lepistes moli plati beyaz benek


aydın04Çevrim Dışı

Kayıt: 11/01/2014
İl: Adana
Mesaj: 174
aydın04Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2014 13:39
 Merhaba akvaryumda plati moli ve lepisteslerim var dün farkına vardığım beyaz benek hastalığının. Önce gittim akvaryuma kaya tuzu döktüm ama içim rahat etmedi ve gittim metilen mavisi aldım. İç filtredeki süngeri çıkardım. Talimatlara göre mentileni ekledim.  İlk akvaryumum olduğu için acemilik işte ısıtcı sabit ve 28 derece derec ne iniyor ne de çıkıyor şimdi başka ne yapmamı önerirsiniz?
Not: Balıklarımı kaybetmemek için elimden geleni yapmaya hazırım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TevezÇevrim Dışı

Kayıt: 26/04/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 52
TevezÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2014 23:06
Akvaryumum kurulalı 1ay olmuşken, akvaryumumda yaşadığım beyaz benek hastalığıyla ilgili tecrübemi paylaşmak istiyorum. Bu yöntemleri uyguladım ve kayıpsız atlattım, bu konularda çok daha tecrübeli arkadaşlar vardır ama benim akvaryumumda başarıyla sonuçlanan yöntemi, faydası olabilmesi açısından paylaşmak istiyorum.
Akvaryum kurulumunu, internetten araştırdığım kadarıyla elimden geldiğince uygun yapmaya çalıştım. Suyu 8 gün dinlendirip filtre ve havalandırmayı sürekli çalıştırdım. Su hazırlayıcı ve bakteri kültürü kullanmadım, orta kalite donanıma ve 140 litre kapasiteye sahip akvaryumuma8. Gün sonunda 9 adet rasbora ve 5 adet kiraz barbus ekledim 1 tane de elma salyangozu. 10 gün kadar sonrasında 11 adet neon ve 4 adet daha rasbora ekledim. Düzenli ve hassas şekilde dip çekimlerini ve su değişimlerini yaptım fakat sanırım son aldığım rasboralardan biri hastaydı. Kıyamadım attım akvaryuma, solungaçları kızarıktı ağzını açıp kapatıp duruyordu çok sakindi ve yeme ilgisi çok azdı. Beklesin iyileşir dedim ama öyle olmadı. Ayrıca akvaryumcu bu balığı yakalarken zorlanmamıştı yakalama kepçesiyle tuttuktan sonra söyle bi baktı ve attı torbaya.
Bikaç gün sonra rasbora öldü ve 2 rasborada daha beyaz beneklere rastladım, araştırma yaptım ve dolu bilgi vardı hepsi farklı görüşler ve kafam karmakarışık oldu. Uzman tvde bi video var, orda bilgili gibi gözüken bi adam videoda, beyaz benek hastalığının gayet normal ve geçici olduğunu her akvaryumda olabileceğini sadece sıcaklık değişimlerine dikkat edilmesi gerektiğini ve hastalığın kendiliğinden geçeceğini söylüyor. İnternette yazılanları dinlemeyip adamı dinledim geçer herhalde dedim. Sıcaklığı 28 dereceye getirip 4 5 gün bekleyeyim dedim. Bu arada dip çekimini ihmal etmedim. 4 5 gün sonra baktım ki balıkların 4 te 1 i kaşınıyor yarısına yakınında solungaçlar kızardı, beyaz benekli balık sayısı 4 e çıktı ve genel bi durgunluk vardı. Ağzını açıp kapayanlar, kuyruklarında beyaz lekeler renk solmaları yüzmede gariplikler akvaryum felakete gidiyordu.
İnternette gördüğüm farklı fikirler sonrasında ilaç kullanmaya karar verdim, çok farklı görüşler var ama ben bu yolu seçtim. Bitki var ilaç kullanma sıcaklığı arttırma diyenler, akvaryumu en baştan kur diyenler, ilaç kullanırsan biyolojik denge mahvolur hepsi ölür diyenler ve daha birçok görüş, hepsine saygı duyuyorum tabi.
Sıcaklığı 26 ya getirip 2 gün bekledim, bitkiler biraz kendine gelsin diye ışığı yoğun tuttum ve dip çekimi ve su değişimi yaptım bu 2 gün içerisinde. Sıcaklığı kademeli olarak 29 a çıkardım.Hastalığı ilerlemiş balıkları tek tek yakalayıp bir tasın içinde tuzlu su banyosu yaptırdım. Bildiğiniz evdeki tuz ve akvaryumdan aldığım suyla. Yaklaşık 1 su bardağı suya 1 kaşık tuzu karıştırdım, kepçeyle yakalayıp kepçeden çıkarmadan tuzlu suya soktum,( balık bi süre sonra yan dönüyor ) döndükten sonra 2 3 saniye daha bekleyip akvaryuma geri attım. Bu esnada ölen olmadı ve akvaryuma geri koyduktan bir süre sonra kendilerine geldiler. Biraz bekledim ve yemlerini verdim. Dış filtre aktif karbonu çıkardım ve dış filtreyi kapadım havalandırmayı hiç kapatmıyorum zaten. Su seviyesini 100 litre civarına getirmiştim dip çekimi yaparken. Bitkileri çıkarmadım ve biyo ichthyo ilacının tamamını akvaryuma döktüm. Kullanma talimatında 100 litreye tamamı denk geliyordu. Işıkları kapattım ve sonucu bekledim. 1 gün boyunca dış filtreyi açmadım, ışığı yaklaşık günde 2 saat açtım bitkiler için. 1 gün sonra dış filtreyi açtım, yemlemeyi normal zamana göre yarıdan biraz daha fazla yaptım 3te 2gibi. 3. Güne kadar yemleme hariç hiçbişey yapmadım. Balıklarda gözle görülür şekilde gün geçtikçe gelişme izledim, oyun oynamaya gezinmeye başlamışlardı iştahları arttı hareketleri fazlalaştı ağız açıp kapamalar ve solungaşlardaki kızarıklıklar iyice azaldı. 3 gün tamamlandığında yuzde15 20 civarı su değişimi yaptım. 4. Gün filtreyi temizledim sadece süngeri temizlemedim aynen geri koydum. Yeni aktif karbon ve zeolit ekledim. 4. Gün sadece bir tane kaşınan balık gördüm o da daha sonra kalmadı. Su şimdi cam gibi ve düzenli su değişimi dip çekimine devam ediyorum.
1 tane balığım dahi ölmedi ve gidici gibi görünen renk falan kalmayan olduğu yerde sallanan balıklar bile iyileşti.
Elma salyangozu ve cüce vatozlar da zarar görmedi, bitkilerden sadece çok narin yapraklılar biraz yıprandı ama toparlandılar.
Bunu bir standart olarak göstermek istemedim, ukalalık ya da bilirkişilik gibi de algılanmasın. Eğer ki balıklar başka tepkiler verseydi duruma göre başka yöntemler deneyebilirdim, çünkü farklı balıklar farklı tepkiler verbilir.
Saygılarımı sunar sağlıklı balıklar dilerim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cscsshcsÇevrim Dışı

Kayıt: 15/11/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 166
cscsshcsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2014 12:38
merhabalar,geçmiş olsun,beyaz beneğin doğru uygulandığında gayet basit bir tedavisi vardır.beyaz benek tehişisi kesin ise.ısıyı kademeli 30 a çıkarıp sabitleyin.kaya tuzu  dökmüşünüz nasıl döktüğünüzü bilemiyorum ama şu yöntemle daha etkili sonuç alabilirsiniz; akvaryumdan alıcanız yaklaşık bi çay bardağı suyu 50 lt e bi tatlı kaşığı tuz yeterli olur ve diğer hiç bir canlıya zarar vermez.bi çay bardağı suyun içinde yaklaşık 3 - 4 dak. karıştırınız.beyazımsı olucak su ve bunu suyu akıntının oldu yerden yavaşça akvaryuma ekleyın .ıyı bır gozlem de gerekıyor.hastalığın tamamen canlılardan kalktığını gorunce dip çekımı yaparak ısı yıne kademelı olarak 27 e ındırıp sabıtlemenizi öneririm.geçmişolsun .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir