Jüri yorumları


rhemeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/02/2006
İl: Edirne
Mesaj: 5261
rhemeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2007 16:02
Umut Bey getirdiğiniz eleştirilerde her ne kadar haklı olsanızda 2. maddeniz bence uygulamada birçok aksaklığa neden olur. Şu şekilde açıklayacak olursam bir canlının tek bir fotosunu herhangi bir siteden bulup koymak çok kolay bir iştir.İnternette birçok forum veya fotoğraf paylaşım sitelerinde çok güzel balıkların tek fotoları mevcuttur. Ve bunların forum yönetimince tespiti imkansızdır. Ancak aynı balığın 2-3 adet farklı açılardan çekilmiş fotoğrafını bulmak daha güçtür.Bu açıdan düşündüğümüzde ne kadar çok fotoğraf konulursa balığın gönderen kişiye ait olduğu o kadar çok inandırıcılık kazanıyor.

Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReallyÇevrim Dışı

[C]4,1,10135[/C] [B]3329,2[/B] [B]2829,3[/B]
Kayıt: 10/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 3890
ReallyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2007 16:08
[QUOTE=rheme]Umut Bey getirdiğiniz eleştirilerde her ne kadar haklı olsanızda 2. maddeniz bence uygulamada birçok aksaklığa neden olur. Şu şekilde açıklayacak olursam bir canlının tek bir fotosunu herhangi bir siteden bulup koymak çok kolay bir iştir.İnternette birçok forum veya fotoğraf paylaşım sitelerinde çok güzel balıkların tek fotoları mevcuttur. Ve bunların forum yönetimince tespiti imkansızdır. Ancak aynı balığın 2-3 adet farklı açılardan çekilmiş fotoğrafını bulmak daha güçtür.Bu açıdan düşündüğümüzde ne kadar çok fotoğraf konulursa balığın gönderen kişiye ait olduğu o kadar çok inandırıcılık kazanıyor.

Saygılar.
[/QUOTE]

Evet bu önemli bir sorun ama çok kolay çözülebilir. Yarışmacıdan yarışmaya sokulmamak üzere bir foto daha istenir. Yarışmacı da elediği fotoğraflardan birini gönderir. Bu kadar basit.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2007 16:22
   Umut Bey; bahsettiğiniz gibi tek fotoğrafla katılım olduğu taktirde yarışma canlıdan çok fotoğrafa odaklanır. Hatasız 3 fotoğrafa gerek yok bence. Sadece ilk fotoğraf kompozisyon açısından değerlendirilir, diğer 2-3 resim ise balığın formunun, sağlığının değerlendirilmesinde etkili olur. Unutulmamalı ki tek bir fotoğraf ile balığı tanıtabilmek için gerçekten de bu işi iyi bilmek, fotoğrafçılıktan iyi anlamak gerekir.
[quote]
1. Şu anki haliyle canlı yarışması, anlam olarak canlıları yarıştırdığımızı belirtiyor, ancak artalan veya foto kalitesi nedeniyle türünün çok iyi örnekleri olan canlılar düşük puan alabiliyor. Bu da yarışmacıların kafasında soru işareti yaratıyor haliyle; "Madem canlı yarışmasıydı neden bu harika hayvan orta sıralarda?" gibi.

2. Fotoğraf sayısının bir olması, hobicileri sırf formalite gereği bir 2. ve 3. foto çekmekten kurtaracakır. Hatasız 3 fotoğraf çekmenin ne kadar zor olduğunu ve zaman aldığını tecrübeli yarışmacılar bilirler.[/quote]

   Tek bir fotoğraf olduğu için değerlendirme kusuruna en iyi örnk sanırım amerikan çiklitleri kategorisinin 2.'si olan balıktır. Balığın vücut yapısı hakkında da bu açıdan çekim az da olsa yanılsamaya sebep olabilir. Evet; fotoğraf güzel fakat balığın arka yüzgecinin yarısı neredeyse görülmüyor. Üst yüzgeci ise bu açıdan değerlendirmek mümkün değil. Bunlar göz önünde bulundurulursa tek fotoğrafla katılımı göz önüne alınınca bu balığın formu net değerlendirilemez. Puanın çoğu ancak fotoğrafa ve sağlık konusunda verilebilir. Balık güzel bile olsa bunu fotoğraf bize anlatamıyor, 2. olması ile ilgili karar verilirken titiz davranılmadığını düşünüyorum. Sanırım bu örnekle tek fotoğrafla katılım yapılmasının sakıncalarını yeterince anlatmış olurum.

[quote]
3. Sadece bir foto olduğu için, artık balığın güzelliği ve formundan çok pozun ilginçliği öne çıkacaktır. Bu da yarışmacıları daha ilginç ve yaratıcı fotoğraflar çekmeleri konusunda cesaretlendirecektir.[/quote]

Yalnız bu durumda yarışma fotoğraf yarışmasına döner ki bu da bence gereksiz bir şey. Çünküburada yarışanlar akvaryum konusunu hobi edinen kişiler. Eğer bu canlı yarışmasından fotoğraf yarışmasına dönerse fotoğrafçılıktan anlayan insanlar öne geçer ve para sahibi olup iyi makine alanlar diğer kişilere büyük fark atar. Açıkçası bu format akvaryum.com'un genel amacının dışında olacaktır. Bahsettiğiniz format profesyoneller arasında yarışma düzenleneceği zaman uygulanabilir, hatta uygulanmalıdır. Fakat bu yarışma gibi amatörleri hedefleyen bir yarışmada anlattıklarınızın uygulanması haksızlıklara sebep olacaktır.

[quote]
4. Fotoğraf sayısı birden çok olduğunda, fotoğraflar çoğu zaman kalite olarak birbirinden çok farklı olabiliyorlar. Bu da uyumsuz bir görüntü ortaya çıkarabiliyor. Çok güzel bir, vasat iki fotosu olan bir yarışmacı üç fotosu da aynı kalitede olan ama diğer yarışmacının kaliteli fotosuna kalite olarak ulaşamayan bir yarışmacıyı geçebiliyor. Üç fotosundan biri diğerlerine göre çok üstün olan bir katılımın, kötü iki fotosu göz ardı edilip güzel foto üzerinden değerlendirildiğini çok gördüm. Böyle durumlar eminim jüriyi de zorluyordur.

5. Birden fazla foto, kanımca gereksiz duruyor, jüri üyelerini de yoruyor.[/quote]

Dediğim gibi fotoğrafın kalitesi, kompozisyon vb. teknik konular değerlendirileceği zaman yarışmacının belirleyeceği bir fotoğraf belirlenir ve bu fotoğraf yarışmaya sokulur. Diğer fotoğraflar ise balığın sağlığı, formu vb. durumların değerlendirilmesinde kullanılır. Yoksa siz bu fotoğrafa veya buna bakarak asla canlıyı değerlendiremezsiniz. Balıkların ne vücutları gözüküyor, ne formları veya sağlıklı olup olmadıkları belli. Bu hayvanlarda yüzgeç erimesi olsa veya kuyruklarında deformasyon olsa haberimiz olmaz. Pek tabii ki bunlar gayet güzel fotoğraflar, hoş çekimler. Fakat bunlar fotoğraf tekniği ve balığın pozu açısından puan alsa da diğer yönlerden sıfıra yakın puan alırlar.(Değerlendirilemedikleri için) Bu sebeple birkaç fotoğraf bunlara eklenirse canlının değerlendirmesi rahatça yapılabilir ve adil bir sonuç ortaya çıkar. encort2007-07-01 16:26:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nikon_Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,8214[/C] [B]4768,2[/B] [C]4,3,8214[/C]
Kayıt: 07/02/2006
İl: Ankara
Mesaj: 980
nikon_Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2007 17:17
Jüride yer alan bir forum üyesi olarak bu başlık altında yazılanlarla ilgili görüşlerimi belirtmek istiyorum.

Öncelikle, bu yarışmanın bir "FOTOĞRAF YARIŞMASI" olduğunu, bu yarışmada önemli olanın "katılan canlının en iyi şekilde fotoğraflanmış olmasının" esas olduğunu belirteyim. Yani burada "En İyi Buzağı" yarışması yapmıyoruz ki, önümüzde duran canlıyı enine boyuna inceleyelim de ona göre değerlendirme yapalım. Sonuçta o canlıyı siz en iyi şekilde fotoğraflayıp göndereceksiniz ki, jüri de buna göre oyunu versin. Bu durumda da fotoğrafın etkileyiciliği, fotoğraflama tekniği, canlının sağlığı ve form durumunun nasıl yansıtıldığı ön plana çıkıyor elbetteki. Jürinin değerlendirmesini başka nasıl yapabileceğini düşünüyorsunuz ki? Forumda, yarışmaya katılım şartları ile fotoğrafların nasıl değerlendirileceği yazılıdır. Bu konuda eleştiride bulunan üyelerden kaçı bunu okudu acaba?

Başlığı baştan sona okudum ve görünen o ki, gerçekten aklı-selim olarak eleştiride bulunan ve çözüm üreten insanların yanında, sırf tepki oluşturmak ve yersiz bir şekilde ortalığı karıştırmak adına yazı yazanlar olmuş. Ayrıca, son derece saygısızca asılsız bir iddiada bulunan bir üye de, yarışma sonuçlarının şikeli olduğunu iddia etmiş. Bu çok ciddi bir ithamdır ve bu iddiasını derhal kanıtlamak zorundadır. Hiç kimse, asılsız bir şekilde başkalarını itham etme hakkına sahip değildir.

Aşağıya, fotoğrafların nasıl değerlendirileceğine dair çerçeveyi ekliyorum. Bunlar forumda yazılı olan ve birçoğunuzun okumadığını düşündüğüm değerlendirme kriterleridir. Ancak, bu kriterlerde her jüri farklı konuları daha ön planda tutabilir elbetteki. Sonuçta bir görüntü üzerinden değerlendirme yapıyorsunuz, "şu konuya 25 gr, şu konuya 50 gram koyup, sonra hepsini tartayım kaç gr gelecek?" deme şansınız yok.

Akvaryum Canlıları

Fotoğraflama (20-40 puan)
Canlı güzelliğini fotoğrafta gösterebilmiş mi? Fotoğraf uygun boyutlarda ve yeterince net mi? Fotoğraf çekilmeden akvaryum camı ve fotoğraf makinası lensleri temizlenmiş mi? Balık güzel bir pozla yakalanmış mı? Örneğin yumurtasını ağzına alırken net olarak yakalanan bir dişi çok ilgi çekecektir. Cep telefonuyla çekilmiş kalitesiz fotoğraflar hem fotoğraflamadan hem de etkileyicilikten düşük puan almanıza neden olabilir.
Canlının Sağlığı (15 Puan)
Canlıdaki parazit, enfeksiyon belirtisi, yaralanmalar ve yüzgeç yırtıklarına bakılır.
Canlının Formu (20 puan)
Canlının yüzgeçlerinin ve vücut yapısının düzgünlüğüne bakılır. (Kafa çöküklüğü, bükülmüş omurga gibi özelliklerin bulunmaması gerekir, bunun yanında türe özgü geniş ya da uzun vücut, diri yapı gibi özelliklere bakılır.)
Etkileyicilik (20-50 puan)
Canlının ilk bakıştaki etkileyiciliğine bakılır.
Canlının Türünü Yansıtması (20 puan)
Canlının o türün güzel bir örneği olup olmamasına bakılır. (Kırma olup olmaması gibi...)

Yukarıda da görüldüğü gibi, fotoğrafta canlı ile ilgili toplam puan 55'dir. Geri kalan ise, fotoğraflama tekniği, etkileyicilik ile ilgili değerlendirmedir. Jüri, önüne gelen bir fotoğrafı bu kriterlere göre değerlendirir. Ama söylediğim gibi, her jürinin değerlendirme sırasındaki bakış açısı farklı olabilir ve bu da son derece normaldir. İnsanlar aynı kalıptan çıkmamıştır ve aynı şekilde düşünmesi beklenemez. Ayrıca, yine her jürinin olumlu veya olumsuz olarak ön planda tuttuğu şeyler de olabilir. Örneğin; ben fotoğrafın üzerinde tarih atılmış olarak görürsem mutlaka 10 puan düşürüyorum. Çünkü, siz bir yarışmaya fotoğraf gönderiyorsanız ve tutup da, gönderdiğiniz fotoğrafın üzerine (üstelik defalarca bu konuda uyarı yapılmasına rağmen), tarih atıp gönderiyorsanız, bana göre bu "yarışmayı ciddiyete almamak" demektir. Görselliğin ön planda olduğu bir yarışmada bunu yapamazsınız. Bunun gibi örnekler çoğaltılabilir. Değerlendirmede öncelik elbetteki canlı olmakla birlikte, bu başlı başına canlının kendisi olamaz. Çünkü bu bir fotoğraf yarışmasıdır ve görsellik, etkileyicilik, fotoğraflama tekniği kimi zaman ondan daha önce gelir. Örneğin; çok muhteşem ve formu çok iyi bir frontosanın durgun/hareketsiz bir görüntüsündense, son derece sıradan bir balığın etkileyici bir fotoğrafı benim için daha değerlidir. Umarım bu noktada ne demek istediğimi anlatabilmişimdir.

Jüri üyelerinin yorumlarının eleştirilmesi hakkında da bir şeyler söylemek istiyorum. Ne yazık ki, eleştiri üslubumuz en küçük bir kıvılcımda hemen saldırganlığa doğru yönleniyor. Doğru dürüst ortaya bir şeyler koymak, yapıcı davranmak yerine hemen kırıp, dağıtmak yolunu seçiyoruz. Bunu da yapanlar açıkça söylemeliyim ki, yazacak somut bir şeyleri olmayanlardır. Başlık altında gerçekten de çok aklı başında çözüm önerileri koyan arkadaşlarım var, onlara kendi adıma teşekkür ediyorum.

Son olarak; jüri üyelerinin değiştirilmesi isteklerine yönelik olarak, bu konuda yapılacak bir değişimin önünü açmak adına, Akvaryum Canlısı Yarışmasındaki jüri üyeliğimden istifa ediyorum.

Sağlıcakla kalın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

donutÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/12/2006
İl: Ankara
Mesaj: 3135
donutÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2007 17:37
Amacı suçlamak,karalamak olmayan,olumlu bir sonuç için tatrışmaya katılan arkadaşlara teşekkür ederim...
 
  Sayın tarık bey..Bakınız..
 
Kompakt makinaların en büyük sorunu flaşın ayarlanamasından dolayı karenin solu karanlık, sağda ise fazla ışık var. Balığın kafa bölgesininin netlenmesi +, fakat aynı netleme kuyruk bölgesinde de elde edilebilmiş olsa güzel kare.
 
  Böyle bir yorum yapılırsa,canlı 2.planda kalmış olur ki bu taktir edersinizki 8.CANLI YARIŞMASI...
 
   Değerliş jüri,değerlendirmeyi yaparken elbette balığın etkileyiciliği,formu vs konularada not veriyordur..Aksini idda etmedim..
    Ancak insanların yarışma sonunda kendi katılımının altında sadece fotoğrafla ilgili bir yazı bulması biraz abes oluyor..
 
    Mesela ben balığımın biraz yağlanmış olduğunu,yüzgeçlerinin formundan uzak olduğunu bir modumuzdan öğreniyorum..Bunu bir jüri yazsa hoş olmazmı?
 
    2.si ise..Neden her fotoğrafta sadece tek jürimizin notu var..Acaba zaman sorunumu yoksa başka bir nedenmi mevcut?
    3. olarakta,bilmiyorum kim böyle birşey rica etti bilmiyorum ama ben kendi adıma jüri değişsin demedim..Eğer 1den fazla kişinin aynı balığa yorum yapma vakti olmuyorsa,jüri sayısı arttırılsın dedim..
 
   Sorularla ilgili cevaplarınızı öğrenirsem sevinirim..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2007 17:39
Clap İstifa kararı isabetli bir karar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

donutÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/12/2006
İl: Ankara
Mesaj: 3135
donutÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2007 17:41
[QUOTE=b3hc0]Clap İstifa kararı isabetli bir karar...[/QUOTE]
 
Bak arkadaşım,konunun başından beri,tek derdiniz saptırmak..Eğer başka bir derdiniz var ise,lütfen...Yeri burası değil..
 
   İnsanlar birşeyi tartışıyorlar,siz ise sadece karalamaya çalışıyorsunuz..
donut2007-07-01 17:49:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2007 17:43
Karalama yapmadım hani nerde karalama yapmışım ?
 
bırakında insanlar saygı çerçevesinde her görüşünü bildirsin zorunuzamı gidiyor hoşunuzamı aptal yerine koyulmak benim zoruma gidiyor yarışma sonucu iyi olsaydı bu kadar kişi msj atıp juriyi suçlamazdı...saygımız var saygılı olun lütfen...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

donutÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/12/2006
İl: Ankara
Mesaj: 3135
donutÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2007 17:49
Kimse sizi aptal yerine koymadı..Ama kimsede burada haydi jüri istifa diye kampanya başlatmadı...Jürinin istifa etmesine ne gerek var şimdi..
 
   Kendi adıma 5.oldum..Hemde makinemin kötü çektiğini öğrendim..Ancak ben balığımın form durumunun nasıl olduğunu uzman akvaristler tarafından değerlendirilerek altına yazılsın isterdim..
 
    Gerçekten büzel renkleri var ama neden daha farklı açıdan ve daha net olmadiki!!!
   Bakın bu yorum bile yeterli,en azından balıkla ilgili 1cümle var..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2007 17:51
''Ellerinize sağlık çok güzel ortam. '' Birinci gelen balığa bu yazılmış bana bunu hiçkimse açıklayamaz bunu yazan jüri bile açıklayamaz çünki konuyla tamamen alakasız bir açıklama bence balıkla alakasız...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

donutÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/12/2006
İl: Ankara
Mesaj: 3135
donutÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2007 17:53
Bak işte alakasız değil ama eksik...Bizde birdahaki yarışmada böyl eolmasın diye diyorsuzki,gerekirse yeni jüriler katılsın arkadaşlarımızın arasına..Belki sebep zamanın kısıtlı olmasıdır,böylece bir yerine birkaç yorum okuyup,hobiyi geliştirebilme yoluna gideriz..
 
    Kısaca istifaya felan gerek yok..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2007 17:54
Arkadaşım amacımız yapıcı olmaksa önce eleştirmeden geçer bunun yolu...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

donutÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/12/2006
İl: Ankara
Mesaj: 3135
donutÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2007 17:57
Tabiki eleştirmekten geçer..Eyvallah..Ama eleştirmek istifaya çağırmak değildirki...Madem istifalarını isteceksiniz,neden eleştiriyorsunuz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2007 17:57

Arkadaslar bu kadar ciddiye almayın bence .


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir