Maden Suyu ve Soda ve CO2


emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2010 17:55
Gerçi bu konu temcit pilavına dönmüş durumda ama konuyu biraz daha farklı yaklaşacağım;
 
Öncelikle şunu belirtmek istiyorum, bu forumda sıklıkla Maden Suyu ve Soda aynı şeyi ifade eden kelimeler olarak kullanılmakta; Bizde daha çok her ikiside maden suyu anlamında kullanılıyor.
 
Bu noktada aşağıdaki yazıya gelmeden sayın tunç sönmezoğlunun benim çok beğendiğim açıklaması yeterlidir.
 
Su sertliği 6 dan düşük olmadığı süre içinde bitkilere yetecek kadar mineral bulundurur. Ülkemizde en yumuşak su genelde 8-9 sertliktedir. Yani herzaman suda yeterli mineral bulunur. Soda da bu basit suda bulunan mineraller bulunduğundan şehir suyu kullanan kişilerin soda kullanmasına gerek yoktur. Boş yere suyu sertleştirmiş olurlar. Aynı zamanda Kh sertliğinide arttırdıklarından gazını boşaltıklarında ph'ı yükseltecektir ve Kh sertliğini gereksiz şekilde arttıracaktır. Unutulmaması gereken şey soda da bolca bulunan minerallerin bitki akvaryumlarında gereğinden fazla olmamasının gerektiğidir.

Ancak damacana veya saf su kullanan kişilerin Soda kullanması suyun mineral olarak zenginleşmesini ve bitkilere daha uygun hale gelmesini sağlacaktır. Ancak İçinde karbonat az olan sodalar tercih edilmelidir. Korbonat içeriği yüksek sodalar bitkiler için uygun değildir.

Bir başka noktada soda gazı ile dökülürse akvaryuma CO2 sağlanmış olur ve düşük hacimli tanklarda kısa süreliğine bitki gelişimini arttırır. Fotosentezin görülür olmasını sağlayabilir ama ph'ı çok düşürmeyecek kadar konulmalıdır.
 
Bunun dışında sodaların özel bir yararı yoktur. Bazı sodalar flor, demir gibi bitkilerin kullandığı elementleride içerir belki bunlarında az da olsa faydası olabilir. Ben şehir suyu kullandığım için 18 yıllık akvaryum hayatımda tanklarımda hiç soda kullanmadım. Ancak test amaçlı deney tanklarımda denemelerim olmuştur ve yazılarımda  bu denemelerimden gördüklerimde yer almaktadır.

http://www.akvaryum.com/Forum/maden_suyunun_akvaryumlarimiza_etkisi_k325861.asp?PN=3

 

*****************

SODA VE MADEN SUYU ARASINDAKİ FARK

Aşağıdaki bilgiler değişik kaynaklardan alınmıştır;

 

Maden suyu

Mineralli sular (maden suyu) ile ilgili bilinen yanlışlardan biri de soda ile aynı şey olduğudur.Aslında her ikisi de birbirinden çok farklı yapılarda iki ayrı içecektir. Mineralli su doğaldır ve zengin bir içeriğe sahiptir. Bunun aksine soda işlenmiş bir sudur ve dışarıdan müdahale ile yapısı değiştirilerek üretilir.


Doğal mineralli su, doğal su çevriminde yeraltında oluşur ve toprakta bulunan birtakım element ve maddeleri çözünmüş halde içerir. Kırık hatlar (faylar) veya jeolojik yapılar olan bölgelerde yeraltındaki bir mineralli su (maden suyu) kendiliğinden yeryüzüne çıkabildiği gibi, rezervuarından sondaj ile de yeryüzüne alınabilir. Çıkarıldığı yerde, (yani taşınmadan) doğal niteliği ve mineral kompozisyonu ve içeriği değiştirilmeden şişelenir.

 

Maden suyu, yeraltı sularından elde edilmiş, çözünmüş katı madde içeriği toplam 250 mg/l”den daha az olmayan sulara verilen addır. Çözünmüş mineral tuzları, elementler ve gaz içerirler. Mineralli suları diğer sulardan ayıran özellik, kaynağından elde edildiği anda spesifik miktar ve oranlarda mineraller ve iz elementler içermeleridir. 500 mg/l”den daha az mineral içerenlere düşük mineralli su, 1500 mg/l”den daha fazla içerenlere yüksek mineralli su denilmektedir. Maden suyu içinde; bikarbonat, sülfat, klorit, kalsiyum, magnezyum, florit, demir ve sodyum bulundurur. Farklı markalar farklı miktarlarda mineraller içerirler.

 

Soda

Soda işlenmiş suya, litresinde en az 750 mg olacak düzeyde soda (sodyum bikarbonat) ve litresinde 2-4 g düzeylerde karbondioksit katılıp, şişelenmesi ile üretilir. Mineralli su (maden suyu) litresinde en az 1000 mg değişik mineraller içerir. Oysa, soda sadece sodyum ve bikarbonat içerir. Görüldüğü gibi soda, yapay olarak elde edilen ve içeriği mineralli su (maden suyu) kadar zengin olmayan bir içecektir.

 

İçilebilir nitelikteki herhangi bir suya karbondioksit eklendiğinde soda yapılmış olur. Maden suyu ise yerin en derin katmanlarından çıkar ve yeryüzüne çıkarken geçtikleri katmanlardan mineralleride alarak yol alırlar. Bu durumda maden suyu mineralce çok zengin iken soda mineral içermez.

Sodyum bikarbonat ya da soda kimyasal formulü NaHCO3 olan bir kimyasal bileşiktir. Sodyum tuzlarından birisidir. Antiasit özelliği vardır. Kabartma tozu olarak da kullanılır. Suda çözünür. Beyaz katı kristal tozdur. Sodyum karbonat'ı andıran hafif alkali tadı vardır. Salin solüsyonu bileşiminde de kullanılır.

 

Soda, ya da karbonatlı su içinde çözülmüş halde karbondioksit gazı bulunan sudur. Çoğu meşrubatın ana maddesini teşkil eder. Karbondioksitin suda çözdürülmesi işlemine karbonasyon denir. Sonuçta karbonik asit açığa çıkar. (kimyasal formulü H2CO3).

******
 
 
 
 
CO2 Kaynağı olarak Takashi Amononun geçmiş zamanda soda kullanduğını biliyormuydunuz.

Aqua Journal: I see. That’s why only five of them were sold. How was CO2 delivered to aquariums before small cylinders become available?

Amano: I tried a variety of things. I tried even fermenting a kippered herring in a bottle, which produced CO2. I cultured bacteria to produce CO2. I added dry ice to a tank, too. Nothing worked well. While experimenting with this and that, I happened to look at soda that I ordered at a pub. So I got a few bottles of them from the pub, took them home, and poured them into my aquarium at home. Lo and behold, aquatic plants started pearling big time.


Aqua Journal: Ah, the aquatic plants must have started photosynthesizing.

Amano: I was quite moved. You know, the value of adding CO2to an aquarium was being questioned at that time. There was no evidence until just then. After that, the room got full of empty soda bottles in no time (laugh.) I did the same to 180 cm aquarium. I added four to five bottles a day. It got too costly, and I gave it up as well. Then I came up with a CO2 generator.

 
************
 
The Aquatic Gardener dergisinde Soda ve CO2 ile ilgili makale
 

This article first appeared in The Aquatic Gardener 2007 vol. 20 (3) pp 24-33

"In planted nano aquaria, sodawater (obviously without lemon and sugar) has been used to boost CO2 in the water. It is not easy to administer and it takes a little experience to get the quantum right. We have seen a few examples where fish were hanging gasping in the surface following too much sodawater. Also, some plants (fx. Cryptocorynes) may be sensitive to dramatic pH changes, so sodawater as a CO2 fertilizer should be used with caution."

*****
Not;  Yukardaki bilgiler tunç beyin açıklamarıyla uyumludur;
Bir başka noktada soda gazı ile dökülürse akvaryuma CO2 sağlanmış olur ve düşük hacimli tanklarda kısa süreliğine bitki gelişimini arttırır. Fotosentezin görülür olmasını sağlayabilir ama ph'ı çok düşürmeyecek kadar konulmalıdır.  (Tunç Sönmezoğlu)
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yasmutÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 29/08/2007
İl: Agri
Mesaj: 786
yasmutÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 20 Şubat 2010 23:10
Amano ustanın bu olayından haberim yoktu. Gerçekten çok güldüm. O kadar şişe sodayı aldığı yere sorsa bir CO2 tüpü ayarlarlardı :).

Dikkatimi çeken bir şeyi paylaşmak isterim. Gübre geliştirmeye niyetlendiğimde her satılan soda , maden suyu, içeçekler herşeyin içeriğini inceliyordum. Bu sıralar yolum fransaya düştü. Fransa soda cenneti  bir ülke.   Oradaki sodalar bizim ülkemizdeki sodalara göre çok yumuşaklar.  Fazla karbonat içermiyorlar ve bazılarının element çeşitliliği çok zengin. İçinde , demir, flor,  stronsiyum , nikel gibi elemetler olduğunu farketmiştim ve bazılarının CO2 oranıda bizim sodaların yarısından az oluyor. Bu sodaların küçük tanklarda düzenli kullanımda işe yarayabileceğini düşünmüştüm ve soda denemelerimde böyle başlamıştı. Bu sodalar az karbonat içerdiğinden CO2 niyetine kullanıldığında ciddi sorun çıkarmıyorlar. Bitki  gelişiminede etkileri oluyor. Bitkiler çok kısa süreler fotosentez yapabiliyor.

Amano ustada bunlara  benzer sodalar kullanmış olsa gerek. Aksi taktirde Co2 nin vereceği yararı Karbonat artışı ve suyun sertleşmesi yok edecektir.

Saygılarımla



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yeseviÇevrim Dışı

Kayıt: 05/07/2009
İl: Denizli
Mesaj: 601
yeseviÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2010 17:00
Peki 7 litrelik bir nano javamoss akvaryumuna Soda Uygulamaya kalkarsak...ne kadar soda dökmemiz lazım  litre başına ne kadar uygulanmalı soda ?????yada suyun pH sini düşürmemk için.. mayalı sistem kursak sadece hava taşı ile  çözülmeyi  sağlayabilirmiyiz ?....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir