Kopan yapraklar, kararan bitkiler vs.


moquzhanÇevrim Dışı

Kayıt: 18/09/2011
İl: Malatya
Mesaj: 489
moquzhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2012 00:17
Selamın aleyküm,

Beyler benim bitkiler konusunda biraz sıkıntım var.

Öncelikle Akvaryumum:

İlk Kurulum Hali: 

http://www.youtube.com/watch?v=aoz7qQ9UUXE&feature=player_embedded

4. Ay:

http://www.youtube.com/watch?v=icA0ei3t7bs

Ebat: 50*20*35h [35Litre]

Canlılar: Sayısını bilmediğim Lepistes ve yavruları, Küçük Cüce vatoz, 1 Damızlık erkek cüce vatoz | En son 30 dal olan eledoalar.

Malzemeler: Atman HF-600 (650L/H) Şelale Filtre, 100W Isıtıcı, 20W 6500K Aydınlatma, Beyaz quarz kum. (Kum değişikliği için akvaryumu bozmak istemedim)

Akvaryum Bakımı: Eksilen suyu tamamlama. (Bitkiler yerinden çıktığından dolayı dip çekimi yapmıyorum.)

Kullanılan Yemler: Granül, Pond, Pul, Bemiks ve Evigen vitamin iğneleri Ve Badem yağından oluşan el yapımı yem.

Sorulara gelince: 

1) Eledoalarımın yaprakları kopuyor, bu sebeble ölü yapraklar dipte balık pislikleri ile birleşip siyah yumuşağımsı bir tabaka oluşturuyor. Dip çekimi yapayım dedim hemen havalanıyorlar çok fazla temizleyemedim. Bu ölü yapraklara ne yapmam gerek? Maalesef filtrem pek iş görmüyor bu konuda.

2) Yukarıda bahsettiğim gibi dip çekimi için girdiğimde havalanan pislikler ve balık yapraklarının bir zararı olur mu? 5. aydayız, bir sıkıntı yaşamadım.

3) Bitkilerim (tamamı değil) kararıyor. Pis yapışkan bir madde ile bu nedir? Zararı? Yapılması gerekenler.... 

4) Işığın yani ampülün altında bulunan bitkilerde beyaz dikenimsi kısa yosuna benzer maddeler çıkıyor bu nedir? Zararı? Yapılması gerekenler... 

5) Suyum akvaryumda sarımsı görünüyor fakat su bardağına doldurduğumda tertemiz berrak ve sıfır koku mevcut. Bunun nedeni nedir?

6) Ön cama yapışan yeşil küçük noktalar var. Yosun olduklarını tahmin ediyorum. Akvaryumda vatoz olmasına rağmen temizlenmemesi sebebi nedir acaba? 

Yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nuisanceÇevrim Dışı

Kayıt: 07/07/2012
İl: Bursa
Mesaj: 336
nuisanceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2012 18:23
Akvaryumunuzun büyük bir kısmı tilki kuyruğuyla kaplandığı için alt taraf az ışık alıyor yanılmıyorsam kararmanın sebebi bu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

izmitli41Çevrim Dışı

Kayıt: 15/10/2012
Mesaj: 4
izmitli41Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2012 15:09
Ön cama yapışan küçük yeşil noktalar muhtemelen yosundur.Hiç bir zararı yoktur salyangoz,vatoz,vs. yiyemez serttir.  Ama yumuşak sünger ile camı sildiğinde hiçbir sorun kalmaz aynı sorun bendede var ya ışık çok açık kalıyor yada çok güneş alıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oldbondÇevrim Dışı

Kayıt: 11/11/2011
İl: Ankara
Mesaj: 67
oldbondÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2012 19:06
Su sıcaklığını ve kullanmakta olduğun aydınlatma çeşidini bilmeden teşhiş koymak zor

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2012 10:30
[QUOTE=moquzhan]1) Eledoalarımın yaprakları kopuyor, bu sebeble ölü yapraklar dipte balık pislikleri ile birleşip siyah yumuşağımsı bir tabaka oluşturuyor. Dip çekimi yapayım dedim hemen havalanıyorlar çok fazla temizleyemedim. Bu ölü yapraklara ne yapmam gerek? Maalesef filtrem pek iş görmüyor bu konuda.
[/QUOTE]
Elodea normal şartlarda yaprak döken bir bitki değildir. Eğer yaprak döküyorsa ışıklanmasında bir sorun var demektir. Muhtemelen karanlıkta kalan alt sürgünler yapraklarını atıyordur, öyle tahmin ediyorum ki uç sürgünleri ve ışığı kuvvetli alan yerler parlak ve sağlıklı yeşil renkte. Budama ve düzenleme yapmanız gerekebilir.
Bir de aklıma gelen; akvaryumda kullandığınız kimyasal/ilaç - Tuz da önemli. Bunlar da bitkinin yapraklarını dökmesine sebep olabiliyor.
[QUOTE=moquzhan]2) Yukarıda bahsettiğim gibi dip çekimi için girdiğimde havalanan pislikler ve balık yapraklarının bir zararı olur mu? 5. aydayız, bir sıkıntı yaşamadım.
[/QUOTE]
Bu pislikler zamanla çürüyerek amonyak/nitrit/nitara dönüşür ve bitkiler tarafından emilir. Yalnız çok yoğunsa birikme olur ve balıkları zehirleyebilir. Temiz olmasında yara var. Elma salyangozu öneriyorum, çürüyen parçaları yiyerek daha temiz bir taban sağlıyorlar.

[QUOTE=moquzhan]3) Bitkilerim (tamamı değil) kararıyor. Pis yapışkan bir madde ile bu nedir? Zararı? Yapılması gerekenler.... 
[/QUOTE]
Sanırım bu fazla ışıklandırma ve gübre kullanıyorsanız ayarının biraz kaçmasından dolayı oluyordu, görmeden bir şey diyemiyorum. Kalitesiz ışık kullanımında da oluyor diye hatırlıyorum. Biraz araştırmakta fayda var.
[QUOTE=moquzhan]4) Işığın yani ampülün altında bulunan bitkilerde beyaz dikenimsi kısa yosuna benzer maddeler çıkıyor bu nedir? Zararı? Yapılması gerekenler... 
[/QUOTE]
Bu dedikleriniz hava kökleri değildir herhâlde... Bitkiler kuma değmediği hâlde aşağı doğru yüksekten kök çıkarabilir. Eğer dediğiniz çok küçük-küf gibi bir şey ise bunlar ALG'dir ve yine elma salyangozu ve kiraz karides hâlleder, hiç sıkıntı olmaz.
Alg oluşumu:


Köklenme:


Kiraz Karides:

[QUOTE=moquzhan]5) Suyum akvaryumda sarımsı görünüyor fakat su bardağına doldurduğumda tertemiz berrak ve sıfır koku mevcut. Bunun nedeni nedir?
[/QUOTE]
Işık ile ilgisi vardır, aydınlatma sarıya dönüktür. Ya da yansıma vardır, kumdan, arka plandan, ya da odadan... Ama bence;
suyun biraz sarı ama aynı zamanda berrak olması iyidir. Suyun dengeli olduğunu gösterir. Bardakta az su olduğu için fazla sarlık gözükmüyor, beyaz bir yoğurt kovasını yarıya kadar akvaryum suyuyla doldurun. O zaman çok daha iyi anlarsınız. Dediğim gibi berrak ve bir miktar sarıysa su dengeye oturmuştur ve iyidir. İçme suyu gibi olması mümkün değil.
[QUOTE=moquzhan]6) Ön cama yapışan yeşil küçük noktalar var. Yosun olduklarını tahmin ediyorum. Akvaryumda vatoz olmasına rağmen temizlenmemesi sebebi nedir acaba?  [/QUOTE]

Leke yosunları... Yeşil Nokta Yosunu olarak bilinir. Onun tek ilacı Zebra Nerite Salyangoz, başka bir canlı değil. Bir çift alıp akvaryuma koyun, hiç bir yerde o yosunları görmeyeceksiniz. Kökten çözüm.


Bu arada akvaryum güzel olmuş, tebrik ederim.
Videonun arkasındaki müzik de iyi gitmiş \m/
umutgunay2012-10-18 10:59:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

moquzhanÇevrim Dışı

Kayıt: 18/09/2011
İl: Malatya
Mesaj: 489
moquzhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2012 02:17
Umut Bey, çok çok teşekkürler yorumlarınız için. :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UltrAslan35Çevrim Dışı

Kayıt: 20/10/2012
İl: Izmir
Mesaj: 43
UltrAslan35Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Kasım 2012 23:10
Öncelikle merheba eledaolar soğuk su bitkileridir.Eğer suyunuz 26 dereceyse yapraklarını dökebilir.Akvaryum tabanına düşen yaprakları elma salyangozu ile önleyebilirisiniz.Yosunlara gelince akvaryumunuza birkaçtane sea atın 2 gün sonra yosunsuz akvaryum :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir