Kertenkele Bakımı


ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2007 11:39

Kertenkele Bakımı (Leopard Gecko türü)

Davranış

Yeni yavrular ilk zamanlarda çok ürkek olabilirler. Ancak sakince, itina ile onlara yaklaşılırsa, haftada 2-3 kere ele alınırsa birkaç ayda sakinleşirler. Kuyruklarından tutup çekmemelisiniz çünkü kopabilirler. Eğer koparsa tekrar uzayıp gelişebilir ancak asla eskisi gibi olmayacaktır. Onu elinize almak için, onun elinize gelmesini, tırmanmasını bekleyin. Onu zorlamamalısınız. Biraz sabırlı olursanız gayet sakin ve istediğiniz zaman elinize gelen bir kertenkeleniz olabilir.

Kafes ve ışıklandırma

35-40lt'lik bir akvaryum genç veya yetişkin Leopard Gecko'nuz için yeterli olacaktır. Büyük akvaryumlar kuracaksanız kertenkelelerin kara hayvanları olduğunu unutmayın. Dolayısıyla akvaryumun eni ve boyu yüksekliğinden çok daha önemlidir. Tırmanma alışkanlıklarının olmadığı bilinmesine rağmen yine de bir kapak güvenlik açısından konulmalıdır. Geniş spektrumlu ışığa da ihtiyaç duymazlar. Eğer kafesi ışıklandırmayı düşünüyorsanız ısınmayan, beyaz bir florasan yeterli olacaktır. Eğer normal ampul kullanacaksanız düşük wattlı olanları kullanmalısınız.

Isı

Leopard Gecko'lar kuru, sıcak bölgelerden gelmelerine rağmen, bu kertenkeleler hep serin kayaların altında veya serin çukur bölgelerde bulunmuşlardır. 21-29,5° C bu hayvanlar için ideal ısıdır. Eğer çok sıcak olursa ısı stresi yaşayacaktır. Soğuk olursa da yemek yemeyip sindirim problemleri yaşayacaktır. Bunun için kafesin değişik noktalarına birkaç termometre yerleştirip ısıyı kontrol etmelisiniz. Kafes soğuk bir odada ise ısıtıcı kullanmanız gerekecektir. Isıtıcıyı kafesin öyle bir ucuna yerleştirin ki kertenkeleniz bu bölgeye yakın veya uzak durarak kendi istediği ısıda olan bölgede durabilsin.

Gıda

Kertenkelenize gıda olarak küçük çekirge, cırcır böceği, canlı solucanlar verebilirsiniz. Leopard Gecko'lar kafalarından az daha küçük boyuttaki gıdaları yutabilirler. Kertenkeleniz doyduktan sonra kafese koyduğunuz canlıları yemeyecektir. Bu durumda örneğin çekirgeler kertenkelenizin üzerine çıkabilir, onu ısırabilir, onda stres yaratabilirler. Dolayısıyla doyacağından fazlasını vermekten kaçının. Ayrıca kalsiyum takviyesi de gıdaya eklenmelidir. Bunun için ayrıca kalsiyum içeren multivitamin preparatları kullanmalısınız.

Erişkin hayvanları haftada bir defa beslemek yeterli olabilir. Ancak genç olanların metabolizmaları daha hızlı olduğundan her gün veya gün aşırı beslenmelidirler.

Bu hayvanları bir arada tutmak çok iyi bir fikir değildir. Çünkü bazen kavga edebilirler, büyük olan küçük olanı yiyebilir. En iyisi bunların bir kafeste tek olarak barındırılmalarıdır. Ayrıca gömlek değiştiren (deri değiştiren) hayvanlardır. Bu değişim sırasında derinin vücuttan tamamen uzaklaştırılamaması durumunda sizin yardımınıza ihtiyaç duyabilirler..(Alıntıdır)


Beğenenler: [T]84895,websteronur[/T][T]220640,Aslı 00009[/T]
Teşekkür Edenler: [T]220640,Aslı 00009[/T]
+1: [T]84895,websteronur[/T][T]220640,Aslı 00009[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir