Japon Balıklarınıza İyi Bakın


Imperfectnest495Çevrim Dışı

Kayıt: 24/01/2012
İl: Diyarbakir
Mesaj: 574
Imperfectnest495Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2016 22:32
Merhaba, saygı ve sevgideğer insanlar;

Biliyorum, benden daha bilgili abi ve ablalarımız forumda mevcut fakat benim de bir katkım, emeğim bulunsun istedim. İnşallah, bu hobiye yeni gönül vermiş ve olgunlaşmakta olan birçok kardeşime faydam dokunur, bir esin kaynağı olurum kafalarında ...

İzninizle başlayayım: Japon balıkları ben de dahil olmak üzre birçok insanın daha hobiye başlangıç canlısıdır. Bu nedenle ne yazık ki acemice uygulamalara tabii tutlurlar ama burada kesinlikle japon balıklarının bir "Çömez Balığı"olduğu algısı oluşmasın, japon balıkları her yaşta ve hobinin her basamağında beslenebilecek nadide balıklardır.

İnsanlar şunu bilmeli ki ; Bir canlı asla süs eşyası konumunda değildir. Kedi - köpek gibi bir evcildir. Kimse bir rafta dursun, gözüme hoş gelsin diye bir köpek ya da kedi almıyorsa, balık da almamalıdır, onları dost olarak görmeli, zamanından ve sevgisinden ayırmalıdır. Evinize süs arıyorsanız, gidin lav lambası falan alın . [;)]

Eğer gerçekten birkaç dost edinmek istiyorsak; Önce evde akvaryumun duracağı güzel bir bölüm, köşe buluyoruz. (Odalarda kapıların yakınına koymak balıkların irkmesine yol açar o yüzden mümkün olduğunca sakin bir köşe belirlenmeli.)

Bir akvaryum ediniyoruz ve daha önceden belirlediğimiz köşeye akvaryumu koyuyoruz.

Akvaryum ile beraber satın aldığımız (Bilinen bir marka) dış filtremizi bilgi erbablarından ve kullanma kılavuzundan edindiğimiz bilgi dahilinde akvaryuma monteliyor, çalıştırıyoruz. (Dış filtreyi kullanıma sokmadan önce, güzel bir yıkamakta ve eksik veya hasarlı parça kontrolü yapmakta fayda var.)

Yine akvaryumla beraber yeterli miktarda satın aldığımız; (Tercihen, dere) kumunu akvaryuma güzelce seriyoruz. ( Kumu akvaryuma koymadan önce temiz bir kovaya alıp birkaç defa yıkamak gerekiyor. Ben 4 - 5 defa yıkıyorum genelde.) Belki bir (Akvaryumun boyutuna göre, belki birkaç tane) testi koyuyoruz. Nedenini anlamasamda testilerin içine girmeyi ve biraz dinlenmeyi seviyor bu balıklar.[:D]

Evet; Akvaryumu doldurma vaktimiz geldi çattı! Kumun tozutup suyu bulandırmaması için kumun üzerine temiz bir tabak koyuyoruz ve ilk suyumuzu dolduruyoruz. Son olarak, ısıtıcımızı da takıp çalıştırıyor ve böylece kurulumu bitiriyoruz.

Akvaryum tüm alet - edevatı çalışır durumda 1 - 2 hafta bekliyor. Akvaryumda bize en büyük yardımı dokuncak olan elemanlarımız, yararlı bakterileri beslemek amacı ile akvaryuma 1 tutam yem atıyoruz.

Sonra artık yavaş yavaş balıklarımızı salabiliriz; Burada dikkat edilmesi gereken konu, 1 balığa yaklaşık 40 hatta 50 litre düşecek biçimde balık edinmektir.

Küçük boyutlarda japon balıkları edinmenin birçok faydaları var;

- Daha ucuz olurlar.

- Ömürlerinin daha büyük bir kısmını sizinle geçirirler.

- Size alışırlar ve daha bir içiniz ısınır onlara, daha bir dostane gelir zamanla tavırları.

- Balıklar gözünüzün önünde gelişirlerse daha bir mutlu oluyor, onlarla geçirdiğiniz zamanın ne kadar uzun olduğunu, onlara verdiğiniz emeği hissediyorsunuz. İyice alışıyorsunuz, belki yanınızda renkleniyorlar. Daha dün "Şu" kadardın, şimdi dev gibi oldun diyorsunuz.

Tabii ki bu saydıklarım tamamen kişiseldir, sizin tercihinize kalmış ...


Japon balıkları, genel olarak tüm yemleri ayırd etmeksizin kabullenir, tüketirler ama diyetlerinin genelde bitkisel ağırlıklı olması uygundur. Kaliteli; Granül, pul, gevrek envai çeşit yemi kaliteli ve taze olmak kaydıyla verebilirsiniz ama dünya çapında şöhret kazanmış, isim yapmış markaların japon balıklarına özel yemleri de mevcuttur.

Haftada bir defa; Kaynatılmış bezelye içi , ıspanak, brokoli gibi sebzelerle beslemek de kabızlık yaşamamaları ve sağlıklı, mutlu, uzun bir ömürleri olması bakımından önemlidir. Çok abartmamak kaydıya arada bir tubifix ve artemia da verilebilir. Akvaryumun günde 1 saat güneş alması, balıkların renklerini de parlaklaştırmakta.

Japon balıklarının da her canlı gibi güzel ve sağlıklı bir dinlenme sürecine, yani uykuya gereksinimi vardır. Bunu sağlamak biz hobicilerin de onlara yönelik olarak boynunun borcudur; Bunu sağlamak için akvaryumumuzun florasanını en fazla 3 - 4 saatten fazla açık bırakmamamız yeterlidir.


Akvaryum çok da boş olmasın, bir renk, bir ahenk olsun istiyorsak; Çok fazla ışık istemeyen ve kalın yapraklı (Anubias gibi) bitkilerden ekebilir ve akvaryumu daha bir güzelleştirebiliriz. Peki, neden "Çok fazla ışık istemeyn bitki?"
Çünkü yaptığım gözlemlere göre, japon balıkları aşırı ışığı sevmiyor, stres oluyor, bir yerlere saklanma çabası içerisine giriyor, elinden bir şey gelmeyincede kuma çöküyor.


Japon balıkları birbirlerine yetebilen balıklardır. Hemcinsleri dışında başka tür balıklara pek de iyi gözle bakmazlar. Bu nedenle; Çöpçü ve cüce vatoz dahil hiçbir balığı japon balığına tank arkadaşı olarak önermiyorum.


Aklıma gelenler şimdilik bu kadardı. İnşallah bu yazının bir çok hobiciye faydası donur da balıklarına artık başka gözle bakarlar. Onlara olması gerektiği gibi zaman ve sevgi ayırırlar. Nice nice sağlıklı balıklara, başka bir konuda daha görüşmek dileği ve ümidi ile; Sağlıcakla kalın ...

[IMG]null[/IMG]




[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/122935/Black_Moor_HD.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/122935/Black_Pearl_Scale_Dragon_Goldfish_(HD).jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/122935/Bronze_Unknown_Goldfish_jpg._HD_hd_jpg..jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/122935/Orange_amp_White_Ryukin_HD.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/122935/Orange_Goldfish_Wallpaper_-_Orange_Possion_rouge_HD.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/122935/Orange_Oranda_HD.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/122935/Red_Cap_Oranda_HD.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/122935/Red_Cap_Shubunkin_(_1958225ingene)_HD.jpg[/IMG][EDIT]İBOW@R,2016-04-29 11:52:10[/EDIT]

Beğenenler: [T]41753,ringo[/T][T]138526,muratcem55[/T][T]157688,Bekir Can[/T][T]158054,Tosbicik[/T][T]172966,B.CENİK[/T][T]161210,ENGİN06[/T]
Teşekkür Edenler: [T]41753,ringo[/T][T]148434,BadWolf[/T][T]138526,muratcem55[/T][T]151305,NEROO1[/T][T]158054,Tosbicik[/T]
+1: [T]148434,BadWolf[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir