Karidesler Hakkında Geniş Bilgiler


CLassMaNÇevrim Dışı

Kayıt: 29/02/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 115
CLassMaNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2012 23:13

Karidesler Canlı Doğuranlarla Yaşarlar mı ?

Şayet tankınız geniş, az sayıda canlı doğuran ve bolca bitkili alana sahipseniz karidesleriniz canlı doğuranlarla yaşayabilirler.Bizler tanklarımızda cüce vatozlarla ve canlı doğuranlarla birlikte bakmaktayız.Önemli olan karideslerinizin ve özellikle yavrularının saklanabileceği alana sahip olmalarıdır.Bunuda moss türevi bitkilerle sağlayabilirsiniz!
 

Kargo ile Karides Sevkiyatı Mümkünmüdür ?

Özel ambalajlama sistemimiz ile karideslerimiz Türkiyenin her yerine %100 canlı olarak ulaşmakta ve KaridesEvi olarak % 100 canlı garantili gönderim yapmaktayız.Bugüne kadar Türkiyenin en uzak noktalarına sevkiyatlarımız oldu ve hiçbir problem yaşamadık.Özel strafor kutu ambalajlarımızda karideslerimiz 3-4güne kadar kayıpsız seyehat edebilmektedirler. 

Karidesler Hangi Şartlarda Ürerler ?

Bir karides akvaryumuna sahipsiniz ve bu karidesler çoğalsın istiyorsunuz. Dikkat etmeniz gereken ilk nokta su kalitesi ! 
Aynı türden en az on karidesin bulunduğu akvaryumunuzda yumurta taşıyan dişileriniz yoksa akvaryum suyunuzdan biraz daha soğuk olmak şartıyla yapacağınız %30’luk su değişimi, önce karideslerinizin kabuk değiştirmesini sağlayabilir ardından da döllenme ve üreme için zemin hazırlayabilir.
Bir başka önemli unsur da ısı. Uzun uğraşlara rağmen hala üreme gözlemleyemediyseniz, en az iki en fazla dört hafta süresince akvaryum ısısını 3-4 derece düşürmek daha sonra tekrar eski ısısına getirmek çözüm olabilir; çünkü bu ısı değişikliği karideslere, doğal ortamlarında yaşadıkları kıştan bahara geçiş sürecini yaşatacaktır. Bu değişim de üreme üzerinde etkili olabilir.
%30’luk su değişimi için zaman harcadınız, karideslerinizin kışını bahara döndürdünüz, şimdi sıra yemde. Öncelikle klasik balık yemlerine bağlanıp kalmamanızı öneririm. Omurgasızların özellikle üremeyi hızlandırma anlamında besin ihtiyaçları balıklardan biraz farklı ve çok daha çeşitli. Besin yelpazesini geniş tutmanızda fayda var.

Karides Akvaryumlarında Su Degişimi Gerekir mi ?

Karideslerinizin sağlıklı, canlı olması ve düzenli üremesi için su değişimi elbette gereklidir. Suda biriken zararlı maddeler bu yolla inceltilir ve karidesleriniz bu çabanıza sağlıklı bir gelişim sürecine girip üremeye hazır hale gelerek teşekkür ederler.Önerim haftada %50lik su değişimidir.

Üreme Şekillerine göre Karides Türleri Nelerdir ?

Öncelikle karidesler iki şekilde ürerler. “Gelişmiş üreme tipi” diye gruplanan türdeki karidesler ki bunlar arı ve yaban arısı karidesleri, kristal kırmızı karides, kiraz karides, sakura,sarı ateş,beyaz inci, mavi inci, yeşil karides, kaplan karides ve çikolata karides gibi türlerdir. Bu türlerde, döllenmiş yumurta dişilerin karın keselerinde yaklaşık dört hafta kalır. 2-3 mm kadar olan yavrular yumurtalardan çıkıp akvaryum tabanına iner, yem yer ve kabuk değiştirirler. 
“Basit üreme tipi” diye gruplanan karides türlerinin üreme biçimi daha farklıdır. Bu üreme şekline dahil karideslerin bazıları Amano karidesleri, uzun kollu karidesler ve atya grubu karideslerdir ve üremeleri kısaca şöyledir: Suya 500 ila1500 kadar larva bırakırlar, bu larvalar suda süzülerek acı su bölgelerine veya denize ulaşırlar, orada phytoplankton ve zooplankton gibi omega 3 yağ asidi yönünden zengin besinler alip gelişirler.

Karideslere Hangi Tür Yemler Verilir ?

Balıklar için kullanuılan pul, granül ve tablet yem gibi kuru yem çeşitlerinin hepsi karideslere de verilebilir. Bunlardan başka pazı, ısırganotu, ıspanak, kabak, bezelye, salatalık ve dolmalık kırmızı biber gibi sebzeler de karides için oldukça faydalıdır. Sebzeler yıkandıktan sonra (kabak ve bezelye kabukları soyulmak şartıyla) en fazla 5 dakika kaynar suda bekletilip karides miktarina ve akvaryum kapasitesine uygun şekilde kesilip ufaltılarak karideslere verilebilir. Bunlara alternatif olarak kendiniz de yem hazırlayabilirsiniz..
Gerekli Malzemeler:
Pul yem
Granül yem
Spirulina
Kurutulmuş ısırgan otu
Tavşan pellet yemi 
Tatlı kırmızı toz biber
Çiçek polenleri
Hazırlanışı:
Yukarıda malzemeleri ihtiyaciniza göre bire bir ölçüde yani eşit miktarlarda (bir kaşık bir fincan ve bunun gibi) temin edin. Spirulina, tavşan pellet yemi ve granül yemi ezin, toz hale getirin. Sonra tüm malzemeleri harmanlayıp kahve değirmeninde çekin ya da daha kolayı rondodan geçirin.
Not: Çiçek polenini ve spirulinayi aktarlarda bulabilirsiniz. Spirulina tablet halinde eczanelerde veya akvaryumcularda da var ve keratine içerdiğinden kiraz karides ve kristal kırmızı karides gibi türlerde canlı kırmızı renkler yaratmak için etkili.
Görüyorsunuz ki karideslerinize verebileceğiniz yem çeşitliliği çok zengin. Yararlı olan mümkünse her yemlemede farklı bir balık yemi veya sebze kullanmak. İdeal olanı da günde bir kez ve karideslerin en fazla 2-3 saat içinde tüketebilecekleri miktarda yemleme yapmak. Unutmayın ki bir bezelye tanesi yüz cüce karidesin günlük besin ihtiyacını karşılar, elinizi korkak alıştırın!

Hangi Karides Türleri Sorunsuz Ürer ?

Cüce karidesler içinde kiraz karides, beyaz inci ve mavi inci karides gibi türler kolay üreyenlerdir.

Cüce Karideslerde Cinsiyet Nasıl Anlaşılır ?

Dişilerin enselerinde belirgin bir leke vardır, bu da “yumurta lekesi” diye adlandırılır; çünkü dişiler döllenmemiş yumurtalarını enselerinde taşır. Döllenmemiş yumurtlar, dışardan farklı türlerde farklı renkler gösteren bir tür leke gibi algılanır. Döllenmeden sonra bu leke kaybolur ve döllenen yumurtalar dişilerin karın keselerinde artık oldukça belirgindir.

Boyanmış Mavi Karides Var Mıdır ?

Bazi akvaryumcularda göz alıcı renkte mavi karidesler satılır, çoğumuz çok beğenip satın almışızdır bunlardan. Fakat karides ürediği zaman yavruların soluk, renksiz oldukları görülür; yani bu karideslerin boyandığı açıktır. Mavi karidesin cüce karides türlerinden biri olduğu düşünülse de bilimsel anlamda incelenmediğinden özellikleri bilinmez ve nereden geldiği konusunda kesinleşmiş bir şey yoktur.

Yeni Alınan Karidesler Akvaryuma Nasıl Alıştırılır ?

Öncelikle akvaryum suyunun ısısı ile karidesleri getirdiğiniz torbadaki suyun ısısını eşitlemek amacıyla karides torbasını akvaryuma koyun ve yaklaşık yirmi(20dk) dakika bekletin. Sonra torbayı açıp suyla birlikte karidesleri derin bir kaba boşaltın ve kaba her on(10dk) dakikada, bir çay bardağı akvaryum suyu ekleyin. Su ekleme işlemine başlangıçta torbada bulunan su miktarı iki veya üç katına ulasana kadar devam edin, daha sonra karidesleri akvaryuma alabilirsiniz.
NOT: Bir akvaryum hortumunun ucuna küçük bir vana takın. Vanayı saniyede bir damla akıtacak şekilde ayarlayın ve akvaryum suyunu kaptaki su iki veya üç katına çıkıncaya kadar damla damla biriktirin. Bu da başka bir yöntem!

Hangi Filtreler Akvaryum İçin Uygundur ?

Hava motoruyla çalışan sünger filtreler çok uygundur; çünkü diğer filtrelerde karides yavrularının filtre tarafindan emilme riski vardır.

Bir Akvaryumda Kaç Karides Beslenir ?

Kaba bir hesap, bir litre su için bir karides uygundur.

Akvaryuma Yeni Dikilen Bitkilerin Karideslere Bir Zararı Olabilir Mi ?

Karides akvaryumlarinda kullanılacak bitkilerin, bitki gübresi kullanılmadan yani doğal yollarla üretilmiş olması en idealidir. Ama satın aldığınız bitkinin nasıl üretildiğini bilmiyorsanız bitkiyi, gübre kalıntılarından arındırmak için bir veya iki hafta su dolu bir kovada bekletin, kovadaki suyu da mümkünse her gün degistirin. Anubias ve Cryptocorine türü bitkiler budandıklarında suya oksalik asit salgılar, bu da karidesler için zehirli olabilecek bir salgıdır. Bu yüzden karides akvaryumlarınızda bu bitkiler varsa sakın onları budamayın!

Karides Akvaryumda Bitki Gübresi Kullanılır Mı ?

Bitki gübrelerinin çoğunun içeriğinde bakır gibi ağır metaller veya nitrat gibi zararlı maddeler bulunur. Bu maddeler de oldukça hassas olan bazı cüce karides türleri için çok zararlıdır. Bu yüzden karides akvaryumlarında bitki gübresi kullanılmamalıdır..

Karides Akvaryumlarında Kullanabilecek Gübreleme Getirmeyen Bitkiler Var Mıdır ?

Moss türleri, su mercimeği, riccia, tilki kuyruğu, elodea, najas, su marulu gibi bitkiler gelişirken ek gübrelemeye ihtiyaç duymaz, kolay gelişen bitkilerdir. Karides ve salyangoz dışkısı, yem artıkları sonucu oluşan azot bu bitkilerin gelişimi için yeterlidir.

Hangi Karidesler Karma Akvaryumlar İçin Uygundur ?

Yetişkin boya ulaşmış cüce karidesler, küçük balıklarla birlikte yaşayabilir. Bitkilerin arasına saklanarak kendini balıklardan koruyabilir. 
Ürkek olan bazı cüce karides türlerinin karma akvaryuma alışmaları uzun sürebilir, sabredilmelidir.

Karidesler Kerevitlerle Birlikte Yaşayabilir Mi ?

Karideslerle birlikte yaşamaya uygun kerevit cinsi CPO (turuncu Meksika cüce kereviti) dur. Diğer kerevit türleri karideslere fazlaca dadanır. Elbette CPO da karides yavrusu yiyecektir; ama bu kerevit, çokça üreyebilen karides türleriyle aynı ortamda bulunursa çok sorun yaşanmaz. Tek tük kayıp verseniz de karidesleriniz neslini sürdürecektir.

Karides Akvaryumundaki Zararlılar Nelerdir ?

Hydra: Genelde akvaryum camına, filtreye ya da bitki yapraklarına tutunan, mantarı andıran 1-2 mm boyunda küçücük ama karideslere çok zararlı bir canlıdır; çünkü karides yavrusu yer. Hydra’yla en etkili mücadele akvaryumunuza koyacağınız Lymnea Stagnalis salyangozlarıyla mümkün olur. Hydralar bu salyangozların damak tadına çok uygundur. 
Planaria: Genelde 10 ila15 mm uzunluğunda, 1-2 mm genişliğinde; siyah, beyaz veya kahverengi olan yassı üçgen kafalı bir kurtçuktur. Etobur olan bu canlı, yeni kabuk değiştirdiği için savunmasiz olan karides yavrularını yiyebilir. Planaria ile mücadele için %5’lik flubenol ile akvaryumunuzu ilaçlamanız gerekmektedir. 
Önemli! Bu canlıyı dikkate alın; çünkü akvaryumunuzdaki tüm karidesleri öldürebilir.
Ilaç, 100 lt akvaryum suyunda 0,2 gr. kullanılır. İlaçlama yapıldıktan 24 saat sonra %50 su değişimi yapmak gereklidir. İlaçlamayı 3 hafta sonra aynı şekilde tekrarlamak zorunludur; çünkü ilk işlemde akvaryumda planaria yumurtaları bulunabilir ve ilaç bunlar üzerinde etkili değildir. Önemli! Bu ilaç bazı salyangoz türleri üzerinde ölümcül etkiye sahiptir.

Catappa,Adi Kızılağaç Kozalakları ve Sonbahar Yapraklarının Salgılandığı Humin Asidin Karideslere Olumlu Etkisi Var Mıdır ?

Kullanılabilecek sonbahar yaprakları fındık, söğüt, meşe, elma, kavak gibi ağaçların yapraklarıdır. Önemli! Dikkat edilmesi gereken – ki o yüzden sonbahar yaprağı denmiştir – sonbaharda kendiliğinden dökülmüş yaprakları toplayıp kullanmaktır. Karidesler bunları besin olarak tüketirler ve bunlar karideslerin belirgin şekilde sağlıklı, canlı, iri ve hareketli olmasını sağlar. Ayrıca sindirimi kolaylaştırması ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi bakımından önemlidir. 
Şöyle düşünün: Son yıllarda özellikle üzerinde durulan antioksidan içeren meyve ve sebzelerin bizler üzerindeki etkisi neyse bu yaprak ve kozalakların da karidesler üzerindeki etkisi aynıdır. Açılımını verdiğimiz sonbahar yapraklarının olumlu etkisi tartışılmaz. Catappa ve adi kızılağaç kozalakları karideslerinizin gelişimi için en etkili yan elemanlardır. 
6 tane adi kızılağaç kozalağı veya 4-5 catappa yaprağı 100 lt’lik akvaryum için 1-2 ay süresince yeterlidir. Etkisi bunlar kadar güçlü olmasa da ceviz yaprağı da karides akvaryumunuz için oldukça yararlıdır. Bu yaprak ve kozalakların akvaryum tabanında uzun süre durmasının hiçbir sakıncası yoktur.

Karideslerim Ölüyor, Nedeni Ne Olabilir ?

Bu sorunla karşı karşıyaysanız aşağıda sıralananlar karides akvaryumunuzda asla bulunmamalı ya da kullanılmamalı. Hangi amaçla olursa olsun bakır, kurşun, alüminyum, demir gibi oksitlenen metaller akvaryumunuzda bulunmamalı. Balık hastalıklarında kullanılan veya salyangoz ve algleri yok etmek için kullanılan ilaçlarla dezenfektanlar da karidesler için zararlı olduğundan kesinlikle kullanılmamalı.
Daha önce de üzerinde durduğumuz gibi yeni aldığınız bir bitki, gerekli işlemler gerçekleştirilmeden asla akvaryumunuza dikilmemeli.
Mopani gibi bazi ağaçlardan elde edilen akvaryum kütüklerini kullanmayın; çünkü bunlar suya ağır metaller salar bu da karidesler için ölümcül ölçüde zararlıdır. 
Risk taşımayan kütükler, Mangrove ve Red moor ağaçlarından elde edilen kütüklerdir.Nasıl temin ederim diye endişelenmeyin, bunlar akvaryumcular tarafindan bilinen kütüklerdir. Ne istediğinizi bilin yeter!
Uygulamanız gereken şunlar:
  • Su değişimi daha önce açıkladığımız şekilde olmalı, yani haftalık %30 ila %50’lik su değişimi kesinlikle yapılmalı.
  • Daha önce bir bezelye tanesini ölçüt alıp bunun 100 karidesin günlük besin gereksinimini karşılayacağını söylemiştik. Fazla yemleme yapmamaya özen gösterin.
  • Daha önce yeni alınan karideslerin akvaryuma nasıl alıştırılacağı konusunda detayli bilgi vermiştik. Yeni karides aldıysanız bu konuda lütfen dikkatli olun.
  • Yeni kurduğunuz bir akvaryumda çürümüş bitki yaprakları, yem artığı, balık veya karides dışkısı amonyum üretir. Oturmuş bir akvaryumda bakteriler olur ve amonyumu önce nitrit sonra nitrata dönüştürür. Nitrat da akvaryum bitkilerinin temel ihtiyaçlarindan biridir ve bu yüzden kolayca tüketilir. Ama ne yazık ki yeni kurduğunuz bir akvaryumda henüz bakteri yoktur, bakteri oluşumunun ve biyolojik döngünün gerçeklesebilmesi için en az 4 haftaya ihtiyacınız vardır. Lafı uzatıp teknik konulara girmeden şunu söyleyebiliriz: Yeni kurulmuş bitkili bir akvaryuma karides atmadan önce en az 4 hafta beklenmelidir.
  • Su değişimi yağacağınız zaman çeşme suyuna ihtiyacınız olacak elbette. Suyu alacağınız çeşme gün boyu aralıklarla kullanılmışsa herhangi bir sorun yaşamazsınız. Ama borularda uzun süre (24 saat) bekleyen suyu hemen kullanamazsınız; çünkü içinde karideslere zarar veren maddeler oluşmuş olabilir. Şebeke suyu bakır borular aracılığıyla evinize ulaşıyorsa bu dikkatli olunması gereken bir durumdur. Yapmanız gereken şudur: Çeşme suyu en az beş(5dk) dakika aksın sonra su değişimi yapın.
Satın Aldığım Karideslerin Kargo Yoluyla Gönderilmesi Mümkün Müdür ?

Karidesler kargoyla gönderilebilir. Benim yöntemim şu: Torbaya 1 lt su doldurup suya kibrit kutusunun yarısı büyüklüğünde bir sünger atıyorum. Daha sonra içine 20 karides koyuyorum; çünkü 1 lt su için uygun olan sayı bu. Sünger de karideslerin tutunması için gerekli. 

Bunun ardından torbayı içinde 1 lt hava kalacak şekilde bağlayıp strafor koliler içine yerleştiriyor ve güvenilir bir kargo şirketiyle alıcıya ulaştırıyorum. Bu konuda bugüne kadar hiçbir sorun yaşamadığımı da belirtmek isterim.

Hangi Karides Türleri Birlikte Bakılmaya Uygundur ?

X "Birbirleri ile kırılmaz bu anlamda bakılmaya uygundur."

Kiraz Karides

Sakura Karides

Turuncu Sakura Karides

Sari Ates

Beyaz Inci

Mavi Inci

Yesil Karides

Kaplan

Mavi Kaplan

Siyah Kaplan

Çikolata Karides

Kiraz Karides

X

 

 

 

 

 

X

X

X

X

X

Sakura Karides

 

X

 

 

 

 

X

X

X

X

X

Turuncu Sakura Karides

 

 

X

 

 

 

X

X

X

X

X

Sari Ates

 

 

 

X

 

 

X

X

X

X

X

Beyaz Inci

 

 

 

 

X

 

X

X

X

X

X

Mavi Inci

 

 

 

 

 

X

X

X

X

X

X

Yesil Karides

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

Kaplan

X

X

X

X

X

X

X

X

 

 

X

Mavi Kaplan

X

X

X

X

X

X

X

 

X

 

X

Siyah Kaplan

X

X

X

X

X

X

X

 

 

X

X

Çikolata Karides

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X


Alıntıdır..

Kaynak : Karidesevi

CLassMaN2012-03-17 23:27:04

+1: [T]215743,TugayKrmn[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EFENDİÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/04/2009
İl: Izmir
Mesaj: 2160
EFENDİÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2012 23:22
 Kendi yazınız mı, yoksa alıntı mı ? Alıntıysa lütfen kaynak belirtiniz .  EFENDİ2012-03-17 23:23:30

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

neo1907Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1139
neo1907Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2012 09:19
Teşekkürler forum üzerinden de bu konuyu bulmuş oldum. Ellerinize sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M510Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 277
M510Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2012 11:21
Eline sağlık çalışman güzel fakat 
İdealı "Boyanmış Mavi Karides Var Mıdır ?" bunun nasıl yapıldığını ispatlaya bilir misin yabancı kaynaklar vs ile.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

jacksparrowÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/04/2011
İl: Samsun
Mesaj: 1686
jacksparrowÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2012 11:31
[QUOTE=M510]Eline sağlık çalışman güzel fakat 
İdealı "Boyanmış Mavi Karides Var Mıdır ?" bunun nasıl yapıldığını ispatlaya bilir misin yabancı kaynaklar vs ile.
[/QUOTE]O çalışma karidesevi.com sitesinden kopyala yapıştır çalışması çok birşey beklemeyin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir