MALZEME TEMİNİ İÇİN ÇOK PARA HARCAMAYIN


werneÇevrim Dışı

Kayıt: 21/10/2006
İl: Bursa
Mesaj: 202
werneÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2007 12:41
Bir kaç pratik bilgi daha;
 
Akvaryum için plastik bitki alacaksanız doğru adres çiçek arajmanı yapan dükkanlar.Buradaki %100 plastikyapışkan, kullanılmamış ve boyanmamış bitkilerden onlarca çeşidi akvaryumculara göre çok daha ucuza bulabilirsiniz. Aynı şekilde bu dükkanlardan boyanmamış doğal renkli kumlar ve taşlar da temin edilebilir.
 
Hobi ve incik boncuk dükkanlarından yine mükemmel taşlar bulabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken yine boyar madde olmaması ve ihtivasını bilmediğiniz kristal taşları akvaryuma koymamanızdır.(suda çözülebir)
 
Züccaciyecilerde (bursa da oben züccaciye mesela), akvaryumcularda akvaryum dekoru diye çok yüksek fiyatla satılan bir çok ürünü (bitki, kırık testi, fanus, dekor, duman motoru.....) 1-bir kaç YTL ye sahip olabilirsiniz.
 
Taş ve kum için mutlaka peyzaj ve sera işi yapan büyük mağazaları tercih edin. Çoğu küçük miktarlara para bile almıyor.
 
Strafor, kalekim, silikon gibi ihtiyaçlar için en doğru adres yapı marketler.
 
Eğer ara sokaklarda çok fazla müşterisi olmayan bir camcı biliyorsanız istediğiniz kalite de camdan çok kaliteli akvaryumları çok uygun fiyatlara yaptırabilirsiniz. (etraflarını mobilyalarınıza uygun altı yapışkanlı muşambaya benzer defter kaplarıyla süsleyince çok güzel oluyor)
 
Züccaciye ve hediyelik eşya satan mağazalarda, 10 ytl ye içinde harika tropik deniz kabukları ve mercanlar  olan seperler satıyılor.Bu midyelerin tanesi akvaryumcularda 5-10 YTL ve mercanlar altın gibi gramla satılıyor.
 
Not: Amacım akvaryumcuları iflas ettirmek değil. Balığı toptancıdan 50 YKR ye alıp 2-YTL ye satmak son derece mantıklı. Çünkü canlı hayvan zarar etme riskiniz çok ve bir market kadar da çok müşteriniz yok fakat bu saydığım malzemelerin fahiş fiyatlarla satılmasına hiç bir mantık veremiyorum. geçen hafta bir kırık testiye 5-YTL para istemişlerdi. aynı testiyi saksı satan bir dükkandan tanesini 50-YKR ye aldım.
 
Amacım akvaryumculuğa gönül veren ve bütçesi kısıtlı olan arkadaşlara yardımcı olmaktır.Lütfen akvaryumcular tepki göstermesinler. Dediğim gibi balık ve bitkiye verilen paraya kesinlikle üzülmüyorum.
goktugy2007-08-11 23:50:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

psycolockÇevrim Dışı

Kayıt: 10/08/2007
İl: Eskisehir
Mesaj: 69
psycolockÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2007 14:43
Bu verdiğiniz bilgiler eminim bir çok kişinin işine yarayacaktır. Paylaşım için çok teşekkürler...

Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

werneÇevrim Dışı

Kayıt: 21/10/2006
İl: Bursa
Mesaj: 202
werneÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ağustos 2007 08:24

diğer arkadaşlardan da benzer pratik bilgiler bekliyoruz.lütfen uygun fiyatlı ve ilginç bulduğunuz şeyleri paylaşın


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafayıldırımÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4289,1[/B]
Kayıt: 14/05/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1915
mustafayıldırımÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ağustos 2007 08:37
      Bende konuya katkıda bulunayım,bir çok arkadaş biliyordur ama bilmeyenler için,dış filtrelerde kullanılan elyafları çevremizdeki yorgancılardan temin edebiliriz 2 metre karesi 3 ytl.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ShotokanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13095,1[/B] [C]2,2,23692[/C] [B]14188,3[/B]
Kayıt: 08/03/2007
İl: Antalya
Mesaj: 4596
ShotokanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ağustos 2007 08:48
Gerçekten çok yararlı bilgiler,bizlerle paylaştığınız için teşekkürler.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

werneÇevrim Dışı

Kayıt: 21/10/2006
İl: Bursa
Mesaj: 202
werneÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2007 13:39
Dış(Canister) Filtre Katmanlarını Düzenlemek

     Önce isterseniz bir dış filtrenin iç malzemesini, ucuz fakat işe yarayacak metodlarla nasıl donatabileceğimizi açıklayalım.Ticari firmaların bu malzemeleri, yüksek rakamlara sattıklarını herkes bilir. O halde biz de böyle bir filtrenin iç malzemesini, pratik ve ucuz materyallerle en alttaki birinci katmandan başlayarak düzenliyelim.

1.Katman(Tabaka):

     Bildiğiniz gibi bu katmanda, içi boş seramik parcacıkları kullanılır. Bunda amaç, suyu küçük yollara yayarak sonraki filtre tabakalarına düzenli su sağlamaktır. Şimdi siz bunun yerine, evlerde içinden elektrik kablolarının geçtiği sert plastik boruları kullanabilirsiniz. Bu amaçla, bu borulardan birkaç santim boyunda olmak üzere, size yeterli olacak miktarda kesin. İşte aynı görevi, hemen hemen yapabilecek bir malzeme.

     Yine bu amaçla, sert yapılı plastik su hortumlarından aynı şekilde keseceğiniz parçaları da kullanabilirsiniz.

     Ayrıca sert plastikten imal edilen su borularının, ince çaplı olanları da işinize yarıyacaktır (ancak bunun kesimi zor olduğundan, alacağınız sucuya özel aleti ile bunları kestirin).
 

2.Katman(Tabaka): Filtre yastığı. 

     Bu orta mekanik filtre malzemesidir. Değişik filtre katmanlarını ayırmak için, tüm standart filtrelerde kullanılır. Birinci tabaka ile biyolojik veya kimyasal tabaka arasına yerleştirilir. Kalın kir partiküllerini tutar ve gelen suyu daha ince akıntı parçalarına ayırır.

     Şimdi biz bu malzeme yerine, evlerde kullanılan bulaşık tellerini kullanacağız. Bunun için yuvarlak yapılı plastik bulaşık tellerinden bir kaç tanesini bu tabakada uygulayabiliriz.

 

3.Katman(Tabaka):   Biyolojik filtrasyon malzemesi.

     İşte bu en önemli tabakadır. Piyasada ehfi-substrat, matrix, siporax, zeolit, biomax, zacomax  ismi ile kullanılan ürünler bulunamaktadır. Bizde pek çok kimse bunu asit taşı olarak bilir.

     Bilindiği üzere, biyolojik filtrasyonun akvaryum sağlığında hayati önemi vardır. Filtrenin bu bölümü, nitrojen döngüsünü sağlayan bakteri kolonilerine yataklık görevi yapar. Bunu geniş yüzey sağlama özellikleri ile gerçekleştirirler. Burada amaç, bakterilerin kompleks gözenekli bir yüzeye tutunmalarını sağlamaktır. O halde, biz bunu nasıl yapabiliriz sorusunu, şimdi cevaplayalım;

     Çeşitli sünger malzemeleri satan, özellikle yatak ve koltuk sünger türlerini satan bir firmadan temin edebilirsiniz. En sert cinsinden (tabii ki gözenekli olacak) bir parça sünger alın. Sonra bunu küp şeker şeklinde (biraz daha da büyük olabilir) parçalara ayırın. Yaptığınız bu sünger öbeğinden, yeterli miktarını filtrenize üçüncü katman olarak doldurun. İşte, biyolojik filtreniz hazır. İşe yarayacağından emin olun. Hatta, o piyasadaki meşhur malzemelerden daha iyi sonuç alabilirsiniz. Sonra bunu istediğiniz kadar kullanabilirsiniz veya isteyince değiştirebilirsiniz.Nasıl olsa artık elinizin altında bol miktarda malzeme var.


4.Katman(Tabaka): İnce filtre yünü.

     Bu tabaka, ince sentetik yün yapısıyla çok ince kir parçalarını tutar. Son tabaka olarak filtre malzemesine yerleştirilir. Piyasada satılan orijinal mallar şüphesiz pahalıdır. Biz bunu çok ucuza şöyle elde edebiliriz;
Yorganlarda ve yastıklarda kullanılan suni elyaf çeşitleri satan bir iş yerine gidin. Burada bu amaçla satılan suni elyafların, yüne benzeyen cinsinden 1 kg. kadar alın.Tahminen kg  üç milyon TL (8/2003) civarında olması gerekir. Satıcının size vereceği miktar, kocaman bir naylon poşetini dolduracaktır.Bu ise sizin 2-3 senelik ihtiyacınızı karşılayacaktır. Yalnız, elyafı seçerken biraz kalın telli olanından ve bastırılınca hemen çökmeyeninden, yani kalitelisinden almaya dikkat edin. Bu malzemeden yeterli olan miktarı da son katman olarak filitrenize koyun. Artık filtreniz göreve hazırdır

Bu sitede mi bulmuştum hatırlamıyorum ama harika bir yazı. Umarım her kes istifade eder.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HobiCi06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/07/2007
İl: Ankara
Mesaj: 636
HobiCi06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2007 13:55

Teşekkürler Hürol bey,

Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir