Kusturma Üzerine Görüşler


PamarÇevrim Dışı

Kayıt: 10/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 43
PamarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2011 13:26
3-4 cm ken yavru olarak aldığım krizalarım, 2 dişi kaybıma rağmen nihayet yavru tutmayı öğrendiler, kusturmadan doğal yollardan yavru vermeye başladılar,tek tür, 2 e 5 dişi oranı mevcut, ilk sağlıklı batımda 5 adet, ikinci batımda 18 adet yavru verdiler, anaçlar 1 yaşında 8-9 cm civarındalar, yaklaşık 10 ay bekledim ve balıklar başardılar, Rabbim her akvariste sağlıklı yavru nasip etsin, gerçekten değer.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ismetiyeliÇevrim Dışı

Kayıt: 31/08/2008
İl: Bursa
Mesaj: 33
ismetiyeliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2011 14:07
Bana göre hata akvaryum hacmini küçük, balık sayısınıda fazla tutmamız,fazla kayalık veya ortam sağlamamız,maddi imkanlarımızın el vermemesi v.s sebepler en büyük sebebte insan olup hırsımıza yenilmemiz ben dahil bir çok arkadaşımızı kusturma işlemini yapmamıza neden oluyor ..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SONADORÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1407
SONADORÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2011 20:03

Merhaba arkadaşlar öncelikle hobimizin amacını unutmayalım ve doğal ortamda yaşayan canlıları ,kendi yaptığımız yapay ortamda beslediğimizi unutmayalım.Ne kadar doğal ortamını taklit edersek o kadar balıklarımız sağlıklı olur ve bizde keyif alırız.

Konuyu ‘üretmek ve kusturmak’ adı altında tartışmak isterim öncelikle kendi düşüncelerimi paylaşacağım.Madde madde tartışalım.

-Kusturulan anne kısa süre sonra yeniden ağzına yavru alır ve bu doğal olmayan süreç balığı forman düşürür.

Öncelikle balığı doğal ortamında beslemediğimiz için kusturmak yararlıolabilir ama şartları vardır

1-Anne adayı ilk yavrusunu ağzında kuluçkaladığında onun kendisinin bırakmasına izin vermeliyiz.Bu annelik içgüdüsü için ve ilerde yavru tutmasını öğrenmesi için.

2-Tam erişkin olmayan dişiler için,zayıf düşebilme ihtimali düşünülerek ve profosyonel anne olmadığı düşünülerek 3.hafta kusturulması gerekir(15-21.gün).Sebebi ise doğal ortamındaki gibi hem yavrusunu ağzında gelişmesine izin verip hemde kendine bakamayabilir.4. Gün kusturulan balık ve nasılsa yapay kuluçka ile yavrularıbüyütürüm diyen kişi tamamen ticari düşündüğüne inanırım belkide bu yüzdendir 2 3 yaşında balığın tam yetişkin olduğu,tam verimli olduğu dönemde satıştatır ve balıkların formu iyi olmasına rağmen yavaş yavaş yeni alanda kötüleşecektir.

3-Tam erişkin,damızlık…vs gibi nitelendirdiğimiz balıkların kusturulmaması önemlidir çünkü hem seyir zevki güzeldir ve doğallığa yakındır.Yalnız bu yaştaki balıkların bulunduğu akvaryum kendini rahat hissedebileceği büyüklükte olmalıdır.Emin olun ki kendi saldığı balıkları izlemenin keyfi mükemmeldir.

–Kusturulan yavrular anne ağzında tam olarak gelişemedikleri için,normal doğan yavruya nazaran daha yavaş büyür,gelişir ve direnci az olur.

1-Şöyle bir örnekte açıklarsak 3 tane kadango dişim vardı.2sini normal kendi bırakmasını beklerken diğer dişiyi kusturuyordum.4 ayda 2 dişiden toplamda yaklaşık 60 yavru aldım.Diğer dişiden ise 4 ayda toplamda 60 yavru aldım.Bu 4 ay da gözlemlediğim kadango da(kusturduğum) yapı olarak diğerlerinden küçük kaldığı,renginin tam oturmadığı ve çok korkak,stresli olduğu idi.Çıkan yavrular ise kusturduğum dişinin yavruları 6 ay sonunda boyları 2 3 4 5 6 cm di karışık durdukları için.Diğer dişilerin yavrularının boyları ise 3 4 5 6 7 cm di ve şu an erkek kendini belli etmiş dişileri de yanında tankımda yüzüyorlar.(içlerinden kendini belli edenleri seçtim).Sonuçta toplam da yaklaşık 120 yavrum olması gerekirken(6 ay sonunda) 95 yavrum vardı.

Bir kişinin sorusuna cevabımı söylemek ve ortamdaki düşünceleri size aktarmak isterim.

İsimleri vermemek için kendim uyduruyorum.

Murtaza- Abi 120-50-40 ölçülerinde tankım var mbuna beslemek istiyorum.Ne önerirsin.

Cem- Mbuna için çok güzel bir tank.Bol kayalıklı bir ortamda hem balıkların mutlu olur sende izlerken keyif alırsın.Balık seçimini kendin yapmalısın çünkü senin zevkin ama örnek olması açısından.1 e 5 dişi demasoni,1 e 5 dişi sarı prenses hem renk açısından da hem adet açısından da bir örnek olabilir.

Garamel- Abi ben o tank bende de var ben 3 e böldüm birinde 2 e 6 dişi demo var,birinde 2 e 4 dişi beyaz kuyruk iceman var.Diğerinde de 2 e 8 dişi sarı prenses var ve hepsinden yavru alıyorum.Murtaza bence akvaryum büyük içine 20-30 tane rahat rahat balık at bir şey olmaz.

Cem- Murtaza amacın balık üretmekmi? Yoksa güzel bir mbuna tankı kurmak mı ? Gargamel sana gelince temizliği zor olmuyor mu o tankı?

Murtaza- Abi tabiki güzel bir tank olsun istiyorum ama millet çatır çatır üretiyor satıyor ve masraflarını karşılıyor.Murtaza abartmışsın bence git üretimhane aç ne yaptın öyle.

Gargamel- Abi hepsinde pipo filtre var zaten kuralı 2 3 ay oldu.Bir sorun olmaz millet ne tanklarda ne besliyor yavru alıyor.Murtaza üretimhaneye gerek yok evde de yapabilirsin.

.

.

. 5 ,6 ay sonra

Murtaza- Abi sp ve demasoni yavru istermisin? Yeni tank alacam da

Cem-tabiki ne varsa getir.Peki gargamel sen ne yaptın satışlar nasıl?

Gargamel- Abi eski balıkların hepsi öldü bende akvaryumlarısattım şimdi muhabbet kuşu üretiyorum.Birde eve 100 40 40 akvaryum aldım mpanga besliyorum…..

Arkadaşlar bu konuşmayı şu an 3 ümüzde yanyana oturup yazıyoruz.Anlatmak istediğimiz.Hobici ruhuna sahipseniz bazen para sizi çekebilir ve balıklarımızı para uğruna beslemek isteyebilirsiniz.Elbet içinizdeki ses sizi kendinize getirecektir.Hobimize sahip çıkalım yeni hobicilere yardımcıolalım.

Çok önemli bir konu güncellemek ve çok kişiye ulaşmak lazım.Herkese teşekkürler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AquaristÇevrim Dışı

Kayıt: 03/11/2011
İl: Giresun
Mesaj: 495
AquaristÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2011 15:12
Merhabalar,

Konunun tamamını sabırla okudum. Öncelikle verilen bilgiler için arkadaşlara teşekkür etmek isterim.

1-Sağmayı destekleyenler ve desteklemeyenler.

Düşüncelerime göre her iki taraf da kendi içerisinde çelişkiler taşıyor ve bazı gerekçelerle amaçlarını somutlaştırmak istiyor. Örneğin, balığa müdahale etmeden üremesini savunanlar balığın doğal ortamından uzak olduğu ve belki de o balığın ve atalarının malavi gölünü hiç görmediği gerçeğini kendilerinden gizlemek istiyor, küçücük bir tankta insan eli değmesi gerektiği anları kabullenemiyorlar.

Aynı zamanda, sağma sürecini destekleyenler de onların birer canlı olduğunu, aldığımız yavruları kendimizin yaratmadığını, onların bir sahibi olduğunu ve yeryüzündeki tüm canlıların müdahalesiz ürediği gerçeğini görmezden geliyorlardır.

Kendi doğasında milyonlarca balığın büyük balıklar tarafından yutulduğu (balinalar gerçeği), milyonlarca hayvanın yine milyonlarca avcılar tarafından parçalanıp yenildiği gerçeğini nedense kabullenmek istemiyorlar.

Bu döngünün akvaryum içerisinde de gerekli ortam yaratılarak yaşanılması bence gayet doğal görünüyor.

Bu konuda ilk sayfalarda bir arkadaşımızın yazdığı gibi; en önemli nokta şudur:

Ben nasıl müdahale etmeden balıklarıma tıpkı doğadaki gibi kısır döngü ortamı sağlayabilirim?

Bu soruyu gerçek anlamda özümseyip gereğini getirebilen gerçek akvaristlerin gerçek manada canlı beslemenin hazzına ulaşabileceğini düşünüyorum.

Bu arada sizinle bir tecrübemi paylaşmak isterim, ki bu işe başlayan kişiler istifade edebilsin:

Mavi prensesimin doğal yoldan yavrularını bırakabilmesi için hazırlamış olduğum 30 lt tanka hiç stres yaptırmadan koydum. Yanılmıyorsam 2 gün sonra annenin yavruları ağzından çıkardığına şahit oldum. (15.gününde) Bu benim için inanılmaz bir hazdı. Fakat yavrular keseli çıktı ve ben yavrular çıktıktan 3-4 saat sonra anneyi ana tanka koydum. 25-30 adet yavrularım 2 gün içerisinde birer birer öldü. Belki ilk yavru tutuşuydu annenin böyle oldu, belki de başka bir nedenden, bilemiyorum.

Yani demek istediğim anne balığı başka akvaryuma almak her zaman %100 çözüm değildir, iyice araştırıp gereken müdahaleleri yapmak gerekir.

Benim gibi ilk yavrularını kaybetmenin acısını yaşamamanız dileğiyle.

Saygı ve Sevgilerimle

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DOGAÇevrim Dışı

Kayıt: 30/12/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 216
DOGAÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2011 18:24
Sp yavruları kendi bıraktığında yavrular daha diri oluyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

guduruqÇevrim Dışı

Kayıt: 20/03/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 211
guduruqÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2011 23:43
Tabi ki kusturma işlemi doğal bir yöntem değildir.Fakat balığı doğal ortamında olduğu gibi kendi salmasına fırsat verdiğimiz taktirde akvaryum ortamında kayıp oranı büyük oranda artıyor.Doğada evet yavruları kendileri salabiliyorlar bunun için gerekli tüm doğallıklar mevcut.Ama biz akvaryum şartları altında doğallığın büyük bölümünü karşılayamıyoruz.En basitinden ağzına yavru almış bir dişi akvaryum ortamında büyük bir stress altında oluyor.Biz bu stress etmenini ortadan kaldırmadan zaten doğallığı sağlayamamaktayız.Her ne kadar biyotop olarak ortam hazırlamaya çalışsakta %100 aynı şartlar sağlanamamaktadır.Bu yüzden yavrunun belirli gelişim sürecini tamamladıktan sonra anne ağzından ayrılması şahsi fikrimdir.

Hele ki ayrı akvaryuma alınan balıklar üzerinde daha büyük bir stress oluşmakta olduğu kanaatindeyim.Alışkın oldukları bir düzenden bir anda ayrılıp farklı bir yerde stress yapmasın diye barındırmak bence daha büyük bir stres sebebidir.Bu da balığı zaten doğallıktan alıkoymaktadır.

Ama tüm görüşleri büyük saygı ile karşılıyorum.Yanlış anlaşılmak istemem :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2011 01:31
Sevgili arkadaşlar kusturalımmı kusturmayalım mı derken kimi öyle yapiyor kimi böyle ya abicim sen kustur ben hep yapıyorum yada abi kusturma birak peki sonuc.örnek verecekolursam sp kusturmayıp ayrı tanka aldım yavruları biraktı ama ertesi gün hepsini yemiş.yunus balıgimi 14 gün kustur abi dendi kusturdum yavrular keseli idi aldim dogumhaneye hepsi öldü.şimdi ne yapmamız lazim.bence balıklar hepsi birer insana benzetmek lazim ve biz onların aile doktoruyuz.her insan aynı olmadigi gibi her balıkta aynı olmayabılır diye (tür aynı alsada) düşünmekteyim.her insana aynı ilaç etki etmiyor değılmı balıklarıda biz doktorları olarak kusturup kusturmamaya karar vermeliyiz onları inceleyerek ve gözlemleyerek. nedenmı benim şu an 200 e yakın yavrum var kimini kusturdum kimikendi biraktı.arkadadaşlar kusturulması gereken balık kendini belli ediyor bence nasilmi ben yavru alan balıgı hergün gözlemlıyorum aşirı saklanma dibe cökme hareket yavaşlaması fazla kovalanma var ise kusturuyorum cunku ölümle sonuclanabiliyor balıkdayanamiyacaktir yaşadim ölen anaclarımoldu ama dayanan balık emin olun agzına yavru alamış gibi davranıyor hatta digerlerinikovalıyor. ben böyle yapıyorum.yinede yanlış yapıyor olabiliriz tabi herkesin görüş ve fikirleri olabilir bigi ve tecrübre paylaşdikca güzeldir.saygilar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

goldmakeerÇevrim Dışı

Kayıt: 28/12/2010
İl: Antalya
Mesaj: 33
goldmakeerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2012 19:37
Yavru tutmayı ogrenınceye kadar olan suredekı kaybı dusundun mu hıc???kımse keyfı keder kusturma yapmıyordur ıllakı. nıhayetınde bu bır hobı kendı sevıncını onlara mal etmey kımse ıstemez tıcarı dusunen de o ısı yapan kısıdır.oda ne yapacagını bılır.yanı zorunlu kalındıgın da yapacak bırsey yok...ve benım en cok gormek ıstedıgım seylerden bırıdır yavrularını agzından atıp yuzdurmesını gormek.:))

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kahramanatsÇevrim Dışı

Kayıt: 02/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 22
kahramanatsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mayıs 2012 22:51
Ben şahsen Yeni başlamama rağmen Ağzı dolan dişiyi başka bir akvaryuma ayırarak kendisinin doğurmasını beklemekteyim.Arada Yediği Yavrular olabilir.Ama geri kalanlar sağlam ve direncli oluyor.Hem De güzelliklerine güzellik katıyor...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ErmanBeyÇevrim Dışı

Kayıt: 05/03/2012
İl: Eskisehir
Mesaj: 49
ErmanBeyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mayıs 2012 00:53
8-9 gün sonunda anne ağzındaki yumurtalar yarı yavru şeklini almaktadır ve bu süre zarfı oluşunca kusturarak yem yada dışkı artığı girmeyecek ve tamamen ana tank suyu ile devirdaim olan sirkülasyon derecesi ideal bir kuluçka makinesinde %100 yavru gelişimini tamamlayabilir..fakat yumurtlamanın üzerinden minimum 8 gün geçmiş olması çok önemlidir.aksi taktirde yavrunun hiçbir uvzunun serbest kalmadığı yumurta çıkar ve bu yumurtalar mantarlaşmaya çok elverişlidir

Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cem tekmenÇevrim Dışı

Kayıt: 23/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 20
cem tekmenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mayıs 2012 02:03
Sağlıklı balıklar ;
9 aydır hobiyle uğraşıyorum ve bu kusturma - kusturmama çelişkisinde dokuz doğurdum bende ,
sahsen ben de dokuz yerine altıncı ayımda bu konuda kusturulupta çözüme ulaşmayı tercih ederdim fakat !
Yavruları keseli bir şekilde hep kusturarak alıyordum , gerek kadeh , gerek egg tumber sisteminde inanılmaz kayıplar yaşadım , zaten kusturma olayının damızlık balığa zararının olduğunu bile düşünmeyecek kadar cahildim, 
Bahsedildiği gibi 11. günüde sağılan balık 15  gün sonra doğası gereği tekrar ağzını dolduruyor ve piyasada bolca bulabileceğiniz "suyu çıkmış damızlık" mertebesine erişiyor, yani miladını dolduruyor , formdan düşüyor , bu noktada ben işin ticari kaygısında değilim söylemleri maalesef bana inandırıcı gelmiyor , " bu da benim doğrum" cümlesine de atıfta bulunmuş olalım.
Ama maalesef dediğim gibi cahilliğimden ben bu dokuz ay süresince canlılara eziyet ettim, fakat hep kafamı kurcalamıyor değildi , nasıl kendi hallerine bırakıp yavru da alabilirim ?
Bu sorunun cevabını bulamadım , ama en nihayetinde üç gün önce saolsun Kaan dostum hobihaneme ziyaretime geldiğinde "cem dedi masva tankında yavrunun ne işi var " dedi , ben bi ufak dişi vardı ondan bahsediyor zannetmiştim fakat "kayaların altına bak dedi kafamı çevirdim ve şok oldum 2.5-3 cm iki yavru gezişiyor, sonradan arayınca 3. sünüde bulduk o da soldaki kayalıklara saklanmıştı, bu soruma(kusturmadan nasıl üretim yapabilirim ) cevap değil fakat doğanın seleksiyonuydu önünde eğilmek gerekiyordu.
Konuyu okuyunca ufkum daha  da açıldı saolun Çetin bey , şimdi kayalıkları çoğaltmak ve kusturmamak ya da yavrularıyla yaşayan , doğduklarında zarar vermeyen türlere yönelmeyi düşünüyorum. En azından böylece ne kendime ne de doğaya ihanet etmemiş olurum, bu arda iyiki 9 ay azap çekmişim kusturulmadan , saygılar.
cem tekmen2012-05-11 02:06:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

maviduslerÇevrim Dışı

Kayıt: 07/04/2012
İl: Adana
Mesaj: 55
maviduslerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mayıs 2012 17:35
 

Teşekkür Edenler: [T]195896,emin5454[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

joker78Çevrim Dışı

Kayıt: 20/05/2012
İl: Karabük
Mesaj: 46
joker78Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ağustos 2012 20:18
[QUOTE=atilla tarhan]

 Sayın Arkadaşlar...

 Ağzı dolu bir balığı seyretmenin, günlerini saymanın, yavrular çıktığında annenin onları en küçük tehlike sezdiğinde tekrar ağzına toplamasının ve koyun güder gibi dolaştırmasının zevkini alamayacaksak hiç cichlid beslemeyelim derim ben...(Yumurta döken cichlidler hariç.)

 Az-çok deneyimim olduğu halde (uzun yıllar) kusturmaya karşı olduğumu her fırsatta belirttim. Amaç satıp, para kazanmaksa yumurta dökenler olabilir.(Çok sayıda yavru veriyorlar ve bende de var.)  Bana göre kusturulan her balık -kürtaj- oluyor demektir ki, bu onların doğasına da aykırıdır.Başka bir yorumda bulunmak istemiyorum...

 RobiNSoN'dan: Sağlıklı balıklar.

[/QUOTE]

Yorumunuza aynen katılıyorum bende uzun yıllar akvaristlik yaptım fakat bölük börçük 1 yıl olmadı ciclid beslemeye başlayalı herkesin olduğu gibi benimde bilmediklerim bildiklerimde de hatalar var ama şüan iki calicomunda ağzı dolu ne çıkarsa bahtıma diyorum ve sabırla her gün çaktırmadan ürkütmeden onların çıkacağı günü bekliyorum bekliyorum ki bu zevki sonuna kadar yaşayıp sabrımla gurur duymak için ağzına yavru alan balığıma tek yaptığım ayrı bir tanka aldım ve gözlemledim ilk ciclid yavrularım olacak nasipse sizce ortalama kaç gün içersinde salar anaçlar


Herkese saygı ve selamlar


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

neconeco13Çevrim Dışı

Kayıt: 28/05/2012
Mesaj: 339
neconeco13Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ağustos 2012 23:21
Arkadaşlar size de katılıyorum.Ama ben kaç kere sarı prenses dişimi kendisi bıraksın diye bekledim.Ama yedi hatta zor zor.4 tene yavru kurtuldu.Ve o zaman kararımı verdim çok erken değil ama 15. günler gibi kusturacağım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir