Malawi tecrübelerimizi paylaşalım.


mesiÇevrim Dışı

Kayıt: 11/09/2008
İl: Gaziantep
Mesaj: 44
mesiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Temmuz 2009 22:10
Yaklaşık bir yıldır malawi besliyorum ve artık tecrübelerimi paylaşma hakkım olduğunu düşünüyorum :) 1 e 2d sp, 1e 2d yunus,1 yaşayan kaya, 1e 1d iceman ve 1 e 1d  kadangove 1 e sarı imp. besliyorum.Hepsini 3-4 cm lik yavrularken aldım.Yaşayan kaya sadece bir tane ve dişi ve sakin sakin yaşıyo :) Splerimden bir sürü torun sahibiyim yunusumun biri geçenlerde ilk kez çiftleşti ama sonuç negatif.İceman dişim iki başarısız girişimde bulundu.Daha doğrusu ilk girişimi başarılıydı ama ben çok başarısızdım yavruları sp yavrularının yanına koyma gafletinde bulundum ve 10 saniyede katliyam yaşandı :( Sadece 1 yavruyu kurtardım şimdi yalnız başına büyüyor:( Bu arada icemanlerin otçul beslendiği tezi benim icemanim için geçerli değil çünkü sp yavrularını yavruluktan emme yoluyla yedi.yaklaşık 20 yavruyu emmiş son ikisine yetişebildim onları da emmeye çalışırken son anda kurtardım.onun yüzünden fazladan önlem alıyorum.Bu arada dişi olan yaşayan kayam geçen hafta ağzına yumurta aldı melezmiydi babaları kim :) derken yumurtalar 2 gün sonra gitti.Acaba döllenmemiş yumurta olabilir mi? mesi2009-07-07 22:14:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reisÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 12935
reisÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Temmuz 2009 22:35
Yaşayan kaya dişisi yunus erkeği ile çiftleşebilir ama benim tahminim çiftleşme olmadan yumurtaları ağzına almış ve döllenmeyen yumurtalarıda 2 gün sonra yutmuştur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

paysageÇevrim Dışı

Kayıt: 22/06/2007
İl: Izmir
Mesaj: 53
paysageÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Temmuz 2009 16:41

Dişi balık çiftleşmek istemiyorsa acaba yumurtaları bozabiliyor mu?Birkaçkez ilk yavrusunu alıcak dişilerim tupçuk cıkarttıktan sonra agzına yumurta almayıp tupçugude tamamen sonmuştu, ilginçtir ki tupcuk kaybolduktan sonra beyaz renkte dışkı yaptıklarını gordum,ayrıca karınlarındada asırı bir cokme olmamıştı .Bole bi durum sizlerin başına daha once geldimi merak ediyorum.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rottÇevrim Dışı

Kayıt: 07/02/2006
İl: Izmir
Mesaj: 684
rottÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Temmuz 2009 13:57
Ayşe hn.bahsettiğiniz delikler vurma neticesinde olan bir durum değil.Zamanında benim bir demosonimde de aynı durum söz konusuydu.Aşağıda resmi bulunan demoda oluşan bir rahatsızlığın sebebini ve tedavisini bu forumda paylaşıma açmış fakat bir sonuç alamamıştım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

korsikaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/02/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 807
korsikaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Temmuz 2009 14:18
Mustafa bey bu balık fena hırpalanmış gibi geldi bana.
 
Syg

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Gürkan HocaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3278
Gürkan HocaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Temmuz 2009 17:54

Bugün acei dişisi de yumurta aldı. Tankta genelde 1e2d oranıyla demasoni, sp, saulosi, red top hongi, perlmutt, neon spot, afra hara, polit var ve herbiri düzenli yavru vermeye başladı. 1 senedir tankımda hiçbir balık ölmedi. Tank 200 litrenin üzerinde, 2 ayda 1 %10 su değişimi yapılıyor. 0.5 silis kum ve 40-50 kg kaya var.Tankta doğal bitkiler var, her ay balıklar yediği için yenileniyorlar. Yemleme genellikle granugreen ve tetra vegetable, haftada 1 karides, salatalık, 15 günde 1 artemia takviyesi ile yapılıyor. Yavrular için 70 litre tank var, yeni doğanlar aynı tankta bir süre pet şişede kalıyor, sonra tanka katılıyor. Şimdiye kadar sadece 1 kez balığım yumurtalarını yuttu, erkek paslı dişi saulosi ile çiftleşmişti, fakat bu çiftleşmeden yavru alamadım. Daha sonra paslıyı da bir arkadaşımın tankına gönderdim.

Herkese sağlıklı balıklar..
misterno2009-07-28 17:56:10

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hasanhyÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2009
İl: Malatya
Mesaj: 123
hasanhyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ağustos 2009 09:40
Arkadaşlar akvaryumda 2 yunus 1e 1d . 4zebra 1e 3d. 2dişi sarı prenses vardı.Geçen gün bir erkek sarı prenses aldım. Erkek sarı prenses dişilerden kaçıyor ve hiç yuva yapmıyor.Boş boş geziniyo ve dişilere hiç yüz vermiyor ne yapabilirim. hasanhy2009-08-05 11:46:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MELİHFERSİZÇevrim Dışı

Kayıt: 11/11/2008
İl: Antalya
Mesaj: 229
MELİHFERSİZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ağustos 2009 12:03
Hasan Bey onunla ilgili bir hap var ama balıklarda etkisini bilmiyorum. Şaka bir yana erkeğe biraz daha zaman verin ortama alışmış dişilerde bu türlerde sert olduğundan birkaç güne kalmaz ortama alışan erkek hakimiyetini kazanır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sylarÇevrim Dışı

Kayıt: 15/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 191
sylarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2009 14:45
Arkadaşlar ben de anaç ahlilerin yanına büyüyen yavruları bırakmaktan bahsetmek istiyorum. Ahli yavruları mbuna yavruları gibi kayaların arasına pek saklanmıyorlar ve suyun yüzeyine yakın yerlere(iç filitre,ısıtıcı arkası gibi) saklanmaya çalışıyorlar (yavru dediğim 2-3cm yeni doğanlar değil). Yani saklanma konusunda pek becerikli olmadıklarını gözlemledim. İşin kötü tarafı ahli dişileri sp, paslı yavrularına hiç dokunmazken ahli yavrularını yemedikleri halde vurarak öldürüyorlar. Bir de sp, paslı yavrularına dokunmuyorlar dedim fakat ahli dişilerimden bir tanesi 2-3 gün hiç yem yemedi sadece 2cmlik sp yavrularını yedi o sıra yumurta aldı yumurtaları bıraktıktan bu huyundan vazgeçti. Kısacası iyice büyümeden ahlilerin yanına özellikle ahli yavrularını bırakmanızı tavsiye etmem. Gerçi sadece benim balıklara bakarak genellemek doğru mu onu da bilmiyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yunusdelisiÇevrim Dışı

Kayıt: 06/11/2007
İl: Izmir
Mesaj: 265
yunusdelisiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2009 14:26
Bu konu altında hem yunus balıklarıyla bilgi vericem hemde gözlemledigim bir olayı anlatıcagım sizlere tabi birkaç sorumda olucak:D

1 senedir yunus balıgı beslemekteyim.En şaşırtıcı olan bir olayı anlatıcagım sizlere kışın balıklarımdan gayet güzel yavru alsamda , bu yaz balıklarımdan gelen yavru sayısı azalmış hatta şu anda tamamen durmuş durumdadır.Yunusların bence kendi adıma bi özlellikleri var,mevsim seçiyorlar yada üretime ara veriyorlar gayet güzel yemlerle bile beslesem yavru alımda baya bir düşüş olmuş durumda 5 dişi 1 erkek olan kolandimden bazen yavrulartı koyucak yer bile bulamazdım ama şimdi yavru akvaryumları bomboş hale geldi.

 Yunuslar güzel bakıldıklarında renkleri gayet mavimsi bi hale getiriyorlar ve buda biz hobi severlerin gözdesi olmaya yetiyor.Yunuslar taze suyu çok severler,yani su degişimi yaparsanız mutlu olurlar,renklerini daha çok açarlar.tek tür bakıldıklarında genelde sakindirler.Üreme dönemlerinde erkek agresifleşir ve dişilere kur yapar daha çok yunuslar için kumlu alanlar olursa iyi olur ,kumla oynamayı çok severler,tabikide akvaryumunuzda bir magra gibi bir yer bulundurmanız dişilerin üreme döneminde saklanıp dinlenmesi için güzel olur çünkü erkek balık dişileri çok rahatsız eder.

 Birde  şu konuyu danışmak istiyorum;

Kış mevsiminde almış oldugum yavru sayısı çok fazla iken Yaz mevsiminde üremenini durması sizce olan bişeymi,yoksa yunus balıkları belli bir süreden sonra dinlenmeyemi çekiliyor?

 Saygılarımla..Umarım hobiye yeni başlayan arkadaşlarımız için küçükte olsa aydınlata bilmişimdir.
yunusdelisi2009-08-11 14:29:30

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cyrelmanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1415
cyrelmanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2009 15:19
Merhabalar. Öncelikle bu konuyu açtığı için Uğur abiye teşekkür ederim..
 
Bende bir Mavi Prenses hayranıyım. 9 aydır beslediğim bu balıkla ilgili bildiklerim ve gözlemlediklerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
 
Latince ismi Pseudotroheus Scolofi olan türkçemizde Mavi Prenses diye bilinen bu balık çok ihtişamlı ve bir o kadarda agrasif bir Mbuna türüdür. Yavruları ilk 5 aya kadar ortalama her ay 1 cm uzarlar. Çok bölgeci balıklardır. Bulunduğu ortamın mutalaka bol kayalıklı olması gerekir. Eğer tankta birden fazla erkek var ise o erkek rengini gösteremez. Baskın olan sürekli olarak diğer erkekleri rahatasız eder. Dişileri bile kendinden küçük olan erkeklere baskınlık kurabilir. Dişilerde bile yer kavgaları gözlemledim. Özellikle gece sadece akvaryumun ışı açık iken dişilerin ağız ağıza yaptığı yer kavgaları beni alıp malawi gölüne götürüyor. Genelde iri olan dişi bölgeyi sahiplenir. Erkek gelip araya girene kadar kavgalar sürer gider. Bir erkek bir mağara veya oyuğu kendine mesken edinmiş ise oraya yaklaşan balığa hızla saldırır. Kumla oynamayı çok severler. Akvaryumun mutlaka ince kumlu olması gerekir. Kayalrında çok sağlam bir şekilde akvaryuma eklenmesi önemlidir ki ben bir balığımı kayanın altından zor kurtardım. Sürekli hareket halinde olan bu balıklar karanlık olduğunda mağara ve oyuklara saklanırlar. Ağızda kuluçka yapan bu balık damızlık boya eriştiğinde 20-25 adet yavru verir. İlk yumurta alışlarında kesinlikle kusturulmamalıdır. 3-4 batım yavru verdikten sonra yumurta tutmayı öğrenmiş damızlık balıklar kusturulabilir.
 
Bitkisel beslenmelidirler. Akvaryumda bir erkekten fazla erkek olmamasını tavsiye ediceğim. Bir erkeğe isterse 20 dişi düşsün bu Mbuna türünün erkeği yorulmak bilmiyor.. Ayrıca agrasif olmayan türlerle aynı akvaryumda da mümkünse bulundurmayın. Her Mbuna türü gibi stresteki bir mavi prensesin üzerinde dikine siyah şeritler görülebilir. Balıkların daha sağlıklı bakılabilmesi için onların yaşayacağı ortam daha önceden hazırlanıp sonra balıkların eklenmesi daha uygun olacaktır. Ne kadar tanka elinizi kolunuzu az sokarsanız o kadar çok mutlu olurlar.
 
Umarım bu türü merak eden hobicilere yardımı dokunur.
 
Saygılar..
 
Erkek Mavi Prenses(Benim Psikopatımın Resmi...
 
 
Ağzı Dolu Dişi Mavi Prenses
cyrelman2009-08-11 15:24:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yunus0614Çevrim Dışı

Kayıt: 13/04/2009
İl: Ankara
Mesaj: 57
yunus0614Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2009 16:43
Bende malawide 8 aylık deneyimim var hala devam ediyorum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

wildeagle36Çevrim Dışı

Kayıt: 09/07/2009
İl: Izmir
Mesaj: 600
wildeagle36Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2009 16:46
Sarı prensesde 10 aylık deneyimim var ama hala öğrencek çok şey olduğunu düşünüyorum...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cyrelmanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1415
cyrelmanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2009 17:11
[QUOTE=yunus0614]Bende malawide 8 aylık deneyimim var hala devam ediyorum [/QUOTE]
 
Arkadaşlar yorum yazmak için senelerce balık beselemeniz gerekmiyorki. İlla sizinde gözlemeldiğiniz öğrendiğiniz şeyler olmuştur. Kimse kimseden Makale yazmasını beklemiyor. Zaten başlığa bakarsanız malawi tecrübeleriniz diyor. Tamam bu zamanla edinilen bişey.
 
Ben sadece bildiklerim ve gözlemlediklerimi yazdım.
 
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir