Lepistes yavru yemeyi önleme deneyim.


Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2013 16:07
Ben sanırım derdimi anlatamıyorum :)

Arkadaşlar,
Yer yüzünde bir kaç balık türü dışında bütün balık türleri kendi yavrularını yerler, hatta yavrusunu yemez hatta yavrularına bakarlar diyen balık türleri de örneğin discus, cüce amerikan chiclid türleri bile bazen stresten bazen açlıktan bazen yavrularının sağlıklı gelişemeyeceklerini düşünüp yerler. 
Yani demem o ki, balıklara yavrularını yememeyi öğretemezsiniz. Balıklardan iç güdülerini alıp yok edemezsiniz.
Gelelim lepistes yavruları konusuna, Lepistes yavruları doğumlarından sonraki ilk 2 gün içinde tehlikededirler. Bunun sebebi de doğumdan itibaren tam bir serbest yüzüş ustalığı kazanamamalarıdır. Bu dönemde yavrular suda çırpınırcasına yüzerler. Dünyada tamamen ot obur olan balıklar dışında kalan diğer bütün etobur ve obur (hem otçul hem etçil) suda buldukları ağızlarına sığabilecek her şeyi yeme eğilimindedirler. Bir çok balık türü özel bazı sensörler , reseptörlerle donanmışlardır. Bunlardan biri de sudaki normal olmayan hareketleri sezmektir. Bu normal olmayan hareketlerin arasına da çırpınma hareketi girer. Çırpınmak, daha yüzmeyi tama başaramayan yavru balıklarda, sakat ve hastalıklı balıklarda görünen düzenli yüzememe halidir. 
yukarıdaki satırlarda bahsettiğim üzere ilk doğdukları anda lepistes ve diğer bütün balık yavruları çırpınırlar, yüzmezler. Bu da erişkin balıkların reseptörleri tarafından tespit edilir ve de o yöne hareketlenmelerini sağlar. Zaten ondan sonrası da malumunuz yavru ve sakat balıklar yem olurlar. Bu doğanın kanunudur. Bunun önüne geçemezsiniz. 
Şimdi yukarıda arkadaşımızın deneyinde bahsedilen konu şu. 
Yavruları bir yere ayırıyor, sonra yeni doğan yavruları da oraya koyuyor, bir sonra doğan yavruları da oraya koyuyor. Yani o tankı yavruluk olarak kullanıyor. Şimdi şöyle bir gerçek var. Lepistesler 3 ayı geçmeden zaten üreme çağına gelmezler, hadi o çağa geldiler diyelim yavruları yiyebilecek boya gelmezler. Arkadaşımız deneyine 6 ay devam ettiğini söylemiş. Ona buradan bi soralım bakalım, o yavrulukta büyümüş olan balıkları oradan alıp ana tankına koymuş mu? Eğer hayır der ise o zaman şunu da o arkadaşa sormamız lazım. 6 aylık balıkları kaç cm boya ulaşmışlar? 
Şimdi bu soruyu neden sordum? 
Balıkların beslenme düzenlerine göre boy alma durumları var. Eğer günde sadece 2 öğün yem veriyorsanız ve bu yem sadece akvaryumcudan aldığınız kuru yem ise sizin balıklarınız sağlıklı ve olması gerektiği gibi boy almazlar. 
Balıklarınızı 2 öğün canlı yemle (artemia, microkurt) gibi yemlerle beslerseniz balıklarınız biraz daha boy alırlar.
Balıklarını hem canlı yem hem de sprulina ile beslerseniz balıklarınız daha da büyürler.
Yukarıdaki 2 olan öğün sayısını günde 3 , 4, 5 'e çıkartırsanız balıklarınızın gelişimi daha hızlı ve de gözle görünür olur. 
Buradan hangi sonuca mı geleceğim? normal pul yem ile günde 2 öğün beslenen 6 aylık lepistes yavru yiyecek boyuta zaten ulaşamaz. 
Hadi diyelim ki o boya ulaştı o kadar küçük bir yavru boylandırma tankında o kadar kalabalık balık nüfusu içinde dikkati çok dağılacağından yavrulara pek dikkat etmez.
Fakat sizin o yavru yemiyor dediğiniz balığı tek başına bir tanka koyarsanız ve onun doğurmasını beklerseniz o balık yavrularını yemek için hamle yapacaktır, yakaladığını da yiyecektir. 
Yavru balıklar 2 günlük ilk tehlikeli aşamayı atlattıktan ve serbest düzgün yüzüşe geçtikten sonra artık erişkin balıklardan kaçabilecek güce erişmiş olurlar. Eğer tankta çok fazla erişkin yok ise hayatta kalma oranları hayli yükselecektir. 

Doğada, bir doğal seleksiyon yöntemi vardır. Güçlü olan güçsüz olanı yer, büyük balık küçük balığı yer. Balıkların çok sık aralıklarla ve çok sayıda yavru vermelerinin altında yatan temel unsur o kadar çok yavrudan sadece bir kaçının sağlıklı bir şekilde genlerini bir sonraki nesle geçirebilmektir.
Bizlerin ise evlerimizde yaptığı doğal hayata bir nevi müdaheledir.  Çünkü balıklar yavrularını yemesinler diye yavrulukta doğurtturur, yavruları ayırır ve onlara itina ile bakarız. Sonra ne mi olur ? O balıklar geliştiklerinde bazıları kambur bazıları renksiz, bazıları sakat olurlar. 
Sakat, renksiz, kambur balıkların soylarını devam ettirme şansları olmaz hadi oldu diyelim onlardan doğacak olan yavrularında sağlıklı genleri olmayacağından daha sonra o türün ortadan kalkması da mümkün. Doğa sakat canlının hayatta kalmasına müsade etmez.

Biz Lepistes hobicileri, türünün en güzel örneklerini elde edebilmek için doğal seleksiyonu bir adım öteye götürür ve kendimiz seçimlerimizle yeni renk, kuyruk , ve desen varyasyonlarını ortaya çıkartmaya çalışırız. 
Lepistes türleri arasında son yıllarda en popüler olan Albino türler, ribbon türler, swallowlar aslında genetik olarak sakatlıktır. Albino türler doğada hayatta kalamazlar, ribbon türler de erkeklerinin uzun gonopodları yüzünden sperm aktarımı yapamazlar ve türlerini devam ettiremezler. 

Kıssadan hisse : Balıkların içgüdülerini yok edemezsiniz.

Sevgiler saygılar

Eray

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ethem67Çevrim Dışı

Kayıt: 10/02/2013
İl: Antalya
Mesaj: 777
ethem67Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2013 19:21
Kendi deneyimim demişsiniz ama ben bu yazıyı daha önce okudum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

egemen62Çevrim Dışı

Kayıt: 11/07/2013
İl: Ankara
Mesaj: 304
egemen62Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2013 21:29
Ethem kardeşim yazmışsın ancak boşuna yazmışsın ben bir sayfaya yazı yazmadan önce ne yapıyorum anlatayım yazıları okuduktan sonra yazanların profillerini ziyaret ediyorum  kimler ne yazmış inceliyorum sen bu yazıyı daha önce okudum derken hatan büyük alıntı değil bu yazı bu yazı Eray Beyin bu güne kadar yaşadıkları ve okuduklarını bir potada yoğurup bize sunması

Ha bu arada ben lepisteslerimin üremesi için özel hiç bir şey yapmıyorum neden derseniz doğanın kanunu güçlü güçsüzü yener ve güçlü genlerini ileri nesillere taşır

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sercangiderÇevrim Dışı

Kayıt: 27/12/2012
İl: Bursa
Mesaj: 441
sercangiderÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2013 22:08
Fazla tanka gerek yokki bitkilendir akvaryumu veya rafya koy öyle yiyemez benim lepisteslerim bitki olmadan rafya olmadan bile yemiyor :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

egemen62Çevrim Dışı

Kayıt: 11/07/2013
İl: Ankara
Mesaj: 304
egemen62Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2013 23:34
 Sercan :) bak bu ufak tebessüm sana biz ne anlatmaya çalışıyoruz ama maalesef sen bizim anlattığımızı devletin malı gibi anlıyorsun

Umarım anladın bak bu sayfada doğal olmayan plastikten rafyadan bahsediliyormu bu sayfada insanlar satır satır tecrübelerini anlatıyorlar biraz oku biraz araştır her şey rafya kadar kolay değil sana iyi geceler sercan :)
[EDIT]Mikail Erdoğan,2024-05-10 14:29:44[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sametkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/04/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 800
sametkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2013 08:47
Nasıl bitkilendir yiyemez ya benim balıklarmı piskopatmı o zaman orman gibi akvaryumda yavruları ayırmassam 1 tane kalmıyor geriye, sizdekiler nasıl bitkili merak ediyorum hakkatten. sametk2013-10-05 08:47:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2013 19:29
Samet bey merhaba,

Akvaryumunuzun fotografını , ölçülerini ve içinde barındırdığı erişkin balık sayılarını bizlerle paylaşır mısınız lütfen.
Gelecek bu detaylara göre yorum yapabilirim ancak.

Sevgiler saygılar

Eray

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuraltinsoyÇevrim Dışı

Kayıt: 06/07/2013
Mesaj: 113
onuraltinsoyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2013 21:55
bitkili akvaryumlarda zaten aç kalmadıkları sürece yavrularına dokunmuyorlar, öyle dibine kadar gelirse bir hamle yapıyorlar fakat yavru kendini kurtarıyor yavru kovalama yeme gibi bir problem yok zaten

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2013 02:47
Arkadaşlar siz mi anlamak istemiyorsunuz? Ben mi anlatamıyorum? 

Şimdi bir de şöyle açıklamaya çalışayım ;
Akvaryumun boyutu, içinde bulunan erişkin balık sayısı ve saklanılacak bitkiler ve taş kaya ve kökler yavru balıkların hayatta kalma oranına etki edecek etkenlerdendir.
10 litrelik cama cam bir tanka dişi bir lepistes koyarsınız, doğurur ve hiç yavru kalmaz.
10 litrelik bir tankı ağazına kadar jawa moss koyarsınız dişi doğrur ve yavruların bir kısmı yemolsa da çoğunluğu hayatta kalır.
10 litrelik bir tanka tabana kum, ufak kökler bolca moss koyarsanız yavruların çok büyük bir kısmı hayatta kalır.
Bu bahsettiklerim ufacık bir tanktan örnekleme.
100 litrelik cama cam bir tanka tek bir lepistes dişisi koyarsanız yavurların büyük bir çoğunluğu hayatta kalır, esişkin balık sayısı arttıkça yavruların hayatta kalma oranı oldukça düşer.
450 litrelik bir tank düşünün, zeminde kumu, kayaları bitkileri var 30 40 tane erişkin balığın arasında yavruların zayıf olanları hariç büyük bir çoğunluğu hayatta kalır.

Bir de açlık konusu var tabi. Lepistes (poecilia reticulata) doyma hissi olmayan bir balık türüdür. Her daim bir şeyler yemek ister. Tok dahi olsa midesi ful dolu da olsa hala yemek yiyebilir ve de sonunda çatlayıp ölebilir. İşte bu nedenledir ki bir lepistesin yavrularını yemek için illa aç olması gerekmez. Karnı tamamen doluyken bile yavruları yemek için hamle yapabilir. Ve de yakalayıp yiyebilir.

Balıklara tabiatta yaşadıkları doğal ortamı sağlayabilirseniz yavruların hayatta kalma oranı artacaktır.

Bizlerin açgözlülüğü yüzünden ufacık akvaryumlara haddinden fazla balıkla dolduruyoruz ve de bu balıklar da sıkışık düzende birbirlerini yiyorlar. 

Yukarıdaki satırlarda yazdıklarıma dikkat edin, daha geniş ortam daha huzurlu bir yaşam alanı oluşturur. Aksi durumlarda balık besleyecek iseniz balık sayısını lütfen az tutunuz.

Sevgiler saygılar

Eray

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sametkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/04/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 800
sametkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2013 12:22
[QUOTE=Eray Gurdogan]Samet bey merhaba,

Akvaryumunuzun fotografını , ölçülerini ve içinde barındırdığı erişkin balık sayılarını bizlerle paylaşır mısınız lütfen.
Gelecek bu detaylara göre yorum yapabilirim ancak.

Sevgiler saygılar

Eray[/QUOTE]

Merhaba akvaryum 60 lt resimdeki boyu 70cm   bitkiden geçilmiyor içi.


Erişkin balıklar : 3 erkek blugrass lepistes,5 dişi bluegrasss lepistes, 1e 1d 1orta boy plati,4 kılıc yavrusu 2aylık,2 kuhli,2 albino vatoz,2 çöpcü,4 neon
Bu kadar. Şimdiye kadar hiç içinde yavru büyütemedim bu akvaryumun, defalarcada bitkilerin arasındaki yavruları yakaladıklarını gördüm.
Günde düzenli saatlerde 2 kez yemlerini veririm.

düzeltme: omurgasız olarak 4 elma salyangoz 2 helena ve sayısını bilmediğim adi salyangozlar var 
sametk2013-10-06 12:31:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2013 23:03
[QUOTE=sametk] [QUOTE=Eray Gurdogan]Samet bey merhaba,

Akvaryumunuzun fotografını , ölçülerini ve içinde barındırdığı erişkin balık sayılarını bizlerle paylaşır mısınız lütfen.
Gelecek bu detaylara göre yorum yapabilirim ancak.

Sevgiler saygılar

Eray[/QUOTE]

Merhaba akvaryum 60 lt resimdeki boyu 70cm   bitkiden geçilmiyor içi.
[URL=#][/URL][URL=#][URL=#]</a></a>

Erişkin balıklar : 3 erkek blugrass lepistes,5 dişi bluegrasss lepistes, 1e 1d 1orta boy plati,4 kılıc yavrusu 2aylık,2 kuhli,2 albino vatoz,2 çöpcü,4 neon
Bu kadar. Şimdiye kadar hiç içinde yavru büyütemedim bu akvaryumun, defalarcada bitkilerin arasındaki yavruları yakaladıklarını gördüm.
Günde düzenli saatlerde 2 kez yemlerini veririm.

düzeltme: omurgasız olarak 4 elma salyangoz 2 helena ve sayısını bilmediğim adi salyangozlar var 





[/QUOTE]


Samet bey tekrar merhaba,
Öncelikle tankınız çok güzel maşallah.

Kusuruma bakmayın fakat o tankta hiç bir zaman yavru yaşatamazsınız.
Doğan yavrular, anne babalarından kaçsa tetralara, tetralardan kaçsa platilerden, platilerden kaçsa kuhlilerden kaçamaz.
Lepistes, plati ve neonlar geceleri uyurken kuhliler gece avcılarıdır. Yavrularınız o akvaryumda nereye saklanırlarsa saklansınlar kuhliler yakalar ve yerler. Lepistes yavruları doğum anından hemen sonra ilk iş zemine saklanmaya çalışırlar, kısaca yukarı tükürsem bıyık aşağı tükürsem sakal misali, birinden kaçarken diğerine yalalanırlar.

Tankınızda sadece Lepistesler olsaydı o kadar bitkili ortamda büyük çoğunluk hayatta kalırdı.
Karma tanklarda lepistes yavrularının , hatta diğer balık yavrularının hayatta kalmasını ummak mucize beklemekle eşdeğer.

Eğer lepistesleri üretmek istiyorsanız ya başla bir tankı sadece lepisteslere ayırın ya da mevcut tanktan neon, plati, kuhli türlerini çıkartın. Bakın o zaman yavrularınız nasıl hayatta kalıyorlar :)

Sevgiler saygılar

ErayEray Gurdogan2013-10-06 23:05:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

egemen62Çevrim Dışı

Kayıt: 11/07/2013
İl: Ankara
Mesaj: 304
egemen62Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2013 05:42
Sayın Eray Gündoğan kardeşim

Ellerine sağlık tam benim yazacaklarımı yazmışsın ben en çok kuhli ye şaşmıştım zaten hele hele tetra daha yavru lepistes anasının karnından kuyruğunu sallasın saldırır :) bence o akvaryumda 2 balık eksik melek ve discus işte seyret o zaman şenliği :)

Uzun lafın kısası baştan sona okudum yazdıklarını Eray Bey tek kelime ile mükemmel yorumlar her noktasına katılıyorum ancak katılmadığım tek husus bırak uğraşma bazıları seneler sonra hatırlar aaa der birisi bunu yazmıştı der :) sağlıcakla kal

yaşlı adam :)


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuraltinsoyÇevrim Dışı

Kayıt: 06/07/2013
Mesaj: 113
onuraltinsoyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2013 06:46
[QUOTE=Eray Gurdogan]Arkadaşlar siz mi anlamak istemiyorsunuz? Ben mi anlatamıyorum? 

Şimdi bir de şöyle açıklamaya çalışayım ;
Akvaryumun boyutu, içinde bulunan erişkin balık sayısı ve saklanılacak bitkiler ve taş kaya ve kökler yavru balıkların hayatta kalma oranına etki edecek etkenlerdendir.
10 litrelik cama cam bir tanka dişi bir lepistes koyarsınız, doğurur ve hiç yavru kalmaz.
10 litrelik bir tankı ağazına kadar jawa moss koyarsınız dişi doğrur ve yavruların bir kısmı yemolsa da çoğunluğu hayatta kalır.
10 litrelik bir tanka tabana kum, ufak kökler bolca moss koyarsanız yavruların çok büyük bir kısmı hayatta kalır.
Bu bahsettiklerim ufacık bir tanktan örnekleme.
100 litrelik cama cam bir tanka tek bir lepistes dişisi koyarsanız yavurların büyük bir çoğunluğu hayatta kalır, esişkin balık sayısı arttıkça yavruların hayatta kalma oranı oldukça düşer.
450 litrelik bir tank düşünün, zeminde kumu, kayaları bitkileri var 30 40 tane erişkin balığın arasında yavruların zayıf olanları hariç büyük bir çoğunluğu hayatta kalır.

Bir de açlık konusu var tabi. Lepistes (poecilia reticulata) doyma hissi olmayan bir balık türüdür. Her daim bir şeyler yemek ister. Tok dahi olsa midesi ful dolu da olsa hala yemek yiyebilir ve de sonunda çatlayıp ölebilir. İşte bu nedenledir ki bir lepistesin yavrularını yemek için illa aç olması gerekmez. Karnı tamamen doluyken bile yavruları yemek için hamle yapabilir. Ve de yakalayıp yiyebilir.

Balıklara tabiatta yaşadıkları doğal ortamı sağlayabilirseniz yavruların hayatta kalma oranı artacaktır.

Bizlerin açgözlülüğü yüzünden ufacık akvaryumlara haddinden fazla balıkla dolduruyoruz ve de bu balıklar da sıkışık düzende birbirlerini yiyorlar. 

Yukarıdaki satırlarda yazdıklarıma dikkat edin, daha geniş ortam daha huzurlu bir yaşam alanı oluşturur. Aksi durumlarda balık besleyecek iseniz balık sayısını lütfen az tutunuz.

Sevgiler saygılar

Eray
[/QUOTE]
Yanlış anlamayın ben zaten söylediklerinize katılıyorum. Katılmadığım tek konu lepisteslerin doyma hissi olmadığı yönündeki iddianız fakat tartışmaya değecek bir husus değil kanımca.

Saygılarımı Sunarım

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2013 12:13
Onur bey merhaba,

Amacım yeni bir tartışma yaratmak değil, sadece şunu söyleyeceğim, lepisteslerinize yiyebileceklerinden daha fazla yem verirseniz bazılarının aşırı yemekten öldüklerini görebilirseniz. Bu benim başıma geldi, o yüzden yazıyorum. Bir seferinde elimin ayarı kaçtı ve balıklara fazla yem verdim , karınları sonuna dek şişken bile yemeğe devam ettiler. Ve sonunda kıvrana kıvrana öldüler. Sonra ölmüş balıklar üzerinde yaptığım otopsi sonucunda balığın sindirim sisteminin patladığını gördüm. Otopsiyi nasıl yaptınız derseniz, elimde çok hassas neşter takımları var ve de büyüteç ile bakıldığında balığın organlarının yarıldığı açıkça görülüyordu.
Bu arada belki yeri değil ama söyleyeyim, ölmüş dişi lepistes karnından sezeryanla 14 yavru alıp bunların 12'sinin sağlıklı bir şekilde yaşamasını da sağladım. 
Başımızda yaptıklarımızı videoya çekecek bir asistan olsa bu güne kadar yaptığım incelemeleri videoya alırdım ama malesef ne kamera var ne asistan :)

Hepimizin balıkları sağlıklı ve rengarenk olsun

Sevgiler saygılar

Eray

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir