Kuluçka makinesi


samet0647Çevrim Dışı

Kayıt: 04/05/2011
İl: Ankara
Mesaj: 432
samet0647Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2012 19:18
Yunuslar için kuluçka makinesi aldım tam olarak nasıl kullanılır anlatırmısınız.TAm nasıl durcak balık içine nasıl kusturalacak 2 bölmeli bölmenin birinde yumurta varken dieri nasıl alınır yumurtaları dökmeden bide yumurtalar 5 dk da filan mantarlaşır mı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

skoper25Çevrim Dışı

Kayıt: 25/01/2012
İl: Erzurum
Mesaj: 373
skoper25Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2012 20:45
Döllenmiş yumurtaların dişi balığın ağzından alınarak / kusturularak, gelişim sürecini tamamlamasında kullanılan düzeneğe Kuluçka Makinesi ( Egg Tumbler ) denir.

Dişi balığın strese girmesi, genç ve tecrübesiz olması, yumurtaları kusması / tükürmesi / yutması, diğer balıkların dişi balığı zorlayarak yumurtalarını yemesi vb. nedenlerle, çoğu zaman kuluçka süresini ağızda tamamlayamazlar. Bu gibi durumlarda Kuluçka Makinesine ( Egg Tumbler ) ihtiyaç duyulmaktadır. (Resim-1) 


RESİM-1




Birçok akvarist bu yöntemle kayıpsız, sağlıklı yavrular alabilmektedirler.

Kuluçka Makinesi ( Egg Tumbler ) sistemi, dişi balığın ağızda kuluçka yaparken yumurtalara davranışını simüle etmek için tasarlanmıştır. Dişi balık yumurtaları ağzında çevirerek, havalanmasını ve mantarlaşmamasını sağlar. Kuluçka makinesi sisteminin amacı da aynı şekilde bu süreci yapay olarak sağlamaktır. 

Normal şartlarda balıklarımızın doğal yollardan ağızda kuluçka yapması daha sağlıklıdır. Fakat akvaryum ortamında bir türlü yavru alamayan hobiciler bu yöntemi denemekte ve sağlıklı/kayıpsız yavru alabilmektedirler. Kuluçka makinesi kullanmaya alışan hobiciler alışkanlıkları sonucu artık genellikle Kuluçka Makinesi kullanmaktadırlar. 

Kuluçka Makinesi ( Egg Tumbler ) genel olarak 2 kısımdan oluşmaktadır.

RESİM-2

Alt kısım yumurtaları koyduğumuz bölümdür. (Resim-3)

RESİM-3





Üst kısım ise hava ayarının yapılacağı bölümdür. (Resim-4)

RESİM-4





Alt kısımdaki bölüme yumurtaları koyduktan sonra diğer üst kısım ile birleştirerek, vantuz sayesinde akvaryumunuzun içerisine monte edebilirsiniz. (Resim-5)

RESİM-5



   
Resim-4 de gördüğünüz gibi üst kısımda vana bulunmaktadır. Hava motorunuzdan gelen hortumu bu vanaya bağlamanız ve hava miktarını bu vana ile ayarlamanız gerekmektedir. 

Hava ayarı ile ilgili hobiciler bazen tereddütte kalmaktadırlar. Hava miktarı ne çok ne de az olmalıdır. Yani yumurtalar hareketsiz kalmamalı aynı zamanda hasar görecek kadar zıplamamalıdırlar. 

Yumurtaların, Kuluçka Makinesi ( Egg Tumbler ) içerisinde sanki dans edermişcesine hafifçe hareket etmeleri, yerlerinden yumuşakça havalanıp geri gelmeleri yeterli olacaktır. 

Video linkinden bu görüntüleri izleyebilirsiniz;

Video;

 http://tinypic.com/player.php?v=nfr6tz&s=4

     
Yavru balıkları, yumurtalarından çıktıktan sonra keseleri kayboluncaya kadar Kuluçka Makinesi ( Egg Tumbler ) içinde bırakabilirsiniz. 

          
Diğer önemli bir husus ise; döllenmemiş veya mantarlaşan yumurtaları kuluçka süresince, kuluçka aparatından derhal uzaklaştırmamız gerekmektedir. Bu tür yumurtalar diğerlerine de hastalık bulaştırabilirler. Döllenmemiş veya bozulan yumurtalar beyaz renk olurlar ve Kuluçka Makinesinde (Egg Tumbler ) bırakıldığı zaman üzerlerinde mantarlaşma meydana gelmektedir.
          
Sonuç olarak özetleyecek olursak Kuluçka Makinesinin ( Egg Tumbler ) faydaları aşağıda olduğu gibidir;

Kuluçka Makinesinin ( Egg Tumbler ) Faydaları;

1- Balıklarımız kuluçka döneminde yıpranmazlar ve formdan düşmezler. 
2-
 Balıklarımız formdan düşmedikleri için bir sonraki kuluçka dönemi daha erken olur.
3-
 Döllenmiş yumurtalardan kayıpsız / risksiz yavrular alınmaktadır.
4-
 Kuluçka Makinesindeki ( Egg Tumbler ) yumurtalar ile kuluçkadaki bir dişi balığın yumurtaları kıyaslandığında Kuluçka Makinesinden daha çok yavrular alındığı bir çok kez test edilmiş ve gözlenmiştir.
         
Kolay kullanımı sayesinde siz de bundan sonra güvenle kullanabilecek, memnun kalacak ve sorunsuzca yavrular alabileceksiniz.  

Saygılarımla... 
Koray KARAGÖZ

* Bu makale ve fotoğrafların tamamı Koray KARAGÖZ'e ait olup, izin alınmaksızın başka sitelerde yayınlanması ve kullanılması yasaktır. 

Makelenin alındığı site.

http://www.balikevi.somee.com/Forum.asp?forum=oku&msgid=767

Merhaba arkadaşlar forumda kuluçka makinesi kullanımını bilmeyen arkadaşlar var. Balığım yumurta aldı kusturcağım nasıl kuluçka makinesine koyacağım nasıl yapacağım vs. konular vardı. Ben de bir araştırma sonucu bu makaleyi buldum. 

Makale sahibiyle konuşup izin alınarak açılmıştır konu... 
emre252012-02-02 20:46:16

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir