lepisteslerin ölümü


JEOMENÇevrim Dışı

Kayıt: 28/08/2012
İl: Ankara
Mesaj: 87
JEOMENÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2012 11:45
Fotoğraf:

Canlıdaki Belirtiler: kuyruk erimesi

Akvaryum Kapasitesi (litre): 20 lt

Akvaryumdaki Diğer Canlılar: yok

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): 26 derece sıcaklık 

Filitrasyon: iç filtre

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: yok

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) : 2dişi 1 erkek lepistesim daha önce de ölmüştü. tekrar aldım. şimdi de 1 gün içinde kuyruğu eridi. başka bir kaba aldım fakat öldü. diğer balıkta da kuyruk erimesi gördüm, o daha erken öldü. sizce sebebi nedir? akvaryumdaki malzemeleri yıkamayı düşünüyorum ne önerisinizi? teşekkürler


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mercury88Çevrim Dışı

Kayıt: 25/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 95
mercury88Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2012 11:53
Suyu değiştir ve 2 gün dinlendirilmiş suyla 2 ünde bir yarısını değiştir...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

JEOMENÇevrim Dışı

Kayıt: 28/08/2012
İl: Ankara
Mesaj: 87
JEOMENÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2012 12:04
Suyu değiştirdim. tekrar değiştireceğim. peki sorun suda mı?parazitten mi kaynaklanıyor?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2012 12:40
Arkadaşım, kuyruk erimesinin birden fazla sebebi olabilir.
 
öncelikle şunu bilmek lazım, o parazitler genellikle tanklarımızda serbest takılırlar. Yani suyu değiştirmenizin bir faydası yok.
 
1. Balıklarınız strese giriyorlar , strese girdiklerinde bünyeleri zayıflıyor, mukoza tabakaları zayıflıyor, bu tabaka balıkları parazitlerden ve diğer dış etkenlerden koruyor, bu tabaka zayıflayınca balıklarınız her türlü dış etkiye açık kalıyor.
 
2. Balıklarınızı genelde tek bir akvaryumcudan almaya çalışın. Almadan önce canlılıklarına ve yüzülerini inceleyin. Hareketli, ve canlılar ise, renklerinde de solukluk yok ise öyle alın. Tanka eğer bir tane bile ölü balık görürseniz o tanktan balık almamaya çalışın. Farklı koşullarda büyüyen ve yetiştirilen balıklar genellikle de ithal edilenlerde, Türkiye sularına adapte sorunu yaşanır. Türkiye sularındaki bakteriler ve yabancı bakteriler bir birleriyle çakışırlarsa yine kuyruk erimesi olabilir.
 
3. Suyun PH, GH, KH sertlikleri de balığın sizin tanka gelmeden önceki hayatında farklı iken sizin tankınıza girdiğinde şok'a girebilir. Su sıcaklığı, PH farkı, su sertliği gibi unsurlar da balığın strese girmesine sebep olur ve 1'inci maddede anlattığım sorunun aynısı olur.
 
Bunların önüne geçebilmek için, önceikle tankınıza koyacağınız suyun temizliğinden emin olun. PH değerini ölçmeye çalışın. 6,5 ile 7,2 arasındaysa lepistesler için uygundur. Su sıcaklığı 23 ila 27 derece arasında olmalıdır. Kesinlikle klorlu sudan uzak durulmalıdır.
 
Sıfırdan bir tank kuruyorsanız, o tanka balık koymadan önce en az bir hafta o tanktaki suyu havalandırıp, filtreleyip içinde balıklara faydalı olabiliecek bakterilerin oluşmasına müsade etmeniz gerek. Balıkları torbadan tanka koymadan önce de akvaryum suyuyla dengelemeniz gerek. Bunun için akvaryumcudan aldığınız balıkları, bir temiz maşrapa içine torbadaki suyu ile birlikte koyun, daha sonra balıkları koyacağınız akvaryumdan ince hava hortumu ile bu maşrapaya küçük bir hava vanası ile su damlama yaparak maşrapaya en az 2 saatte dolacak şekilde damlatın. her yarım saatte bir maşrapa içinden 1 çay bardağı kadar suyu dökün ki, akvaryumunuzdaki su belli bir zaman sonra maşrapadaki suyun büyük bir bölümünü oluştursun. Daha sonra balıkları tanka koymadan önce son önlem olarak, maşrapadaki suya bir damla metilen mavisi damlatın. Bu metilen mavisi balıklarla beraber gelebilecek olan zararlı bakterileri öldürmeye yarar. Daha sonra tankınıza balıkları ekleyebilirsiniz.
 
fakat şu anki mevcut tankınızı da dezenfekte etmenizde fayda var, onu da permasol adı verilen ve eczanelerde satılan ilaçla yapabilirsiniz. bir adet permasol tableti, bir litre suda erimeye atın. Suyun rengi koyu pembe , mor bir renk aldığında tableti sudan çıkartın. ve bir peçete üzerinde kurutun. Tankınızın büyüklüğüne göre bu eriyikten birden fazla bardak kullanmanız gerekebilir. 100 litre için 1 5 litre bu eriyik yeterli gelecektir. Bu kullanım esnasında havalandırma maksimum çalışacak fakat filitre çalıştırılmayacaktır. Bu arada filitrenizin içindeki bütün elemanları atın ve filitrenizi de ayrı bir kapta permasol banyosuna tabi tutun ve yeni filitre elemanları , aktif karbon, zeolit, bakteri seramikleri ve elyaf ile takviye edin ve sonra tankınıza koyun. Bu işlemden sonra tankınızı tam bir gün hava taşı ile iyice havalandırın. Bir gün sonunda filitreyi de çalıştırın. daha sonra akvaryumcularda satılan bakteri kültürlerinden alıp tankınıza uygulayın. balıklarınızı da ancak bu uygulama bittikten sonra tanka koyun. Yoksa her şey boşa gider ve yeni balıklarınızın da ölümünü seyretmek zorunda kalırsınız.
 
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
 
Sevgiler saygılar
 
Eray
 
 
Eray Gurdogan2012-10-04 12:48:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

JEOMENÇevrim Dışı

Kayıt: 28/08/2012
İl: Ankara
Mesaj: 87
JEOMENÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2012 13:37
Eray abi çok teşekkür ederim detaylı açıklaman için. benim akvaryumum küçük 20 litrelik. büyük akvaryum alma çabasındayım.  şuan için tek yapacağım şey akvaryumu dezenfekte etmek olacak sanırım. fakat akvaryum büyük olmadığı için hava motorum yok. son paragrafta bahsettiğiniz işlemi yapamayacağım sanırım. tüm malzemeleri sıcak tuzlu suda bekletsem işe yarar mı? bir de balığın strese girmemesi için, daha rahat olması için ne yapmalıyım?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2012 16:09
Balığın strese girmemesi için eğer bir balık poşetinde tutacaksan balığı, onu da siyah bir torbaya koy ve ışık almasın. Uyku halindeyken balıklar pek strese girmezler. Bir de piyasada satılan Stress Guard diye bir balık ilacı var. Ondan kullanırsan balıkların strese daha az girerler. Yukarıda belirttiğim unsurları da unutma. Daha önemlisi her ihtimale karşı küçük bir hava motoru ve hava taşı al. Her zaman lazım olur.
 
Bu arada Ankaranın neresindensin, hafta sonu istersen bana gelip akvaryumlarıma bakabilirsin. sana Balıklar hakkında ve akvaryum kurulumu hakkında daha detaylı bilgiler verebilirim.
Ben Aşağı Ayrancıda oturuyorum bu arada.
 
Sevgiler saygılar
 
Eray

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir