Kaplumbaga hastaliklari


MissSevdaÇevrim Dışı

Kayıt: 11/09/2008
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1479
MissSevdaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2008 20:46

Merhaba arkadaslar,

Forumda cogu kez hasta kaplumbagalari için konu açanlari okudum, bu yüzden bende bu hastaliklari tanitim ve carelerini yazmaya karar verdim.
Çok önemli olan ise kaplumbagalari sevmek için elinize almayin stresslenip hastaliklara daha dayaniksiz oluyorlar.


En çok rastlanan hastaliklardan biri ise Akciger enfeksiyonu.
Belirtileri:
Kaplumbaganizin burnundan sürekli baloncuklari çikiyor ise,
yüzemiyor sürekli batiyor ise, kuru alanda agzini açip ses çikariyor ise, gerçek anlamiyla yamuk yüzüyor ise ve artik tamamen yemeyi kesmis ise
Kaplumbaganiz akciger enfeksiyonuna yakalanmistir.

Hastaliga kapilma nedeni ise Akvaryumunuz tamamen kapali degil ise, kaplumbaganizi evin içinde yürütüyorsaniz bu hastaliga kapabilir


Yapilmasi gerekenler:
Yapmaniz gereken önemli sey ise kaplumbaganizin akvaryumda arkadasi var ise hastayi oradan almak gerekiyor çünkü diger kaplumbaganizada bulastirabilir ve arkadasi onu yem olarak görmeye baslar. Ayri bir akvaryuma koyun hiç hiç biryeri açik olmayacak suyu 30 dereceye getirin kuru alani ise 36 dereceye çikarin. Ve mutlaka bir veterinere götürün.

Göz sismesi belirtileri:
Kaplumbaganizin gözlerine beyaz bir tabaka varsa ve yanlarindan hafif beyaz bir sivi geliyor ise bu göz iltihabidir

Hastaliga kapilma nedeni ise suyun kirliligi ve yanlis yemler. Yanlis yem derken kurutulmus yemlerden bahsediliyor Belcikada ünlü sürüngen veterineri bunu açik açik anlatmis. Bu kuru yemlerde kaplumbaganin ihtiyaci oldugu kalsiyum ve proteyn yeterince yoktur. Hatta diger sürüngenler kliniginde yem hakkinda aynisi yazilmis kurutulmus yemleri verin fakat ana yem olarak kedi mamasi kullanin Kaynak:
http://www.dierenkliniekstrijthagen.nl/reptielen/schildpa-6.html (hollandaca oldugu için voeding kismini çevirme sitelerinde çevirip okuyabilirsiniz)


Yapilmasi gerekenler:
Hergün bir saat boyunca ayri bir kaba koyup isiyi 28e çikarip içine 10 damla vitamin damlatip yavas yavas bir tatli kasigi seker ilave edin, seker kaplumbagalara enerji kaynagidir ve yemini degistirin.
 
Kulak iltihaplanmasi belirtiler:
Eger kaplumbaganizin yanak kisminda bir sislik var ise kaplumbaganizin kulaginda iltihaplanma olusmustur.

Hastaliga kapilma nedeni ise suyun kirliligi.

Yapilmasi gerekenler:
Acilen bir veterinere götürün antibiyotik verdiginde kabul etmeyin kulagindaki iltihabi bosaltmasini isteyin. Bu çok ciddi bir hastaliktir ve ölüme yol açabilir.
 
Mantar belirtiler:
Eger kaplumbaganizin kabugunda beyaz lekeler var ise ve bu lekeleri elinizle kazidiginizda elinize geliyorsa ve kötü bir koku yapiyorsa kaplumbaganizin kabugunda mantar vardir.

Hastaliga kapilma nedeni ise kuru alanin tamamen kuru olmamasi suyun kirliligi ve tabi ki yanlis beslenmede bu hastaliga daha kolay kapilmalarina yol açabiliyor.
 
Yapilmasi gerekenler:
En dogrusu bir veterinere gitmek buda çok ciddi bir hastalik kaplumbaganizin kabugundan kemiklerine kadar ulasan bir hastalik.

Midelerinde kurtcuk olusmasi belirtiler:
Her kaplumbaganin midesinde kurt vardir bir zaman sonra bu kurtlardan kaplumbaganiz rahatsiz olacaktir, ishal olabilir kusma kilo verme, diskisinda küçük kurtçuklar.

Yapilmasi gerekenler:
Fazla paniklemeye gerek yok veterinize gittiginizde o size ilaci verecektir.

Iste kaplumbagalarda sıkca görülen hastaliklar. Insallah size azda olsa yardimci olabilmisimdir.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ufuk_moluÇevrim Dışı

Kayıt: 13/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 2
ufuk_moluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2008 20:57
Sevdacım seni yakından tanıyan biri olarak öncelikle araştırmacı yapını ve paylaşımını tebrik ediyorum. Benim bir kaplumbağam yok fakat bu hayvanları sevmeye başladım. Bu site aracılığı ile bilgi topluyorum yakın bir zamanda belki bende bir tane edinirim. Kaplumbağalar hakkında olası tüm hastalıkları belirtileri ile açıklamışsın hemde emek verip tercüme ederek. Çok faydalı olacağını düşünüyorum ve bu tür bilgilendirici paylaşımlarının devamını diliyorum. Başarılar.
murad2008-12-13 21:09:42

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

homopusÇevrim Dışı

Kayıt: 12/12/2008
İl: Sivas
Mesaj: 3
homopusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2008 23:30
Daha sağlıklı ve uzun süre yaşayabilmeleri için bu konuyu açmanız oldukça önemli teşekkürler.
küçük bir ekleme yapmak istedim.D3 ve kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan kabuk deformasyonuda bu rahatsızlıkların arasına alınabilir galiba. ve tedavisi olarakta gaga taşı genel itibariyle yeterlidir. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MissSevdaÇevrim Dışı

Kayıt: 11/09/2008
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1479
MissSevdaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2008 00:18
[QUOTE=homopus]Daha sağlıklı ve uzun süre yaşayabilmeleri için bu konuyu açmanız oldukça önemli teşekkürler.
küçük bir ekleme yapmak istedim.D3 ve kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan kabuk deformasyonuda bu rahatsızlıkların arasına alınabilir galiba. ve tedavisi olarakta gaga taşı genel itibariyle yeterlidir.  [/QUOTE]
Haklisiniz hastaligin ismi rasitizm di herhalde Tamamen düzelmez ama bir parça giderebiliriz. eklediginiz için tesekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir