japonların hepsi öldü...


nova730Çevrim Dışı

Kayıt: 09/11/2010
İl: Ankara
Mesaj: 53
nova730Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2010 11:55
Fotoğraf:

Canlıdaki Belirtiler: Kuyruğunda erime, beyaz mantar oluşumu

Akvaryum Kapasitesi (litre): yaklaşık 100lt

Akvaryumdaki Diğer Canlılar: 3 gümüş köpekbalığı, 2 çöpçü, 1 vatos, 10 japon(3 çingene, 2 teleskop, 5 tane beyaz ve turuncu renkte) balıkların en büyüğü 3cm civarında, köpekbalıkları 5cm.

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): sıcaklık: 25C

Filitrasyon: resun sp-1000L (600L/sa) iç filtre

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: contra-ichta gibi bişeydi adı, bir de seranın akvaryum hazırlayıcı eklentisi.

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) : 3 günde bir %50 su değişimi. En son 40cm boyunda hava taşı ekledim.


Daha önce fanusta 2 adet japon beslemiştim ve inanın bu kadar dayanıklı bir balık olacağını hiç düşünmemiştim. Fanusu deterjanla temizlememe, suyunu dinlendirmeden direk çeşmeden almama, ısıtıcı ve filtre kullanmamama rağmen banamısın dememişlerdi. En son eşimin fazla yem vermesi sonucu öldüler.
Epey bir aradan sonra tekrar japon alayım dedim. Gittim bu sefer 4 tane japon aldım. Yaklaşık 1,5-2cm büyüklüğünde. 1-2 hafta gayet mutlu mesut yaşıyorlardı. Daha sonra bu forumdan okuduklarıma dayanarak balıklara eziyet ettiğimi düşünüp daha büyük bir akvaryum almaya karar verdim. Gittim 65x45x45 ölçülerinde oval camlı bir akvaryum aldım. İçine kum, yapay bitki, taş vs. aldım.
Resun sp-1100L iç filtre, markasını hatırlamadığım ama akvaryumcunun tavsiye ettiği bir ısıtıcı ve termometre aldım. Hava pompam fanustan kalma vardı zaten.
Aldığım malzemeleri ve kumu dezenfekte edip akvaryumu kurduktan sonra 2 gün boşta çalıştırdım. Daha sonra benim japonları attım içine. 4 japon gayet rahat ettiler akvaryumda, tek sıkıntı filtrenin debisinden dolayı akıntı fazlaydı. Yorulunca köşeye sıkışıp orda dinleniyorlardı. Çözümü hava filtresinden çıkan suyu ikiye ayırarak çözdüm.
Daha sonra akvaryuma biraz daha renk katsın diye gittim akvaryumcudan 3 gümüş köpekbalığı, 2 çöpçü, 1 vatos, 6 japon aldım.
Konuyu fazla uzattığımın farkındayım ama az kaldı. Bu balıkları aldıktan sonra hastalık başgösterdi. İlk önce hiçbir belirti olmadan (sadece fazla hareketli değildi) köpekbalıklarından biri öldü. Daha sonra peşpeşe ölümler geldi. Mavi damla falan da işe yaramadı. Dün akşam 9 balık yaşıyordu (daha doğrusu yaşamaya çalışıyordu). Ben de bu forumda okuduğum ceviz yaprağı tedavisini uyguladım. Gerçi bizim buralarda taze ceviz yaprağı bulamadığım için mecburen aktardan kurusunu aldım. Ceviz yaprağı suyunu damlattıktan sonra ilk 10-15 dk bayağı hareketlendiler. Tamam kurtuldum derken tekrar dibe çöküp hareketsiz kum üstünde yatmaya başladılar. Dün akşamdan beri 6 tane daha balık öldü. Balıkların kuyrukları resmen erimiş durumda idi. Kalan 3 tane balık akşama çıkar mı bilmiyorum. Onların da kuyruklarında ve gövdelerinde beyaz renkte mantar var. Sabah işe gelirken halsiz halsiz duruyorlardı.
Bu konuyu açmamdaki sebep artık ne yapabilirim diye sormak değil. Umudumu kestim bu balıklardan zaten. Büyük ihtimalle elimdeki balıkların tamamını kaybetmeme sebep olan şeyi bulmak istiyorum ki tekrar aynı hatayı yapmayayım.
Sabah ölen balıkları atarken farkettim ki akvaryumdaki su berbat kokuyor. Oysa suyu akşam %50 oranında değiştirmiştim. Bu kokunun kaynağı ölen balıklar olabilir mi?

nova7302010-11-11 17:35:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Muhittin ŞİMŞEKÇevrim Dışı

Kayıt: 25/10/2010
İl: Izmir
Mesaj: 160
Muhittin ŞİMŞEKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2010 12:20
Geçmiş olsun 3 günde bir yüzde 50 değilde yüzde 20 ye düşürün birazda kaya tuzu kullanın bir yemek kaşığı ,gelişmeleride lütfen belirtin.imkanınız varsa balığı ayırın o tanktan. Muhittin ŞİMŞEK2010-11-09 12:21:30

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nova730Çevrim Dışı

Kayıt: 09/11/2010
İl: Ankara
Mesaj: 53
nova730Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2010 12:31
Hocam tankta zaten 3 tane balık kaldı. Ayırmaya gerek yok üçü de hasta :(
Akşam eve gidene kadar ölmezlerse kaya tuzu eklerim. Ama ne kadar eklemem lazım bilgi verebilir misiniz?
Bir de buna sebep olan hastalık nedir? Akşam balıkların resimlerini de eklerim.
nova7302010-11-09 14:26:59

Malesef balıkların hiçbirini kurtaramadık. Vatoz dışında hepsi öldü. Birtek vatoz kaldı. En son kaya tuzu ekledim. Sanırım hastalik kalmadı. Şimdi sormak istediğim vatozu nasıl, neyle besleyeceğim? Şuanda günde bir tane balik yemi atıyorum. Koca akvaryumda bir başına kaldı. Filtre ve ısıtıcıyı çalıştırayım mı, kapatayım mı?

Sonunda foto ekledim.
[IMG=http://img253.imageshack.us/img253/88/img20101109071013.jpg">[/IMG">

Uploaded with ImageShack.us

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

f.torresÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/02/2010
İl: Izmir
Mesaj: 3000
f.torresÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2010 10:47
Geçmiş olsun Özgür bey.
Yüzgeç erimesinin sebebi bakteridir çok hızlı bir şekilde bulaşabilir ve toplu ölümlere sebep olabilir.Mikofish ile tedavi edilebilir.
Filtreniz  japon balıkları için yüksek debide balıkları yoracak kadar akıntı yapar.
3 günde bir %50 yerine %10 su değişimleri daha sağlıklı olur.
Suyun kokması yüksek amonyak kaynaklı olma ihtali kuvvetli idrara benzer kokusu vardır amonyağın.Hala koku varsa su ısısına dikkat ederek (aynı ısıda olaması gerekli)suyun tamamını değiştirebilirsiniz vatozlar ve diğer kedi balıkları için tuz öldürücü olabilir kedi balıkları bulunan akvaryuma tuz atılması önerilmez.
Su değişimi yaptıktan sonra kalan vatozu spriluna içeren tablet yem ile besleyebilirsiniz arada bir haşlanmış kabak dilimi verirseniz hayır demez :)
Vatozununuzu 15-20 gün kadar besleyip balık ilavesi yapabilirsiniz.
 
Yüzgeç erimesi hakkında http://www.akvaryum.com/yuzgec_erimesi_hastalikr_1738.asp linkini okumanızı tavsiye ederim.Sağlıklı balıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nova730Çevrim Dışı

Kayıt: 09/11/2010
İl: Ankara
Mesaj: 53
nova730Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2010 17:33
Teşekkür ederim. Sudaki kokunun sebebi sanırım yemlemede yaptığım hatadan kaynaklı imiş. Ben yemi ezip veriyordum, oysa ikiye kırıp vermek lazımmış, yoksa japonlar tam olarak tüketemezmiş. Bu da daha sonra koku yaparmış.
Vatoz şuanda iyileşmiş gibi duruyor. Tuzlu su iyi olmaz demişsiniz ama sanki vatoz daha iyi durumda şu anda.
Bayram için şehirdışına çıkacağım, vatozuda arkadaşıma bırakacağım. Hem gelene kadar o gözetim altında olacak, hem de akvaryumun içindekileri dezenfekte edip yeniden kuracağım. Yola çıkmadan akvaryumun içini temiz suyla dolduracağım. 9 günde bu su da iyice dinlenmiş olur herhalde.
Geldiğimde bir arkadaşımdan söz aldım. Kendisi Chiclid (yazılışı umarım doğrudur) üretimi yapıyor. İstediğim cinslerden verecek. Bu badireyi de böyle atlatmış olacağız. Gerçi çok ağır oldu benim için, sonuçta daha iyi olur diye akvaryuma geçmekle başarısızlık yaşamak biraz üzdü beni. Umarım bundan sonra böyle bir sorun yaşamam.




Bir de hocam sormak istediğim akvaryumu dezenfekte etmek için ne kullanmalıyım? Akvaryumu dezenfekte etmesem sadece su değişimi yapsam 10 gün boş durunca bakteriler ölmez mi? Mutlaka akvaryumun içini komple boşaltıp dezenfekte etmem mi lazım?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaryumcu153Çevrim Dışı

Kayıt: 09/10/2010
Mesaj: 19
akvaryumcu153Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2010 17:41
Hazır akvaryumda hiç balık yokken tamamen boşaltıp yıkayın derim kumu kaynar suyla yıkayın birkaç kez , akvaryumu da yıkayın bir miktar tuzlu suda bekletin ondan sonra iyice durulayıp kumu koyun akvaryuma suyu da ekleyin 9 gün boyunca motor çalışsın düzeni otursun akvaryumun akvaryumu temizlerken deterjan kullanmayın bir de fazla balık eklemeyin akvaryuma balıkların biraz olsun rahat olarak yaşayabilmesi için balık başına 25 litre düşmelidir bunu forumdaki üstadlar da söylüyor haydi bakalım hayırlısı inşallah kayıp vermezsiniz bundan sonra akvaryumcu1532010-11-14 17:42:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nova730Çevrim Dışı

Kayıt: 09/11/2010
İl: Ankara
Mesaj: 53
nova730Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2010 11:18
Japon akvaryumu benim için bitti. Bayram tatilinden önce dediğiniz gibi akvaryumu tamamen temizledim. Dezenfekte ettim. İçini suyla doldurup çalışır halde bir hafta bıraktım. Cumartesi günü döndüm tatilden. Bana söz veren arkadaşıma gittim. Bir sürü (20 tane) balık verdi. Balıklar yavru sayılır. 1,5-2cm boylarında Sarı prenses, Snow prenses, Yunus, Yaşayan kaya ve bir de adını bilmediğim bir tür ciklet var.
Aslında akvaryum boyutunu düşününce ben 4-5 tane istiyordum ama kendisi bu konuda daha tecrübeli. Birkaç ay biraz büyüsünler, zaten birkaçını öldürürsün, kalanlarından da beğendiklerin kalır, diğerlerini geri alırım senden dedi. Böylece ciklet balıklarıyla ilişkimiz başlamış oldu...
İnşallah hiç kayıp vermeden büyütürüm balıklarımı...
Bu resmi japonlar varken çekmiştim. cikletlerle olan halini de eklerim bi ara...
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir