kireç ve bulanıklık giderme yolları 2 sonuç kesin çözüm


metamorfiksistÇevrim Dışı

Kayıt: 10/08/2011
İl: Van
Mesaj: 822
metamorfiksistÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2012 20:35
Yaklaşık 2 senedir RO cihazına alternatif kireç nasıl kolay yoldan giderilir ve buna bağlı olarak kararlılık ve genel sertlik nasıl düşürülür onu araştırmaktayım birçok deneyim kazandım ve bunu sizlerle paylaşmak istiyorum..Kimya öğretmeni arkadaşım ve üniversitedeyken tanıştığım kimya mühendisi bir arkadaş baskılarımdan sonra bana baya yardımcı oldular..  Geçen yaz çözüm yollarını bu başlıkta toplamıştım
http://www.akvaryum.com/Forum/kirec_ve_bulaniklik_giderme_yollari_k502103.asp

Bir çok şehirde bu konu oldukça can sıkıcı hele bir de düşük sertlik seven balıklarınız varsa ve suyunuzda oldukça kireçliyse..

Evimde kullandığım bir ro cihazım var ve yıllık içme suyu maliyeti bile oldukça yüklü RO cihazı kullanmak en pratik ama bir o kadarda pahalı yöntem.. Su israfı, sürekli yenilenmesi gereken filtreler, günlük su üretme kapasitesininin düşüklüğü, kolay taşınamaması vs vs.. Hem neredeyse benzer bir sistemi akvaryum için kurmuş olcz..

Konu dıy sistemlere de yakışacaktır ama suyun fiziksel ve kimyasal özelliklerini barındırması bakımından buraya açtım..

Gerekli malzemeler: ro cihazına alternatif olabilecek suyu içinden geçirebileceğimiz herhangibir düzenek
gerekli bu kafa motoruyla kendinizin yapacağı düşük debili bir dış filtre veya standart eski model tezgahüstü 30-50 liraya bulabileceğiniz 3 gözlü/ filtreli bir artıma cihazı. Benim kullandığım buna benziyor ve 40liraya aldım yaklaşık 300 litre su kullandıktan sonra içindeki malzemelerin bir işe yaramadığını gördüm ve araştırmaya buradan başladım:

kullandığım cihaz buna benziyor:
ilk giriş kartuşun yarısına kadar 1 mikronluk elyaf filtre taktım ve altına ikinci kartuşla birlikte deiyonize anyon+katyon mix. reçine kullandım. Bu malzemenin kötü tarafı en az 19 litrelik ambalajlarda alıyor olmak.. kilosu 5-8 liraya denk geliyor.. Bu malzeme diğer adıyla deiyonize filtre malzemesi olarak geçiyor RO cihazları için kartuşları 40-70 lira arası değişmekte.. İçindeki anyon ve katyon reçine malzemesi belirli bir kullanımdan sonra verimli olmuyor fakat kaya tuzunda 1 gün bekletilirse yeniymiş gibi tekrar iş görmekte..

Bu malzemenin olumsuz yanı sudaki kireç gibi genel sertliği yükseltecek malzemeleri alarak suya sodyum vermesi olduğu söyleniyor..  Bu yüzden sadece katyonik değil beraberinde karışık anyon reçinenin kullanılması gözlemlerim ve araştırmalarım sonuçlanarına göre baya olumlu..

Son kartuşa yine bir miktar elyaf ve ince aktif karbon kullandım..

Musluk suyunu düşük debiyle açıp bu malzemelerden geçirdikten sonra pırıl pırıl diyebileceğim suyum oldu. ph ve gh da ciddi düşüşler var bu durumu da bir miktar1/5 oranda kloru giderilmiş musluk suyu kullanarak düzeltiyorum. oldukça pratik ve uzun vadede kalıcı bir çözüm.. gözlemlerime göre max 500litreden sonra reçineyi tuzlu suda bekletmek mükemmel sonuçlar veriyor.. Dış filtrede aktif karbon kullananlar 3. kartuşuda bu mix. reçine ile doldurabilir.

Diğer bir yöntem dıy bir dış filtre yapmaktan geçiyor suyu bu malzemelerden oldukça düşük debiyle geçirmek yeterli..

Ben elde ettiğim suyu bir iki gün bekletiyorum (kloru karbonun almasına rağmen)  Amazon türleri besliyorum akvaryumlarımda melek tetra gibi, bol bitkili.. Bitkilerime bir zararını görmediğim için suya sodyum vermediğine kanaat getirdim..Şimdi tek sorunum akvaryumcudan aldığım balıkları uzun süre su değişimine alıştırmak..

Kullandığım suyu sadece bir kez bu filtreden geçirdim.. dış filtre de kullanarak sürekli devreden bir suda sonuçları ne olur bilemem.. Cesaret edip onu denemedim zaten gerekli de görmedim.

Elimde 3 kg mix reçine var 1 kgdan fazlasını henüz kullanmadım bile ve bu gidişle epey bir süre bunları kullanacağa benziyorum.. 19 litrelik ambalajları bölüp alabileceğimiz bir yer olursa oldukça kullanışlı olacaktır.

40 lira cihaza verdim, kartuşlarını almasaydım 25 liraya bırakacağını söylemişti eleman
15 liram reçineye gitti
karbon ve elyafa 5 lira verdim açıkçası 40 lira ile 70 liraya kadar çıkan bir maliyeti var.. Camlarda kireç lekesi bulanıklık yok sanırım buna değer..
Farklı fikirleri olanlar varsa ekleme düzeltmeler yapabiliriz veya benim bir eksiğim varsa lütfen belirtin

Teşekkür Edenler: [T]152067,tayfur bistami[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yılmaz91Çevrim Dışı

Kayıt: 13/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 258
yılmaz91Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2012 21:55
Yararlı bir paylaşım .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir