Kılıç Kalkan ekibim :)


SebatayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/02/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 440
SebatayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Haziran 2013 14:38
Fotoğraf: Aşağıda bulabilirsiniz

Boyut (cm): 100 x 50 x 50 
Kapasite (litre): 250 litre
Canlılar: Çapulcu Kılıç Kuyruk, Çapulcu Helena, Çapulcu Kiraz ve Şakura karides, Anubias, Çınar

Malzemeler: Kuruldukça güncellenecektir. 
Şimdilik Shark SD 3000 dış filtre, Eco Aquarium heather (300W)

Akvaryum Bakımı: Haftalık %20 dip çekimli, su değişimi. 

Kullanılan Yemler: Tavuk ciğeri, salatalık, ıspanak, marul, kabuksuz artemia, Sera Vipagran, Sera Flora, Sera Vipan, mor erik, kabak

Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar: Metilen mavisi, maden suyu, ilerde gübre

Evet arkadaşlar şablona uygun bir şekilde doldurdum formu bilinçli bir vatandaş olarak şimdi gelelim açıklamalara. Her şey, benim 60 litre canlı doğuran tankım da toplu lepistes ölümleri ile başladı. O güne kadar karideslerim, helenalarım, lepisteslerim güllük, gülistanlık yaşayıp gidiyorlardı. Lepisteslerimi kaybedince (karideslerim kurtuldu) çocukluk aşkım olan kılıç kuyruklardan 1e 3d olacak şekilde aldım. Erkeğimiz çok yakışıklı, yeşilimsi, mavimsi pulları olan bir kılıçkuyruktu, kanserli hücrelerden olduğunu tahmin ettiğim, genç yaşta kaybettik kendisini. 

Geriye kalan dişilerimden biri inanılmaz büyüdü ve 8 cm'e ulaştı (evet 60 litrede). Diğeri 7 cm, en bıdık kalanıda şu an 5 cm. İnanılmaz bir nüfus patlaması yaşadım ve 6 farklı jenerasyon kılıç yavrularım oldu. İlk jenerasyon şu an 4 cm e ulaştı ve halen sağlıklı bir şekilde yaşıyorlar, maşallah diyelim. 

Gel gelelim 60 litrede kılıç kuyruk beslemek bu güzelim canlılar için eziyet olduğundan, 200 litre bir tank kurmaya karar verdim. Bu konunun esas olayı bu tankımdır. Bütçe oluşması ve düzenli olarak takip bakımından veriler vereceğim, sizlerinde düşüncelerine başvuracağım. Tankta amaç kılıç kuyrukların sağlıklı bir şekilde yetiştirilip, büyütülmesidir. Kesinlikle şov amaçlı kurulmamıştır ve kurulmayacaktır. Tüm canlılarımın konforu herşeyden önce gelecektir. Evet, kısa bilgilere gelelim;

Tank: Beyaz Köşk Akvaryum'dan 100x50x50 ölçülerinde 8mm cam kalınlığı, şeffaf silikon, wenge renk mobilyalı, MDF kaplı olarak yaptırıldı. Bütçe olarak 350 TL'yi gözden çıkarttım. 
Isıtıcı: Akvaryumist'den Eco marka 300 W. 30 TL'ye mal oldu. 
Dış Filtre: Akvaryumist'den Shark SD 3000, 1800 litre/saat, 35 w enerji tüketimi, debi ayarlayabilme özelliği, 190 TL'ye mal oldu. 
Kum: Yavaş yavaş, sakin sakin (Tavsiyelere açığım ama parlak hagen düşünüyorum)
Işıklandırma: Yavaş yavaş, sakin sakin (Tavsiyelere açığım ama led düşünüyorum)
Bitkilendirme: Yavaş yavaş, sakin sakin (Kendi çınarlarımı ve anubiaslarımı düşünüyorum)

Şimdilik bu kadar, biraz da fotograflar konuşsun 

Tankım


Dış Filtrem


Isıtıcım


Eski tankım, yeni yavru akvaryumum (60 litre)



Bu hobide kendimi geliştirmem de desteğini hiç bir zaman esirgemeyen sevgili Büyük Umut (Umut Başar) ve Küçük Umut (Umut Günay) kardeşlerime çok teşekkür ederim. Akvaryumist'den Seda abla ve Rasim ağabey ile Beyaz Köşk Akvaryum'dan Ertan ağabey'e teşekkürü bir borç biliyorum, sağolun var olun, iyi ki varsınız. 

P.S: Şu an akvaryum dinleniyor. Önümüzdeki hafta kum işini halledip su doldurmaya başlayacağım. Fotograflar, yeni makinamla, daha sağlıklı ve net olacaktır. 



Sebatay2013-06-21 23:29:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Umut BaşarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2863
Umut BaşarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Haziran 2013 14:43
Sonunda beklenen konu geldi :))) Bir süredir heyecanla ha açtı ha açacak diye merakla yokluyordum açtığın konuları :) Bu güne kısmetmiş :) Akvaryumu beğendim gerçekten yakışıklıymış :) Kıydığın paraya değer ;) Odaya da yakışmış ve renk katmış, eksiği kapatmış..

-Isıtıcı 300w alarak en doğru tercihi yapmışsın. Ben 200L de 200 kullanıyorum yetmesine yetiyor ama 300w olsa daha az çalışacağı için daha uzun ömürlü olacaktır.

-Shark marka filtreler hakkında bilgim yok. Geçen gün konuştuğumuzda sen bahsetmiştin debi olayını konuşmuştuk. Filtreler genelde üzerinde yazanın yaklaşık yarısı kadar su çevirirler. 1800L/h çevirebilen bir filtre almakla en doğru seçimi yapmışsın bu konuda. Benim filtrem saatte 1000 L çeviriyor ve kirlendiği zaman doğal olarak debisi biraz düşüyor. Hoş olmuyor :) Seninkinde kirliyken bile problem yaşayacağını sanmıyorum.. Tecrübe et bakalım sessizde çalışıyorsa bir süre sonra bende alabilirim :)
Filtrelerin yavru yemede usta olduğunu hatırlatarak altta linkini paylaştığım konuya senin ve yorumu okuyan herkesin göz gezdirmesini şiddetle tavsiye ederim kardeşim.
http://www.akvaryum.com/Forum/dis_filtrelerin_yavru_cekmesine_son!_k697458.asp

-Kum konusuna gelirsek. Hagen siyah tek geçtiğim bir kum. Hem dekoru, hem de canlıları muazzam ön planda tutarak gözler önüne serebilen bir çeşit. Bende hagen siyah kullanıyorum gerçekten memnunum. Yanlız şu var; Akvaryum mobilyan koyu renkli. Siyah hagen kum ile nasıl bir bütünlük oluşturur onu kestiremiyorum acaba görüntüyü boğarmı? Ya da bir bütün oluşturup daha komplike bir görüntümü ortaya çıkarır kestiremedim. Ancak koyu renkli tanklarda bem beyaz kumlar da hoş duruyor. Ancak ben yinede hagen siyah kullanmanın doğru bir tercih olabileceğini tahmin ediyorum.

-Işıklandırmada led kullanmayı düşünüyorsun. Şöyle birşey var. Belkide benim yanlışım oldu uygularken ancak gittim koçtaştan 5 metre daylight led aldım. Uğraştım didindim elimdende güç bela geliyor elektirik işleri. Herneyse, gittim ledlerin içine su yada buhar girmesin diye şeffaf elektirik hortumu aldım. ledleri güç bela (kayması için yağlayarak sabunlayarak) içine soktum. 2 gün bifiil uğraştım. En sonunda akvaryumun kapağına yerleştirdim. Sona fişe takıp çabamın zaferini izlemek kalmıştı. Fişe taktım yandılar.. Ama gece lambası gibi :))) O anda hissettiğim yıkılmışlığı sana tarif dahi edemem :)) Sinirlendim söktüm attım direk.. Verdiğim paraya acımadım ama kaybettiğim ciddi mesaiye ve emeğe gercekten acıdım.. Sonra florasan aldım çatır çatır kullanıyorum. Tercih senin. Led konusu benim dışımda kalıyor. Gerçekten performans alarak kullanan arkadaşlar var ise sana daha sağlıklı bilgi vereceklerdir. :)

-Bitki için acele etme benim gibi :)) Zaten yavaş yavaş yerine oturuyor çoğalıyor. Bizlerdede bitkiler var budadıkça paslaşırız. O konuda rahat ol yani :))

Neyse sadede gelecek olursak.. Güzel olacak güzel... Güzel başladı, hayırlı olsun :)
Umut Başar2013-06-16 15:10:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SebatayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/02/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 440
SebatayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Haziran 2013 16:21
Zaten sizlerden edindiğim tecrübeler ile aksiyon almaya çalışıyorum, çok sağol büyük Umut :D

Shark'ı Akvaryumist kendi tankları da kullanıyor, sorun yaşamadılar, yaşasalardı bilirdim çünkü her hafta oradayım :) kendim tecrübe ettikten sonra yorumlarımı yazarım ancak daha önce hiç dış filtre kullanmadığımı lütfen hesaba kat. 

Balıklarım genelde turuncu, yeşil ve mavi pullu olduğundan çok bir boğulma olacağını sanmıyorum. Karideslerim kırmızı, bitkilerim yeşil ( KAF-SİN-KAF :) ) boğulma olmayacaktır ama yaşayarak göreceğiz. 

Led konusu hassas bir konu Umudum. İbrahim abi ile bu konuyu uzun uzun konuşacağım (Özel Akvaryum değil) kendisi uzun süredir led kullandığını, önemli olanın ışığın dalga boyu olduğunu belirtti, bakalım. 

Budanmış bitkiye hayır demem :D 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BlueFallÇevrim Dışı

[B]10683,3[/B]
Kayıt: 14/05/2012
İl: Gaziantep
Mesaj: 722
BlueFallÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Haziran 2013 16:45
Cenk Bey çok doğal görünüyor,tebrikler.
Yalnız orta kısımdaki bitki (anubias) toprağa gömülmemesi gerekiyor, en azından rizom denen sert gövdenin kum üstünde kalması lazım. Anubias besini yaprakları ile sudan alır, rizom üzerindeki ince kökleri bir yerlere tutunmak için kullanır sadece.

alpino242013-06-24 19:10:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SebatayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/02/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 440
SebatayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Haziran 2013 19:50
Çok teşekkürler Bilal Bey. Anubias'ın o özelliğini biliyorum, bilmediğim dönemlerde şuursuzca ekmiştim ve tutundu hayata kerata :D 

Adım Ceng bu arada, ufak bir düzeltme :) 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2013 08:49
:) Geç gördüm ama buradayım :) Ceng abi, beklediğimden daha güzel bir akvaryum olmuş bu. Kurulumu bitirmeni ben bile sabırsızlıkla bekliyorum. Bence siyah kum buraya iyi gider, balıklarını ön plana çıkartır. Yeşil ve Kırmızı tonları çok dikkat çeker burada. Çınar ve anubias zaten sorunsuz, kolay gelişir. Ben biraz tersteyim ama buluşursak Tilki Kuyruğu veririm. Çok hızlı gelişiyor, çok yayılıyor ve çok da güzrl yavru saklıyor. Düzenli budadığın sürece çok da dekoratif bir bitki abi. Bir bölümü Tilki Kuyruğuna ayırırsın, zaten doldurur. Ana tankta doğum olursa bile yem olmazlar. Dış filtre için büyük Umut'un önerisini dikkate al derim abi, çok işe yarıyor gerçekten de.
Fazla söze gerek yok, kurulumu sabırsızlıkla bekliyoruz. Daha birbirimizle kılıçkuyruk takasları yapıcaz abi :) Bu arada benim geçen kış Akvaryumist'ten aldığım Sanshoku Kılıçkuyruğum 8 cm'e ulaştıktan sonra öldü (aşırı su değişimleri yapmak zorunda kaldım). Bu da beni çok üzdü, eğer Akvaryumist'e yine bu balıktan gelirse bana haber ver lütfen abi, en sevdiğim Kılıçkuyruk çeşitlerinden biri bu (Koi gibi kırmızı beyaz, üzerinde siyah benekleri var, albino değil). Benim Akvaryumist'e sık sık gitme lüksüm olmuyor malesef. Herkes o tarafta bizim tayfadan, bi ben burada kaldım. Bir de Kubilay abi Kayseri'de :)
Takipçinim abi :) Umutlar olarak her türlü desteği veririz :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SebatayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/02/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 440
SebatayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2013 11:19
Çok teşekkür ederim Umutcum. Bugün bir aksilik olmazsa şu ışıklandırma işini halletmek istiyorum ya bakalım kum yıkamaktan zaman kalacak mı göreceğiz :( 

Arkadaşlar, ışıklandırma konusunda görüşlerinizi bekliyorum. 4-5 adet ışıklandırma aparatı sığacaktır diye düşünüyorum kapağıma. Boyu 99 cm, eni 49 cm kapağımın. 

3 grolüx, 2 day light tavsiyeleri gelmişti. Kaç watt olmalı ? Bu dağılım doğru mu ? Hangi aralıklarla yerleştirmek daha doğru olur ? 

Artık sabrım kalmadı arkadaşlar bu hafta her şeyi bitirip, suyumu doldurup, bakteri kültürünün oluşmasını beklemek istiyorum. 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2013 11:29
Abi kapağın alt tarafına yansıtıcı bir şey ekle, alüminyum folyo bile olur. Sonra 5 tane sığıyosa 5 tane floresan yeri yap. 20 watt 90 cm T5 Floresanlardan kullanırsın. İlk başta hepsini kullanmana gerek yok. 5 adet olsun, aradaki 2 tanesini kullanmazsın. 3 tane sana başlangıçta yeter. Eğer istersen hemen iki floresan daha takıp pırıl pırıl yaparsın... Benim önerim budur. Bitki floresanları çok iyi tamam ama bence hepsini onlardan yapmaya gerek yok. Ucuzundan da ekle arasına. Biri grolux, biri day light, bir tane de ucuz beyaz floresan ekle, tamamdır derim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SebatayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/02/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 440
SebatayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2013 00:47
Evet arkadaşlar, bugün itibariyle lav kırığını en dipte tutmak kaydı ile ithal, parlak hagen kumlarımı dibe sermiş bulunuyorum. Akvaryumun yarısını dinlendirilmiş su ile doldurdum ve dış filtreyi monte ettikten sonra çalıştırmaya, çalıştım :D sonuç başarısız oldu ne yazık ki.

Dış filtrem akvaryumdan suyu emmiyor, motor çalışıyor, marş motoru gibi birşey var dış filtrede ona basıyorum su yükseliyor ancak dış filtremin içine giremeden yer çekiminden ötürü geri geliyor. Bu problemi nasıl aşabilirim  ?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2013 08:52
Ceng abi, filtrenin bir fotoğrafını koy bence. Bi bakalım, nasıl bir sistemle başlatılıyormuş...
Eğer pompası varsa filrenin kafasında:
Kurulumu yaptıktan sonra akvaryumun suyunu içine çekmeye başlayana kadar pompala abi,  su dolmaya başlayınca bekle. Filtrenin su çıkış borusuna gelince duracak. O zaman çalıştır filtreyi ama tabi içinde hava olacak, randımanlı çalışmayabilir. Sen filtreyi salla, yan yatır kaldır, içindeki havayı yavaş yavaş atmasını sağla. Havayı attıktan sonra canavar gibi çalışır :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozanbaseskiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 230
ozanbaseskiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2013 09:54
Ceng hocam hayırlı olsun yeni akvaryumun. Dış filtrede Umut'un söylediği gibi ilk çalışmada içinde bol miktarda hava olduğundan pompalama suretiyle içindeki havayı ilk planda dışa atarak suyun filtre içinde üst çıkış hortumuna kadar dolmasını beklemek gerekiyor. Ardından zaten hortumdan devridaime başladığında pompalamaya gerek kalmayacaktır. Sağlıklı ve güzel balıklar dilerim. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Umut BaşarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2863
Umut BaşarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Haziran 2013 22:04
Ya benim aklıma birşey geldi..  Acaba vanalarını açtınmı? :))  Olur olur insanlık halidir...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozanbaseskiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 230
ozanbaseskiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2013 13:51
Ceng, ne oldu? Halledebildin mi dış filtredeki sorunu? Geçen akşam bizden ayrılırken uğraşacağını söylüyordun. Umarım sorun yoktur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2013 14:07
:) Ceng abi yoğun, pek giremiyor ama haberini aldım. Filtre işini hâlletmiş. Su seviyesini yükseltmiş ve esas sorun olan hortumun bükülmesini düzeltince sorun düzelmiş. Azıcık katlansa problem çıkarıyormuş... Kendisi de ayrıntılı anlatır artık geldiğinde :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir