Kurtçuklar


fatihcanerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/01/2007
İl: Antalya
Mesaj: 607
fatihcanerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2010 15:00
Fotoğraf: Makro Çekim Yapamıyorum, canlılar çok küçük....

Canlıdaki Belirtiler: Solungaçlarda şişkinlik, hızlı soluk alıp verme, su yüzeyine yakın soluma, 

CAMDA VE SUDA SERBEST HALDE HIZLI HAREKET EDEREK DOLASAN 4 MM UZUNLUĞUNDA SAÇTAN DAHA İNCE BEYAZ KURTÇUKLAR.

Akvaryum Kapasitesi (litre): 200

Akvaryumdaki Diğer Canlılar: 10 Adet Nerite, 10 Adet Katil Salyangoz, 20 Adet Tetra, kİRAZ KARİDES

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): 7,5 PH , 26C Isı, Amonyak & Nitrat normal değerlerde (Bitki Akvaryumu)

Filitrasyon: Tetratec 1200 Dış Filtre

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: Yok

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) :

Haftalık %50 su değişimi, günlük makro besin katkısı, CO2 katkısı ve 4x3x4x3x4 ışıklandırma. 


Arkadaşlar akvaryumda uzun süredir kocaman kocaman planarialar ile sıkıntım vardı, bir ara ısı fazla yükseldiği için dengeler bayağı bozulmuştu. Geçenlerde büyük bir sürü rasboralar teker teker ölmeye başladı ve ölmeden önce panik halinde kendileri cama, suyun üzerine ve taşlara vuruyorlardı. Önce dengenin bozulmasından dolayı yükselen amonyağa bağladım ama bugün sabah dikkatli inceleyinde planaria lara benzeyen ama suda serbest halde yüzebilen çok küçük kurtçuklar olduğunu gördüm. Bu kurtçuklar camlarda planaria gibi hareket ediyorlar bazen suyun akıntısı ile birlikte serbest dolaşıma çıkıyorlar. Kurtların rengi beyaz, 4 mm uzunluğunda ve planarialardan çok daha ince. Ayrıca akıntı olmayan yerlerde dairesel kasılma hareketleri ile transfer olabiliyorlar. Geçenlerde akvaryuma melek alıp bir süre sonra bırakmıştım. Acaba onlar ile taşınmış olan solunga paraziti vb gibi canlılar olabilir mi? 

Moss bitkili akvaryumumda bunlardan nasıl kurtulabilirim. 


Saygılarımla
 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

acemibalıkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/10/2008
İl: Bolu
Mesaj: 2624
acemibalıkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2010 16:07
Bu günlerde su sıcaklığı çoğumuzun akvaryumunda yüksek, acaba derece kaç gösteriyor sizin akvaryumda. Bende akvaryumum serin yerde durduğundan hep 25 derecede sabit sanıyordum fakat bu sıcaklarda, meğerse 30 dereceyi bulmuş akvaryumun sıcaklığı. Ayrıca tetralar için 5 ile 7  arası ph normal olandır. Siz 7.5 diyorsunuz belki biraz daha yükseldiyse buda zarar verebilir. Ayrıca belirtilere bakınca oksijen yetersizliğide olabilir gibi. Bahsettiğiniz kurtçuklara gelince o kurtçuklardan iki sene önce benim akvaryumumdada çoğalmıştı ama sonradan kendiliğinden kayboldular, fakat balıklara zarar vermediler. Daha bilgili arkadaşlarda yardımcı olacaktır eminim . acemibalık2010-08-07 16:14:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2010 16:25
Bahsettiğiniz canlı bir çeşit nematoddur. Pek çok akvaryumda bulunurlar. Genelde su değerlerinin bozuk olduğu, akıntının yetersiz olduğu akvaryumlarda nüfusları çok yükselir. Balıklarınızdaki belirtiler de bu su değerlerindeki bozukluktan kaynaklanıyor olabilir.

Bahsettiğiniz rasboralardaki belirtiler merkezi sinir sisteminin de etkilendiği bir zehirlenme belirtisini gösteriyor. Amonyak zehirlenmesi kadar deterjan ve ağır metal zehirlenmelerinde de görülebilen bir durumdur. Son dönemde sıcaklık arttığına göre muhtemelen amonyak olacağını düşünüyorum. Ani sıcaklık değişimlerinde akvaryumdaki mikroskobik canlıların nüfusu aniden düşebilir(bakteriler ve algler gibi). Bunun sonucunda çok yüksek miktarda amonyak ortaya çıkabilir. (Ölen bir balığın suda beklemesi ile kıyaslanabilecek düzeyde çoktur) Bu tip ortamlar nematodların çoğalması için mükemeldir ve nematodların çoğalması aynı zamanda bu tip durumlarda bir alarm zili görevi yapar.

Amonyak, nitrit ve nitratın düşük olduğunu sadece akvaryumun bitkili olmasından anlayamayız. Test yapmadan kesin olarak söylemek mümkün değildir.

Su değerlerinizin sağlıklı durumda olduğundan emin olun. 1-2 defa üst üste %30 civarı su değişimi yapmanızı öneririm.(Bugün ve yarın gibi) Bu hem suyun iletkenliğini azaltacak hem de pek çok atıktan kurtulmanızı sağlayacaktır. Yani hem bitki hem de balıklar için iyi olacaktır.

Akvaryumda gerekirse parmak filtreler ile akıntı sağlayınız. Bu tip nematodların barınacağı az akıntılı, yüksek besinli bölgeleri azaltıp nüfusunu azaltacağı gibi çeşitli parazitlerden de koruyacaktır.

Balıkların solungaçlarındaki şişliklerin su değişiminden sonra geçip geçmediğini gözlemleyin. 3-4 gün içinde geçmezse muhtemelen ağır bir bakteriyel enfeksiyon veya parazit sorunu vardır.  Parazitlerin kesinlikle gördüğünüz nematodlar olduğunu zannetmiyorum. Solungaçlarda parazit olarak yaşayan nematodlar da vardır ama onlar ancak mikroskopla görünürler ve sağlığı yerinde olan balıklara pek etki etmezler.

Su değişimi yaparken kullandığınız suyun iyi dinlendiğinden ve klordan arındığından emin olun. Bu tip sorunların altında klorlu su gibi nedenler de sıklıkla görülür. Akvaryumda kesinlikle dezenfektan kullanmayın.(metilen mavisi, permasol vb.) Tek seferde %50 gibi su değişimlerinden mümkün olduğunca kaçının, su değişimi yaparken suyun sıcaklığsaat ara ile birkaç seferde doldurun.

Işıkları birkaç gün hiç söndürmeyin, sudaki mavi yeşil alglerin çoğalmasına bağlı yeşerme sorunu yaşayabilirsiniz ki yaşamanız azotlu atıkların tutulması ile sigorta görevi görecektir. UV filtreniz varsa hemen kapatın, bu tip durumlarda kullanılmaları uygun olmamaktadır. Elinizin altında hümik ve/veya fulvik asit çözeltisi varsa ekleyin. Bitkilerin azotlu atıkları tüketmelerini hızlandıracaktır ve mikroskobik ortama hem karbon kaynağı olacaktır hem de nitrobacter ve nitrosomanosların ve ortamdaki çürükçüllerin çoğalmasını uyaracaktır.
onuruygun2010-08-07 16:37:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihcanerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/01/2007
İl: Antalya
Mesaj: 607
fatihcanerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2010 16:42
Onur kardeşim bir tanesin, çok doğru teşhis koydun...Şu anda gezdiğim yabancı forumlarda bunun nematod olduğunu ve insandan hayvana, hayvandan bitki ve alglere kadar pek çok konakta beslendiğini görüyorum ve dehşete kapıldım... Gördüğüm görseller aynı akvaryumdakiler..Linkini paylaşacağım. 

Ancak öte yandan önerilerinin tamamını geçen hafta sıra ile uyguladım...Suyun debiside çok yüksek hatta balıkları bile sarsmakta...Geçen hafta Amonyak tavan yaptı ama son bir haftadır değerler ve su ısısı ideal durumda....Solungaçlar halen şiş....

Bu ek bilgiler ışığında yeni önerilerini bekliyorum....


http://www.cusmibio.unimi.it/documenti/website_new/en/nematodes/index3.htm

http://www.google.com.tr/images?hl=tr&q=nematodes&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1280&bih=673



http://www.aquarium-pond-answers.com/2007/03/trematodes-and-nematodes-in-fish.html

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2010 17:10
Nematodların bir kısmı gerçekten çok ciddi parazitlerdir ve konağın canına okuyabilirler. Fakat burada bahsettiğimiz nematod phylum'u(taksonomik bir sınıflandırma adı) bilinen 28000 türe sahiptir. Bilimadamları tanımlanmayanlarla beraber tür sayısının 1.000.000'u aşabileceğini düşünmektedir. Bilinen 28000 türün 16000'i parazitiktir.Yani hangi tür nematoddan bahsettiğimizi bilmemize imkan yoktur. Solungaçtaki sorunun gördüğünüz nematodlar olmayacağını söyleyebilirim ancak başka bir nematod türü parazit olarak bulunuyor olabilir. Tabii olay bakteri veya virüs kökenli de olabilir.

Bahsettiklerinize bakarsak solungaçlarda bir sorun olduğu kesin. Bu durum işimizi epey zorlaştırıyor çünkü tetralar gibi ufak canlılarda solungaç sorununun ne olduğunu kesin olarak bilmenin imkanı yok. Belirtilerde kırmızı noktalar veya solungaçta morluk ya da kırmızılık gibi belirtileri kesin ve net söylemek balıkların boyutundan dolayı mümkün değil. Bu sebeple genel bir tedavi uygulamak zorunlu bir hal alıyor.

Ben bu tip durumlarda tehlikeli olmakla beraber bir tedavi yöntemi uyguluyorum ama başlangıçta söylemeliyim ki bunun sonucunda balıkları kaybetme riskiniz de var.

Uygulama 1

- Çeyrek tablet potasyum permanganatı(permasol) 1 su bardağında(yaklaşık 200 ml) çözüyoruz. Bu karışımı asla metal bir malzeme ile karıştırmıyoruz, karıştırırken cam kaşık veya çubuk kullanıyoruz. Cam yoksa pet şişeden kesilmiş bir plastik parçası da iş görür.

- Bu bardağın yarısını 10 litre su dolu bir kovaya döküyoruz.

- Suya 15-20 damla metilen mavisi ekliyoruz.

- Balıkları bu suda 15-20 dakika banyoda bırakıyoruz. Pek çok solungaç enfeksiyonuna karşı gayet başarılı sonuç veriyor.

Uygulama 2

- Ardından balıkları ikinci kovaya alıyoruz. Bu kovadaki karışım oldukça sakattır, kırmızı burun tetra gibi metallere karşı hassas türlerde uygulamayın. 1 bardak ılık suda 1 çay kaşığı bakır sülfatı eritiyoruz ve bu suyun dörtte birini kovaya döküyoruz. Eğer ayarlayabilirim diyorsanız bir çay kaşığın dörtte birini de doğrudan kovaya atabilirsiniz, ben bu şekilde oranlamaya alışmışım.

- Balıklar bu kovada 10-15 dakika kadar duruyorlar. Yalnız bu bakır zehirlenmesi ile de sonuçlanabilecek bir tedavi olduğundan tedavinin sorunluluğunu üstleniyorsanız uygulayın, ben sorumluluk kabul etmem. Tetralar üzerinde uygulaması tehlikelidir ama solungaçlardaki nematod ve kabuklu kimi parazitlere karşı çok etkilidir.

Birinci uygulamanın epey iş göreceğini düşünüyorum. İlk seferinde 12 saat ara ile iki defa uygulayın. Ardından günde bir defa olmak üzere en fazla 3 gün uygulayın.

İkinci uygulama parazitlere karşı genellikle etkilidir, tabii birinci ile ardışık olarak uygulanması iyi sonuç verecektir. Bu uygulamayı iki uygulama arasında 24 saat olacak şekilde türlerin hassasiyetine göre en fazla 2-3 defa uygulayın. Daha fazlası gereksiz yere bakır alımı anlamına gelir.

Durum virütik ise ki çok düşük ihtimal o zaman elimizden gelen bir tedavi yok. İkincil enfeksiyonları engelleyip balığı sağlıklı tutmak elden gelecek tek şey.
onuruygun2010-08-07 17:12:01

Beğenenler: [T]225495,Emre0012[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihcanerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/01/2007
İl: Antalya
Mesaj: 607
fatihcanerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2010 17:35
Sağol Onur deneyeceğim, ama asıl sıkıntım Moss tankında bolca bulunan bu nematod ve planariaları floraya zarar vermeden nasıl yokederim....Tetraları maalesef gözden çıkardım çünkü bu saatden sonra adam olmazlar....Tetraları karantina akvaryumuna aldıktan sonra akvaryumda kiraz karides, nerite ve katil salyangozdan başka canlı kalmayacak. Acaba akvaryumda hiç balık kalmayınca zamanla bunlar yok olur mu? fatihcaner2010-08-07 17:37:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2010 17:44
Her şey yerine oturdukça onlar biyolojik ortamın canlılarca zenginleşmesi ile besin rekabetinde geride kalkıp nüfusça geriye azalacaklardır. Tamamen yok olmazlar, bu aslında akvaryumu yok etmeden olmayacak bir şeydir ve pek görmesek de neredeyse her akvaryumda bulunurlar.(çeşme suyunda da bizzat veya yumurtaları ile bulunduklarını söylemeliyim)Tek bir nematod bile onbinlerce yumurta bırakabilir ve yumurtaları epey dayanıklıdır.

Balık olmasa da orada var olurlar. Su değerlerindeki bozulma ile nüfusları arttıysa besinlerini parazitik yollardan değil de doğrudan sudan alabiliyorlar demektir. Fakat balık olmayınca besin de azalacağından nüfuslarında azalma olabilir. Aslında balıklar çıkartılacaksa filtre süngerlerini akvaryumdan çekilecek bir miktar su ile temizlemenin tam zamanı gibi.
onuruygun2010-08-07 17:46:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihcanerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/01/2007
İl: Antalya
Mesaj: 607
fatihcanerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2010 17:46
Korku Filmi gibi desene....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2010 17:53
Aslında esasen zararlı olduklarını düşünmüyorum. Besinini rahatlıkla ortamdan alıyorsa genelde parazitik davranışlar göstermeyecektir. Hatta bize ortamda bir bozukluk olduğunu anlatmaları sayesinde oldukça faydalılar. Ne zaman nüfusları azalırsa sorun o zaman tamamen etkisini yitirmiş demektir. Bu açıdan bakıp iyimser bir tablo çizebiliriz. (Yani bir bakıma bunları bir test kiti gibi kullanma şansımız var.) Hatta yok etmeye uğraşmaz da kendiliğinden azalmalarına izin verirsek bu bize yaşanan tersliklerin bitiş tarihini de kesin vereceğinden çok şey öğrenmemizi sağlayabilirler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihcanerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/01/2007
İl: Antalya
Mesaj: 607
fatihcanerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2010 18:26
Çok sağol Onur....Forum kilitlenebilir 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2010 18:41
Rica ederim, umarım en kısa zamanda bu sorun düzelir.

Aslında konu açık kalırsa başkalarının da faydalanması konusunda yardımcı olabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihcanerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/01/2007
İl: Antalya
Mesaj: 607
fatihcanerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2010 18:44
Tamamdır bence sorun yok...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihcanerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/01/2007
İl: Antalya
Mesaj: 607
fatihcanerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2014 12:59
Değerli Arkadaşlar;

Ağustos 2010 yılında açmış olduğum bu konuda bahsettiğim kurtçukların, SÜLÜK lerin larvaları olduğunu bu ay içerisinde keşfettim. Açmış olduğum sülük konusundaki canlıların larva halindeki yavruları bunlar imiş. 

Ve bu konudan da anlayacağınız üzere yaklaşık 4 yıldır akvaryumumda bunlara ev sahipliği yapmışım. Şu anda tamamen kurtulmuş durumdayım ancak siz siz olun; özellikle doğadan toplanmış olan nerite yada poso salyangozları karantinaya almadan ve tuz banyosu yaptırmadan akvaryumunuza koymayın. 

Poso dan çok emin değilim ama neriteler zaten tuzlu suda ürediği için tuz banyosunda sorun yaşamazlar ve bu tüp parazitlerini dökmelerini sağlar. 

Böylece sülük ve nematod sorunu yaşamazsınız. 

http://www.akvaryum.com/Forum/suluk_white_leech_salyangoz_sulugu_k734322.asp



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir