Kurduğumuz akvaryumlar yetersiz mi?


RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 31 Mayıs 2008 16:09
Hepimiz bir şekilde akvaryumlarımızı güzelleştirmeye olabildiği derecede de mükemmelleştirmeye çalışıyoruz.En önemlisi de doğayı örnek alarak güzel tanklar kuruyoruz.Akvaryumlarımıza balıklar kadar balık harici de akvaryumdaki dengeye katkı sağlayan başka canlılar koyuyoruz.
Bu kadar uğraşa rağmen tabi ki de herşey doğadaki gibi kendiliğinden işlemiyor.Bir insan müdahalesi gerekiyor.Bildiğimiz üzere ekosistemde döngüye katkı yapan sayısız canlı var.Örneğin doğadaki döngünün devamlı işlemesindeki en büyük faydayı sağlayanlardan birinin de omurgasızlar olduğunu biliyor musunuz?Göremediğimiz ve dokununca dahi hissedemediğimiz hayvanlar çoğu.
Merak ettiğim konu ise niye balıklar kadar bu canlılar da balıkların geldiği ekosistemden araştırılıp gün yüzüne çıkarılmıyor.Döngüye büyük faydası olan bu hayvanların akvaryumumuzda olmasının bize büyük fayda sağlayacağına inanıyorum.Görüşlerinizi bekliyorum.
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MaLaWiÇevrim Dışı

Kayıt: 12/01/2007
İl: Kahramanmaras
Mesaj: 439
MaLaWiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Mayıs 2008 16:17
Örneğin midyelerin çok büyük faydaları var ama o kadar yaygın değiller.Çünkü balıklar gibi aktif değiller.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Hüseyin'dÇevrim Dışı

Kayıt: 25/05/2008
İl: Konya
Mesaj: 230
Hüseyin'dÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2008 21:05

Arkadaşlar  bunlara ilgilenler mevcuttur ,nasıl ki zamanında bu balıklara cichlid türlerinin keşfeten ve bizlere  ulaştıran kişiler mevcuttur, şimdi ise bu kişiler veya bilimadamlar mevcuttur.Bu sudaki omurgasızları ,bakterileri,kültürleri,mikroorganizmalar devamlı araştırma içindeler.Çok yakın zamanda okuduğum bir haberde denizde 2 3 cm boyunda hareket eden omurgasız(kaç bin yıldan beri varmış.) bulmuşlar.Bu kişiler veya bilimadamları destek veren firmalar, ülkeler, sektörler bulunmaktadırlar.

Biz hobicilere destek veren firmalar bunlara uğraşmaktadırlar.balıklara yarayan bakteri eko sisteme yararlı ilaçlar yapıyorlar,bir ilaçı araştırmak istedim balıklara yarayan 1mm 30 milyon özel bakteri varmış.
Bu bahsetimiz canlılarının akvaryumlarda suyun döngüsüne ve balıklara büyük faydası vardır.
Discuslar ve tuzlu su balıklarının ekosistemindeki gibi su hazırlığı yaparken bu cichlid ve başka türdeki balıklara bu kadar özen gösterirmiyor,nasıl olsa yaşar kavramı var.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cemakkayaÇevrim Dışı

Kayıt: 04/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 130
cemakkayaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Temmuz 2008 20:01
Bildiğim kadarıyla tuzlusu akvaryumları için böyle sistemler var.Tatlısu akvaryumları içinde microorganizma sentezliyecek ve döngüye katılacak sistemler olabilir.Bu gün biraz araştırdım benzer sistemler var fakat bunların içerisinde microorganizmaları canlı tutmak zor olduğu söyleniyor.
 
Alttaki tuzlu su akvaryumları için fotoplankton reaktörü.
 
cemakkaya2008-07-03 20:01:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Emre NarÇevrim Dışı

Kayıt: 13/10/2007
İl: Rize
Mesaj: 3138
Emre NarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Temmuz 2008 08:45
Bu tür canlıların biz hobicilerin akvaryumunda pek bulunmamasının nedeni balık kadar aktif olmamalarıdır. Biz çoğunlukla akvaryumları görsellik bakımından kurup evimizin bir köşesine koyup, akşamları bakıp öylece bırakırız. Gereken özeni vermemekteyiz. Tabi herkes için geçerli değil. Bazıları var ki balıkları bakımlarını bile doğru düzgün yapmamakta böyle bir insandan diğer su canlılarını düşünmesi beklenemez.
Örnek olarak; akvaryumumuz sürekli temiz kalsın diye su değişimlerinde bile tam anlamıyla gerekeni yapmamaktayız. Suyun temiz olsun diye komple su değiştirip biyolojik göngüyü bozmaktalar. 2 Gün sonra da balıklarını kaybetmekteler. Onlar için sadece bir görsellik olarak düşünüyorlar. Halbuki onlarda bir canlı ve onlar için gereken özeni göstermek lazım.
Şasen elimden geldiğince ve öğrendiklerimce bu hobideki herşeyi akvaryuma akıtmak, ve hobinin devamını getirmek istiyorum. İnşallah herkes bilinçlenip sadece tek bir noktaya odaklanmaz ve canlılar aleminde herkese yer verir.
 
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

E_C_NÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2007
İl: Konya
Mesaj: 1752
E_C_NÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Temmuz 2008 01:40
Ben, bu bakterilerin akvaryum ve balıklar üzerideki etkilerini yüzlerce balığımı bir anda kaybedince anladım. Çamaşır yıkar gibi akvaryumu komple yıka, sonra balıkları içine at. Şimdilerde düşünüyorum da ne kadar cahilane hareketler...
Herkese Selamlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir