Kaptan akvaryuma (Foto ekledim ).


s.orhanÇevrim Dışı

Kayıt: 22/01/2006
İl: Bursa
Mesaj: 659
s.orhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2009 17:54
Arkadaşlar bugün dışarda dolaşırken bir akvaryumcuya girdim.Yerde duran bir kova içerisinde 6-7 kadar kırmızı yanakları gördüm.Kendi kendime dedim burada duracaklarına evimdeki akvaryumumda dursunlar diyerek 2 adet aldım.Gönül isterdiki hepsini alayım ama tankım 2 adet için şimdilik ideal.Tankıma gelince, tankım 200lt yavruluk olarak kullanıyordum.Eve geldiğim gibi hemen içinde bulunan yavru balıklarımı diğer yavruların yanına koyarak ve dip çekimi yaparak tabi suyuda yeteri kadar azltarak onlar için hazır hale getirdim.Kuru alan için şimdilik strafor kullandım.Tabi sizlerinde önerileriyle tankımı onlar için vazgeçilmez bir yuvaya dönüştürmek istiyorum.En kısa zamanda foto koyucam.Benim düşündüğüm dekor.Tankın sol kısmında filtreden su akıyor tam oraya merdiven şeklinde suyun üzerinde döküleceği bir platform yapmak.Sağ köşe ve sağ arka kısmıda kuru alan olarak düşünüyorum.İçerisine biraz dal ve kütük sarkıtları yapmak.
Sizlere bir kaç sorum var.
1- Akvaryumun kumu silis kum durmasında sakınca varmı?
2- Aldığım yem turtle sticks bu yem iyimi yoksa başka bir marka yemmi alayım?
3- Birazcıkta bitkilendirme yapmak istiyorum hangi bitkiler uygun?
4- Güneşlenmeleri için ne tür ışık kullanmalıyım? 
s.orhan2009-08-12 00:31:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

shadowangel88Çevrim Dışı

Kayıt: 12/09/2008
İl: Tokat
Mesaj: 268
shadowangel88Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2009 20:05
Keşke kaplumbağayı petshopdan almasaydınız.Ticarete ortak oldunuz.Onların yerine yenisi gelecek.

Akvaryumdaki kumları çıkartın.Gözlerine ve burun deliklerine kaçarak hastalanmalarına ya da ölmelerine  sebep olabilir.

Aldığınız yem iyi bir marka değildir.Kapuşlarınız bebek ise tetra reptomin baby ve sera raffy i alın değilse sera ile tetra reptomin stick alın.

Su mercimeği koyabilirsiniz.Küçükken zararları olmaz ama büyüyünce bitkileri yerler ve yerinden sökerler.Etrafı iyice dağıtırlar anlayacağınız.

Güneşlendirme için UVB lamba alabilirsiniz ama benim önerim hergün rüzgarsız bir alanda 2 saat kadar güneşlendirmeniz yönünde olacaktır.

Kuru alana bir de ısıtıcı lambalar koymalısınız.Akvaryuma da ısıtıcı takıp suyun sıcaklığını 29 C ye sabitlemeniz gerek.Kuru alan alan ise 32-33 C olmalı.

Akvaryumun içini bol yapay bitkili saklanacak mağara tarzı yerleri olan şekilde döşeyebilirsiniz.Kuru alanda da çok azbir bitki ve mango kökü kullanabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

s.orhanÇevrim Dışı

Kayıt: 22/01/2006
İl: Bursa
Mesaj: 659
s.orhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2009 00:21

Yorum ve önerileriniz için teşekkürler.Petshopan değilde nereden alabilirdim bunu bilmiyorum.Dediğiniz gibi ticaretine katkım oldu.Mutsuz

Güneşlendirme için UVB lamba dediğiniz nasıl bir şey, bu masa üstü lambalarından aldım bugün 60watt'lık ta ampul takılı bu olmazmı?
Peki bu kuru alanı 32-33 derece nasıl yapıcam anlayamadım.Masa üstü lambasıyla bu kadar ısınacağını zannetmem.
Birde hangi saatlerde yada ne zaman ve ne kadar sürede kuru alanda ışık yakmam gerek?Elimde ayarlanabilir zamanlı priz var.
Şimdi fotolara geçelim.Tebessüm
Fotoğraf: Aşşağıda

Boyut (cm): 80x40x50h

Kapasite (litre): 160lt

Canlılar: 2 adet bebek kırmızı yanak

Malzemeler: 1 adet fluval 105 dış filtre,1 adet 300watt ısıtıcı, 1 adet tepe lambası, yapay bitki

Kullanılan Yemler: Turtel sticks

Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar: Daha almadım.

Ek bilgi: Arkadaşlar ne tür ilaç,katkı v.s kullanmalıyım ve ne şekilde yemleme yapalıyım.


Sağ tarafı kuru alan olarak düşünüyorum.Sol taraf arka köşe kısmı şelale gibi düşünüyorum.
Kapluşlarımdan bir tanesi.Tebessüm
 
Şimdilik bukadar.Tebessüm
s.orhan2009-08-12 00:31:05

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muradÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/10/2007
İl: Usak
Mesaj: 2323
muradÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2009 01:33
Semih Bey, kullandığınız armatür kuru alanı ısısını 32-33 derecede tutmaya yeterli gibi gözüküyor yine de derece ile ölçmenizde fayda var, kuru alan lambası gün boyu açık kalmalı, yalnız kuru alanın tamamen kuru olmasına dikkat edin.
 
Uv lambalar memleketimizde sanırım sadece floresan olarak bulunuyor armut ampul formunda olanlar henüz satılmıyor veya ben rastlamadım, bu aylarda güneşlendirme imkanı bolca var uv lamba edinene kadar idare edebilirsiniz.
Aşağıdaki başlıkta uv lambalar hakkında bilgiler var.
 
Turtle stick yerine tetra reptomin, sera raffy serisi vb. kaliteli markaların yemleri daha iyi olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

s.orhanÇevrim Dışı

Kayıt: 22/01/2006
İl: Bursa
Mesaj: 659
s.orhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2009 01:59
Elimde bir adet UV lamba mevcut  horoz marka 18watt t8 olanlardan.
Armatür max.60 watt'a kadar bende 60watt'lık bir ampul taktım.Sabah dijital derceyle ölçerim.
Kuru alan için daha geniş ve daha güzel yer buldum.Akvaryumu tam olarak doldurup kuru alanı sağ üst kısma yani akvaryumun dışında üst kısma yapmayı.
Armatürün durduğu yere camcıda kafes şeklinde ve çıkabilecekleri şekilde eğimli yer yaptırıcam.Hem daha geniş yüzme alanları hemde daha geniş kuru alan olucak.Tebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

druzhokÇevrim Dışı

Kayıt: 20/10/2007
İl: Izmir
Mesaj: 303
druzhokÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2009 02:12
Semih Bey, doğru mu anlıyorum, bu akvaryumu bugün aldığınız kaplumbağalarınıza bugün kurdunuz öyle mi, başlangıç için mükemmel bir kaplumbağa akvaryumu bu Tebessüm, hiçbir önemli fiziksel hata göremiyorum, tam aksine bu kadar geniş hacimde dış filtresi, ısıtıcısı, kuru bölge ve ısınma lambasıyla bebeklerin sağlıklı olması için herşey var, tebrik ederim. Geriye sadece sizin göz zevkinizle bebeklerin sağlığının optimumda buluşacağı birkaç iyileştirme, düzenleme kalıyor.
 
Öncelikle kuru bölge için bir rampa düşünebilirsiniz, rahatça çıkabilmeleri için. Straforu bu şekilde ham halde kısa zaman sonra kemirmeye başlarlar, eğer elinizden geliyorsa iyi bir alternatif arka fon yapar gibi strafor üstünde biraz çalışmak. Yalnız umulmadık derecede çok çok iyi tırmanıcıdırlar, bunu hep hesaba katın.
 
Isınma lambanız uygun görünüyor, havanın, evin sıcaklığına, kapluşların kuru bölgede yatma davranışlarına göre 40-60 watt bir ampulle kuru bölgeyi olması gerektiği sıcaklığa çıkarırsınız, en iyisi bir dereceyi 5 dakika kuru bölgede tutup 32-35 derece aralığında mı diye bakmak.
 
Kumunuzun kalmasında bir sıkıntı yok, ama bebekler büyüdükçe çıkarmak istemenizi anlıyor olacağım Tebessüm.
 
UVB lamba ısınma lambasından farklı birşey, kaplumbağa akvaryumlarında her ikisine de ihtiyaç var, biri ısıtacak ki bu sizde var, diğeri kemik ve kabuk gelişimleri için D3 vitamini sentezlemelerini sağlayacak, UVB'ler floresan olarak bulunduğundan bizde, yani ısı vermediğinden ikisini birlikte kullanmamız gerekiyor. Pahalı ve kısa ömürlü bir lambadır UVB, olursa tabi ki en ideali, eğer olmazsa mutlaka düzenli güneşlendirmeli, kışın da bu açığı vitamin takviyesiyle kapatmalısınız. Bunun yanısıra mutlaka kalsiyum takviyesi yapmalısınız, mürekkep balığı kemiği bunun için idealdir. Her iki lamba da gece gündüz döngüsüne uyacak şekilde 12 saat kadar açık kalabilir. Aman dikkat UVB lamba olmalı, üstünde sürüngen resimleri olur, zaten sadece birkaç markanın var, asla UVC ile karıştırmayın.
 
Akvaryumunuzun yaramaz misafirleri bir süre sonra canlı/yapay bitkiler, strafor, hatta ısıtıcıyı kendi kafalarına göre düzenlemeye başlayacaklar, hepsinden birazcık da yemek isteyecekler Tebessüm. Bitki tabi ki koyabilirsiniz, zaten kısa bir zamanınız var bebeklikten azıcık öteye gittiklerinde pek bir bitki kalmayacak.
 
Sera ve Tetra kaplumbağa yemleri ve nadiren vermek gereken karides ülkemizde bulabileceğiniz bebekler için en uygun yem çeşitleri. Biraz büyüyene kadar hergün az miktarda Sera Raffy P yada reptil carnivor veya Tetra Reptomin gibi iyi bir ana yem, zaman zaman azıcık sera raffy ı, tetra gammarus yada sera raffy royal'le çeşitlendireceğiniz bir düzende gidebilirsiniz. Büyüdükçe protein içeren yemlerin sıklığı ve miktarı azalacak, yerine hergün bol bol uygun yeşilliklerden yemeleri gerekecek, bu yeşilliklere şimdiden alıştırmanız son derece faydalı.
 
Bunlar dışında tabiki balıklarınız için gösterdiğiniz özenli filtrasyon ve dip çekimini hatta birazcık daha fazlasını şirin canavarlar için göstermek gerekiyor, kaplumbağalar akvaryumu gerçekten sağlam kirletirler Tebessüm.
 
 
Kaplumbağa bakımı oldukça ayrıntılı, zor ve masraflı, uzun bir arkadaşlık, sonsuz özveri gerektiriyor, hemen değil ama zamanla siz de bunu çok iyi anlayacaksınız. Hiç ayrılmamanızı diliyorum, en içten dileğim bu olur kesinlikle. Akvaryumunuzun da gittikçe daha da iyi ve güzel olacağına eminim Tebessüm.
 
 
 
druzhok2009-08-12 02:36:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

s.orhanÇevrim Dışı

Kayıt: 22/01/2006
İl: Bursa
Mesaj: 659
s.orhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2009 02:43

Evet pınar hanım bugün kaplumbağaları aldım ve hiç vakit kaybetmeden onlar için buradan edindiğim bilgilerle ilk ortamı oluşturdum.Tabi bu onlar için en doğalına yakın hale gelene kadar devam edicek.Tebessüm 

UVB hangi markalarda mevcut ve akvaryumcularda bulunurmu?
Yarın kuru alan için camcıya yukarıdaki yazımda belirttiğim şekilde bir kafes yaptırıcam.Kafes derken yanlış anlaşılmasın 3 tarafı kapalı sadece akvaryum içerisine bakan kısmı açık olan bir kafes.
Akvaryumun içine değilde tepesine yaparak akvaryum hacminden çalmak istemiyorum.Alttaki resimde görülen (uglylizard) nickli Mustafa N.BAŞ arkadaşımızın resimlerinde görerek beğendiğim ve karar verdiğim şekilde bir kuru alan yaptırıcam.
Mustafa N.BAŞ arkadaşım iznini almadan resmi kullandım ama kızmazsın umarım.Utangaç

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

druzhokÇevrim Dışı

Kayıt: 20/10/2007
İl: Izmir
Mesaj: 303
druzhokÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2009 02:58

Çok iyi olur, ben de buna benzer tipte akvaryum dışında bir kuru bölge kullanıyorum, büyük bir yer avantajı sağlıyor. Kaplumbağa akvaryumlarında kuru bölge gibi değişik ve özel bir yapı olduğundan tamirat işleri gerçekten hiç bitmiyor, zamanla onları daha iyi tanıdıkça en ideale doğru gidersiniz siz mutlaka. Bu tip bir kuru bölge yapcağınıza göre hem cam kutunun hem akvaryum kenarlarında kalan kısımları düşünerek kenarlardan atlama, kaçma, tırmanma uyarımı bir kez daha yapmadan geçemeyeceğim.

UVB lambayı akvaryumcularda bulmak neredeyse imkansız, ama internet üzerinden satış yapan büyük petshoplarda oluyor. Hagen exo-terra (repti-glo), Sylvania (repistar) ve Sera (terra UV special) yeni bir gelişme yoksa UVB olarak floresan halinde bulabilceğiniz markalar. Alırken dikkat edin UVB yüzdeleri yazar, 4.0'dan düşük almayın, % 5 en uygunu deniyor. Bu lamba da kuru bölgenin üstünde durmalı ve de bunun kuru bölgeye uzaklığı en fazla 30 cm. olmalı.
 
Kolay gelsin Tebessüm.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

shadowangel88Çevrim Dışı

Kayıt: 12/09/2008
İl: Tokat
Mesaj: 268
shadowangel88Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2009 08:44
[QUOTE=s.orhan]

Yorum ve önerileriniz için teşekkürler.Petshopan değilde nereden alabilirdim bunu bilmiyorum.Dediğiniz gibi ticaretine katkım oldu.Mutsuz

Güneşlendirme için UVB lamba dediğiniz nasıl bir şey, bu masa üstü lambalarından aldım bugün 60watt'lık ta ampul takılı bu olmazmı?
Peki bu kuru alanı 32-33 derece nasıl yapıcam anlayamadım.Masa üstü lambasıyla bu kadar ısınacağını zannetmem.
Birde hangi saatlerde yada ne zaman ve ne kadar sürede kuru alanda ışık yakmam gerek?Elimde ayarlanabilir zamanlı priz var.
[/QUOTE]

Kaplumbağaları önceden almış ama bakamamış olan ya da bu işin üretimini yapan kişilerden alırsanız ticarete katılmamış olursunuz.

Masaüstü lambası orayı 32-33 C yapabilir.Sabah açıp akşam kapatabilirsiniz.Ben sabah 8 de açıyorum,akşam 8 gibi de kapatıyorum.Hava kararınca kapatırsınız.UVB lambasını bulunduğunuz bölgede bulmanız çok zor.Petshoplarda lambayı bulacağınız tek yer İstanbul.orada da hepsinde olmuyor.En kısa yolu internet anlayacağınız.

Hergün kafalarının(boynu hariç)hacmi kadar yem vermelisiniz.Mesela benim Gofretimin kafasının hacmi 7-8 ana yem kadar.Kumlarınız iri taneliyse durabilir ama ileride dip çekimi yapmanızı zorlaştıracaktır.Temizlik daha zor hale geleceğinden çıkarmak isteyebilirsiniz.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

s.orhanÇevrim Dışı

Kayıt: 22/01/2006
İl: Bursa
Mesaj: 659
s.orhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2009 12:03

Bugün dikkatimi çekti ben akvaryuma yaklaşınca hızlı bir şekilde zemine inip üzerlerine kum atıyorlar.Tehlike anında yaptıkları bir hareket olsagerek,

 Birde tüm tanıtım resimlerine baktım ve genel olarak sadece ısı için armatür kullanılıyor.Bu UVB dediğiniz ışık pek şart değil galiba.
Bakım vesağlıkları için ne tür ilaç,vitamin v.s kullanmam gerek?
Yorumlar için tekrar teşekkürler.
s.orhan2009-08-12 12:18:46

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

shadowangel88Çevrim Dışı

Kayıt: 12/09/2008
İl: Tokat
Mesaj: 268
shadowangel88Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2009 12:50
UVB lamba güneşi taklit etmek içindir.Güneş kaplumbağaların D3 vitamini sentezleyebilmeleri içindir.Onu da kış aylarında vitaminle takviye edebilirsiniz. Biyovit(en kalitelilerdendir) bulamazsanız deep fix yada sera nın vitaminini de alabilirsiniz.Kabuk sertleştirici almayın.İlaç hastalanmadıkları sürece gereken bir şey değil.Vitamin takviyesi yapabilirsiniz güneşin olmadığı zamanlarda.Size alışınca o kadar korkup kaçmazlar.Şuanda size alışamamış durumdalar.Onlarla sık sık oturup konuşursanız daha çabuk alışıyorlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

s.orhanÇevrim Dışı

Kayıt: 22/01/2006
İl: Bursa
Mesaj: 659
s.orhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2009 14:57

Bulundukları oda sabah güneşini alıyor.Bugün onları bir leğen içerisinde güneşlenmeleri için koltuk üzerine koydum.30dk kadar güneşlendiler.Bu süreyi nekadar yapmam gerek?

Kuru ortamlarına hiç çıkmıyorlar bazen sadece tutunup başlarını ışığa doğru çıkartıyorlar okadar.Bu şekilde 5dk kadar durup tekrar suya.
 
Günlerinin çoğu su içerisinde geçiyor.
 
Kuru alanı dijital derece ile ölçtüm ve 32-32,5 civarında.
 
Suyun ısısı ise 28-29'da.
 
Birde bugün canımı sıkan bir olay oldu.Sizlerede bahsettiğim gibi kuru alan için ölçümleri ve çizimleri yaptıktan sonra camcıya gittim.Şahıs akvaryum imalatı yapıyor.
 
Elimdeki çizimi ve ölçümleri gösterdim ve bana dediki;
 
Ben ölçülere göre keseyim sen nasıl yaparsan yap ben uğraşamam bununla dedi.
 
Hal hatır sorarsın işler nasıl dersin bozuk derler iş götürürsün beğenmezler.Çok moralim bozuldu ve eve gelip eşimle birlikte strafor üzerine yeşil bezimsi mutfak eşyası herhalde ondan serdik ve o şekilde duruyor.İnşallah projem için yapabilecek bir camcı bulurum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

shadowangel88Çevrim Dışı

Kayıt: 12/09/2008
İl: Tokat
Mesaj: 268
shadowangel88Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2009 19:35
Güneş ışığını direk alabilecekleri bir yere koymalısınız.Araya cam gibi bir şeyler girmemeli.Balkona çıkarmanız daha doğru.2 saat falan durmalılar.Kabuklarının güneşten yararlanabilmesi için tamamen su dışında olmalı.Ben koca bir leğene alıp balkona koyuyorum.Güneşi engel olmadan görmeleri gerek.

Biraz alışınca kuru ortama çıkarlar.

Aslında yapmaları gerekirdi.Bir camcıda olmazsa silikonlatın,bu da olmazsa kendiniz çekin silikonu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

s.orhanÇevrim Dışı

Kayıt: 22/01/2006
İl: Bursa
Mesaj: 659
s.orhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2009 21:41
Bunca sorularıma karşın sıkılmadan ve yılmadan açıklayıcı ve bir okadar da yararlı yorumlarınız için tekrardan çok çok teşekkür ederim.Ben yapmasına yaparımda benimde bu iki kapluştan başka canım,kanım  olan ikiz kapluşlarım var.Tebessüm Onlardan sıra gelse neler yapıcamda peşimi bırakmıyorlar ben nerede onlar orada.Tebessüm Arayışa devam yılmak yok elbet bulurum yapıcak birilerini.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir