Japon Balığı İçin Yem Hazırlama


DamlayaranirÇevrim Dışı

Kayıt: 06/01/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 31
DamlayaranirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2018 19:09
Birkaç yemi birleştirip dondurup yem hazırlamak istiyorum. Nasıl yapabilirim?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kaizerdarÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]14028,1[/B]
Kayıt: 08/04/2016
İl: Eskisehir
Mesaj: 193
kaizerdarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2018 15:28
Öncelikle maksadınızı tam olarak anlayamadığımı belirtmekle başlayayım. Halihazırda kullandığı yeme;

- sarımsak gibi doğal bir besin,
- astaksantin gibi karotenoid grubundan renk verici doğal bir katkı maddesi veya
- kimyasal katkı maddeleri eklemek için yemlerini hamur haline getirip yeniden kesen örnekleri duydum. Ama iki farklı yemi birleştirip tek bir yem elde etmek ile iki farklı yemi balıklara eşzamanlı veya ayrı öğünlerde aynı gün düzenli olarak vermek arasında pratik bakımdan hiçbir fark göremediğim için gayenizi anlamakta güçlük çektim ve sebebini merak ettim. Ama yine de yem yapımı hakkında gördüğüm ve duyduğumdan ibaret kısıtlı bilgimi sizinle paylaşayım ki sorular cevapsız kalmasın:

Ev yapımı yem (buna hazır yemin hamur haline getirilip kesilerek yeniden yem haline getirilmesi işlemi de dahil) muhakkak ki fabrikada üretilen yemler kadar standart, homojen, tek tip olmayacaktır. Pul (flake) yemlerin kağıt kadar ince hamurunun açılması makinesiz mümkün olmadığından ev yapımı yem imal eden kişiler çoğunlukla granül (pellet, top) yem tipini tercih ederler. Bunu yapabilmek için fabrikada nasıl üretildiğine bakmak gerek (sıfırdan yapmadığınız için malzemelerin nasıl bir araya getirilip hamur elde edildiğine değinmiyorum):

- Hazırlanan karışım macun kıvamına gelene dek yoğurulur.
- Yoğrulan hamur, bildiğimiz kıyma makinesi benzeri bir makineden geçirilerek inceltilir.
- İnceltmeden sonra ortaya çıkan şeritler standart boya uygun biçimde küçük küçük kesilir.
- İnceltilip kesilip top haline dönüştürülen hamur fırınlanır.

Sizin bu süreci taklit etmek için yapacağınız tek şey yemi tekrar hamur haline getirmek. Bunu yemi "hafifçe" ıslatarak gerçektirebilirsiniz. Suyu fazla kaçırırsanız süzerek fazla suyu atabilirsiniz. İyice süzmezseniz balçık gibi olur. Suyu iyice süzdükten ve yemleri hamur haline getirdikten sonra mikser yardımıyla karıştırabilirsiniz. Pek çok kişinin ev ortamında kıyma makinesi bulundurmadığını göz önüne alarak ve kıyma makinesinde yemin bir bölümünün uğrayacağı israftan kaçınmak için inceltme işlemini yemi bir poşete doldurup küçük bir delik açıp sıktırarak gerçekleştirebilirsiniz (aynı pastacıların pasta süslerken kremşantiyle yaptığı gibi). Çıkan ince şeritleri bıçak veya benzeri bir alet marifetiyle kestikten sonra fırına verin. Fırında 200 derecede 15 dakika bekletin. 15 dakikayı bulmaya da bilir, sürekli kontrol edin, yemi yakmayın. Sadece içindeki suyu atıp hamur kıvamından kurtulacak, dışı mühürlenecek kadar pişmeli. Çok sert olursa balıklarınız öğütmekte zorluk çeker ve yemi yemezler.

Fırınlanmadan dolapta dondurulan yem, suya atıldığında hemen yenmediği takdirde çamur gibi dağılacaktır.

Ve uyarayım, yemde halihazırda bulunan, balıklar açısından çok önemli B ve C gibi suda çözünen vitaminler bu işlem sırasında kaybolacaktır. Bazı vitaminler de (örn. riboflavin), ışık gördüğü anda bozulacaktır. Ve şu an öngöremediğim bunlar gibi bir sürü şey... Yani sonuç olarak, iyi bir sebebiniz yoksa (içeriğine çok hayati bir katkı maddesi eklemeyecekseniz) yemi bozup tekrar yapmak fuzuli bir emek ve kaynak sarfıdır, yarar yerine zarar doğurur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

iezgiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/08/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 718
iezgiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2018 16:27
Merhaba;

Ben brüksel lahanası, brokoli, kırmızı dolmalık biber(kabuğu ayrılmış), ıspanak (damarları ayrılmış), bezelye (kabuğu soyulmuş), havuç ve karnıbaharı haşladım. Hepsini rondoya koyup ek olarak Omerga1 marka dondurulmuş kan kurdu, spilurna tabs, sera pul ve pond yemlerden ekleyip hepsini rondodan geçirdim. Sebzeleri hasladığım sıcak suda aktardan aldığım toz sığı jelatinini eritip bunu rondodan geçirdiğim karışımla iyice karıştırdım. 1 saat kadar yayvan bir tabakta buzdolabında tuttum. Jelatin sayesinde bir nevi jelibon gibi olan yemi küp küp kesip dondurdum. Her gün birini buzdolabında çözdürüp japonbalıklarıma veriyorum, afiyetle yiyorlar. Jelatinsiz veya alternatif bir kıvam verici olmadan ev yapımı yem yaparsanız suda çözündüğünde dağılıp suyu kirletecektir, aklınızda bulunsun. Ayrıca tek besin kaynakları bu yemler değil, kuru ve dondurulmuş hazır yemlerden de gün içerisinde yiyorlar (dondurulmuş kan kurdu, JBL GOLDPEARLS, Hikari Oranda Gold, Tetra Goldfish, Tetra goldfish color sticks ve Tropical softline America)

Beğenenler: [T]189019,AtlasPoyraz[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir