Kestaneden lezzetli yem


TorikÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 682
TorikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2009 00:33
Söylemesi ayıp az önce kestane yapmıştık. Bilirsiniz bazıları kabuğuna yapışır ve bırakmaz. O kabuğunu bırakmayan kestaneleri, kabuklarıyla birlikte akvaryumun içine attım. Atmamla birlikte daha yere bile inmeden önce kiraz karideslerim, sonra sırasıyla salyangozlarım ve lepistes  neonlarım deliye döndüler. Ufak parçalardan da ezip içine attım neon, mavi göz ve lepistesler suda dağılan parçaların etrafında çılgınca kestane avına başladılar..

Dönüp kestanenin içeriğine baktım:

100 gr taze kestanenin (yenebilir kısmı) besin öğeleri:

Kalori ( kcal)  : 160

Karbonhidrat (g)  : 34

Şeker (g)  : 9,6

Protein (g)  : 3,2

Yağ (g)  : 1,8

Sodyum (mg)  : 9

Potasyum (mg)  : 395

Kestanenin besin öğeleri kestane türüne, çeşidine, yetiştiği ekolojik şartlara göre değiştiği gibi uygulanan işleme teknolojilerine göre de değişikliklere uğramaktadır. Örneğin kestane haşlandığı zaman nem oranı yükselmekte ve toplam enerji değeri % 25 oranında azalarak 120 kcal ‘ e düşmektedir. Haşlama esnasında nişasta bileşimi değişmekte ayrıca potasyum ve sodyum miktarları azalırken kalsiyum miktarında değişiklik görülmemektedir.

Kavrulduğu takdirde nem oranı % 20 dolaylarında azalırken, şeker miktarı % 25 oranında artmakta ve enerji değeri 200 kcal olmaktadır.

Kestane kurutulduğunda raf ömrü uzamakta, besin öğelerinde artışlar görülmektedir.

Öyle ki daha renklenmemiş yavru kiraz karidesleri bile yerlerinden çıkarttı.
Çekebildiğim 3-5 fotoğrafı paylaşayım:













Hülasa pişmiş kestane, özellikle yavru akvaryumlarında azar azar alternatif bir besin kaynağı olarak tercih edilebilir.


Ekleme:
Vatozlar pek oralı olmadılar kemirip kemirip gidiyorlar. Gittiler...
Torik2009-11-11 00:37:37

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir