Lepistesler Neden Yaşamıyor?


AustineÇevrim Dışı

Kayıt: 20/10/2016
İl: Ankara
Mesaj: 46
AustineÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2019 19:15
Merhaba. Herkese iyi akşamlar. 12 senelik akvaristim. Her çeşit canlı doğuran balığı besledim. Ama son 2 senedir lepistesleri bir türlü düzene oturtamadım. Önceden oturduğumuz yerde 1e 1d koysam bile sene sonunda 300 den fazla yavrum oluyordu. Şimdi ise hep aynı sorun. Sallanarak yüzmeye başlıyor. Karınları içine çöküyor ve kaçınılmaz son ölüm. Ne yaptıysam çözüm bulamadım. Akvaryumum 120 litre, saz, anubias ve java moss var. Dış filtrem sürekli aktif, hava motorum sürekli aktif. Işıklandırmam günde 8 saat. Kılıçkuyruklar çok sağlıklı 4 senedir bende. Bir sürü dağıttım, yavrularını almıyorum. İsteyene dağıtıyorum. Çoğalmalarında sağlıklarında hiç problem yok. Akvaryumda şu an 7 çöpçü, 1 vatoz, 3 neon tetra, 1 zebra var. Kaç tane akvaryumcu değiştirdim acaba balıklarında mı sorun var diye. Ama hep öldüler. En son bir akvarist hobiyi bırakıyormuş. 300den fazla lepistesini bana verdi. Dedim şimdi tutar ama maalesef ilk 1 hafta her şey güzeldi. Ondan sonra hergün 4-5 tane balığım öldü. Şu an sadece 1 tane lepistes var. Aynı şekilde cüce vatoz da yaşamıyor akvaryumda. 11 tane cüce vatoz koydum. Salatalık attım. Sebze yemi attım. Haftada 1 ıspanak kaynatıp veriyorum. Yine de vatozların hepsinin karnı şişti ve öldü. Şuan elimde 1 tane normal vatoz var. Onlara da hiçbir şey olmuyor. Cüce vatoz molly ve lepistes ise kesin ölüyor. Yardım edin lütfen. Denemediğim yöntem kalmadı. Bitkili akvaryum ve 2 tür kum olduğu için de yeniden akvaryumu kurmak istemiyorum. Lav kırığı ve jbl Manado var. Ayrıca mangrow kökü de akvaryumda bulunmakta. Onun dışında salınıp yapacak hiçbir plastik yok. Şimdiden teşekkürler :)

+1: [T]205206,GorkemErsoy[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AtaDemirciÇevrim Dışı

Kayıt: 03/09/2012
İl: Ankara
Mesaj: 149
AtaDemirciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2019 18:51
İyi akşamlar maalesef ki ithal lepistesler dayanıksız oluyorlar fakat siz problemi yazınızda belirtmişsiniz.
1)Diyorrsunuz ki mangrow kökü ve lav kırığı var;canlı doğuranlar alkali su severler fakat sizin suyunuz asidik bir su buda durumu zorlaştırır.Dış filtrenizin içine mercan kırığı koyun.2. Problem nitrat veya amonyak olucak ki toplu ölümler olmuş.Bakteri kültürü oturmuşsa nitrat yüksektir bunun için sık su değişimi ama azar azar ve nitrat emici bitkiler koymanızı tavsiye ederim(tilki kuyruğu,elodea,çınar,vs.)3. Problem ise iç parazit olarak gözüküyor.Bulaşıcı bir hastalıktır bu yüzden karantina tankı şart.Tedavisi flagyldir eczanelerde reçeteyle satılır önlem içinse sarımsak suyunu emdirilmiş pul yem yapımını tavsiye ederim.Son olarak tabiki de kaliteli protein yemleri ve güzel bir bitkisel diyet(SKT si geçmiş yemlerden uzak durun)Bu dediklerimi yapın lepistes ölümleriniz de azalış farkedeceksiniz.(Akvaryuma balığı koyarken damlatma yöntemini uygulamanızı tavsiye ederim)

Beğenenler: [T]203055,mehmetkkten[/T]
+1: [T]190180,Austine[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AustineÇevrim Dışı

Kayıt: 20/10/2016
İl: Ankara
Mesaj: 46
AustineÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2019 22:41
[QUOTE=ata demirci]İyi akşamlar maalesef ki ithal lepistesler dayanıksız oluyorlar fakat siz problemi yazınızda belirtmişsiniz.
1)Diyorrsunuz ki mangrow kökü ve lav kırığı var;canlı doğuranlar alkali su severler fakat sizin suyunuz asidik bir su buda durumu zorlaştırır.Dış filtrenizin içine mercan kırığı koyun.2. Problem nitrat veya amonyak olucak ki toplu ölümler olmuş.Bakteri kültürü oturmuşsa nitrat yüksektir bunun için sık su değişimi ama azar azar ve nitrat emici bitkiler koymanızı tavsiye ederim(tilki kuyruğu,elodea,çınar,vs.)3. Problem ise iç parazit olarak gözüküyor.Bulaşıcı bir hastalıktır bu yüzden karantina tankı şart.Tedavisi flagyldir eczanelerde reçeteyle satılır önlem içinse sarımsak suyunu emdirilmiş pul yem yapımını tavsiye ederim.Son olarak tabiki de kaliteli protein yemleri ve güzel bir bitkisel diyet(SKT si geçmiş yemlerden uzak durun)Bu dediklerimi yapın lepistes ölümleriniz de azalış farkedeceksiniz.(Akvaryuma balığı koyarken damlatma yöntemini uygulamanızı tavsiye ederim)[/QUOTE]
İlginiz için teşekkürlerimi iletmek isterim. :) ben daha öncesinde mercan kırığı zeminde lepistes besliyordum. Hiç Problemim olmuyordu. Bitkili renkli bir akvaryum kurmak istedim. Akvaryumcuma danıştım. O da bana mangrow kökü lepistesler için çok idealdir. Zemin için de lav kırığı ve jbl manado bitkilerin gelişimi ve rengi açısından canlılık katar dedi. Onun üzerine ben de aldım. Yani hiç öyle bir sıkıntım yoktu öncesinde. Yeni kurduğum akvaryumda ise sıkıntı hiç bitmedi. Peki bunu nasıl dengelerim? Kılıç kuyruklarımda hiç sıkıntı olmuyor. Fakat molly ve lepistesler hemen ölüyorlar. Bir de cüce vatozlar. Bir türlü dengeyi oturtamadım. Sadece midye kırığı işi düzeltir mi peki?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AtaDemirciÇevrim Dışı

Kayıt: 03/09/2012
İl: Ankara
Mesaj: 149
AtaDemirciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2019 02:41
Mercan kırığını bir fileye koyup dış filtrenin içine yerleştirirsen salınım yapacaktır ve suyun pH’ını dengeleyecektir.Kılıçlar lepistese göre çok daha dayanıklılar ama zamanla onlarında direnci düşebilir.Kaliteli protein yemler,sağlam bir bakteri kültürü,nitrat emici bitkiler ve düzenli su değişimi her şeyi yoluna koyar.Cüce vatozlarım ölüyor demişsin,akvaryuma tuz attın mı son zamanda?

Beğenenler: [T]190180,Austine[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AustineÇevrim Dışı

Kayıt: 20/10/2016
İl: Ankara
Mesaj: 46
AustineÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2019 10:51
[QUOTE=ata demirci]Mercan kırığını bir fileye koyup dış filtrenin içine yerleştirirsen salınım yapacaktır ve suyun pH’ını dengeleyecektir.Kılıçlar lepistese göre çok daha dayanıklılar ama zamanla onlarında direnci düşebilir.Kaliteli protein yemler,sağlam bir bakteri kültürü,nitrat emici bitkiler ve düzenli su değişimi her şeyi yoluna koyar.Cüce vatozlarım ölüyor demişsin,akvaryuma tuz attın mı son zamanda?
[/QUOTE]
Kaya tuzu kullandım evet ama çok az. 120 litreye sadece 2 kapsül falan. çok sık tuz atmam bitkili akvaryum olduğu için. Hastalık baş gösterdiğinde atmıştım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir