 4 yasları arasında olmalı. Genellikle yaz ayları üreme mevsimidir Japon balıkları için, fakat akvaryumda su ısısı ayarlanabildiğinden akvaryumda üreme mevsimi yılın 365 günü denilebilir. üreme ‘mevsiminde’ dişi balıklar daha toplu gözükürler (yumurtalar oluştuğu için) özellikle yukarıdan bakıldığında. Erkek Japon balıkları ise kafa ve solungaç kapaklarının üzerinde kabarıklıklar oluşur (sivilce gibi!). Ayrıca üreme mevsiminde balıklarınızı izleyerek tahminlerinizi doğruluyabilirsiniz, nitekim esas üreme başlamadan önce erkek balıklar dişilerin peslerinden yüzerler birkaç gün. Üretmek istediğiniz balıkların iyi beslenmiş olmaları şarttır.

Üretme zamanında birkaç hafta önceden çeşitli ve kaliteli yemlerle beslenmeliler (Canlı, dondurulmuş ve kuru yemler). Akvaryumda üretmek için en küçük akvaryum 60x30x38cm (boy x derinlik x genişlik) boyunda olmalıdır. Uzun alçak akvaryumlar, kısa derin akvaryumlardan daha elverişlidirler bu durum için. İdeal olarak akvaryum sabah güneşini alacak bir yere konur, fakat direk güneş ışığından kaçınılmalıdır.

Akvaryumun dibine dere kumu koymaya lüzum yoktur fakat birkaç demet sik yapraklı bitki konulmalı veyahuttu naylon yünden yapılan saçaklar konulur (Ben bu naylon saçaklarla birçok balık turu üretiyorum). Bir köseye havayla çalışan basit bir sünger filtre konur. Bazen suyun ısısını birkaç derece düşürmek Japon balıklarını üretmeye teşvik eder, bazıları bir iki küp buz atarlar akvaryuma suyun derinliğini düşürdüklerinde. Ama dikkat su sadece birkaç derece düşmeli! Japon balıklarını üretmenin bir yöntemi akvaryumu bir parça cam veya içi gözükür plastik ile iki kompartımana ayırıp bir kenara iki erkek Japon baliği ile öteki tarafa bir dişi konur. Su en azından 15 derece olmalıdır. Geceleyin suyun derinliğini 10-13cm derinliğe indirip aradaki cami kaldırın. Sabah üreme başlamalıdır. Fakat başlamazsa birkaç gün balıkları öyle bırakın yine birsek olmazsa suyu eski yüzeyine getirip yine kompartımanlara ayıcın balıkları ve bir hafta on gün sonra yine deneyin. vüreme olur olmaz anne ve babaları hemen akvaryumdan çıkartmalı aksi takdirde yumurtalarını yerler.

Tek bir dişi Japon baliği birkaç bin yumurta yumurtlayabilir bir seferde. Eğer dinlendirilirse bir dişi Japon baliği bir ayda birkaç kere üreyebilir. Yumurtalar 18-20 derece arasında tutulmalı ve filtreler çok yavaş çalışmalıdır bu ara.

Yavrular 4-5 günde yumurtadan çıkarlar. Daha alçak ısıda bu sure uzar. Yavrular ilk 48 saat sadece oldukları yerde dururlar. Bundan sonra beslenmeye başlanabilir. Japon balıklarını sağmak için balıklar yukarda belirtildiği gibi üremeye hazır duruma getirilirler. üremeye hazır balıklar yumurta ve döllerini kolay salarlar. üremeye hazır olmayan baliği sağmaya çalışmak onun ölümüne yol açabilir.

Erkek ve dişi balığı akvaryumdan alinmiş su ile yarim doldurulmuş iki ayrı kovada tutun. Bir kase yede yarim akvaryum suyunuzdan ve birkaç sik yapraklı bitkiden koyun. önce erkek balığı sağmak daha uygundur. Yumuşak bir kepçe ile erkek balığı yakalayın (fazla strese yapmayacağını hissediyorsanız çabucak elinizle de yakalayabilirsiniz). Islak ellerle baliği kasede suyun altında tutun ve bas parmak ve işaret parmaklarını kullanarak balığın ortasından anüsüne doğru hafifçe (masaj yapar gibi) bastırarak okşayın. Az miktarda beyaz dol bırakılır. Hemen baliği kovasına geri koyup dolu suya yavaşça çalkalayarak karıştırılır. Dol sadece bir iki dakika ise yara vaziyette durur. dişi balığı ayni şekilde yakalayıp yumurtalar sağılır ve kaseye yayılır. birçok yumurtanın bir araya gelip birbirine yapışmasını önleyin. Ayni erkek ve dişi ile bu olay 2-3 kere tekrarlanabilir, fakat her seferinde yeni bir kase kullanılması gerekir. On onbeş dakika sonra fazla su kaseden dökülerek yumurtaların yapıştığı bitkiler ve yumurtalar yavruların yetiştirilmesi için kullanılacak akvaryuma konur.  

CLassMaN2012-03-16 21:15:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Gogo42Çevrim Dışı

Kayıt: 13/03/2012
İl: Konya
Mesaj: 163
Gogo42Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2012 22:45
Konu anlatımı gayet basarılı ama bazı paragraflar bikac yerde yazılmıs sanki biraz daha özetlenip yazılısa japon severlerin cok yararlanacagı bir döküman olur. Yinede ellerineze sağlık başarılı. Sağlıklı Hobiler.
Ayrıca sunuda sormak isteyim naylon ip den yavru için altlık yaptım demisiniz bunu biraz açabilirseniz sevinrim.
Gogo422012-03-16 22:50:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tahaenesÇevrim Dışı

Kayıt: 28/09/2014
İl: Çankiri
Mesaj: 1
tahaenesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Eylül 2014 19:58
ben japon balıklarımın fotosunu çekip atsam erkek kızmı diye bakarsanız sevinirim bide hamile varmı diye nolursunuz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

palakediÇevrim Dışı

Kayıt: 27/04/2017
İl: Ankara
Mesaj: 1
palakediÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2017 20:35
Merhaba japon balığı yavrularım iki haftadır yumurtadan çıkmadı. kovada ısıtıcı yok. Metilen mavisi ve hava taşı koydum. ısı tahminen 14-15 derece idi şu an 19-20 civarı ama bi numara yok. yumurtanın etrafında girdap yapınca suda oraya buraya salınıyor...sanki içi boş gibi. iki erkek sağdım yani döllenmiş olması lazım. yumurtalar boş mu sizce. tşkler. [:((]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir