Led yapma


c.cakirÇevrim Dışı

Kayıt: 27/07/2013
İl: Konya
Mesaj: 199
c.cakirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2013 22:01
Işık daha fazla ama kelvin değeri lümeni falan tabi ki florasan gibi değil. Harcadığı elektrik ise hemen hemen sıfır (Günde 4 saatten ayda elektrik faturama 2TL geliyor bendeki led.). Metresinin fiyatları 3TL den başlar ama bunlardan almayın. Silikonlu şerit led alın ki nem kapmasın. Silikonlularda metresi 5 TL gibi ortalama olarak başlar 10 TL ye kadar var. İç mekan dış mekan fark etmez. Sadece 3 çipli silikonlu şerit led olarak alacaksınız. Metreyi 0.4 ile çarpıp akımı hesaplayacaksınız(Örn. 8 metre aldım diyelim. 8x0.4= 3.2AMPER) 3 ampere laptop adaptörleri var mesela 25-35 TL gibi bir fiyat. Bunun yerine mesela 1 amperlik 4 adaptör alıp ledleri 2şer metre olarak kesip 4 ayrı adaptörle kullanırsanız hem loş ışıklı ortam hem orta seviye hem yüksek seviye gibi seçenekleriniz olur hemde adaptör parası daha uyguna gelir. Adaptörün ucunu kesip içindeki kabloların uçlarını şerit ledin ucundaki yerlere lehimleyebilir ya da sıkı bir şekilde elektrik bandı ile bantlayabilirsiniz (lehim daha iyi olur ama.) 

Bu arada akvaryum uzunluğunuz 1m genişliği de 40 cm olarak düşünürsek 2 metre led yeterli (malavi türleri için.) Bu 2 metreyi de 1er metre olarak ayrı adaptöre bağlarsınız ışık seviyesini istediğiniz gibi ayarlarsınız.

TEKRARDAN BELİRTEYİM: Bitki akvaryumuna kullanmamalısınız. İlla ki led istiyorum bitkili tankıma derseniz POWER LED almalısınız ki tanesi 15-20 TL lerden başlıyor 4-5 tane aldığınızda birde bunun için bir trafo (adaptör diyebiliriz bir nevi.) parasını da katarsanız florasan alın daha iyi. (uzun vadede elektrik faturasında led kendisini amorti eder ama UZUN vadede.) 

Ledleri renkli kullanacaksanız görselliği bozmaması için ŞAHSİ fikrim olarak kabaca 1 renkli lede 3 beyaz led şeklinde bir oranlama yapın derim. Mesela yarım metre kırmızı , yarım metre yeşil kullanacaksınız. Bunun yanına da 2-3 metre kadar beyaz takın derim. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Omer84Çevrim Dışı

Kayıt: 19/07/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 65
Omer84Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2013 22:51
Şöyle bir konu açmıştım
 ama önemli değil buradan ööğreneyim. Bitki için niye önermiyorsunuz. Işık yeterli değil mi yoksa yosun mu yapıyor nedir?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

c.cakirÇevrim Dışı

Kayıt: 27/07/2013
İl: Konya
Mesaj: 199
c.cakirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2013 00:08
Bitki için gereken ışık watt değildir sadece. Işığın dalga boyu ve renk sıcaklığı önemlidir bitkinin fotosentezi için. Bunu da ledlerle sağlayamazsınız. Hatta birçok florasanla bile kısmen sağlayabilirsiniz. Piyasada ucuza da florasan var pahalıya da. Bunun marka fiyatından ziyade kelvin değerlerine göre fiyatı değişmektedir. Forum içerisinde Aydınlatma , Işık özellikleri şeklinde birçok konuda bilimsel veriler mevcut. Kapsamlı olarak araştırıp ona göre ürün kullanırsanız daha sağlıklı olur. Ledler ile bir süre sonra bitkilerde çürüme yaşarsınız. Tanka CO2 vermeyin gübre de yapmayın ama ışığınız doğru ışıksa bitkileri büyütebilirsiniz. Ekstradan CO2 ve gübre takviyesi ile daha iyi sonuçlar alırsınız. Zaten buna göre Low tech hi-tech kavramları oluşmaktadır. Burası pek yeri olmadığı için ve açıkçası bilimsel verileri ezbere bilmediğim için ayrıca bitkili tanklar ve aydınlatma konusunda çok profesyonel birisi olmadığım için yazdıklarımı sadece özetin özetlenmiş hali olarak alıp yukarıda söylediğim konularda daha çok araştırma yapmanızı öneririm.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir