Kucuk sarsintilarin,akvaryum ustundeki etkisi.


fuatdenizÇevrim Dışı

Kayıt: 08/04/2006
İl: Yurtdisi
Mesaj: 466
fuatdenizÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2008 11:05
Merhaba arkadaslar,merak etmisinizdir hemen bu korku kelimesinin altinda yatani.Korku suan benim icindeki etkisi Deprem evet deprem arkadaslar.
 
Biliyorsunuzki suaralar dunyada cok yer siddetli bir sekilde sallanmakta ve cok sayida insan yasamini yitirmekte.Allah kimseye oyle bir aci yasatmasin.Lakin ben Turkiyede iki depremide yasadim. Ama gelelimki beni saran bu korku akvaryumla ilgili suan.Kucuk sarsintilar.
 
Evet arkadaslar biliyorsunuzki ben Bosna Hersekte ticaretle ugrasiyorum.Bu ulke deprem bolgesi degil,cok daglik ve agaci bol olan bir yer.Dun saat 4 gibi sok bir sarsintiyla uyandim.Gozlerimi actigim an,2 buyuk akvaryumumun derinden gelen etkili bir sesle ileri geri oynadigini gordum.Inaninki o an gozlerim yerinden oynadi.Ve inaninki sonra yatamadim,ve hala soku uzerimde.Icimdeki korkunun sebebi ise,burasi bir deprem bolgesi degil,ama boyle kucuk sarsintilarda,o buyuk akvaryumlarin bir anda patlamasi.
 
Arkadaslar,acaba boyle kucuk sarsintiyla akvaryumu patliyan oldumu?Ne gibi onlemler alabiliriz?
 
Not:Bu konuyu acmam boyle kucuk sarsintilarda patliyan akvaryumlar ve caresi bulunup bulunmadigi.Konu sakin cana gelecegine mala gelsin veya onlarca kayba yol acan depremin actigi yaralara donusmesin.Malum hepimiz sonra uzuluruz.Konu kucuk sarsintilarin sonucunda olusan akvaryum zedelerin yazmasi icin yazdim.Zaten digerini Allah bizlere yasatmasin.Yasiyanlarinda acilarinida zaten onlar kadar olamasada yurekten paylasiyoruz.  Saygilarimla.
 
Not:Umarim aciklayici olmustur.Esas baslik (Korku) dur.Saygilarimla.
fuatdeniz2008-05-14 11:45:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ShannaraÇevrim Dışı

Kayıt: 31/05/2007
İl: Izmir
Mesaj: 239
ShannaraÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2008 21:48

Akvaryum, altında tekerlek bulunsun veya bulunmasın, hareketli bir mobilya üzerinde değilse, sabit bir duvar içindeki yuvaya yerleştirilmiş ise ya da sabit bir mesnet/bölme üzerinde ise bu durumda dikkat edilmesi gereken husus akvaryumun kaymasını önlemektir. Eğer akvaryumun yüksekliği taban genişliğinin 2~2.5 katından fazla değilse akvaryumun devrilme riski olmayacaktır. Bununla beraber, akvaryum içindeki suyun çalkalanmasının da yaratacağı etkiyle kayarak düşmesi beklenebilir. Bunu önlemek için akvaryumun oturduğu zeminle tabanı arasına sürtünmeyi arttırarak kaymayı önleyecek kauçuk/elastik elemanlar ( komple veya şeritler halinde tabaka, sandalye ayakları için yapılan kare veya daire şeklinde elemanlar ) konulabileceği gibi, akvaryumun kayabileceği yönlerde en az 2 cm yüksekliğinde ve üzerinde olduğu zeminle uyumlu ahşap/metal çıkıntı tırnak da yapılabilir. Bu tırnağın akvaryumun hemen yüzeyine bitişik yapılması lazımdırki kayma hiçbir şekilde başlayamasın.

 

Akvaryum bir hareketli mobilyanın üzerinde ise, bu hareketli mobilyanın ya son derece dengeli olması veya mutlaka bir şekilde duvara veya yere tespit edilmesi gerekmektedir. Tespit edilecek yerin bina bölme duvarları yerine kolon veya perdelere yakın olması tercih edilmelidir. Depremlerde taşıyıcı sistemin yeterli güvenlikte olduğu hallerde bile kurallara uygun detaylara dikkat edilmeden inşa edilmeleri nedeniyle ara bölme duvarları hasar görebilmektedir. Bir deprem sırasında akvaryum içindeki su kütlesi bir taraftan diğer tarafa bütün ağırlığıyla savrulacak ve üzerinde bulunduğu mobilyayı hareket ettirmeye çalışacaktır.  Eğer mobilya duvara yakınsa, metal köşebentler ve vida-dubel yardımıyla tespitin yapılması kolaydır. Ancak, mobilya duvarlara uzak bir şekilde bir bölme gibi salonun ortasında duruyor ise, o takdirde mobilyanın yine köşebentler ve vida-dubel yardımıyla zemine (üst kaplamayı geçerek döşeme betonuna) tespit edilmesi gerekli olacaktır. Yukarıda önerilen tespitleme yapılsa bile akvaryumun kaymasını önleyecek tedbirin de alınmasında yarar vardır.

 

Akvaryum pompasının ve elektrik bağlantı yerlerinin olası bir depremde yerlerinde duracak şekilde sabitlenmesi yanında, akvaryumdan muhtemel su taşması halinde kısa devre yapmayacak şekilde etkilenmeyeceği bir konumda olmasına dikkat edilmelidir.

 

İnsanların oturduğu veya yattığı bir yerin hemen yakınına akvaryum konulmamalı, ve depremin insanda yaratacağı şoka bir de akvaryumdan taşabilecek suyun şoku eklenmemelidir.

                            

 

Akvaryumun, yada  üzerinde olduğu mobilya veya mesnetin sık sık hareket ettirilmelerini gerektiren bir durum var ise, hem akvaryumun hem de mobilyanın tespiti için yandaki şekillerde gösterilen ve hırdavat yada çanta malzemeleri satan yerlerden kolaylıkla temin edilebilecek elemanlar kullanılarak akvaryuma serbestlik imkanı sağlanabilir.                                                                    

 

Bu yazı İnşaat Yüksek Mühendisi H. Bayram DURMUŞ tarafından hazırlanmış.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

beykentrikaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/03/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 542
beykentrikaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2008 21:55
Ben sarsıntı ile ilgili şunu söyliyebilirim. Daha 1 aylık olan akvaryumuma evin ufak elemanları koltuk dayayıp akvaryumu tekmelemişler ve silikonlarım zedelenmiş olacakki o gün içerisinde su sızdırmaya başladı.Komple sistemi bozup yeniden yapmak zorunda kaldım. Allah korusun patlamasını hayal edemiyorum. Bu halde bile parkeler şişti.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir