Küçük Akvaryumlarla Hobicilere


Kral_AfatÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 08/03/2007
İl: Diyarbakir
Mesaj: 907
Kral_AfatÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2008 20:54
Küçük Akvaryumlarla Hobiciliğe başlayanlar için başarıya ulaşmadki kurallar
1) Akvaryumunuz için en uygun kurulum kitini seçmelisiniz. Hava motoru, ısıtıcı ve aydınlatma sistemlerinden oluşan bu kitler akvaryumunuzun düzeni için çok önemlidir.

2) Akvaryumcunuzu dikkatli şekilde yerleştiriniz. İçine su koyunca ağırlığı çok fazla artacağı için akvaryumu taşıyabilecek sağlam bir yer seçmeniz gerekmektedir. Ayrıca akvaryum’un ortamından kaynaklanacak olan nemi göz önünde tutmak gereklidir.

3) Bir akvaryum teması seçmek gereklidir. Bulunduğunuz bölgenin yapısı, balık ve bitki çeşitliliğine göre bir akvaryum teması yarabilirsiniz. Bunun için ekstra olarak çeşitli hazır akvaryum süs malzemeleri kullanabilirsiniz.

4) Akvaryumunuzun yapısına göre balık türü seçmek çok önemlidir. Mümkün olduğunca ufak ve üremesi çok hızlı olmayan türleri tercih etmeye çalışın. Çünkü akvaryum ortalamasının üstünde olan balıklar ile görüntü bozulacak ve ayrıca suyun değerleri hızla düşecektir.

5) Akvaryumunuzun filtre sistemini mümkün olduğunca doğal yollarla yapmaya çalışın. Harici havalandırma motorlarının yanında çok komplike olmayan basit bitkilerle iç filtre sistemini düzenleyebilirsiniz. Ayrıca çöpçü balığı gibi 1–2 tane dip balığı ekleyerek daha hızlı ve sağlıklı bir temizleme sistemi geliştirebilirsiniz.

6) Akvaryumunuzun ışıklandırma sistemini kurarken ışığın akvaryumun her köşesine erişebildiğine ve karanlık noktalar kalmamasına dikkat etmelisiniz. Bu içerdeki biyolojik seleksiyonun düzgün ilerlemesini sağlayacaktır.

7) Günlük gözlem; Akvaryumunuzu her gün belirli periyotlarla gözlemlemeniz istenmeyen sorunlara erken müdahale hızınızı arttırır. Güçlükle soluyan, saklanan, akvaryumun zemininde sürünen ya da ani hareketler yapan balıkları erken teşhis edip hastalıklar ile ilgili önleminizi alabilirsiniz. Ayrıca test için 5’i bir arada paketler kullanıp suyun nitrit, nitrat veya pH değerlerindeki artış düşüşleri tespit edip gerekeni yapabilirsiniz.

8) Düzenli su değişimleri; Kullanacağınız dinlenmiş sularla 2-3 haftada akvaryum su miktarının %25-30’unu değiştirmeniz çok önemlidir. Tabi bu değerler akvaryumdaki balık/bitki sayısı ile doğru orantılıdır.

9) Akvaryum havalandırma motorlarının filtrelerini sık sık temizlemeli böylece havalandırma aparatının sağlıklı çalışması sağlanmalıdır.

10) Herhangi bir anormal durum oluştuğunda, bu anormalliğin sebeplerini analiz edebiliyorsan gerekli müdahaleyi hemen yapmalıyız aksi halde çok hızlı bir şekilde tecrübeli bir akvaryumcunun yardımını isteyiniz. Bazen her şey 24 saat içinde gerçekleşip trajik bir şekilde sona erebilir. Panik yapmamak, durum analizi yapmak, Bir bilene danışmadan mümkünse nitrit, nitrat, ph vs. tarzı testleri yapıp bu sonuçları uzmanınıza iletiniz.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Hüseyin ÇelikÇevrim Dışı

Kayıt: 26/08/2007
İl: Zonguldak
Mesaj: 331
Hüseyin ÇelikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2008 21:08
Güzel paylaşım. Teşekkürler Semih.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kral_AfatÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 08/03/2007
İl: Diyarbakir
Mesaj: 907
Kral_AfatÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2008 21:14
Ben teşekkür ederim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir