Lepistes ve S.P ?


mrlion83Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/11/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 495
mrlion83Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2013 22:16
[QUOTE=kayiboyu]Umut günay kardeşim mesajının birinde SP leri zevk vermeyen balık şeklinde yorumlayıp canlı doğuranları övmüşsünüz. Diğer mesajda kıyaslamayı bakım zorluklarına çevirmişsiniz. Yalnız istatistiklerde bir hata var. Bakımla ilgili saydıklarınızın hepsi canlı doğuranlar için değil bitklier için. Işıklandırma, gübre hepsi bitkiler için. Yavrusunu koruma fıtratına vatozu örnek vermişsiniz oda zaten canlı doğuran değil. Canlı doğuranlar oldukça basit balıklardır. Renk kıyası yaparkende hata yapmışsınız Canlı doğuranların genelini cichlidlerin 1 türüyle sp ile kıyaslamışsınız. 33 bin cichlid türü olduğunu ve her türün nerdeyse onlarca değişik varyatesi olduğunu unutmayın. Canlı doğuranları oldukça geride bırakır iki taraf içinde genelleme yaparsak. Neyse zevkler tartışılmaz tabi bende bitkili akvaryumda canlı doğuran beslerken haz duyuyordum. Ama sadece bir kıyasta ben vereyim. Cichlidler kolay kolay hastalanmaz ve dirençli balıklardır zor tedavilere bile cevap verir. Canlı doğuranlar ne olduğunu bile anlayamazsınız patır patır ölmeye başlarlar ve bakarsınız ki 50-100 balıktan bile sadece 3-4 günde elinizde 2-3 tane kör topal kambur balık kalmış. ve akvaryumu balkona koyarsınız.
 
Gelelim arkadaşın sorusuna. Lepistes ve SP (ve diğer cichlidler) yaşamazlar. Akvaryumunuz 150 litre civarıysa cichlid tavsiye ederim. İster karma ister tek tür. Ama 40-50 litre bir akvaryumunuz varsa canlı doğuran tavsiye ederim.
[/QUOTE]

bilgi çoğaldıkça güzeldir. sanırım arkadaşın tezi için bu kadarı yeterlidir. (bence fazla bile)

+ olarak şunları söylemek isterim.

"Söyler misiniz ne zorluğu var? Suyu hazırlamak yok, (var) PH düşmüş falan sorun olmuyor, (hemde nasıl sorun oluyor) bitki falan yok, (gayet güzel bitkili ciklet akvaryumları var bknz. google) biyolojik döngü yok, (var) aydınlatmanın önemi yok,  masmavi olsa bile sorun değil,(balıklar için olmasada görsel açıdan var) nitrat artmış-büyük bir sorun değil, (sizde cikletleri kedi köpek yaptınız. nitrat nasıl sorun olmaz) ekstra gübre falan kullanmak için neden yok, (gübrenin canlı doğuranla ne alakası var) şu türle şöyle anlaşır, bu türle böyle anlaşır yok, klasik iceman yunus falan filan... (canlı doğuranlarda durum farklımı?) Farklı bir biçim yok, farklı bir renk yok, desen yok...  (yukarıda öğrendim,30.000 küsür ciklet çeşidinden istediğinizi seçebilirsiniz.) Sıfır numara silis kumu koy, üstüne bir yığın kaya doldur, suyu ekle, balıkları at, al sana sp akvaryumu... (siz bu kafayla çok spnin kanına girmişsinizdir) Su kirlenince su değişimi yaparsın, ağzı dolunca kusturursun, (kusturmanıza gerek yok bırakın yavrularını salsın) bütün aksiyon bundan ibaret.(bakış açısı tabiki. balıklarınıza ne kadar değer verdiğinizle alakalı.) Bu kadarlık yazıyla bile 10 yaşındaki bir çocuk sp akvaryumu kurup sorunsuz bakabilir. (yorumsuz) " i.aslan2013-02-16 22:30:11

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2013 09:33
Arkadaşlar ne dediğinizin farkında mısınız?
1- Canlı Doğuranlar grubu diye kısıtlamaya çalışmayın, Canlı Doğuran akvaryumundan bahsediyorum ben. İçinde bir çok omurgasız da var, kedi balıkları da var, yumurta dökenler var, bitkiler de var, hepsinin bir arada olduğu bir akvaryumdan bahsediyorum. Siz bana 30.000 çeşit ciklet diyosunuz, akıl var mantık var, hangi akvaryuma 30.000 çeşit ciklet koyuyorsunuz? Daha önce de dedim, yapacağınız şey sp, yunus, iceman, bu klasik. Tabi diğer türler de var ama 300 litrelik bir akvaryuma kaç farklı balık koyabilirsiniz ki... Ben size 100'lerce balık koyabilirim diyorum, Lepistes varyeteleri ırkları bile yeterli benim için. Her tip lepistesten 1 tane koysam zaten 300 litre bile yetmez. Siz bana gelip 30.000 tane ciklet var diyosunuz. Biliyoruz heralde cikletin ne kadar çok türü olduğunu da siz benim söylediklerimi çarpıtıyosunuz.
Bu arada cikletler dayanıklı, canlı doğuranlar hassas demişsiniz, ben de onu diyorum işte:
Yani: ciklet için bir çok hata kaldırılabilir, kolay kolay ölmez, o yüzden acemi biri bunlarla başlayıp akvaryumda tecrübelenmeye çalışır. Canlı doğuranlar da birden bire ölüyormuş. Sizin balıklarınız birden bire ölüyorlarsa belli ki daha sp'den canlı doğurana doğru olan profesyonellik ve tecrübe yolunda geride kalmışsınız. Ben size bir sürü sebep sayarım canlı doğuranların birden bire ölümleriyle ilgili. Yani cikleti öldürmeyen HATA'lar canlı doğuranları ÖLDÜRÜR. Demek ki hata yapma lüksünüz canlı doğuranlarda yok, demek ki, daha özen isteyen, daha tecrübe isteyen, daha çaba isteyen ve daha profesyonel işidir Canlı Doğuran akvaryumu sahibi olmak. Hep "hakkını vererek beslemek"ten bahsediyorum. Öyle 3-5 tane canlı doğuranı koy, kum ve iki bitki ekle yaparsanız dediğiniz gibi birden bire ölecekler. Ben yıllardır öyle toplu ölüm falan görmedim. Hatta çocukluğumda falan olmuştu zaten. Hiç bir ölüm sebepsiz değildir dimi? Hepsi sizin eseriniz.
Son mesaj zaten ofsayt... Tekrar adım adım cevap vereyim; Söylediklerimin arkasındayım. Su hazırlamak yok derken heralde çeşmeden 15 derece suyu koyup balıkları içine at demiyorum. Bu sitede bir çok arkadaşıma kardeşime akvaryum kurdum, akvaryumun suyunu doldurduktan sonra Lepistes eklemesi için genelde 1,5 - 2 ay kadar bekletiyorum, isterseniz de şahit getireyim. Cikletlerde o kadar bekliyo musunuz? Kimse beklemiyor, çünkü nitrifikasyon bakterilerinin tam olarak çoğalması ve akvaryum suyunun 1 haftada oturmasının imkansız olmasına rağmen cikletler bundan etkilenmiyorlar.
PH düşmüş sorun olmuyor - sırf lav kayası ve mangrove kökü eklendiği için topluca ölen ya da hastalanan ciklet var mı? Ben çok gördüm o şekilde besleyen ama adam hiç sorunsuz besliyor ve yavru alıyor. Asit kuyusuna atın demiyorum, çarpıtıyorsunuz yani. Bitki falan yok dedim, bitkili ciklet akvaryumlarını biliyoruz, uyduruk bir anubias, amazon falan. Bana rengarenk ve sağlıklı bitkilerin olduğu, full bitkili bir akvaryum kurduğunuzu söylemeyin, inanmam. Bu sitede bir kişi yaptı sadece bitkili ciklet akvaryumunu, ona da herkes "kemirirler, yerler" dedi. Eklediği bitkiler de belli zaten. Biyolojik döngü yok dedim, çünkü yok. Bakteriler amonyak zehirini nitrat'a çevirdiler, peki nitrat nereye gidiyor? Benim akvaryumumda bitki gübresi oluyor. Sizin akvaryumunuzda ise su değişimi ile uzaklaştırmak zorundasınız, buhar olup uçamaz. Yani bakteriler işini yapsa da bir "döngü" yok. Işık önemli değil dedim, evet görsel açıdan tabi ki masmavi bir ışığı hiç bir akvaryuma yakıştıracak değilim. Bahsettiğim şey canlı doğuran akvaryumlarının bitkileri için gerekli aydınlatma sistemi. Yani normal bir şerit led'le her bitkiyi yetiştiremezsiniz, dalgıç floresanlarla yapamazsınız. Ama Cikletler için kullanabilirsiniz.
Nitrat artmış sorun değil dedim, her ciklet besleyen su değişimlerini düzenli olarak yapıyor mu? nitrat seviyesini kontrol ediyor mu? Herkes yapmıyor, nitrat artıyor, balıklar yine de yaşıyor. Yine çarpıtıyorsunuz çünkü heralde foseptik çukuruna dönen bir akvaryumda ciklet besleyin de demiyorum.
Türler meselesi, evet canlı doğuranlarda durum farklı. Siz 300 liteye 5 farklı çeşit blaık koyunca "kalabalık oldu, kavga çıktı, yavru vermiyor" diyorsunuz, ben 300 litreye 300 farklı tip balık koyarım, hiç bir sorun yaşamam.
30.000 ciklet dediniz, yukarıda cevabını verdim. 300 litreye 30.000 ciklet koyarsınız zaten...
Cikletlerin kanına girdiğimi söylediniz? Anlamadım. Malawi akvaryumları tanıtımı konu başlığı altındaki akvaryumlara bakın isterseniz, %95'i benim dediğim gibi, sıfır numara silis kum, bir yığın kaya, su ve ciklet. Balığın habitatı bu şekilde zaten, ne kadar farklılık yapabilirsiniz ki...
"Kusturmaya gerek yok, bırakın salsın", kusturmaya gerek yoksa kimse kusturmasın o zaman, geriye pek bir yavru kalmayacağı için...
Tekrar ediyorum, 1 paragraf yazıyla bir çocuk bile ciklet yetiştirebilir  ama Canlı Doğuran akvaryumu için her zaman okumaya araştırmaya öğrenmeye ve her müdahalenin bilinçli olarak yapılmasına gerek var. Hata affetmezler, bu yüzden proesyonel işidir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

twonumberÇevrim Dışı

Kayıt: 20/11/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 116
twonumberÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2013 12:57
Hadi canım! Türkiyede 30.000 çeşit ciklet türü varmı yaw?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2013 13:11
:) Şöyle var, Tropheus diyelim, 10-15 tane alt türü var. Bu şekilde ama Canlı Doğuranlardaki gibi farklılık yok. Yani hiç bir zaman da "uzun kuyruklu sp, lir kuyruklu sp, highfin-double fin sp, tuxedo sp, leopar desenli sp, 4-5 renkli sp" falan filan olmayacak... He bu eksiklik mi, hayır tabi ki. SP, SP'dir, Mavi prenses mavi prensestir, farklılık aramazsın. Sorun şu; bir arada besleyebileceğin sayısız çeşidi olan, her türün kendine has özellikleri karakteri bulunan Canlı doğuran ve uyumlu türlerin hakkının yeniyor olması. Hem de malawi gibi düz ve rutin bir gruba karşı... Şunu anlarım:
Bitkili Discus & Tetra akvaryumu ile Canlı Doğuran & uyumlu türler akvaryumunu kıyaslarsın (yine açık ara farkla Canlı Doğuranlar önde olur ama yine de bir çeşitlilik bir gösteriş karşılaştırmış olursun). Bunu anlarım da Malawi akvaryumu ile Canlı Doğuran akvaryumu kıyaslamak...
Erkan'ın bir sözü vardı, çok hoşuma gitti:
- Canlı Doğuranları sorunsuz öldürmeden hasstalandırmadan doğru bir şekilde bakabilen herkes, diğer tüm balıkları da bakabilir.
Doğru çünkü Canlı Doğuranları anlayabilen biri için diğer balıklar kolaydır.
Kimse bana "canlı doğuranlar dayanıksız, ölüyorlar ve o yüzden malawiler daha iyidir" demesin. Önce malawilerde bir akvaryum hobisini öğrensinler, sonra canlı doğuranları araştırıp öğrensinler, tecrübelensinler ve o zaman Canlı Doğuran akvaryumu kursunlar. Ölüyorsa bu sizin tecrübesizliğinizdir, balığın kusuru değil.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

4NeuralÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2012
İl: Ankara
Mesaj: 269
4NeuralÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2013 13:12
Zevkler ve renkler tartışılmaz ama sarı prensesleri yabana atmamak lazım, kendim sarı prenseslerimi bırakıp bitkili canlı doğuran'a geçtim ve sarı prenses gördüğüm zaman içim sızlar bir balık için :) fırsatım olsa 1 akvaryum daha kurup sarı prenses besleyeceğim :) Taraf tutmayacağım tartışmaya gerek yok arkadaşımıza yardımcı olalım ama Allah'ın verdiği türleri kötülemeden :) Hayırlı hobiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Umut BaşarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2863
Umut BaşarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2013 14:55
Umut Beyin su altı canlıları başta olmak üzere hayvanlar hakkındaki bilgisi ile kitap değil ansiklopedi yazabileceğini düşünüyorum. Sürekli okuyup, araştırıp, yaşayıp, gözlemleyip ve hayal edip kendisini geliştirirken çevresindeki ihtiyaç duyan tanıdık tanımadık herkese bu derlediği bilgileri aktaran, herşeyin yolunda gitmesi için deyim yerindeyse el alem için çabalayan birisidir. Kendisi ile ne yüzyüze karşılaştım bugüne kadar ne de özelde bir sohbetim oldu. Fakat bilgilerine ve görüşlerine saygımın sonsuz olduğu gibi söylediği şeylerin de %100 doğruluğuna kefilim. Bu yazısında da doğruları aktardığını düşünüyorum. Kimsenin ne tarafı ne de taraftarıyım. Canlıdoğuran bambaşka bir dünyadır.
Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2013 15:06
Teşekkür ederim adaşım, gururlandım :) Ben tüm balıkları seviyorum, ama gördüğüm kadarıyla Canlı Doğuranların hakkı yeniliyor. Müthiş bir grup olmasına rağmen ucuz ve küçük oldukları için gözardı ediliyorlar. Bu da beni sinirlendiriyor. Bugün bir Lepistes zor üreyen ve tanesi en az 30-40 TL olan bir balık olsaydı, discuslardan bile daha değerli olurdu, herkes alıp yaşatmak için kitaplar bitirirdi üzerinde ama şimdi... Neyse...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Hanönlü37Çevrim Dışı

Özel Üye
[B]8811,1[/B]
Kayıt: 19/11/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1192
Hanönlü37Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2013 15:09
Umut bu kadar cikletleri yere vurma kardeşim biliyorsun cikletlerin bazılarıylada canlı doğuran karması yapılıyor. Senin canlı doğuranlarıda sönük bırakıcak karma ciklet akvaryumu kurulur biliyorsun. :).  Canlı doğuran karmasında kullanılan discus, melek ve benzerleride cikletdir biliyorsun. :).

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Umut BaşarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2863
Umut BaşarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2013 15:23
Ekşını seviyoruz. Bir günün diğerinin kopyası olmamasını istiyoruz. Uğraşalım her gün daha ileri gidelim diyoruz. Klişe şeyler bizim kişiliğimize ters zannediyorum. Kah lanet olsun yine sorun var diyip telaşlanmayı, kah hamile balığım doğrudu diye sevinmeyi, yavrular büyürken acaba hangi erkekten döl aldı hangi renkleri taşıyacaklar diye çocuksu bir merakla beklemeyi seviyoruz. Birgün tilkikuyruğu diğer gün lotus ekliyoruz. Gözümüzün önünde yeni açan dalları yaprakları günbegün takip ediyoruz. Yeri geliyor dün benim başıma gelen gibi kaka yapmalarını bile ufak bir çocuğun annesinin işten gelişini heyecanla beklediği gibi bekliyoruz. Eğer doğruyu yapıyorsak akvaryumu balkona kaldırma gibi bir durumumuz asla olmaz canlıdoğuran akvaryumlarında. Emek var çünkü sabırsızlığın yanında büyükte bir sabır gizli. Çabanın en hakikisi var bu tanklarda. Silis kumun üzerine taş koyunca bitmiyor gerçek bir canlıdoğuran tankı. Işığı açınca deliklerden çıkmayan balıklardan oluşan kaya akvaryumları değil bizim akvaryumlarımız. Taş akvaryumlarının seyri ne bileyim bana göre değil. Neyse kimse kimseyi anlayamaz zaten. Biz mutluyuz siz mutlusunuz. Herkesin tankı sorunsuz olsun istediği gibi olsun yeterde artar bile. Canlıdoğuranları hissetmeyen zaten hiç başlamasın. Sizler(bizler) hissetmezsek onların ruhlarını, onlar asla umursamazlar zaten bizimkileri.. En son şunu da ekleyip kapatıyorum. Pastaneden yada bi restoranttan HAZIR birşey yiyebilirsiniz. Evet güzel görünür ve lezzetlidirde. Ama birde o yediğinizi siz de yapabiliyor, siz ve sevdikleriniz oturup birlikte afiyetle yiyebiliyorsanız aldığınız haz bambaşka olur. Böyle düşünürseniz ozaman ne demek istediğimizi anlayacaksınız...
Kolay gelsin...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2013 15:26
:) Mesut abi, bitkili akvaryum cikletlerine, özellikle de Amerikanlara lâfım yok. Onların akvaryumu gayet gösterişli oluyor. Malawi'lerle Canlı Doğuranlar karşılaştırılıp malawilerin üstün olduğunu söyleyince...
___________________________________________________________________________________



Adaşım, süper anlatmışsın gerçekten. Ben bunu beceremedim işte, biraz öküzlük var bende de, senin anlatımın çok iyi oldu :) Harikasın... Tebrik ederim...



umutgunay2013-02-18 15:35:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Hanönlü37Çevrim Dışı

Özel Üye
[B]8811,1[/B]
Kayıt: 19/11/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1192
Hanönlü37Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2013 15:34

Güney ve orta amerikanların bazılarıyla karma yapılabilir ve öyle güzel seyir keyfi alırki insan bir daha vazgeçilmez örneğin bir kaç tane alıntı resimle örnek veriyim ciklet denildiği zaman bitmiyor canlı doğuranlarla karma yapılıcak bir kaç grup

 SAJİCA
 
 
RAİNBOW
 
 
 KEYHOLE
KROBİA SP RİO XİNGU
 
 APİSTORAMİREZİ
 
BOLİVİAN RAM
AKAKADUMELEKLERACARADİSCUSLAR
Ve bir kaç grup ile canlı doğuran karması yapılabilir. Cikletlerin en güzel örneklerinden bir kaçı sadece :).
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ufukbasarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/10/2012
İl: Içel
Mesaj: 504
ufukbasarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2013 15:53
[QUOTE=umutgunay]İki
bla bla bla bla bla........ sp amatör işi, Lepistes güzellik âbidesi... bla bla bla bla bla........
[/QUOTE]
 
 
[QUOTE=umutgunay]
......bla bla bla bla bla........ 
[/QUOTE]
 
[QUOTE=umutgunay]
......bla bla bla bla bla........
[/QUOTE]
 
[QUOTE=umutgunay]
......bla bla bla bla bla........
[/QUOTE]
 
İlk mesajdaki "sp amatör işi" yorumunuzdan sonra uzun uzadıya yazdığınız sp yorumlarınızın sadece ilk cümlesini okudum sonra sayfayı aşağı kaydırıp diğer yorumlara baktım.
 
Amatör işi olarak nitelendirdiğiniz sarı prenses bakımınının sadece kaba başlıklarını bile yazmanız 4-5 paragraf tutmuş. O da kötülemeye çalışmanız.
 
Ben ise size burda sarı prenses beslemesi, bakımı ve güzellikleriyle ilgili 30 sayfa yazabilirim.
 
Evimde hem canlı doğuran (özel tür lepistes ve moli) , hemde ciklet türleri besliyorum. Her birinden aldığım zevk , her birinden aldığım haz ayrı ve farklı.
 
Olayın amatör / profesyonel kısmına gelir isek ; lepistes akvaryumuma yemleme dışında haftada 15 dakika su değişimi ayırıyorum, ciklet akvaryumuma ise her gün en az 1 saat uğraşıyorum.
 
Uzun lafın kısası zevkler kişiye göre değişir, herkesin akvaryumunundan beklentisi farklıdır. Keşke başka tür besleyen kişilere "amatör" veya "inek sağan" edasıyla yaklaşacağınıza , sadece kendi beslediğiniz türün güzelliklerini belirtseniz yeni başlayacak kişiye daha çok faydanız dokunurdu.
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2013 15:57
Bla bla bla o zaman size. Okusaydınız anlardınız. Yorumlarımı Bla bla diye çeviren biri için dil dökmeye gerek yok.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kayiboyuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/12/2009
İl: Giresun
Mesaj: 1352
kayiboyuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2013 21:29
Umut konu yeterince dışına çıkmış ama cevap vermeden olmaz. Öncelikle belirteyim canlı doğuranda cichlidde besledim. Malawi, amerikan,tanganyika, vs. hepsini nerdeyse Türkiye'de bulunan çoğu türü denedim. Canlıdoğuranlarıda tamamını besledim. 425 lt bitkili akvaryumda besledim hemde. Profesyonellik dersen senin gibi herşeyi bilemiyorum(!) ama bayağı profesyonel olduğumu iddia eder ve kanıtlayabilirim. Çok profesyonel gördüm balığını topluca öldüren çok amatör gördüm 1 çift lepistesten yüzlerce oluşturan.
 
Yine kıyaslamayı yanlış yapıyorsun kardeşim. Lepistesin şunu var bunu var demişsin tropheusun 10-15 alt türü var demişsin. Düzelteyim Lepistesin 10-15 aly türü (varyatesi) var tropheusların 60 civarı. Malawilerin saysını bilmiyorum. Bildiğim 33 bin cichlid türü var. Türkiye'de değil dünyada.
 
Ben şu anda bitkili tank yaptım ve yavaş yavaş geliştiriyorum. ve cichlid besliyorum. Kribensis (1 çift) yakında Kakadu ve Agassizi (birer çift) ekleyeceğim. Bu arada rasboralarla birlikte hoş duruyor. 15 kadar da neon ekleyeceğim. Senin bitkili ile canlıdoğuranı harmanlayıp tüm puanı canlıdoğurana verdiğin gibi yaparsak yine canlıdoğuranlar sönük kalır. ayrıca cichlidler oldukça sağlam balıklardır ama odun değil. Canlıdoğuranlara ne yapıyorsan yapmak zorundasın. ben hassasiyetten bahsederken çamurda yaşar demedim. çamurda yaşayacak tek balık sazan ve lepistestir. hassaslık dayanıklılık anlamında söylenmiştir.
 
Sen düz mantık yapmışsın balık dayanıklıysa kötü nazikse iyidir, ölüyorsa bakıcı amatör ölmüyorsa profesyonel. Ne alaka. Bak bahsetmiştim benim arkadaş japon melek ve betayı aynı akvaryumda besliyor. 30 cm bir akvaryum. içinde sadece kıytırık bir iç filtre var. hayatındaki tek tecrübesi bu. Balıklar ölmüyor. gerçi ben onlara bu balıklar inadına ölmüyor diyorum ama senin mantığına göre adam profesyonel ve balıkları öldürmüyor. hemde tüm zıtlıklara rağmen.
 
Kardeş Lepistesi beslediğine değmez.
Kardeş SP beslediğine değmez.
(Bu iki yazıdan hangisi sana batıyorsa diğeride karşı tarafa batıyor mesele bu. Sen saatlerce canlı doğuran ben saatlerce cichlid anlatırım ama yinede ikimizde birbirimizi ikna edemeyiz.
 
Neyse canlıdoğuranlar dünyanın en nadide en çok profesyonellik isteyen, herkesin altından kalkamayacağı en güzel balıklardır. diğer balıkları beslemeye değmez lepistes dururken.
 
Konuyu daha fazla karıştırmadan tavsiyede bulunalım. Bırakalım arkadaş ne besleyeceğine karar versin.


http://www.akvaryum.com/Forum/415_lt_bitkili_video_k381213.asp
Buda benim bir zamanlar Low Tech bitkili ve canlıdoğuranlarım.  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir