Kalsiyumlu kum ve Mercan Kırıgı Kum Tercihi


AliBıçakcıÇevrim Dışı

Kayıt: 13/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 249
AliBıçakcıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2009 14:11

Çiçek tek kelımeyle harıka olmus.Kuma bılerek gömmemıs galıba.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tropheus kingÇevrim Dışı

Kayıt: 06/07/2013
İl: Manisa
Mesaj: 230
tropheus kingÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2013 19:25
Merhaba,
Öncelikle şunu söyliyeyim,piyasada kaç marka var ki benim kumum iyi markadır diye düşünüyorsunuz? Önce buna bir yanıt bulalım.

Kalsiyumlu kumu; 2 ay kullandım,topaklanma ve kokuşma gibi bir sorun oluştu,filtreleme sistemimde 540 litre akvaryumumda 2 adet tetratec ve aqua zonic 1200 lük dış filtreleri kullandım.Her hafta %25 dip çekimi yaptım.Doğal olmayan materyalleri kullanmaktan kaçınalım.Kalsiyumlu kumların %90 ı katkılı kumlardır.Başta ben de en iyisi budur diye karar vermiştim ama kullanınca neyin ne olduğunu gördüm.Katkıdan başka bişey değil.Alın bakalım bi 10 kilo kalsiyumlu kum,yıkayın kendiniz görün nasıl ayran beyazı leş gibi kimyasal dökülüyor.

Argonit kuma gelirsek,çok faydalı olduğundan adım gibi eminim ancak denizden alınan kum olduğunu hatırlatmak isterim.Deniz ortamı tuzludur,tropların yaşadıkları ortam ise,tatlı su grubuna giriyor.Şöyle bir düşünün trop ile palyaço balığı neden farklı ortamlarda yaşıyorlar,çünkü suyun kimyasal değerleri birbirinden tamamen farklıdır ve sizin mantığınıza göre farklı kültürde yaşayan bir balığın kumunu alacağız,alakasız derece farklı bir kültüre sahip başka bir balığın akvaryumuna koyacağız,daha saçma ne olabilir ki...
Mercan kırığı kumlarda katkı maddesine gerek olmadığından büyük parçalar ufalanarak kum haline getirilir.İyisi kötüsü yok bunun çünkü içinde katkı yok,20 kilo kalsiyumlu kum + 10 kilo dolomit kaya kullanırken digital ile yaptığım ölçümde ph yüksekliğimi 7,5-8 arası görürken,mercan kırığı 15 kilo kum + 6 tane dolomit kaya ile suyum 8.40 tan aşağı ph görmedi,hiçbir katkı kullanmıyorum.Şunu da karıştırmayalım,deniz akvaryumundaki mercanla madenden çıkan mercanı birbirine karıştırmayalım.

Kumun inceliğine gelince 0-0,5 mm arası kum akvaryumu kirletmekten tozlandırmaktan yemleri arada kaybetmekten başka bir bela dert değildir.Balığın gözünden büyük kum alırsak da tropheus gibi hareketli bir balığın oyun oynamasını stress atmasını engellemiş oluruz.En ideali 1-2 mm mercan kırığı kumdur.

Uzun oldu ama genişçe açıklama gereği duydum.

edit: imla
tropheus king2013-09-30 19:34:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir