Lepistes Ler Hakkında Herşey


Enees24Çevrim Dışı

Kayıt: 01/07/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 136
Enees24Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2018 07:52



Öncelikle lepistes hakkında birkaç bilgi ile başlayayım.

1) Balığımız canlı doğuranlar kategorisinde yer almaktadır. Buda doğum esnasında bir işlem (kusturma v.b.) yapmanız gerekmemektedir kendileri doğurmaktadır.
2) Erkek dişi ayrımı çok kolaydır. Dişilerin kuyrukları daha küçük erkeklerinki ise yelpaze gibi açılması ve çok daha canlı olmalarından anlaşılır. Eğerki bu şartlar olgunlaşmamışsa kıç tarafında dişilerin kuyruğuna benzer bir yüzgeci vardır erkeklerde ise ince ve uzundur.
3) 25-28 Derece sıcaklıkta yaşarlar (ben alıştırdım 22derecede yaşıyorlar ama bunun için birçok şart var siz en iyisi bu aralıkta tutun sıcaklığı).
4) Alıştırdığınız taktirde çeşme suyunda da yaşarlar (ilk sularını hazır su olarak doldurun daha sonraki su değişimlerinde çeşmeden takviye yaptıkça alışırlar)
5) Erkek dişi oranı ise; 1 erkeğe 3 dişi olmalıdır. Bunun sebebi erkekler sürekli çiftleşmek için dişileri kovaladığından sürekli değişik dişileri kovalaması ve tek bir dişiyi kovalayıp yorgun düşmesini engellemek.
6) Doğan yavrular 6 aydan önce çiftleştirilmezse daha sağlıklı olurlar.
7) Yem çeşitlili isterler bu hayvanlar hem etcil hem otcul olarak beslenirler özellikle yavrulara protein bazlı yemler verilirse rekleri daha canlı olmaktadır. Tek çeşit yem ile beslendiğinde aşağıdaki sorunlar ile karşılaşılabilir;

7.a) Kabızlık (lepistes in baş düşmanlarından)
7.b) Tek çeşit beslenmeden dolayı vitamin eksikli dolayısıyla direnç kaybı ve erken ölümler
7.c) Renklerdeki canlılığını kaybeder.
7.d) Dişilerde yavru azlığı meydana gelir

8) Davranış biçimi barışcıldır diğer balıklar gibi yabancıları kabul etmeme huyları yoktur.
9) Dişiler erkeklere göre çok daha iridirler. Erkekler 4cm Dişiler 6cm olabilir.
10) Bir dişi en az 5 en fazla 100 yavru doğurabilir (ben şimdiye kadar en fazla 45 tane aldım 1 dişiden). Ayrıca doğurduktan sonra her ay düzenli olarak doğururlar vede bazen erkek olmadan bile doğurabilirler önceki doğumda karnında siperm kalabiliyor.
11) Çoğunlukla başlangıç balığı olarak adlandırırlar fakat başlangıç için iyi bir seçim değildir birçok detayı vardır bu balıkların.


Yaşam Alanları Hakkında Bilgiler

1) Lepistesler doğası gereği bitkili bir alanda yaşamaktadır dolayısıyla yapacağınız akvaryumda bitki olması onların daha mutlu olması anlamına vede bununla beraber alacağınız yavru sayısında artış olacaktır.
2) Bitkisiz akvaryumda beslemek onları strese sokacaktır.
3) Akvaryumda bir ağaç ve onu saran Java Moss bitkisi olursa en iyisi olabilir diyebilirim çünkü hem kolay çoğalan bir bitkidir ve yavrular için mükemmel saklanma alanı oluşturur.
4) Çok kirli suda yaşamamaları lazım (yaşarlar fakat canlılıklarını yitirirler)


Birlikte en uyumlu yaşadığı balık türleri

Kılıçkuyruk - Moli - Tül Zebra en uyumlu yaşadıkları balıklardır bunlar da tıpkı lepistes gibi canlı doğuran türlerdir. Bunun dışında bir balıkla birlikte beslemek isterseniz yavru olarak alın ikisinide alışsınlar öyle büyüsünler.


Doğum belirtileri ve Doğum zamanı

Hamilelik belirtileri;
1) Balık normal halinden daha fazla şişmiş bir hal alır balığa üstten bakınca yanlara doğru genişlediğini göreceksiniz.
2) Hamile balığın kıç tarafı kararmaya başlar
3) Erkekler daha çok diğer balıkların etrafında dolaşmaya başlar (doğum anı yaklaşınca tam tersi)

Doğum 'a yakın;
1) Balık iyice şişmiş tabiri caizse sırtının üst tarafında çıkıntı oluşmuştur iyice.
2) Kıç tarafı artık iyice kararmıştır dikkatli bakınca yavruların gözleri görülür.
3) Kıçı dışarı doğru çıkmaya başlar ve doğum bu belirtiden itibaren çok yakındır balığın ayrılması gerekir çünkü lepistes yavruları yiyen bir balık yavruluğa alınmalıdır.



Yavru ve Yetişkin Besleme Yöntemleri

Aşağıda yazdıklarım hazır yavru yemleri haricinde evde yapabileceğiniz ve bence daha sağlıklı yöntemlerdir.

Lepistesler bezelye - salatalık - ıspanak gibi bitkilere bayılırlar bu yüzden hem yavrulara hem yetiskinlere verilmesi gerekir haftada bir en az.

Gelelim yavru besleme şekline:
Şuan kendi yaptığım bir yöntemle başlayayım. 1 yaprak ıspanağı damarlarından ayırarak 15dk yağsız tuzsuz haşlıyoruz. haşlanan ıspanağı küçük parçalara bölüp verirseniz büyükler için ideal fakat yavrular için bunu nerdeyse iğne ucu kadar küçük parçalara bölüp vermemiz en sağlıklısı.

haşlanmış ıspanak hemen kendini bıraktığı için en ufak darbelerde zaten parçalanıyor ve siz bunu küçücük parçalar haline getireceksiniz daha sonra ise kurutmanız önerim çünkü direk öyle attığınızda suyun rengini çok değiştirir.
bu arada ıspanağı parçalarken çıkan yeşil sıvıyı ayırın bir peçete vs ile alın ki suyun rengini etkilemesin.

kuruttuğunuz ıspanağı yavruların bulunduğu yavruluğa her yavruya yavrunun baş kısmının yarısı kadar düşücek şekilde atın bunu haftada 2 gün yapın yavrulara.

normal yemi de dediğim küçüklüğe getirip verebilirsiniz fakat fazla atmayın yavrulukta küflenmesinler yenmeyince

üstte yazdığım yöntemi bezelye için de uygulayabilirsiniz. yine yetişkinlerde sever bezelyeyi onlarada verin vede bezelyenin dış zarını ayırın yemezler.

salatalığı haşlayıp yada haşlamamak size kalmış direk de atabilirsiniz yetişkinlere verin salatalığı yavrular pek yemiyor vede yarım bir salatalık atıp ertesi gün salatalığın yenmeyen kalan kısmını akvaryumdan alın.



Yetişkinlere özel olarak;

Yem çeşitliliğini unutmayın et bazlı yemler de verin arada ne kadar çeşitli yem o kadar dengeli bir beslenme bunun yanında renklerde canlılık + fazla yavru olarak size dönecektir.




LEPİSTESLERDE KABIZLIK

Bu yazdıklarımı üstte söylediklerimi yapan kişilerin okumasına gerek yoktur.

Lepisteslerde kabızlık yem çeşitliliği olmadığından kaynaklanır öyle ki dişiler kabızlıktan öyle şişer ki hamile zannedersiniz.
bunun en büyük belirtisi ise uzun kakalardır kendi boylarının yarısından uzun ve kalın kakalar kabızlığın baş belirtisidir.

bunu aşmak için ıspanak veya bezelye haşlıyıp verebilirsiniz eğer kabız lepistes varsa 1 haftada 4 kez 1 er gün arayla yapın durum düzelince haftada 1-2 ye düşün.





LEPİSTESLERDE HASTALIK

Bu hayvanlar kolay kolay hasta olan bir tür değildir fakat dışardan gelen bir balık bir süs vs gibi şeylerden mantar kapma olasılığı vardır.

eğerki bir lepistes mantar kapmışsa;
ilk olarak kuyruğunda beyaz benekler çıkar
ertesi gün kuyruğunun tamamı yada 4/3 ü dökülür
3. gün ise derisinde küçük kabarcık şeklinde beyazlıklar oluşur bundan sonraki dönem kritikdir aşağıdaki yönergeleri izleyiniz.

eğerki 3gün müdahale edilmemişse diğer balıklara da bulaşmış olma ihtimali yüksektir özellikle erkekse dişilere sürtünmüş ve bulaştırmıştır.


mantar bulaştıran şeyin yada balığın direk akvaryumdan çıkarılması bir balık ise ayrılması gerekir.


mantar bulaşan balıklara yapılması gerekenler;

mantarlı balık ayrılır ve temiz bir suya alınır ve ilaç alınıp suyunun ilaçlanması gerekir tavsiyem size (mikofish) ürünüdür daha önce çok hayat kurtardım bu ürünler.

balığı ayırıp bu ilaçtan suyun çokluğuna göre damlatıyoruz(üstünde ölçüsü yazar) hergün suyunu değişip hergün bu ilaçtan damlatıyoruz

ayrıca tane tuz alıcaksınız top şeklinde şu tuvalete atılan ernetlere benzer(onlardan değildir ama hata yapmayın) yine suyun ölçüsüne göre içine 1veya 2 tane atıyorsunuz hergün

bu şekilde üstündeki mantarlar geçene kadar ayrı bir kapta yaşacak malesef hastalıklı balık.


ayrıca bunları yapmak yetmez 3 gün boyunca asıl akvaryumunuza da aynı işlemleri yapacaksınız fakat ana akvaryumunun suyunu komple değil 3/1 i kadar değiştirin ve her değiştirmeden önce filitrenizin içindeki süngeri imkanınız varsa değiştirin yoksa önce suyla yıkayıp temizleyin daha sonra 20dk kadar kaynatıp geri takabilirsiniz (tabi filitreyi komple sudan geçirmenizde de fayda var)

ve son bir not belirteyim: akvaryumunuzda bitki varsa içine tuz atmayın yazık olur hepsi ölür sonra benden bilmeyin


haftada 1 dip çekmek gerektiğini biliyorsunuzdur ama bu mantar olayında 3gün su değişirken dip çekerseniz sizin için iyi olur.

biraz cani gibi görüneceğim ama mantar bulaşan balığı ana akvaryuma geri almamanız ona da ilaçlı tedavi yapmanız gerekiyor yada direk aldığını yere götürün veya en son çare çöp



Aklıma gelenler şimdilik bu kadar daha sonra aklıma geldikçe ekleyeceklerim olacaktır

Saygılarımla


SORACAĞINIZ HERŞEYİ ÖM OLARAK DEĞİLDE BURDAN MESAJ OLARAK ATARSANIZ DİĞER MİSAFİRLERİMİZE DE KILAVUZ OLMUŞ OLUR[:iyi:]


[EDIT]Enees24,2018-07-12 07:53:19[/EDIT]

Beğenenler: [T]203164,ers1905[/T][T]203368,sertaca[/T][T]191426,lojistisyen[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir