Lepistes Ölümleri sebebi ne olabilir?


oguzgunÇevrim Dışı

Kayıt: 11/03/2012
Mesaj: 78
oguzgunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Eylül 2012 23:46
Merhaba
Akvaryumum 200 lt. Bitki olarak Eledeo, tilki kuyruğu, gül, çam bulunmakta. Balık türleri olarak 23 adet kendi ürettiğim 4 cm boyunda kılıç, 3 adet yetişkin kılıç ve 40 a yakın 1,5 cm boyunda gene kendi üretimim kılıç yavruları var. 30 a yakın 3,5 cm boyunda kendi üretimim moli, 2 adet 1e 1d velifera, 2 adet 1e 1d plati bulunmakta. 80 e yakında lepistesim vardı. Kendi üretitmimdi gene. Erkekler tam yetişkin boya ulaşmıştı rengiyle vs. dişilerde erkek boyundaydı. 40e 40d gibi birşeydi. 15 gün izne gidip geldiğimde 80 lepistes sayısının 15 e falan düştüğünü gördüm. Bütün lepistesler kafası yenmiş olarak dipte yatıyordu. 1 adette bitki çöpçüsü vardı ve onun yapmış olabileceğini düşünerekten akvaryumdan aldım yerine 3 yetişkin lepistes ekledim. Kalan Lepistesler 2 erkek 10 kadar dişi idi. eklediğim yetişkinler ise 3 erkek 1 damızlık dişi lepistes idi. 2 gün sonra eklediğim bu 3 erkeğide ölü olarak buldum. 2 gün sonrada dişi hamileydi doğuramadı ve gövdede sanki ici donmaya başlar gibi sekil alıp öldü. birkaç gün sonrada kalan dişi lepisteslerin hepsinin öldüğünü gördüm. tek erkek lepistes kaldı. oda az önce öldüğünü gördüm. bir türlü sebebini tespit edemedim. ölenlerin hep öldükten sonramı ölmeden mi bilemiyorum yaralanmış olduğunu gördüm. yani akvaryumda lepistesleri birsey yok ediyor. ama tespit edemiyorum. Sebebi ne olabilir acaba? Diğer tür balıklar gayet sağlıklı ve ölüm olmuyor sadece lepistesler 1 ay kadar sürede hepsi öldü. yetişkin boyuta geldikten sonra. sonradan eklelen yetişkinlerde enfazla 3 gün dayanabildi. Yardımlarınızı bekliyorum. Teşekkürler.

Ekleme yapmak istiyorum. 4 adette tül zebra ve 4 adet neon balığı bulunmakta. tül zebrada 5 adetti oda 1 adeti ölü buldum. 3 adette 1,5 cm boyunda kendi üretimim plati yavrusu bulunmakta.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

XauPauÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/09/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 101
XauPauÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2012 00:35
Balıklarınızdan biri  lepistes yemeyi öğrenmiş sanki. Sayılarda bir yanlışlık yok değil mi ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oguzgunÇevrim Dışı

Kayıt: 11/03/2012
Mesaj: 78
oguzgunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2012 01:02
Hayır herhangi bir yanlışlık yok.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2012 22:27
Geçmiş olsun. Şu akvaryumun resmini paylaşırsanız mutlu olurum (meraktan bu, büyük bitkili canlı doğuran tanklarının hastasıyımdır).

Gelelim sıkıntıya, havalar soğumaya başladı ve son yılların en başa bela hastalığı akvaryumlara ulaştı. Bu zamandan sonra asla ve asla dışarıdan balık almayın, başka bir akvaryumdan malzeme almayın... Dışarıyla irtibatı kesin. Lepistesler yıllardır bu zamandan yaz'a kadar hastalık taşıyorlar ve tedavisi yok. En kaliteli ilaçlar bile hastalığı yavaşlatmaktan ileri gitmiyor. Bu bakteriyel bir hastalık. Salgın şeklinde ve özellikle lepistesleri birer birer deviriyor. Isıtıcınızın sağlam olduğundan emin olun. Sıcaklığı 25'ten aşağı düşürmeyin. Suyu daima temiz tutun. Filtre içindeki malzemeleri ya' kaynatın, ya da tamamen değiştirin (bu mutlaka gerekli). Sıcak suya tutmak bile yetmez, kaynaması lazım. Berbat bir hatalık çünkü, kolay kolay yok olmuyor ve filtre malzemelerinde uzun süre yaşıyor.
Bunları yaptıktan sonra yerli üretim olan, hiçbir hasta balığın bulunmadığı bir akvaryumdan alacağınız hamile lepisteslerle yeniden kendi balıklarınızı retebilirsiniz. Ama sağlıklı balık bulmak zor. Profesyonel lepistes üretimi yapanlar bile bu hastalıktan muzdarip. Seranın baktopur'unu kullanmalarına rağmen yine hastalık var, sadece yavaş ilerliyor ve bu sırada üretici balıkları elden çıkarıyor ve zararını indiriyor. Akvaryumcular ve hobicilerde de bu hasta balıklar ölmekle kalmayıp hastalığı bulaştırıyor. Bence uzunca bir süre akvaryumcudan balık almayın. Lepistes besleyen ve hastalık bulaşmamış olan akvaryuma sahip hobicilerden alışveriş yapabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

XauPauÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/09/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 101
XauPauÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2012 00:01
Bu sadece lepisteslerimi etkiliyor. Yoksa aynı akvaryumda bulunan bir başka canlıdoğuranı etkiler mi ? 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2012 09:00
Lepistes ve Endler'lere çok çabuk bulaşıp çok hızlı yayılarak öldürüyor bu hastalık. Moli, plati, kılıçkuyruk ve veliferalarda ise çok nadiren görülür. Bu hastalığa karşı onlar daha dirençlidir ve kendi kendilerine bu hastalığı yenerler. İlerleme bile göremezsiniz. Kaliteli yemlerle beslenen ve temiz tutulan akvaryumlardaki moli-velifera-plati ve kılıçkuyruklar hastalığa karşı çok daha dirençli olur ve sıkıntı olmaz. Bazen yavrularda görülebiliyor, onlar daha hassas oldukları için...

Ben geçen yıl aylarca bu hastalıkla baş etmeye çalıştım, inanın bir hastalık dönemi boyunca yüzlerce balığımı kaybettim. İnatlaştım ama sadece bir kaç balıkla bu dönemi atlattım.

Ekstra korunma yöntemleri de söylemeliyim;
- Satın alınan lepistesler ve endler'lerin bu hastalığa yakalanmaması neredeyse imkansız. Kendi yavrularınızdan oluşan koloniler üretmelisiniz, kendi akvaryumunuzda doğmuş büyümüş balıklar çok daha dirençli oluyor.
- Isı değişimlerinden mutlaka korunmalı, suyun soğumasına izin verilmemeli.
- Havalandırma zayıf olmamalı.
- Akvaryum daima temiz tutulmalı ve filtre malzemeleri çok sık süre ile temizlenmeli. Eğer hastalık görülürse ve tüm çabalara rağmen bulaşmaya ve ilerlemeye devam ediyorsa;  hastalığın yerleştiği önemli yerlerden biri de filtre malzemeleridir. Böyle bir durumda filtre malzemelerini değiştirmek ve filtreyi iyice temizlemek çok faydalı oluyor. Değiştiremeyeceğiniz malzemeler ollursa (biyotop ve seramik halkalar gibi) onları da kaynatarak arındırmalısınız.
- Ne olursa olsun akvaryum içinde ilaç kullanılmamalı. Bu bir bakteri hastalığı olmasına rağmen bakteri ilacı kullandığınızda hastalık kaybolmuyor. İlaç yetersiz kalıyor. Ama biyolojik düzen bozuluyor, çoğu ilaç bitkileri öldürüyor, yararlı bakteriler ölüyor. Böyle dengesi bozuk bir akvaryumda balıklar hastalıklara karşı çok daha hassas olurlar. İlaç ile tedavi yapacaksanız mutlaka karantine akvaryumu kullanılmalı...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir