Likopenin Ve Balık (karpuz)


Emre KösedağÇevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2015
İl: Adana
Mesaj: 62
Emre KösedağÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2017 01:35
Likopenin ve balık umarım işinize yarar
Niye araştırma gereği duydum vatozlar için bitkisel yem yapımını paylaşmış biri resimdeki el yapımı bir yem. Her ne kadar pestile benzesede :)

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174693/180620170132341.jpg[/IMG]

Ben bu karışıma karpuz ekleyebilir mıyız diye düşündüm ve google amcaya sordum meğer Keban IX. Bölge Keban
Barajı Su Ürünleri Şube Müdürlüğü bu konuda araştırma yapmış. Sonuçlar aşşağıdaki gibi.

Likopenin: domates karpuz, pempe greyfurt gibi besinler
Likopenin Faydaları Nelerdir?

Balıklarda her türlü stres faktörleri, su
kalitesindeki değişimler, kirlilik faktörleri, toksik
maddeler, hastalıklar, beslenme yetersizliği gibi
nedenler balığın direk fizyolojik durumunu
etkilemektedir. Kan dokusu, bu konuda iyi bir
belirleyici faktördür [1]. Biyolojik ve çevresel
faktörlerin etkisi altındaki bir organizmada
meydana gelebilecek kompleks fizyolojik ve
biyokimyasal değişikliklerin tüm hemapoietik
sistemle bağlantılı olduğu bildirilmektedir [2].
Kan dokusunun fiziksel ve kimyasal yapısı
organizmada meydana gelen değişiklikleri doğru
olarak yansıtmaktadır. Böylece hematolojik
incelemeler ile balıkların, genel metabolizmaları
ile fizyolojik durumları incelenerek sağlık
durumları değerlendirilebilmektedir [2,3].
Likopen, konjuge olmuş çift bağlarının
yüksek miktarları nedeniyle, bütün karotenoitler
arasında singlet oksijeni giderici ve peroksil
radikali temizleyici etkileri bakımından en
önemli antioksidanlardan biridir [4-6]. Likopen;
başlıca domates, domates sosu, domates salçası,
kayısı, guava, karpuz, papaya ve pembe
greyfurtta bulunan yağda eriyen bir karotenoitdir.
Likopenin hidrojen peroksit (H2O2) ve nitrik
oksit (NO) radikallerini inaktive ettiği
bildirilmiştir. Likopenin prostat, meme, servikal,
ovariyal, karaciğer ve diğer organlarda oluşan
kanserleri azalttığı ve bu etkisinin güçlü
antioksidan özelliğinden kaynaklandığı ifade
edilmiştir [7-10]. Likopenin antioksidan etkisinin
yanı sıra gen fonksiyonlarının, hücrelerarası
iletişimin, hormon seviyelerinin ve immün
cevabın düzenlenmesi gibi diğer önemli
aktiviteleri de bilinmektedir [11,12].
Yapılan incelemeler ışığında likopenin
balıkların kan parametreleri üzerine etkisi
konusunda yeterli literatür bulunmamaktadır. Bu
nedenle bu çalışmada likopenin farklı dozlarının
pullu sazanda bazı hematolojik parametreler
üzerine etkisinin, ayrıca güçlü bir antioksidan
olan likopenin koruyucu amaçla
kullanılabilirliğinin araştırılması amaçlanmıştır.

Bu çalışmada, Keban IX. Bölge Keban
Barajı Su Ürünleri Şube Müdürlüğü' nden temin
edilen ve ortalama ağırlığı 48.11 ± 6.29 g olan
yaklaşık 40 adet pullu sazan (C. carpio)
kullanıldı. Balıklar 80 x 75 x 90 cm ebatlarında
540 litrelik fiberglas tanklara stoklandı. Deneysel
çalışmaya başlamadan önce balıklar hazırlanmış
olan bu ortama 15 gün süreyle adapte edildi.
Adaptasyon süresince balıklara günde iki kere
alabildikleri kadar ticari alabalık yemi verildi.
Çalışma iki tekrarlı olarak yürütüldü.

Sonuç olarak incelenen parametreler
çerçevesinde, likopenin balıklarda bazı
hematolojik ve immünolojik parametreleri
olumlu yönde etkilediği görülmektedir. Bu
olumlu etkilerin hepsi bir bütün olarak
değerlendirildiğinde güçlü bir antioksidan olan
likopenin oksidatif strese karşı
kullanılabilirliğinin yanı sıra balıklarda
immünostimulan olarak kullanılabilme
potansiyelinin olduğu, fakat bu bulguların farklı
parametreler kullanılarak farklı balık türlerinde
yapılacak yeni çalışmalarla desteklenmesi
gerektiği sonucuna varılmıştır.[EDIT]Emre Kösedağ,2017-06-18 13:19:23[/EDIT]

Beğenenler: [T]196004,Ibrahim90[/T][T]184936,kaizerdar[/T][T]171066,bubalus[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir