Kırmızı Burun Tetra Üremesi yumurtladılar VİDEO


TheLoveOfFishÇevrim Dışı

Kayıt: 28/02/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 200
TheLoveOfFishÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2013 14:47
Çok işime yaradı yazı, teşekkür ederim size ve Onur Bey'e. Daha önceden okumuştum yazıyı fakat unutmuştum sağolun. Şimdi işim çay yapmak :)
Bir şey gözlemledim; benim tetralar 4 adet, diğerlerinin cinsini bilmiyorum, ama bu çift yumurtlamak için ayrılıyorlar  ve diğerleri de sürü piskolojisi değil mi inadına arkalarından geliyorlar. Erkek de onları kovalayayım derken dişi beklemekten ağaç olup geri geliyor, erkek dişiyi tekrar çekiyor bitkilerin üzerine sonra tekrar aynı olay :) En iyisi eş tutmuş tetraları ayrı akvaryuma alıştırıp, orada yumurta almak.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akarsanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]1069,3[/B]
Kayıt: 26/05/2006
İl: Bursa
Mesaj: 1436
akarsanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2013 14:55
Çok güzel görüntüler forumda ben ilk defa görüyorum.Bundan sonraki aşamalarıda paylaşırsanız sevinirim.Sağlıklı hobiler dileğiyle

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tunalperÇevrim Dışı

Kayıt: 19/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 460
tunalperÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2013 15:42
Onur Bey' in forumdaki başka bir yazısı aşağıdadır.
Metilen mavisi uyguladıysanız çaya gerek kalmayabilir sanki?

[QUOTE=unotim123]
Malahit yeşili
Malahit yeşili bu konuda en etkili kimyasal ajandır. Malahit maddesiyle alakası olmamasına rağmen renginden dolayı bu isim verilmiştir. Etkili olmasına etkilidir ama kanserojen olması nedeniyle birçok ülkede ya külliyen kullanımı yasaktır ya da kısıtlı miktarda izin verilmiştir. Alabalık gibi yenilen balıkların kültürlerinde bu tip bir uygulama o canlıyı en az 110 gün yenilemez kılar. Yani içerdiği tehdit bu kadar büyüktür. Hobideki balıklarda kullanımı ise sonraki nesil yavruların genetik yapısının bozulmasına neden olur. Bu da dolaylı yoldan, uzun vadede verimi düşürür ve yeni nesillerin sağlıklı sürdürülebilirliğini engeller.

Formalin
Formalin %37 lik formaldehit solüsyonudur. Malahit yeşili kadar etkili olmasa da Saprolegnia için etkili bir tedavi aracıdır. Ancak kullanımının canlılar için ne kadar sağlıklı olduğu ve kullanan insana etkisi hala tartışılmaktadır.

Hidrojen Peroksit (Oksijenli su)
Hidrojen peroksit diğer ürünlere kıyaslandığında çevresini çok az etkileyen bir bileşiktir. Aynı zamanda Saprolegnia enfeksiyonlarını önlemek için etkili bir kimyasal ajandır. Ancak farklı balıkların verdiği farklı tepkiler, standart oran yakalamakta kararsızlık yaratmış ve kullanımı yaygınlık kazanamamıştır.

Sodyum Klorür (Sofra tuzu)
Sodyum klorür yani sofra tuzu, forumlarda alenen önerilse de yüksek dozlara çıkılmadıkça etkisi olmayan bir bileşiktir. Deniz sistemlerinde etkisini görebilmek için 30 gm/lt eklemeniz gerekirken, tatlı suda 15 gm/lt eklemeniz gerekir. Birçok tatlı su balığı ise bu oranlara dayanamamaktadır. Hal böyle olunca da uygulama sahası daralmaktadır.

Metilen mavisi
Hobide birçok marka altında satılmaktadır. Saprolegnia için çok kuvvetli bir önleme ajanı olmasa da hatırı sayılır düzeyde engelleme kapasitesine sahiptir. Ucuz ve kullanımının basit olması bu bileşiği hobide yaygınlaştırmıştır.

Bunların yanında yapılabilecek en güzel tedavi desteği akvaryumu karartmak (ışıkları söndürüp mümkünse etrafını gazeteyle sarmak) ve sıcaklığı türün de dayanabildiği sınırlar eşliğinde yükseltmektir. Karanlık olması hem balıktaki stresin azalmasını sağlayacak hem de ışığa bağlı olan bazı hormonların (Örnek: Melatonin) seviyesinin yükselmesiyle beraber bağışıklığı artıracaktır.
 
Yumurtalarda mantarlaşmayı önlemek
Temel olarak 3 tip etki vardır.
1-) Mekanik etki
Kapsüllü sporların tutunup enfeksiyon yaptığını söylemiştik. Yumurtaların bulunduğu alandaki akıntı hızı sporların yumurtalara tutunabilme oranlarını belirler. Yani, bir diğer deyişle; akıntı ne kadar çoksa sporların yumurtalara tutunması o kadar zorlaşır. Aynı zamanda akıntı vererek ve suyun üst seviyesinde dalgalanmasını sağlayarak veya hava taşı kullanarak sudaki oksijen kapasitesi artırılabilir. Bu da yumurtanın sağlıklı gelişip kendini koruyabilmesi açısından önemlidir. Yetersiz oksijen seviyesi ve yüksek organik bileşik değerleri yavrunun gelişimini oldukça kısıtlamakta ve mantar enfeksiyonuna yakalanmasını kolaylaştırmaktadır.

2-)Kimyasal etki 
Makalenin başında ifade ettiğimiz bileşikler aynı zamanda yumurtalar için de kullanılabilirdir. Ancak yapacağımız kimyasal katkının zamanı da çok önemlidir. Yumurtaların çıkışı gün-derece cinsinden ifade edilir. Şöyle ki 25 derecede 4 günde çıkan bir yumurtamız olsun. Bunun çıkış süresi 100 gün-sıcaklık’ tır. Genellikle yumurtanın toplam yaşam diliminin %0.5 lik zaman diliminde yumurta aktif olarak gelişmeye ve yavru hızla büyümeye başlar ve yumurtanın hassaslığı bu dönem itibariyle başlamış olur. Bu yüzden böyle bir tür için ideal kimyasal ekleme zamanı bu sınır zamana ulaşmadan önce yapılandır. Yani yarım saat içinde eklenilecek kimyasalın bir an önce eklenmesi daha doğru bir adım olur. Daha sonrasında da toplam zaman diliminin %50-70 lik zaman diliminde yumurtada 2 tane gözün belirdiği gözlekeli evre başlar. Bu iki evre arası yumurtanın mekanik olarak en hassas olduğu zaman dilimidir. Gözlekeli evreden sonra ise çevreye direnci daha yüksektir. Bu evreden sonra yumurtalar istenirse taşınabilir, hareket ettirilebilir. Bu duyarlı olduğu başlangıç ve gözlekeli evre arası zaman diliminde yumurtaları dış etkilere karşı korumayı başarabilirsek genelde sonrası için endişelenmeye pek de gerek yoktur. Yumurtanın içindeki yavruyla zar arasındaki bağlantı iyice zayıflamış ve boşluk artmıştır. Bu da mantarların yumurtanın içine hiflerini uzatmasını zorlaştırır. Mantarlaşan yumurtaların ayrılması da önemlidir ancak her ne olursa olsun bu işlem gözlekeli dönemi takiben yapılmalıdır. Aksi takdirde yumurta zarlarına zarar verilebilir. Aynı zamanda plastik ya da tahtadan yapılmış pensler ya da cımbızların kullanımı bu iş için daha uygundur. Verdiğim % lik zaman dilimleri kesin zaman dilimleri olmamakla beraber kabaca ortalama değerlerdir. 

Işık hem organik maddeleri parçaladığı hem de zar yapılarını bozabildiği için yumurta zamanı yakılmamalıdır. Özellikle beyaz tondaki ışıkların kullanımından kaçınılmalıdır. Yumurtalarına bakan türler için ise mavi ya da soğuk renk tonlarındaki ışıklar tercih edilebilir.

3-) Biyolojik etki
Saprolegnia türleri ve bazı bakteriler arasında rekabet vardır. Bu temelde besin rekabetine dayansa da farklı sebepleri olduğu da düşünülmektedir. Genellikle, bakterilerin yoğun olarak bulundukları noktalara yakın olan yumurtalar biyolojik etki sayesinde mantar enfeksiyonlarına karşı ekstra bir korunma sağlamaktadır. Bakteri kolonileri ne kadar büyükse korudukları bölge ve koruma etkileri de o kadar büyük olur. Birçok yumurta dizen balığın yaprakları daha çok tercih ettiğini, hatta daha çok eski yaprakları tercih ettiğini görürsünüz. Özellikle Echinodorus sp. türü bitkilerde eski yapraklar bakterilere geniş yerleşim alanları sunduğu için yumurtalara destek olmaktadır.

Bu 3 yöntemden ilk başta sağlanması gerekilen mekanik etkidir. Her ne olursa olsun mutlaka suya ekstra oksijen kazandırmanın yolları aranmalı, su mümkün olduğunca yapılan su değişimleriyle veya karbon kullanımıyla organik yükten arındırılmalıdır. Oksijen seviyesinin yeterli düzeyde olması yumurtanın gelişimini de yakından etkilediği için birincil derecede önem taşır. Bu unsur sağlandıktan sonra diğer  iki etki düşünülmeli ve arzu ediliyorsa uygulanmalıdır. Balıkları etkilediği gibi suyu soğutma suretiyle yapılan su değişimleri mantar enfeksiyonu bağlamında yumurtayı da etkilemektedir.
 
Yazan: Onur ŞAHİN
İznim olmadan herhangi bir yerde yayınlanamaz.
[/QUOTE]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TheLoveOfFishÇevrim Dışı

Kayıt: 28/02/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 200
TheLoveOfFishÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2013 16:09
Çok teşekkür ederim destekçim olduğunuz için. Akvaryumu akşam zaten kararttım, oksijen bol her şey tam gibi ama bilemiyorum. Yumurtalara bakıyorum ama çok küçükler gözlerini falan göremedim ışık tutamadığım için, bekliyorum yarın bakacağım her şey yarın belli olur. Olursa sizin yardımlarınızla olacak bu iş, tekrar teşekkür ederim. BeZGiN2013-03-19 22:46:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

taylanksknÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/03/2009
İl: Izmir
Mesaj: 265
taylanksknÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2013 10:24
Hadi hayırlısı :) takipteyiz, umarım başarılı olursunuz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TheLoveOfFishÇevrim Dışı

Kayıt: 28/02/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 200
TheLoveOfFishÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2013 13:56
Sabah heyecanla kalkıp akvaryuma baktığımda, kuluçka makinesinin içerisinde zerre kadar bir şey yok.
İnanamıyorum, bu yumurtalar buharlaştı mı ? Üç oldu yumurtaları çıkaramıyorum bezdim bu işten, hobiden soğudum. 1 tane boş yumurtadan başka hiç bir şey yoktu, neden böyle oldu. Akşam hava filtresini kapatsaydım belki böyle olmazdı diyeceğim ama ölseler ölüsü olur nerede bu yumurtalar :(

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tunalperÇevrim Dışı

Kayıt: 19/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 460
tunalperÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2013 13:58
Ahmet Bey durun hemen soğumayın zaten çok zor bir işe giriştiniz yumurtaları almak bile başarıdır bence 

Kaybolma konusu ise çok ilginç gerçekten, konunun tecrübelilerine sormak gerekir...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

taylanksknÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/03/2009
İl: Izmir
Mesaj: 265
taylanksknÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2013 17:53
Ahmet Bey hava motorunun şiddeti ile yumurtalar parçalanmış olabilir mi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OKTAYÇevrim Dışı

Kayıt: 02/08/2008
İl: Eskisehir
Mesaj: 225
OKTAYÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2013 18:36
Ahmet bey temiz boş bir akvaryumda R/0 yada damacan suyu kullanarak dene çeşme suyu kullanma bir erkek bir dişi al altlarına ağ yada file ger yumurtlama olayı bitince anaçları çıkar hava taşıyla hava ver akvaryumu komple karart üçüncü gün yavaşca bak,bu arada merak edip bakma anaçlarada yumurtlama sırasında asla yem verme,yumurtaları elleme nereye düşerse orada kalsın çıkan yavrular keselerini bitirmediyse yem verme yavru sayısına göre yemleme yaparsın kolay gelsin saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TheLoveOfFishÇevrim Dışı

Kayıt: 28/02/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 200
TheLoveOfFishÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2013 20:20
[QUOTE=taylankskn]Ahmet Bey hava motorunun şiddeti ile yumurtalar parçalanmış olabilir mi?[/QUOTE]
 Muhtemelen öyle olabilir. İlk gün bir şey yoktu, gece yumurtalara baktığımda, hareket ediyorlardı yani balıklardan haber vardı. Hiç bir fikrim yok bu konuda şaşkınım. 


[QUOTE=OKTAY]Ahmet bey temiz boş bir akvaryumda R/0 yada damacan suyu kullanarak dene çeşme suyu kullanma bir erkek bir dişi al altlarına ağ yada file ger yumurtlama olayı bitince anaçları çıkar hava taşıyla hava ver akvaryumu komple karart üçüncü gün yavaşca bak,bu arada merak edip bakma anaçlarada yumurtlama sırasında asla yem verme,yumurtaları elleme nereye düşerse orada kalsın çıkan yavrular keselerini bitirmediyse yem verme yavru sayısına göre yemleme yaparsın kolay gelsin saygılar...[/QUOTE]

Teşekkürler. Akvaryuma ağ serdiğimde, balıklar çok stresliydiler. Benim hatam, hep baktım çok merak ettiğim için. Dediğiniz gibi yapacağım haftaya. Alttaki akvaryumu da sattım bugün. Başka akvaryum daha var 60.30.30 onu camcıya versem belki küçüğünü verir yerine, yer sıkıntısı var çünkü. Onda bir şeyler yapacağım o kesin.


Alttaki akvaryumu hazır bekletirim. Ana tankta, yumurtladıklarını gördüğüm anda ayırsam aşağıya, daha mı iyi olur, yoksa aşağıya akvaryumu kurduktan sonra ayırıp orada yumurtlasınlar diye beklemek daha mı iyi olur ?
Akvaryum ebatları nasıl olmalı, en ideali nedir ?


Ben bu işten bir şey anlamadım. Saat 2'de ben yatmadan önce bakmak için geldiğimde yumurtluyorlardı. Nispet olsun diye mi yapıyorlar anlamadım. :)  En az 50 tane yumurta dış filtrenin içine gitti, ta gidip onun üzerine yumurta döküyorlar. Pazartesi günü ilk işim üretim akvaryumu kurmak, adamı hasta eder bu tetralar :D

2. fotoğrafta, ısıtıcının sağında, balıkların altında gözüküyor yumurtalar.
100'den fazla yumurta gitti boşa :(  Bir şey daha gözlemledim; 2 adet erkek 1 dişi var, diğer ne olduğu belli değil tabanda hareketsiz duruyor hep. 2 erkek olunca her sıçrayışta 10-15 den fazla yumurta saçtıklarını gördüm. Tek erkek olduğunda ise daha az yumurta döküyor dişi. Acaba sperm sayısına bağlı olarak mı yumurta döküyor bunu araştırmak gerekiyor. Gece gece uğraştırıyorlar beni, geç de olsa hayırlı akşamlar herkese.
Ahmet_Talha2013-03-21 02:25:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OKTAYÇevrim Dışı

Kayıt: 02/08/2008
İl: Eskisehir
Mesaj: 225
OKTAYÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2013 09:16
Balıkları iyi besle dişinin durumuna göre ayırırsın tank boyutu ben 60cmde yapmıştım,saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TheLoveOfFishÇevrim Dışı

Kayıt: 28/02/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 200
TheLoveOfFishÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2013 12:17
Siz hangi tür ile uğraştınız, yavruları çıkarmayı başarabildiniz mi ?
Ben 40.30.30 da yaparım herhalde. Benimkiler hep yüksek ışıkta yumurta döktüler, bazı okuduğum makalelerde loş ışıkta yumurta döker diyor. Ben aşağıya koyduğumda akvaryumu tamamen karartmalı mıyım ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OKTAYÇevrim Dışı

Kayıt: 02/08/2008
İl: Eskisehir
Mesaj: 225
OKTAYÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2013 13:38
Tetralar,daniolar,şimdide mavi gözlerden getrudeden üçüncü batımı aldım sayı olarak az olsada denemek çok keyifli i$in püf noktası canlıları iyi besle sonra yumuşak temiz suya al gerisini onlar halleder,ışık anaçlar varken yanacak normal saatlerinde devamlıda ışık yakma yumurtlayınca anacları al ışıkları kapat yavrular cıkıncayada kadar açma tank yeterli gelir.saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TheLoveOfFishÇevrim Dışı

Kayıt: 28/02/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 200
TheLoveOfFishÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2013 14:44
Tebrik ederim. Yaşayan bilir bu zorluğu, hele tetralara yeni başlayan ise.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir