L144 ile L144 longfin arasındaki fark!


GÜVENÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4250,1[/B] [C]2,2,23556[/C]
Kayıt: 06/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2190
GÜVENÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Ocak 2012 12:32
[QUOTE=mico] [QUOTE=GÜVEN]

Mustafa bey,

Sert çıkmış olabilirim kusura bakmayın ama insanların kafası zaten karışık bir de böyle net kesinlik taşıyan mesajlar bir Forum Özel Üyemizden gelince daha da karışıyor. Bakınız yazınızın akabinde konular açılmaya başladı.

L 144 ün ve Lda 16 ın farklı türler olduğu Litaratürde isimleri ile mevcut. Doğadan resimleri olmayan yüzlerce tür var. Her iki tür de Ancistrus familyasına mensup ama sonuçta ayrı türler.  L 144 olarak Paraguaydan geldi ve sonra yayıldı. Lda 16 ise ayrı bir konu.
Gerçek LDA 16 budur.
http://www.planetcatfish.com/catelog/_species.php?species_id=1994
Aslında piyasada bu adla satılan balıklar Ancistrus cf_cirhosus Piebald variety longfin dir. Ama ne hikmetse piyasaya bu isimle sunulmuşlar.
http://www.planetcatfish.com/catelog/_species.php?species_id=49
Sonuçta LDA 16 da ayrı bir türdür.

Her halükarda Ancistrus familyasına mensup oldukları için birbirleri ile kırılabilirler. Hatta şu anda kırılıyorlar. Ticariler de nasıl ederiz de bu kırılmış yavruları piyasaya sokarız onun derdine düşüyorlar.

Genleri ile oynama meselesine gelince emin olun bu kadar çeşitli tür bu hızla sadece yapay seleksiyonla çıkamaz. İnsan genetiği ile ilgili bilgileriniz olabilir ama balıklarınki farklı. Milyar dolarlık bir piyasa söz konusu.

Kısaca şöyle düzeltebiliriz.

Akvaryum ortamında siyah cüce vatozdan L 183’ten üretilen varyasyonlar

1--Albino cüce

2--Albino lognfin

3--Siyah longfin

Akvaryum ortamında L 144’ten üretilen varyasyonlar

1--L 144 longfin

2-- L 144 albino (Siyah cüce vatozun albinosu ile karıştırılıyorlar.)

3 --L 144 albino longfin (Siyah cüce vatoz longfin albinosu ile karıştırılıyorlar.)

Akvaryum ortamında  Ancistrus cf. cirrhosus ‘tan üretilen varyasyonlar

 1-- Ancistrus cf_cirhosus Piebald variety (Piyasada longfini tutuluyor.)

2-- Ancistrus cf_cirhosus longfin

3- -Ancistrus cf_cirhosus Piebald variety longfin(Ne yazık ki piyasada Lda 16 longfin diye geçiyor)

4--Ancistrus cf_cirhosus Super red variety  (yakında longfininide çıkarırlar)

Şimdilik aklıma gelenler bunlar iki gündür yoğun bir ortamım var müsait olursam yabancı kaynakları da sunarım.

Saygılar

 L 144 üretimi  

http://www.mchportal.com/aquatic-life-mainmenu-114/aquatic-life-freshwater-mainmenu-142/96-fw-tropical-fish/532-ancistrus-l144.html

[/QUOTE]
Estafurullah Güven Bey, yazı dilinde bazen istemeden de olsa problemler ortaya çıkabiliyor, önemli olan iyi niyetle paylaşımda bulunmak.

                   Bir balık ya doğadan yakalanmış doğal bir türdür, ya da doğadan yakalanan diğer türler kullanılarak akvaryum ortamında elde edilmiş bir yapay türdür. Elbetteki doğada fotoğraflanmamış bir çok tür var, ama fotoğraflanmasa dahi doğada yaşayan örnekleri mutlaka olmalı, aksi taktirde akvaryum ortamında geliştirilmiş bir tür olur. Benim bu iddiamın kaynağı, onca araştırmama rağmen Lda16 ve L144lerin doğal ortamda nerede yaşadıkları, nasıl davrandıkları veya görüntüleriyle ilgili hiçbir bilgiye ulaşamamış olmam(buna sizin ve diğer üyelerin vermiş olduğu yabancı siteler de dahil) ve ayrıca 7 göbek saf olduğu iddia edilen Lda16 veya L144 balıklarından ne hikmetse siyah cüce yavrular çıkması. Benim Lda 16 ve L144 lerile ilgili ulaşabildiğim bütün bilgiler ve fotoğraflar akvaryum ortamıyla ilgili bilgi ve görüntüler. Belki de Türkiye'deki  L144 ve Lda16lar gerçek L144 veya Lda16 olmayabilir, yani benim görebildiklerim hep kırma olabilir veya ben bir türlü doğru kaynaklara ulaşamamış olabilirim. Ayrıca benim ulaşamadığım bilgiler ve görüntüler de olabilir, eğer varsa böyle bilgi ve görüntüler, umarım hep beraber öğrenmiş oluruz.

                Yapay seleksiyon konusuna gelecek olursak; daha DNAnın d'sinin bilinmediği bundan 100 yıldan daha önce bile sırf yapay seleksiyonla yani yapay elemeyle başka bir tabirle yapay seçip çiftleştirme ile sıradan köpeklerden öyle süs köpekleri üretildi ki inanın köpek demeye bin şahit lazım, yani L144 ile cüce vatoz arasındaki bahsetmiş olduğunuz farktan yüzlerce kat daha fazla farklı köpek cinsleri üretildi, hem de inanılmaz derecede kısa sürelerde. Hala hiçbir DNA müdahalesi olmadan günümüzde de sürekli çok farklı köpek cinsleri ortaya üretiliyor. Aynı şekilde yine DNA keşfedilmeden çok önce güvercin ve buna benzer sayısız canlı üzerinde akıl almaz değişimler elde edildi. Yani benim demek istediğim yapay seleksiyonla daha önce ortaya çıkarılan canlıları düşündüğümüz zaman yapılamaz demek pek doğru olmaz. Ancak şunu da belirtmek isterim; yapılabiliyor olması elbette sadece o yöntemin kullanıldığı anlamına gelmez, pek tabi sizin dediğiniz gibi DNA müdahaleler yapan bilim adamları olabilir. Benim anlatmak istediğim her ne kadar büyük bir piyasa olsa da böyle genetik müdahale gibi masraflı bir şeyi yapıp sonuç olarak cüce vatozun bir varyasyonunu elde ettikleri zaman bu o balığın patentini alıp ticaretinden para kazanma şansları yok. Ben kendi adıma şu üniversitenin şu bilim adamları örneğin siyah cüce vatozdan albino longfin elde etmek için DNA ile ilgili şu çalışmayı yapmışlar diye bir bilgi olmadan "DNAlarıyla oynuyorlar" demeyi doğru bulmuyorum, ama benim bilmediklerim vardır belki onu da öğrenmek isterim. Henüz böyle bir bilgiye sahip değilim sadece.
[/QUOTE]

Sanırım Lda 16 konusunu anlatabildim. L 144 konusundada ayrı bir tür olarak isimlendirilip litaratüre yerleştirilmiş bir balık hakkında daha fazla yorum yapmaya gerek yok bence.

Sizin kafanızı karıştıran l 144 lerden siyah yavru çıkma olayı ise dediğiniz gibi cüce vatozlarla çiftleştirilmesi neticesinde oluyor. Geçen sene yoktu bu sene piyasada varmış bende duymaya başladım. Sonuçta piyasadaki bu olay l 144 bir tür olmaktan çıkartıp cüce vatozun alt türü yapmaz öyle değil mi.

Kısaca dediğiniz gibi doğadan yakalanıp isimlendirilip litaratüre girmesi farklı bir olay. Ancistrus familyasından diğer türlerle kırılması farklı bir olay buradaki ayrımı yapalım.

Bu nedenle kırılmış balıklara itibar göstermemeliyiz ki insanlar bu türleri kırıp durmasın.
Şu ayrımıda yapalım var olan vatozu ister siz yapay seleksiyon deyin ister (ben biz)  genetik müdahale diyelim albino ve longfin hale getirmek onu farklı bir tür yapmazzzzz.

Bunun dışında bu konuda daha farzla konuşmayı gerekli görmüyorum.

Düzeltmeniz gereken tek şeyi tekrar ediyorum.
L 144 ve Lda 16 kendi başına ayrı türlerdir. Litaratüre isimlendirilip girmişlerdir. Cüce vatozdan türetilmemişlerdir.



GÜVEN2012-01-09 12:33:47

Beğenenler: [T]63061,ismail sumer[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mustafa KısacıkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/10/2007
İl: Malatya
Mesaj: 274
Mustafa KısacıkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2012 16:04
           Aradan 3 aydan fazla süre geçti. Bu süre boyunca ciddi bir şekilde araştırmama rağmen hala bu türlerin nereye yani hangi sulak alanlara ait olduğunu veya doğal ortam görüntülerini bulamadım. Bir canlı türü bulunurken ve literatüre eklenirken hepimizin de kabul edeceği gibi doğadan bulunur ve kayıt altına alınır. Bu türler gökten akvaryumumuza düşmediğine göre herhalde doğadan yakalandılar ve mutlaka doğada bir yerlerde yaşıyor olmalılar. Yani mutlaka ama mutlaka birinin gidip doğada bulmuş ve fotoğraflayarak kayıt altına almış olması gerekir. Aksi taktirde literatüre doğal tür olarak geçmiş olamaz. Kendi kendime belki ben bulamıyorum diye düşünüyorum ancak sadece ben değil sorduğum hiç kimse böyle bir bilgiye veya görüntülere sahip değil; ne yerli sitelerde, ne de sizin verdiğiniz yabancı sitelerde. Eğer elinde bu tarz fotoğraf veya kaynak olan varsa paylaşması çok faydalı olacaktır diye düşünüyorum.  Bahsettiğim tarzda bilgi kaynakları ve fotoğraflar devlet sırrı olmadığına göre 3 ay da geçse 3 yıl da geçse 30 yıl da geçse eninde sonunda ortaya çıkar diye düşünüyorum. Gerçekten merak ediyorum ama bir türlü kafamdaki soru işaretlerini giderecek kaynaklara ulaşamadım. 

               Umarım yanlış anlaşılmam ve karşılıklı olarak saygı çerçevesinde bilgi paylaşımında bulunabiliriz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GÜVENÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4250,1[/B] [C]2,2,23556[/C]
Kayıt: 06/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2190
GÜVENÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2012 09:34
L serisi 400 küsüratlı kedi balığı çeşidi var hepsi isimlendirilip litaratüre girmiş. Kaç tanesinin doğadan fotolarını gördünüz. Ben çok azını gördüm. Kısaca görüldüğü üzere kayıt altına alınması için doğadan fotolar şart değil. L 144 ve LDA 16 ayrı türlerdir. Litaratüre de ayrı türler olarak isimlendirilip girmişlerdir. Gerçi şu aralar bol bol birbirleri ile kırdırılıp farklı varyantlar çıkartılıyor Bristlenose super red'i örnek verebilirim.

Bu arada ana vatanı Paraguay demeyi unuttum.
GÜVEN2012-04-18 09:45:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

maviduslerÇevrim Dışı

Kayıt: 07/04/2012
İl: Adana
Mesaj: 55
maviduslerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2012 14:59
sanirim bu varyatalar hep cikacak ve biz asilinda bir dost besledigimizi hep unutacaz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

braweheartÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 330
braweheartÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2012 15:33
Teşekkürler konu anlaşılmıştır.braweheart2012-11-20 21:08:03

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yeltekinÇevrim Dışı

Kayıt: 18/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 34
yeltekinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2013 01:16
L144 düz kuyrukla    L144 tül kuyruk çiftleşiyormu ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ismail sumerÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 355
ismail sumerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2013 12:44
[QUOTE=yeltekin]L144 düz kuyrukla    L144 tül kuyruk çiftleşiyormu ?[/QUOTE]

Evet çiftleşir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yeltekinÇevrim Dışı

Kayıt: 18/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 34
yeltekinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2013 22:47
Geçen gün l144 longfin satışı yapan bir abi  baya ısrarla hayır çiftleşmiyor biz denedik dedi lakin   tül ana  babadan bile düz kuyruk çıkıyor ?  ozmn niye çiftleşmesin

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yakaryusÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]12659,1[/B] [C]2,3,26181[/C]
Kayıt: 17/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 959
yakaryusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2013 23:04
[QUOTE=yeltekin]L144 düz kuyrukla    L144 tül kuyruk çiftleşiyormu ?[/QUOTE]

Çiftleşir fakat yavrular düz L144 çıkar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yeltekinÇevrim Dışı

Kayıt: 18/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 34
yeltekinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2013 11:00
Son sorum siyah göz albino vatoz  diye birşey varmı ? benim bildiğim albinoysa vatoz kırmızı  hatta beyaz prnss   lepistes  bildğm  akvarym canlılarında bu şekilde

hobide benden daha deneyimli , iş yerimdeki arkadaş yok  ben besledim siyah gözlü albino vatoz var demekte.

Sonuç olarak siyah gözlü sarı ,beyaz  (albino) vatoz varmı ?  L144 düz kuyrukmu bu hayvan

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

farukkaanÇevrim Dışı

Kayıt: 13/04/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 52
farukkaanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Eylül 2014 01:00
peki yavrularda en erken nasıl anlarız ne olduğunu


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ismail sumerÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 355
ismail sumerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2015 09:23
Uzun aradan sonra yeni edindiğim 2 erkek 4 dişi L 144 longfin' ler yeni heyecan [:3]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir