Lotus Soğanı Sürgün Vermiyor, Sürgünleri Büyümüyor


MrDmrcn16Çevrim Dışı

Kayıt: 09/02/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 76
MrDmrcn16Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2015 13:28
Arkadaşlar elimde yaklaşık 2 yıl kadar önce aldığım 1 adet kırımızı lotus soğanı var. İlk aldığım zaman 1-2 ayda çok hızlı büyüdü ve suyun üzerini kapladı. Sonra soğanın üzerindeki o büyük kökü soğandan ayırdım ve birine hediye ettim. Soğanın üzerinde o ayırdığım büyük kökten başka sürgünlerde vardı. Onlar büyür diye ümit ettim fakat onlar büyümedi ve zamanlada eriyip gittiler. Bu 2 yıl süre zarfında bitkinin yerini 5-6 kez değiştirdim. Ama hiç bir gelişme göremedim. Sadece ufak sürgünler çıkarıp durdu ve o sürgünler hiç boylanmadılar. 2-3 cm kadar kaldılar. Ve son sürgünde 5 gün evel kırıldı. Artık soğanın üzerinde hiç sürgün yok. Soğanda mantarlaşma vs bişey de yok.
Soğanı ilk aldığımda soğan suda batıyordu ama artık suda batmıyorda. Mecburen suyun dibine tutturuyorum. Taş veya kütüklerin arasına. Soğan ne ölü gibi ne canlı gibi bu bitkiden anlayan arkadaşlar yardımcı olabilirse memnun olurum. Birde internette araştırmalarım sonucunda soğanlı bitkilerin dinlendirilmesi diye bişey okudum. Bu doğru mudur ? Hiç deneyen var mı ? Acaba benim soğan çok mu yoruldu :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hobiciakvaristÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 526
hobiciakvaristÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2015 14:52
Emre Bey Merhaba,

Soğanlı bitkilerin bazıları "kış uykusu" na benzer bir duraklama periyotuna girerler. Bu özellikle kışı çok çetin geçen yerler için doğrudur.

Öncelikle burda bir ayrım yapmak gerekir: bitkiniz her ne kadar "lotus" diye tabir edilsede bir "Nymphaea" veya "Nuphar" ailesinin bitkilerinden dir. Lotus bitkisi ise Nelumbo ailesinden dir. Fark: Nymphaea ve Nuphar su içinde aquatic yaprak üretip su yüzeyine gidecek yaprak sürgünleri verebilen türleri varken, Nelumbo (yani gerçek lotus) de sadece su yüzeyi ve hatta su yüzeyinin üstünde olan yapraklar olur.

Genellikle koyu kırmızı renkte olan tür Nymphaea türüdür; ticaretinde buna "tiger lotus" dendiği oluyor. Bu tür, Nuphar türlerine (sarı, pembe, yeşil su içi yapraklı türler) göre bakımı daha zordur. Kökten beslenir ve etrafındaki bitkilerin gelişimini keser. Kök gübre tabletleri kullanmadan falza gelişimi pek mümkün olmaz.

Muhtemelen bitkiniz bir ana kökten yetişti; diğer ufak sürgünler ve bitki başlangıçları, bu ana kök daha iyi geliştiği için daha fazla beslenebildiğinden ufak kaldılar. Siz bu bitkiyi alıp verdiğiniz zaman: eğer soğanı yerinden söktüiseniz ve/veya sudan çıkardıysanız soğanın farklı bir koşula sokarak şoka girmesine neden olmuş olabilirsiniz. Tekrar suya soktuğunuzda sürgünleri geliştirmek için soğandan beslenen bitki zayıf düşmüş olabilir; su koşulları aynı olsa dahi bitki kendini tüketmiş olabilir.

Soğan su yüzeyinde duruyor, batmıyor ise: bunun için gelede soğanın bir müddet susuz kalmış olması gerekir. Soğanın içindeki su dışarı çıkar, soğan kendini korumaya almaya çalışır ve uykuya geçer. Tekrar suya girdiğinde bir müddet su üstünde durur sonra batar. Batması 1-2 gün alabilir. Yaprakların çıkması birkaç hususa bağlı ama bunlardan en öenmlisi akvaryumun derecesi. Kışın, kışa dayanıklı Nymphaea türleri bile (namıdeğer nilüferler) yapraklarını tamamen kaybeder ve kış uykusuna yatarlar. Ancak ilk baharın sonlarına doğru tekrar havalar ısınınca (20 derece+) yapraklanmaya başlarlar. Genellikle hobimizde satılan türler tropik türlerdir. Bu nedenle daha yüksek bir ısı (24 derece?) gerekli olabilir başarılı filizlenmesi için.

Ancak bazen batmaması, soğanın içindeki yapının çürümesinden kaynaklanıyor olabilir. Bunu kontrol etmek için soğanı elinize alın ve bastırın; eğer eziliyor ise çürümüştür. Normalde sert olması lazımdır.Çürümüş soğanı: eğer soğan büyük ise, sert kalan bir tarafından keskin bir bıçak ile keserek kurtarmaya çalışabilirsiniz. Çürümüş malzemeden bu tarafı arındırmanız/ayıklamanız lazım. Ben olsam bu işlemden sonra soğanın yarasının çürümesini beklerdim tekrar suya koymadan önce.

Beğenenler: [T]106608,MrDmrcn16[/T]
Teşekkür Edenler: [T]106608,MrDmrcn16[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MrDmrcn16Çevrim Dışı

Kayıt: 09/02/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 76
MrDmrcn16Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2015 17:40
Öncelikle değerli cevabınız için çok teşekkür ederim. Tahmin ettiğiniz gibi büyüyen filizi soğandan ayırdığımda, soğanı yerinden sökmüştüm. Dediğiniz gibi bitki şoka girdi herhalde. Sonrasında da bitki istediğim gelişmeyi gösteremeyince dönem dönem yerini tekrar tekrar değiştirdim. Bu da herhalde bitkinin şoku atlatamamasına sebep oldu. Ama benim anlamadığım nokta şu; Bitkinin soğanı oldukça sert, hatta taş gibi diyebilirim. Suyun dışında da en fazla 15-20 dk kadar kalmıştır, oda nemli şekilde. Bu soğanın artık suyun içinde batmaması bana çok tuhaf geliyor. Acaba soğanın besin rezervleri boşalınca hafifliyor mu ? Belkide artık o yüzden batmıyor dur. Sizce böyle bir durum söz konusu olabilir mi ?

+1: [T]156707,hobiciakvarist[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hobiciakvaristÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 526
hobiciakvaristÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2015 23:12
[QUOTE=MrDmrcn16]Öncelikle değerli cevabınız için çok teşekkür ederim. Tahmin ettiğiniz gibi büyüyen filizi soğandan ayırdığımda, soğanı yerinden sökmüştüm. Dediğiniz gibi bitki şoka girdi herhalde. Sonrasında da bitki istediğim gelişmeyi gösteremeyince dönem dönem yerini tekrar tekrar değiştirdim. Bu da herhalde bitkinin şoku atlatamamasına sebep oldu. Ama benim anlamadığım nokta şu; Bitkinin soğanı oldukça sert, hatta taş gibi diyebilirim. Suyun dışında da en fazla 15-20 dk kadar kalmıştır, oda nemli şekilde. Bu soğanın artık suyun içinde batmaması bana çok tuhaf geliyor. Acaba soğanın besin rezervleri boşalınca hafifliyor mu ? Belkide artık o yüzden batmıyor dur. Sizce böyle bir durum söz konusu olabilir mi ?[/QUOTE]

Besin tükendikleri hafiflemesi ihtimal dahilinde bence sonuçta içindeki rezervden tüketiyor. Reisim içindeki bir çeşit karbonhidrat muhtemelen, patates misali.

Teşekkür Edenler: [T]106608,MrDmrcn16[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir