LED Aydınlatma sistemi hakında...


serdemÇevrim Dışı

Kayıt: 27/03/2006
İl: Sakarya
Mesaj: 62
serdemÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2010 01:32
LED ışıklandırma sistemler ile ilgili olarak, gerek bu forumda, gerekse diğer referans forumlarda bir çok başlık açılmış durumda. Ancak bu başlıklar altında yapılan müzakerelerde çok da kaliteli bir bilgi akışı mevcut değil maalesef.
Herşeyden önce, bilindiği gibi LED aydınlatma sistemleri hem düşük enerji sarfiyatlar, hem de uzun ömürleri sayesinde evlerimizde, iş yerlerinde ve hatta sanayiide bir çok alanda kabul görmüştür.
Bunca alanda başarıyla uygulanmakta olan bir aydınlatma seçeneğinin, akvaryumlarımızda da uygulanabilirliği üzerine yaptığım kısa araştırmam sonunda, odaklanma problemi, ışıma süreleri gibi bir takım sorunlara rastladım.
Sanırım bu problemler aşılabilir. Ancak çok daha önemli olan sorun Işınım Spektrumları.
Bilindiği gibi halihazırda kullanılan Floresan tipi aydınlatmalar özellikle kırmızı ve mavi ışın verme özellikleri sayesinde hem bitkilerimiz, hemde balıklarımız üzerinde olumlu etkileri var.
Bir alman sitesinde rastladığım tabloya göre,

Standart basit beyaz LED


LED ışın değerleri daha çok mavi ve yeşil merkezli.
Buna göre;
Eğer uygun bir şekilde (odak problemlerini çözerek) LED sistemini tankımıza entegre edersek ne gibi bir sonuç alırız ?

Şimdiden teşekkürler,
Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SarumanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/02/2007
İl: Ankara
Mesaj: 869
SarumanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2010 21:35
Tuzlu su forumlarını ve sitelerini takip ederseniz Led armatürler hakkında tahmininizden daha çok ilerleme kaydedildiğini görürsünüz. Belirttiğiniz odaklanma sorunu, çeşitli açılara sahip Lensler sayesinde kolaylıkla hallediliyor.Bu lensleri led satan yerlerden temin edebilirsiniz.
 
Led armatürlerin şu an için en büyük dezavantajı, çok yüksek maliyetleri.Kaliteli bir led ve lensi 1,5 dolardan başlamakta, tek bir led ve lensin toplam da 3 dolar olduğunu düşünürsek, kasa ve diğer ekipmanlar ile birlikte 100 cmlik standart bir akvaryum için, 500 ila 750 TL lik bir fatura çıkmış olur ki; bu fiyat Kendin Yap fiyatıdır.  
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RAPTOR666Çevrim Dışı

Kayıt: 05/07/2006
İl: Bursa
Mesaj: 384
RAPTOR666Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2010 17:12
Aslında fiyatlar son 1 senedir oldukça makul seviyelerde Gökhan beyin bahsettiği ledler power led olarak geçiyor  şu sıralarda 1 dolardan led ve 0.5 dolardan da lens bulmak mümkün 1w power ledlerden kullanarak 1mt lik standart bir akvaryumu aydınlatmak için ledlerde ışık kaybı çok düşük olduğundan 20-25 adet led  fazlasıyla yeterli olur diye düşünüyorum bu ledler içinde 9 amperlik bir SMPS iş görür onun fiyatı da yaklaşık 30-35 liradır 

Ben 40x40x70h akvaryumumda yükseklik fazla olduğundan 12 derece açılı standart 5 mm led kullandım yaklaşık 70 tane beyaz 70 tanedesıcak beyaz led var ( bunlar power led değildir yanlış anlaşılmasın yoksa 140 power led le mahalle aydınlatılır :D )  SMPS den voltajı düşürdüğüm zaman yaklaşık 14w elektrik tüketimi var ve ışığı bence mükemmel

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir