Kendini sağa sola sürten balıklar.


LeejunÇevrim Dışı

Kayıt: 12/03/2011
İl: Ankara
Mesaj: 9
LeejunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2011 08:09
Fotoğraf:yok

Canlıdaki Belirtiler:Özellikle Kafa kısımlarının yan taraflarını (solungacları olabilir) kuma yada diğer cisimlere sürtmeye başladılar.Bazen kumda sürtüne sürtüne akvaryumun bir tarafından diğer tarafına gidiyorlar.Birde bazen oldukları yerde hafiften titriyorlar sanki üzerinlerinde bişey varmış ve onu üzerlerinden atmak ister gibi.İştahsızlık yok karında çökme yok beyaz dışkı varmı tam anlayamadım çünkü dışkı normal renginde iken arada beyaz leke gibi oluyor.

Akvaryum Kapasitesi (litre):100

Akvaryumdaki Diğer Canlılar:1 tane Vatoz,14 tane malawi cikleti

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat):27 derece sabit

Filitrasyon:iç filtre (sadece biyolojik sünger)

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları:Tuz,Sera aquatan,Sera toxivec

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) :Haftada bir su değiştiriyorum gerekli görürsem üç günde bir.En son su değiştirdiğimde içerideki her şeyi yıkadım ama nafile.



Bir de Flagly öneriyorlar böyle durumlar için parazit olabilir diye flagyl kullandığımda vatoza bir zararı olurmu tecrübe edenler bilgilerini paylaşırsa sevinirim. Herkese iyi bayramlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MrFarukÇevrim Dışı

Kayıt: 11/04/2010
İl: Ankara
Mesaj: 448
MrFarukÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2011 10:34
Sıcaklığı kademeli 29 çıkar.
Kaya tuzu ekle
Ala bilirsinde mikofish kulan çok faydası olur üzgünümki balıkların dış parazit olmuş bu ilacı kulanmanı tafsiye ederim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LeejunÇevrim Dışı

Kayıt: 12/03/2011
İl: Ankara
Mesaj: 9
LeejunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2011 12:47
Faruk hocam tavsiyen için teşekkürler.Mikrofish i dün aldım arkadaşımın tavsiyesi üzerine biraz araştırma yapıp kullanmak istedim.Bitkileri çürütüyormuş galiba, birde yine vatozlar özellikle bu tür ilaçlardan çok etkileniyormuş diye duydum. İlacın içinden çıkar kağıtda yazanlar dışında farklı bişey yapmam gerekirmi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oscarusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/07/2011
İl: Sivas
Mesaj: 3332
oscarusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2011 12:51
1.Yemlemeden sonra karınları doyunca yapıyorlar.
2. Nitrat patlaması olunca yapıyorlar.
3. Dış parazit olunca yapıyorlar.

 İyi bir gözlem sonucunda durumu teşhis edip çözüme gitmelisiniz.(1. Madde normal bir davranış)


Balıklarda Sürtünme Problemi 

Akvaryumlarda sıkça rastlanılan bir sorundur. Özellikle çiklitlerin popüler olmasından sonra daha fazla farkedilmiş bir problemdir. Ancak çoğu zaman nedeni doğru tanımlanmayarak dış parazit hastalığı olarak algılanır ve buna uygun tedaviler denenir. Gerçekte dış parazitlerin büyük çoğunluğu zaten gözle görülebilir boydadır ve oldukça nadirdirler. Sık ve özellikle ithal balık eklenmeyen, doğadan canlı veya yem girmemiş bir akvaryumda dış parazit nedeniyle sorun yaşanması oldukça nadir görülen bir durumdur. Balıklarda görülen sürtünme sorununun en sık nedeni sudaki yetersiz biyolojik dönüşümün sonucu olarak yükselen nitrit değerleridir.

 

Nitrit değerlerinin yüksekliği basit bir akvaryum testiyle ölçülebilir. Bunun için üretilmiş suya daldırılan şeritler vardır. Renk reaksiyonu esasına dayanan  bu basit testler bize sudaki nitrit seviyeleri hakkında bilgi verir. İdeal bir akvaryumda nitrit ölçülemeyecek kadar düşük olmalıdır.

 

Nitrit sorunu yaşanan bir akvaryumda test yapmadan bile sorunu farketmek olasıdır. Balıklar kuma veya dekorasyon malzemesine çoğu zaman yan yatarak sürtünürler. Bunu genelde titreme benzeri hareketler izler. Yüzgeçler kapanıp açılarak titreştirilir. Bu belirtiler yemleme sonrası iyice artar. Bakteri kültürü eklenmesi sorunu dramatik olarak düzeltir. Ancak yeni kurulan bir akvaryumla karşı karşıya değilsek, kültürün eklenmesi genellikle sadece geçici bir çözüm olacaktır. Asıl sorunu yani suda yüksek nitrit değerleri oluşturan hatayı bulmak esas hedef olmalıdır.

 

Kalabalık, yeterli su hareketi olmayan, kalitesiz yemlerle bolca yemlenen, düzenli olarak kısmi (%20 gibi) su değişimleri yapılmayan her akvaryum, yüksek nitrit riskiyle karşı karşıyadır. Su sıcaklığındaki ani düşüşler de biyolojik dönüşümü bozarak sorun yaratabilir.

 

Dış filtrelerin yüksek yüzey alanına sahip (biyolojik dönüşüm için gerekli) substrat olmaksızın çalıştırılması da bu sorunun sık karşılaşılan bir nedenidir. Su geçirgenliği olmayan mercan kırığı ve bunun gibi maddelerin filtereye doldurulması kaba mekanik filtrasyondan ileri gidilmesini engeller. Açıkcası oldukça pahalı olan orjinal substrat kullanılamayacaksa süngerin tercih edilmesi diğer tüm malzemeden üstün sonuç verecektir.

 

Yüksek nitrit değerlerinin bir diğer nedeni de taban kumunda biriken artıklardır. Özellikle bitki gelişimine uygun ortam yaratmak için kalınca kum serilmiş akvaryumlar bu riski daha fazla taşırlar. Akvaryumda kumu karıştıran balık türlerine yer verilmesi bu riski azaltır (botya, tarak balığı gibi). Su değişimlerinde dip süpürgesi ile taban kumunun vakumlanması bu riski ortadan kaldırır.

 

Akvaryum hobisinin aspirini kabul edebileceğimiz tuz (iyotsuz kalın tuz) nitrit zehirlenmelerini de engelleyebilir. Bu nedenle su değişimleriyle beraber akvaryuma az miktarlarda bile tuz eklenmesi faydalı olacaktır.


Teşekkür Edenler: [T]184250,Ramco1903[/T]
+1: [T]208752,Direnserin[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MrFarukÇevrim Dışı

Kayıt: 11/04/2010
İl: Ankara
Mesaj: 448
MrFarukÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2011 13:07
[QUOTE=Leejun]Faruk hocam tavsiyen için teşekkürler.Mikrofish i dün aldım arkadaşımın tavsiyesi üzerine biraz araştırma yapıp kullanmak istedim.Bitkileri çürütüyormuş galiba, birde yine vatozlar özellikle bu tür ilaçlardan çok etkileniyormuş diye duydum. İlacın içinden çıkar kağıtda yazanlar dışında farklı bişey yapmam gerekirmi.
[/QUOTE]
 
Hayır gerekmez o tarife uy sorun olmaz ama tedaviye geç kalma hastalık ilerlerse sorun olmaya başlar

Teşekkür Edenler: [T]187157,Melih266[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

avcılarlıÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1255
avcılarlıÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2011 13:11
Güçhan Bey,merhaba.Yüksek ihtimalle sık su değişimi yapmanızdan dolayı balıklarınız parazit kapmışlar.Su değişimlerinde sadece dinlenmiş su kullanmak yetmez,özellikle bu aylardan sonra akvaryumumuza eklediğimiz dinlenmiş suyun sıcaklığınıda kontrol etmemiz gerekiyor.Aksi taktirde ani ısı değişiminden mantar ve dış parazit hastalıklarından balıklarımız rahatsızlanabiliyor.Bu hastalığı ileri derecede farkedemezsek ve sürtünmeler daha fazlalaşırsa ölüm ile sonuçlanma ihtimalleride yüksektir.Tek yapmanız gereken sıcaklığı arttrıp,kaya tuzu ilavesi yapmak.2-3 günde gözle görülür bir şekilde iyileşmeye başladıklarını görünce sıcaklığı 26 dereceye getirebilirsiniz.Ve su değişiminide 1-2 hafta sonra yaparsak daha sağlıklı olacaktır.Sağlıklı balıklar dilerinm.Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LeejunÇevrim Dışı

Kayıt: 12/03/2011
İl: Ankara
Mesaj: 9
LeejunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2011 21:36
Tavsiyeleriniz için teşekkürler akradaşlar denemelerim sonucunda karşılaştıklarımı yazmaya devam edeceğim.Kürşat beyin yazdığı tarifler aslında balıklara çok uyuyor. Sera o-nip kullanmıştım bir ara yemi kullandıktan bir kaç ay sonra su köpürmeye başladı yemi kestim ve sorunum düzeldi. Birazda sera toxivec uyguladım akvaryum eski halini aldı.Anladığım kadarı ile tedaviye başlamadan önce nitrat değerini ölçmekte fayda var.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NazımAyaydınÇevrim Dışı

Kayıt: 03/10/2011
İl: Izmir
Mesaj: 203
NazımAyaydınÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2011 23:50
Akvaryumun 100 litre olduğunu ve 14 malavi ciklet bulunduğunu ayrıca Mikrofish'in bitkileri çürüttüğünden bahsetmişsiniz. Malavi cikletleri bitkileri -eninde sonunda- yer ve 100 lt. akvaryumda 15 balığın sebeb olacağı nitratı akvaryumdan uzaklaştırmak için hergün %25 su değişimi yapmanız gerekir ki bunun sonucuda yetersiz bakteriden dolayı amonyak zehirlenmesi olur. önlemini almazsanız balıklarınızı kaybedersiniz. Kısaca o akvaryumda ciklet beslenmez hadi beslediniz diyelim boyları fazla büyümeyenlerden 1e3d - hani olmaz ama -.. 
Size bahsettiğiniz akvaryum için tür olarakta tetrazon öneririm
 
saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LeejunÇevrim Dışı

Kayıt: 12/03/2011
İl: Ankara
Mesaj: 9
LeejunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Kasım 2011 23:49
Tekrar merhaba,iş yoğunluğundan nitrat testini bir türlü alamadım.Mikrofish'i tarifine uygun olarak uyguladım.Su dibindeki pislikler için çok az günlük dip çekimi yaptım %10,%5 civarı.Şuan eskisi kadar çok kaşınma olmuyor ve git gide azalıyor.Nazım beyin dediği gibi balıkları azaltma yoluna gideceğim.İlk aldığımda balıklar küçük olduğundan sıkıntı olmuyordu git gide büyüyorlar. 5 6 tane balığa düşürmeyi planlıyorum balıkları diğer yandan 100*50*50 civarında bir tanka geçiş yapmakta var aklımda onunda mobilyasını ben giydiririm muhtemelen şuan profil için fiyat araştırması yapıyorum.Tavsiyeleriniz için tşk. arkadaşlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir