KIYIYA VURAN YUNUSLAR SİCE BİZİM YÜZÜMÜZD


nurdanaÇevrim Dışı

Kayıt: 30/03/2010
İl: Ordu
Mesaj: 290
nurdanaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2010 18:19
Merhaba fajat oldukça mutsuzum ordunun 30 25 kilometre uzağında büyük bir fenerin olduğu yerde piknik için insanlar gider çay bahçesi vardır ve müthiş kıyıları vardır oranın direk açık denize bağlantılıdır. O gün ben  gitmedim annemin doğumgünüydü ve arkdaşlarıyla gitmişti oraya fakat kıyıya vuran yunuslar içimizi parçaladı dedi belliki yunuslar uzun zamandır orada balıkçılar yüzündende olabilir küresel ısınma yüzündende olabilir ama sonuçta doğal denge bizim yüzümüzden bozuluyor lütfen sizi daha dikkatli olmaya çağırıyorum bu Dünyanın içinde biz varız ve nasıl davranırsak öyle karşılık alırız iyi davranalım ki doğa bize o güzellikleri sunabilsin yunuslar kıyıya vurmuş annem resimlerini çekmiş ben haytap a resimleri göndereceğim buradada paylaşmak istedim insanlık ayıbı diye vurgulamak istiyorum belkide bizim çöplerimizden dolayıdır yada balıkçılar ona saldırmıştır ağ atmıştır yada küresel ısınma yada onları buraya çeken birşey oldu yada küresel ısınma nedeniyle göç rotalarını şaşırdılar birçok nedeni olabilir ve ben çok üzüldüm kendinize lütfen sorun çevreye daha duyarlı olalım balıklar beslediğimiz ve onca emek harcadığımız bir akvaryumumuz var bununda bir kaynağı var değilmi okyanus doğa ana lütfen duyarlı olalım.
 
BİRAZ BİLGİ EKLEYEYİM KÜRESEL ISINMANIN NEDENLERİ VE ETKİLERİ
 
 
KÜRESEL ISINMANIN ETKİLERİ (www.kuresel-isinma.org adresinden alıntıdır)
 
Küresel ısınma en büyük etkisini 21. yüzyılda gösterecek.Dünyanın her yerinde küresel ısınmanın etkileri üzerine görüşmeler yapılıyor.Yıkıcı etkilerinin nasıl yavaşlatılabileceği konusunda araştırmalar yapılıyor.   Küresel ısınmayla birlikte deniz seviyeleri yükselecek.10 yıl kadar sonra geri dönüş mümkün olmayabilir. Sera etkisiyle de gezegenimiz günden güne yok oluyor.Gezegenimizin çevresini saran bir kalkan var. Bu kalkan Nitrojen ve Oksijenden oluşuyor. Bu kalkan CO2 ( Karbondioksit) ve CH4 ( metan gazı) sebebiyle zarar görüyor.

Leeds Üniversitesi öğretim üyesi Profesör Chris Thomas tarafından Nature dergisinde yayınlanan bir yazıda “küresel ısınma 2050’ye kadar bitki ve hayvan türlerinin dörtte birini ya da 1 milyondan fazlasını yok edecek” denmektedir. Otomobiller ve fabrikaların gaz yayılımında en büyük etkenler olduğunu vurgulayan Thomas, yayılan gazların, 21. yüzyılın son yıllarına doğru ortalama sıcaklıkları tarihte görülmemiş düzeylere yükselteceğini belirtmekte. Ve eğer bir çözüm üretilmezse, türlerin kitlesel tükenişlerinin tarihte görülmemiş boyutlara ulaşabileceğine dikkat çekmekte.

Yerkürede 1992 verilerine göre 12,5 milyon tür yaşamaktadır. Bu türlerin insan marifetiyle yok olma hızları doğal yok olma hızlarının 100 ila 1000 katı olarak tahmin edilmektedir, bu eğilim devam ederse 50 ilâ 100 yıl içerisinde mevcut türlerin -50’sinin yok olacağı hesaplanmaktadır. Bugün doğadaki kuş türlerinin yaklaşık ’i –ki bu 1000 türe karşılık geliyor– tükenme tehdidi ile karşı karşıya bulunmaktadır. Doğadaki besin zincirinin bir kez kırılması inanılmaz sonuçlara yol açacağından canlı türlerinin bazılarının ortadan kalkması, diğer canlı türlerini de doğrudan etkileyecektir.

Dünya besin üretimi giderek sınırlı sayıda bitki türü ve çeşidine bağımlı hale gelmektedir. Balık stoklarının G’si tamamen tüketilmiştir; ’i aşırı tüketildiği için yok olmaktadır, ’u ise aşırı tüketildiği için verimliliğini yitirmiştir. Okyanuslarda birikmiş olan karbon miktarları yüzünden okyanusların asitliği artmıştır. Bu, balıkların yaşamını doğrudan etkileyecek bir durumdur. Hepsi birer karbon emme makinesi olan mercanların yavaş yavaş ortadan kalktığı görülüyor. Böyle bir durum doğadaki karbon zincirinin kırılmasına ve buna bağlı olarak karbondioksit emisyon miktarlarının inanılmaz boyutlarda artmasına sebep olabilir.

Yapılan araştırmalara göre, dünya yüzeyinin ortalama sıcaklığı 20. yüzyıl boyunca 0,6 ºC kadar artmış, son kırk yıldır atmosferin 8 kilometrelik alt kısmında sıcaklıklar yükselmiş, kar örtüsü ve buzlanma ise  civarında azalmıştır.

Bilim adamlarının yaptığı araştırmalara göre, 11 bin 700 yıl önce Afrika’yı etkisi altına alan hava dalgasıyla oluşan Kilimanjaro buzulu erimeye başladı. Science dergisinde yayımlanan araştırmada, “uydu verilerine bakılırsa, 2020 yılında Kilimanjaro’nun beyaz şapkası yok olacak” deniliyor. Yok olacağından söz edilen Kilimanjaro’nun tepesinde bulunan buz tabakası, şu anda bile susuzluk çeken Tanzanya’nın nehirlerini besleyen ana kaynak. 2025 yılı itibariyle dünya nüfusunun neredeyse yarısının su kıtlığıyla karşı karşıya kalacağı tahmin edilmektedir.

KÜRESEL ISINMANININ NEDENLERİ
 
 
Isınmanın nedeni %90 insan.Birleşmiş Milletler iklim konferansı bugün, iklim değişikliği konusundaki dördüncü değerlendirme raporunu açıkladı.Raporda, dünya ısısının 2100 yılına dek 1,8 ile 4 derece arasında yükseleceği kaydedildi. Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nın başkanı Achim Steiner'in, uzun zamandır beklenen raporunda, küresel ısınmanın, yüzde doksandan da yüksek bir olasılıkla, insan faaliyetleri yüzünden meydana geldiği sonucuna varıldı. Steiner, bu bulguların, artık, son 50 yılda artan sıcaklıklara neyin yol açtığı konusundaki tartışmalara bir nokta koyması gerektiğini söyledi.

2001 yılında hazırlanan son BM raporunda insan sorumluluğu yüzde 70'ler civarında saptanmıştı.

Beş dakika karanlık' eylemi

Raporun açıklanması öncesinde küresel ısınmayla mücadele kampanyası yürüten Fransız grupların öncülüğünde dünya çapında beş dakikalık bir elektrikleri kapama eylemi yapıldı.

Eyfel Kulesi beş dakika karanlıktaydı

TSİ ile 20.55-21.00 arasındaki eylemde, 20 bin ampülle aydınlatılan Eyfel Kulesi karanlığa gömüldü.

Fransa'da ülke çapında yapılan eylem ardından elektrik şirketi, bu süre içinde 800 megawatt'lık bir düşüş kaydettiğini bunun da normal tüketimin yüzde 1'i olduğunu belirtti.

Eyleme bazı Avrupa başkentleri de sembolik destek verdi.

Roma'da en önemli iki tarihi anıt olan Kolezyum ve Capitol'ü, Madrid'de Puerta de Alcala kemerini aydınlatan ışıkları kapatıldı.

Atina'da, pek çok devlet binasının ışıkları söndürüldü.

Fakat, eyleme karşı çıkan bazı uzmanlar, beş dakika içinde açılıp kapanacak elektriklerin, sürekli yananlardan daha fazla enerji tüketeceğini ve santrallere aşırı yük getirerek sorunlar yaratabileceğini söylüyorlar.

Raporda ne var?

Çağımızın en büyük tehditlerinden biri olarak görülen iklim değişiminde "bilimin" vardığı noktayı özetleyen BM raporu, hükümetlerin politikalarını belirlerken temel alabileceği bir belge oluşturmayı amaçlıyor.

Paris'te yapılan toplantılarda en çok tartışılan konulardan biri, denizlerin düzeyinde ne kadar yükselme beklendiğiydi.

BM İklim Değişikliği Paneli'nin 2001'deki son raporunda denizlerin düzeyinin bu yüzyılın sonuna dek 140 santim yükseleceği tahmin edilmişti. Son derece kaygı verici bir rakamdı bu.

Yeni rapordaysa "Denizler 18 ile 59 santim arasında yükselecek" deniyor. Antarktika ve Grönland'daki buzulların erimesiyle oluşacak yükselmenin de gözardı edilmemesi gerektiği vurgulanıyor.

Grönland, her 40 saatte bir, 40 kilometreküp buz kaybediyor. Bu, gelişmiş bir ülkedeki 3-4 milyon nüfuslu bir kentin, örneğin Los Angeles'ın bir yıllık su kullanımına eşit.

 
RESİMLER :
 
nurdana2010-05-03 18:36:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TugayÇınarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/02/2009
İl: Ankara
Mesaj: 767
TugayÇınarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2010 18:25
Yazık sadece yazık.Bize yazık.


Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kribensis7Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 513
kribensis7Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2010 19:00
Çok kötüMutsuz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PuLcheRÇevrim Dışı

Kayıt: 17/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 416
PuLcheRÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2010 19:09
Durum gerçekten çok kötü..
 
Ancak geçmişte de Balina ve Yunusların toplu İntihar eğilimlerini görmüştük..
Bilirsiniz Yunus ve Balinalar insana en yakın olduğu bilinen ve oldukça duygusal hayvanlar.. Yılın belli dönemlerinde sadece ülkemizde değil diğer ülke kıyılarında da bu tür vakalar görülebiliyor..
 
Tüm Dünya'da etkili olan bir Küresel ısınma elbetteki canlılar üzerinde olumsuz etkiler doğaracaktır ama bu konuda acaba ''Bizim Yüzümüzden mi'' diye sormak yerine, ''İnsanlar nelere sebep olabiliyor'' diyebilmek çok daha uygun olurdu..
PuLcheR2010-05-03 19:46:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nurdanaÇevrim Dışı

Kayıt: 30/03/2010
İl: Ordu
Mesaj: 290
nurdanaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2010 19:20
Fakat sonuçta yani siz hiç çevreyi kirletmediniz mi hiç bir zamanmı bence ilk suçu kendimizde aramalıyız sonra toplumda.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MehmetSAHANÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/09/2007
İl: Adana
Mesaj: 273
MehmetSAHANÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2010 21:07
Çok üzüldüm.Biran önce doğa katliamına dur denmeli.Yoksa çocuklarımıza kalacak bir dünya olmayacak.Devletler imzaladıkları kyoto antlaşmasının şartlarını yerine getirmelidirler.Greenpeace nin yaptığı eylemlerin ne kadar doğru olduğu bu çekilen resimlerle ne kadar anlaşılıyor değilmi.Yazık çok yazık......

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir