Karides Akvaryumu


Hakki06Çevrim Dışı

Kayıt: 13/07/2012
İl: Ankara
Mesaj: 8
Hakki06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2012 20:18
Merhaba arkadaşlar.Ben bir karides akvaryumu kurmaya heves ettim ama bu konuda tecrübe sahibi değilim. İnternet üzerinden biraz araştırma yaptım ama pek bir şey anlayabildiğim var sayılamaz. Bu konuda sizden yardım bekliyorum.

Öncelikle ben ne düşündüğümü anlatayım.  30-35 cm boyu olan minik akvaryumlarla başlamayı düşünüyorum. Çünkü akvaryumu kendi odama kuracağım ve odamda da fazla yer yok. Bitki olarak mango köküne moss saracağım ve az miktarda da su mercimeği koyacağım. Akvaryum konusunda pek bilgim olmadığı için 1 tl ye bulunabilen küçük yavru karideslerden 5 tane koyacağım.1 hafta bekleyeceğim, eğer yaşamayı başarırlarsa 5 tane daha ekleyeceğim. :) 

Siz önerirsiniz? Kum, filtre gibi konuda hiç bir fikrim yok.  En azından şu sorulara cevap bulsam?

-Akvaryum için ne tür bitki önerirsiniz?
-Bitki ve karidese uygun nasıl bir kum kullanılabilir? (Saçma olacak galiba ama tatil için Antalya'ya geldim burada ki denizden kum alsam akvaryum için iyi olur mu?)
-Akvaryum için su nasıl olmalı?
-Nasıl bir filtre önerirsiniz?
-Ne tür karides beslemeliyim?
-Ayrıca ben karidesleri ilerde üretmek de istiyorum nasıl bir ortam hazırlanmalı?
-Ben suyun berrak kalması açısından birde tatlı su midyesi koymayı düşündüm ne dersiniz bu konuda.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DengesÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]8433,3[/B]
Kayıt: 09/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 399
DengesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2012 21:10
Hakkı Bey merhabalar. Karides çok güzel bir hobidir güzel bir seçim yapmışsınız. Akvaryumun boyutları ve bitki seçimleriniz uygun. Kum olarak ben aquaclay kumunu öneririm çok memnunum. Onun dışında siyah renk kum istiyor iseniz siyah hagen kum da olabilir. Yani kum konusunda ph'ı ve su sertliğini etkilemeyecek kumları tercih edebilirsiniz. Filtre olarak bir pipo filtre işinizi görür. Bitki olarak anubias türleri dışındaki bitkiler olur. Moss en sevdikleri bitkidir. Gül,çınar,tilki kuyruğu gibi çeşitli bir çok bitki olabilir. Moss ve su üstü bitkileri(su mercimeği,pistia vb.) önemli ve bence mutlaka olmalıdır. Denizden aldığınız kumun olacağını sanmıyorum,riskli olur. Dediğim gibi aquaclay kumu kullanabilirsiniz hem bitki kumudur hemde karidesler için avantajlı bir kumdur. Şebeke suyunu kullanabilirsiniz,aquaguard tarzı su düzenleyiciler kullanabilirsiniz isterseniz. Şu önemlidir ki karidesleri koymadan bir hafta öncesinden akvaryumu suyu ile kurun ki su otursun,biyolojik döngü azda olsa başlasın. Karides türü konusunda araştırınız zevkinize hangisi uyarsa olur,kiraz veya sakura karides uygundur ilk başlamak için. Bu dediklerimi yaparsanız üremeleri garantidir. Tatlı su midyesi konusundada yararlı bir canlı ancak ölme riski küçük akvaryumlarda ve karides gibi nitrata çok hassas canlıların olduğu akvaryumlarda büyük bir risk. Ben dayanamadım hergün öldü mü ölmedi mi diye kontrol etmekten çıkarttım,pek tavsiye etmem zaten karidesler suyu çok bulandırmayacaktır. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hallawen08Çevrim Dışı

Kayıt: 19/09/2011
İl: Ankara
Mesaj: 83
hallawen08Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2012 21:16
1- Akvaryumun tabanını moss ile kaplayın ve su mercimeği yeterli olacaktır.
2- Deniz kumunda bitki yetişmez ama sadece moss olacaksa kuma gerek yok farklı bitkiler yetiştirmek ve fazla da masraf yapmak istemiyorsanız dere kumunu öneririm.
3- Sıcaklığı 25 - 26 derecede sabitleyin. pH : 6.3 , 8.2 arasında olmalıdır.
4- Hacim küçük ve sadece karides olacağı için çok güçlü bir filtreye gerek yok şelale filtre ya da üretim filtreleri uygun olur.
5- Kiraz karides , yeşil karides , kardinal karides , arı karides , hayalet karides ve kaplan karides istediğiniz karidesi siz belirleyin. favorim kiraz karides.
6- Moss dolu bir akvaryumda karidesler ürer fakat 1.5 litreye 1 karidesten fazla olmamasına dikkat edin (normalde 2 litreye 1 karides önerilir )
7- Tatlı su midyesi bildiğim kadarıyla suyu sertleştiriyor karides akvaryumunda olur mu bilgim yok.

Sağlıklı Hobiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ozgur-ReyhanÇevrim Dışı

Kayıt: 12/07/2011
İl: Aksaray
Mesaj: 252
Ozgur-ReyhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2012 21:33
1. Kaya veya Mangrov köküne sarılı Moss mutlaka bulunmalı. Ek olarak Glosso da yararlıdır. Kökten beslenebildiği için misket gübre kullanımına uygundur. Sıvı gübre, yüksek ışık ve gübre isteyen bitkiler, akvaryum boyutuna uygun olmayan büyük bitkiler uygun olmaz. Pistia ve Su Mercimeği de olabilir. Özellikle su mercimeği ağır metalleri ve nitratı tükettiğinden çok yarlıdır. Ancak yüzeyi tamamen kaplamasına izin verilmemeli yoksa hem alttaki bitkilerin ışığını keser hem de sudaki tüm besinleri kendisi tüketerek tabandaki bitkilerin gelişimine engel olur. Bitki olduğu için mutlaka düzenli ve bitkiler için uygun nanometrede ışık veren, litre başına 0,5 watt gücünde ışıklandırma da yapılması gerekir.
2. Her türlü kum Karidese uygundur fakat bence denizden kum almayın. Eğer bitki olarak Glosso'yu düşünürseniz kumun ince olmasına dikkat edin, çünkü ince dallı bir bitkidir.
3. Şebeke suyunu bir gün dillendirip kullanabilirsiniz. Sıcaklığı ise 21-25 derece olmalı. Bir-birbuçuk ay 21 derecede tutup sonradan 25 e çıkarırsanız üremeleri tetiklenir, çabuk çoğalırlar.
4. Mutlaka hava motoruna bağlı pipo filtre olmalı. İç-dış başka bir filtre kesinlikle olmamalı.
5. En kolay bakılan, en dayanıklı ve en kolay üreyen Kiraz Karidesle başlamanızı öneririm. Ancak gereken bilgi ve tecrübe birikimine sahip olduktan sonra daha zor türlere yönelmeniz uygun olur.
6. Moss türleri ve Glosso gibi Karideslerin ve yavruların içine arasına girebileceği bitkiler olan, 21-25 derece, sadece Karideslerin olduğu, pipo filtreyle havalandırılıp arıtılan, sıvı gübre ve Karbondioksit takviyesi yapılmayan bir tank üremeleri için yeterlidir.
7 Tatlı su midyesi konusunda tecrübem olmasa da çok ciddi endişelerim var. Suyu süzdüğü için çok büyük olasılıkla yavru Karideslerin tamamına yakınını emebilir. Bence hiç düşünmeyin.  Suyu berrak ve temiz tutmak için su mercimeği kullanımı daha uygun olur.
Ek bilgi: Dalında kendiliğinden sararıp dökülmüş meşe, yeni dünya, dut yaprağı, adi kızılağaç kozalağı hem sağlıklı su değerleri oluşturur, hem de karidesler için suyu bozmayacak uzun süreli bir yemdir. Karidesler balık yemlerinin hepsini, neredeyse bütün sebzeleri yerler. Fakat çoz az yerler ve çeşiti çok severler.
Sağlıklı bitkiler ve Karidesler dilerim.

Teşekkür Edenler: [T]190223,TheDoctorS[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Hakki06Çevrim Dışı

Kayıt: 13/07/2012
İl: Ankara
Mesaj: 8
Hakki06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2012 15:55
Sorularımı cevapladığınız için çok teşekkür ederim
Hakki062012-07-14 15:55:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

veyron1907Çevrim Dışı

Kayıt: 26/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 60
veyron1907Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Temmuz 2012 15:33
100 litrelik tankımda 6dişi 1 erkek lepistesim var dişilerin hepsi doğurmaya yakın ve yavru olarakta 70 civarı yavrum var ve az da olsa kiraz karides eklemek istiyorum kum yok sadece 4 kök bitkim var o kuma dikili acaba 5-10 k.k koysam prob olurmu?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ozgur-ReyhanÇevrim Dışı

Kayıt: 12/07/2011
İl: Aksaray
Mesaj: 252
Ozgur-ReyhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Temmuz 2012 01:36
[QUOTE=veyron1907]100 litrelik tankımda 6dişi 1 erkek lepistesim var dişilerin hepsi doğurmaya yakın ve yavru olarakta 70 civarı yavrum var ve az da olsa kiraz karides eklemek istiyorum kum yok sadece 4 kök bitkim var o kuma dikili acaba 5-10 k.k koysam prob olurmu?[/QUOTE]
O ortamda karidesler pek bir varlık gösteremezler. Karidesler için Moss gibi içine saklanabilecekleri bitkiler gerekir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir